X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    78beti, Alrauna1987, Juliette gratulacje!!!!

Ja dzisiaj rozpoczynam cykl , mam nadzieję ,że wszystko ułoży się po naszej myśli i będzie criotransfer :D
    Morwa ja wczoraj zaczęłam cykl i mam nadzieje na crio w tym cyklu :)

Morwa lubi tę wiadomość

5958beaa9c1f8.png
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Jeśli dziś moje zarodki są 8 blastomerowe a po 3 dobie wkracza gen z plemnika to jak się coś spieprzy tzn, że to wina mojego męża i mogę mu urwać łeb? :P
    Hehe nie bałdzo :) oszczędź Rycerza :)

MalaHD lubi tę wiadomość

5958beaa9c1f8.png
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn którym się udał transfer na cyklu sztucznym czy wiecie do kiedy należy brać clexen i acard ? Jeśli oczywiście bierzecie, bo dzwoniłam dzisiaj do lekarza a o to zapomniałam się zapytać
    Szpital Żeromskiego cała doba :)

5958beaa9c1f8.png
  • lena7 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    W Polsce nie mozna "podac sobie trzech"

"w niektorych klinikach trzymaja wszystkie zarodki do 5 doby, bez wzgledu na to jak malo ich jest! I to byl dla mnie szok, bo przeciez jak ktos ma malo, to lepiej podac 3dniowe, na wypadek, gdyby nie przetrwaly - wszakze w macicy mialyby szanse wieksze niz na szkielku" - w tym kierunku tez sa badania? Wiele klinik stosuje przedluzona hodowle, poniewaz maja wiekszy odsetek ciaz.
    Osobiscie uwazam ze jak zarodek ma dac rade to da i na szkle (przyslowiowo).

Edit: i wlasciwie po co w ogole je hodowac do 2/3doby? W sumie mozna byloby podawać od razu po zaplodnieniu, jesli mialoby im byc lepiej.
    No wlasnie, mozliwe ze to nie bylo w Polsce..chociaz moj lekarz opowiadal mi ze kiedys transferowal 3 komus, ale to bylo bardzo dawno temu i moglyby byc zupenie inne zobostrzenia..
    Ja przeszlam 4 procedury i przy 2 mialam podany zarodek 3 dobowy, reszta wtedy nie przetrwala dalej, wiec wychodzi na to ze widzieli juz ze zle sie dzieje i ze zaden nie przetrwa do 5 doby.To byla najgorsza procedura akurat, bo nie dosc ze zero ciazy to jeszcze zero mrozakow :(

Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
    7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka <3
    8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn <3
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena7 wrote:
    Noo to by bylo :P ale zapodajac sobie 3 liczylabym i tak na jeden chociaz, a o blizniakach marze! aczkolwiek lekarz moj odradza bardzo..chociaz wolalabym nawet i czworaczki niz wcale..
    Ja tak wiesz...hipotetycznie, aktualnie aby do bety! teraz na razie smiech chichy, ale jak przyjdzie TEN czas to bede miała w majtach narobione pewnie!
    Widzisz nawet nie wiedzialam ze to inna chodowla 3 a 5...ale i tak to dziwne, bo skad embriolog wie do ktorej doby dotrwa zarodek?

Lena. Ciaze mnogie to naprawde duże ryzyko. Większość ciąż mnogich konczy sie przed czasem, często takie dzieci leżą w inkubatorach albo sa niepełnosprawne. To jest rzeczywiste ryzyko. Wiec uważaj :-)
    Ja tez nie wiedziałam ze jest inna hodowla - tak mi powiedzial lekarz, ale cholera wie co on tam wie... No właśnie, w tym rzecz ze nikt nie wie który zarodek przetrwa, dlatego decyzja o tym jakie zarodki sie podaje wynika w większości przypadków z ilości pobranych komórek, oraz praktyki kliniki.

5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowianka wrote:
    Szpital Żeromskiego cała doba :)
    Krakowianka nie rozumiem za bardzo ? :)

• Kunia Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alrauna1987 wrote:
    Ja tym razem wlasnie przestalam pic kawe. Tzn pije od punkcjo anatolka a jesli juz kawe to parzona zalewam zaparzam pozniej troche odlewam i dolewam mleka.
    Powiedz mi prosze gdzie w Krakowie moge zrobic w sobote bete zeby miec od razu tego dnia wymiki? Nie moge sie nigdzie dodzwonic ani do diagnostyki ani do alab'u zeby zapytac a 10dpt wypada w ta sobote. Do Wawy wracam dopiero w niedziele.

diagnostyka.
    na życzkowskiego masz wynik do 2,3 h na cito. na placu szczepańskim to samo.
    na galla nie robią na cito, ale to szpital więc nieraz do domu nie dojechałam juz miałam wynik. najdłużej czekałam 3 h

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2017, 19:56

Kunia
    niepłodność idiopatyczna
    2 procedury
    I i V 2016 - transfery :(
    IX 2016 - transfer 2 blastki beta 9 dpt - 65, 12 dpt -240 - 8 tc - :(
    04.2017 crio 2 blastek- CB :(
    11.10 - crio, 6 dpt - beta 38, 8 dpt- beta 99, 10 dpt -250, 14 dpt-414, 16 dpt-508 :(
    1 mrozak

• brenya77 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Osobiscie uwazam ze jak zarodek ma dac rade to da i na szkle (przyslowiowo).

Edit: i wlasciwie po co w ogole je hodowac do 2/3doby? W sumie mozna byloby podawać od razu po zaplodnieniu, jesli mialoby im byc lepiej.

Wiesz, warunki na szkle sa jednak ciut inne niz w macicy - medium nie zawiera wszystkich czynników, które produkują jajowody, ani endometrium, a zarodek sie non stop komunikuje z otoczeniem. I na szkle wysyła sygnały, ze tak powiem, w proznie. Byc moze niektóre zarodki przez to umierają. Ponadto taki zarodek jest narażony na ciele zmiany temperatury, tlenu, CO2, narażony na swiatlo - przeciez ciągle go ktos wyciąga z inkubatora, wklada pod mikroskop.

Po co hodować do 2/3 doby? Bo zazwyczaj kobieta ma kilka zarodków, wiec po prostu chcemy wybrac morfologicznie najlepiej rokujący. Po drugie, 1 dniowy zarodek normalnie zyje jeszcze w jajowodzie, wiec srodowisko macicy moze jeszcze nie byc dla niego optymalne. Ale owszem, jest wiele historii ze kobietom z RIFem zaskakiwaly 1 dniowe zarodki. Wiec ten tego. Dla mnie po prostu bez sensu jest hodowla jesli zarodków jest malo.

5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • Krakowianka Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    Krakowianka nie rozumiem za bardzo ? :)
    Betę mozna robić w szpitalu Żeromskiego w weekend. Maja Diagnostykę i wyniki do 4 godzin.

Alrauna1987 lubi tę wiadomość

5958beaa9c1f8.png
  • Alrauna1987 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kunia wrote:
    diagnostyka.
    na życzkowskiego masz wynik do 2,3 h na cito. na placu szczepańskim to samo.
    na galla nie robią na cito, ale to szpital więc nieraz do domu nie dojechałam juz miałam wynik. najdłużej czekałam 3 h

Dzieki sliczne :-) zatem w sobote lece do Krk

age.png
    Ponad 4 lata walki...[***]....
    "Przyjdzie taka chwila gdy stwierdzisz, że wszystko sie skończyło.
    To właśnie będzie początek."

Louis L'Amour
    6 stymulacji , 9 transferów, 14 zarodków , 2 cb , 1 poronienie i 1 kochany cud na ziemi 💞💞💞
    4aa +embryoglue
    7dpt - 4.91
    11dpt - 36.94
    14 dpt - 338
    18 dpt - 1456
    22dpt - pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
    25 dpt 8610 prg 45
    26 dpt pulsuje 💓
    12+4 tc usg prenatalne OK 😁
    Zły wynik pappy 😭 ryzyko ZD 1:62
    14+3 tc usg bez zarzutu u docenta , będzie 🧑
    19+4 II usg prenatalne bez zarzutu.
    Krystianek waży ok 350g.💓💓💓 Boże miej w swej opiece mój CUD 🙏
    age.png
  • anakonda Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Wiesz, warunki na szkle sa jednak ciut inne niz w macicy - medium nie zawiera wszystkich czynników, które produkują jajowody, ani endometrium, a zarodek sie non stop komunikuje z otoczeniem. I na szkle wysyła sygnały, ze tak powiem, w proznie. Byc moze niektóre zarodki przez to umierają. Ponadto taki zarodek jest narażony na ciele zmiany temperatury, tlenu, CO2, narażony na swiatlo - przeciez ciągle go ktos wyciąga z inkubatora, wklada pod mikroskop.

Po co hodować do 2/3 doby? Bo zazwyczaj kobieta ma kilka zarodków, wiec po prostu chcemy wybrac morfologicznie najlepiej rokujący. Po drugie, 1 dniowy zarodek normalnie zyje jeszcze w jajowodzie, wiec srodowisko macicy moze jeszcze nie byc dla niego optymalne. Ale owszem, jest wiele historii ze kobietom z RIFem zaskakiwaly 1 dniowe zarodki. Wiec ten tego. Dla mnie po prostu bez sensu jest hodowla jesli zarodków jest malo.
    A dla mnie bez sensu podawać zarodek który może nie dotrwa do 5 doby . Szkoda mojego zdrowia pieniędzy i nadziei która zawsze każda ma ! U mnie zarodki odpadają po 4 dobie tzn są morulami ale nie osiągają stadium blatocysty . W pierwszej procedurze w 3 dobie było 5 zarodków a w piątej Tylko jeden który nie dał ciąży. W trzeciej na 6 w 5 dobie zostały 3 które również odpadły po 4 dobie . Miałabym 11 transferów bez szans na ciążę. Mimo że tak jest ja wolę czekać do 5 doby choćby nawet nie miała transferu . Jeśli są wady genetyczne i zarodek się dalej nie rozwija to ie ważne gdzie a i tak nie przetrwa.

MalaHD lubi tę wiadomość

Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
    3 IUI , 5IVF

Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
    17.08 2019 7tc :💔

24.11 2024 transfer + atosiban
    1.12. 82b : 192p
    5:12 547b: > 160p
    9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
    url=https://www.tickerfactory.com]s-preg.png[/url]
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem tego samego zdania co anakonda. Jesli zarodek nie dotrwa do 5 doby na szkielku to marne szanse, że przeżyje w macicy. 2 dniowe zarodki które się przyjęły tez raczej dotrwalyby w labie do blastocysty. A ja wole nie mieć transferu wcale niż mieć nieudany.

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Embriolodzy wcale tak czesto zarodkow nie wyciagaja z inkubatorow (w ktorych warunki sa restrykcyjnie pilnowane, zeby zarodkow nie zarazac). Moje byly wyjete dopiero do mrozenia.

Zarodki moża podawać także do jajowodu, więc jeśli dawałoby to większe szanse, kliniki ta metode stosowałyby najczęściej.

Przedluzona howodla takze pozwala na wybor najlepszych zarodkow.

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

Twins are coming:
    preg.png
  • lena7 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anakonda wrote:
    A dla mnie bez sensu podawać zarodek który może nie dotrwa do 5 doby . Szkoda mojego zdrowia pieniędzy i nadziei która zawsze każda ma ! U mnie zarodki odpadają po 4 dobie tzn są morulami ale nie osiągają stadium blatocysty . W pierwszej procedurze w 3 dobie było 5 zarodków a w piątej Tylko jeden który nie dał ciąży. W trzeciej na 6 w 5 dobie zostały 3 które również odpadły po 4 dobie . Miałabym 11 transferów bez szans na ciążę. Mimo że tak jest ja wolę czekać do 5 doby choćby nawet nie miała transferu . Jeśli są wady genetyczne i zarodek się dalej nie rozwija to ie ważne gdzie a i tak nie przetrwa.
    Moze i masz racje, ale jak to jest, ze czasem czytamy na roznych forach ze zostal podany komus 3 dobowy zarodek ktory tak naprawde wogole nie rokowal, byl bardzo slabej jakosci i klasy, i podany byl bo nie bylo w czym wybierac, a ciaza byla i to b.dobra? to moze jest tez tak z tymi zarodkami w ciazach naturalnych, ktore nie rokuja. bo slabe tetno, zla bhcg i nagle cud, bo nagle okazuje sie ze ciaza nadgonila?
    Oj my sie nagdybamy, a tak naprawde to byc moze jest rosyjska ruletka, uda sie albo nie uda ;)

Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
    7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka <3
    8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2017, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyszanka81 wrote:
    Najlepiej powtorzyc badanie.Po tabletkach nie jest wiarygodny wynik.
    Ft4 jest niewiarygodne po wzieciu euthyroxu

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 marca 2017, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki!
    7dpt- beta 18,0:):):)

MalaHD, lena7, Krakowianka, Bella93, Evaa, Konwalia, Alrauna1987, Nefe, brenya77, Kala 1980, Kunia, Milkowiec, sisi, Beata.D, MoNaKo, gosia81, sandzu, Morwa, Natka-matka wariatka :), zizia_a, Justine, Deseo, sylwia80 lubią tę wiadomość

• Tyszanka81 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale sa dziewczyny na forum ktore maja dzieci z 3-dniowych a z 5-dniowych nie...wiec nie ma co osądzać.Przeciez nie mozna dawac znaku = ze blastka = ciaza.3-dniowe tez ladnie sie przyjmuja...Moj lekarz mowi ze gdzie lepiej niz u "mamy".
    Przy 2,3 komorkach ciezko podjac decyzje zeby trzymac do 5 doby...

Evaa, brenya77, sisi, Justine, Deseo lubią tę wiadomość

5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
    I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2 :-(
    5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
    8t2dz cud przestal trwac :-(
    16.09.2016 criotransfer babla 8B :-(
    2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
    12.06.transfer- :-(
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten 3 dniowy zarodek ktory nie rokowal mógł równie dobrze w 4 dobie ruszyć z kopyta i stać się piękna blastka dlatego dał ciążę. Gdybac sobie możemy a jak jest na prawdę tego nie wie nikt ;)
    Zreszta naturalnie zarodek wpada do macicy ok 5 doby to nie jest normalne dla macicy miec 3 dniowy zarodek

Tyszanka ale kto wie czy ten zarodek by nie dotrwal do 5 doby?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2017, 20:30

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Tyszanka81 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dootka_86 wrote:
    Ft4 jest niewiarygodne po wzieciu euthyroxu
    Hmmm.Tak napisalam ☺

• Tyszanka81 Autorytet

Wysłany: 28 marca 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Ten 3 dniowy zarodek ktory nie rokowal mógł równie dobrze w 4 dobie ruszyć z kopyta i stać się piękna blastka dlatego dał ciążę. Gdybac sobie możemy a jak jest na prawdę tego nie wie nikt ;)
    Zreszta naturalnie zarodek wpada do macicy ok 5 doby to nie jest normalne dla macicy miec 3 dniowy zarodek

Tyszanka ale kto wie czy ten zarodek by nie dotrwal do 5 doby?

Przy in vitro mało rzeczy mamy naturalnych hehe.

‹‹ 4583 4584 4585 4586 4587 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ