X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Inkaa85 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo-Linka wrote:
    Mój zarodek 2 dniowy podczas mrożenia miał 8A, część zarodka nie przeżyła rozmrożenia mimo to podjął funkcje życiowe i zaczął się dzielić. Podczas transferu był już 3 dniowy i miał 9 komórek. jak widać w stopce ma się całkiem nieźle :) wczoraj byłam na prenatalnych ma już 6,3 cm i na 80 % to chłopak ;)

książkowo zarodki 2 dniowe powinny mieć 4 komórki, 3 dniowe 8 komórek ale nie znaczy że inne są złe. Każdy zarodek może dać ciąże i w każdy zarodek trzeba mocno wierzyć!
    Tak szybko płeć widać? :)

• MalaHD Autorytet

Wysłany: 29 marca 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę dwoniła za godzinę do doktorka i nie wiem kurde nie wiem 1 czy 2... Nie chce bliźniaków ale chcę żeby w końcu się udało :( Mąż nie ma zdania, dr zostawia to naszej decyzji a ja nie wiem, pomóżcie mi!
    Być może życie zweryfikuje moje dylematy i jak zadzwonię to nie będzie już nic lub do jutra nie dotrwa ale muszę podjąć jakąś decyzję gdyby jednak udała się wersja najbardziej optymistyczna.

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • szurusiowa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Dobrze rozumiesz :) często czytam że mają po 10 albo 12. Czy np mając 9 lub 10 to za duzo ?
    Czeeso widziałam tez liczbe 12.
    Z tego co pamiętam u mnie w klinice jak zarodki były już w 4 dobie i jak już osiągnęły stadium moruli to mówili że już ciężko określić dokładną ilość komórek.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2017, 10:06

dqprdf9ht0yzzy3d.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 29 marca 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szurusiowa wrote:
    Z tego co pamiętam u mnie w klinice jak zarodki były już w 4 dobie i jak już osiągnęły stadium moruli to mówili że już ciężko określić dokładną ilość komórek.
    Później to już tak :) bo one dziela się szybko i wkrótce mają kilkadziesiąt tych blastomerow.
    mi chodzi tylko o liczbę blastomerow w 3 dobie. Nie idealna a ten przedzial. Chciałabym rozwiać moje wątpliwości.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2017, 10:11

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Będę dwoniła za godzinę do doktorka i nie wiem kurde nie wiem 1 czy 2... Nie chce bliźniaków ale chcę żeby w końcu się udało
    Jeżeli nie chcesz bliżniaków... to zdecydowanie jeden. Ale wiesz, los czasem bywa przewrotny.... i ten jeden podany może się podzielić i jednak będą bliźniaki :)
    Moim zdaniem ważna jest też budowa ciała i tego czy nie miałaś do tej pory problemów z szyjką...
    Niestety ciąże bliżniacze/trojacze etc... niosą większe ryzyko

• lena7 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimo ze kusiloby mnie na 2, wzielabym 1 mimo wszystko ..ile wazysz? ja 50 kg, mi lekarz kategorycznie odradzal!

Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
    7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka <3
    8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn <3
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena7 wrote:
    No to moze po prostu wyłóż mu kawe na ławe? chyba jest człowiekiem..powinien zrozumiec.

Nie ma z tym problemu. Raczej chodziło mi o to czy komuś zrobił procedurę na fostimonie-czy uważa ten lek za równie dobry, dający poŻądane efekty. Każdy lekarz ma jakieś upodobania a On lubi gonal i menopur akurat :-) zwyczajnie jestem ciekawa czy czasem odchodzi od ulubionych. Dowiem się niebawem osobiście.

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • Karo-Linka Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2017, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkaa85 wrote:
    Tak szybko płeć widać? :)

Jeśli jest chłopiec to podobno łatwiej to zobaczyć, ale nie jest to 100 % więc w wir zakupów dla chłopca nie ma się co jeszcze rzucać ;)
    Czasem jest tak obrócone że nie widać prawie do końca ciąży

czynnik męski, starania od 08/2013, od 02/2016 NOVUM
    09/16 antyki, 05.10.2016 start protokół długi ICSI, 19.10-1 ds
    2.11 punkcja, transfer odroczony
    14.01 CRIO :)
    dd2ac3d742.png

• szurusiowa Autorytet

Wysłany: 29 marca 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:
    Później to już tak :) bo one dziela się szybko i wkrótce mają kilkadziesiąt tych blastomerow.
    mi chodzi tylko o liczbę blastomerow w 3 dobie. Nie idealna a ten przedzial. Chciałabym rozwiać moje wątpliwości.
    Tu coś pisze o nieparzystej ilości
    www.novum.com.pl/pl/leczenie-nieplodnosci/forum-embriologiczne/pytanie/33/

dqprdf9ht0yzzy3d.png
  • Anatolka Autorytet

Wysłany: 29 marca 2017, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunk_a wrote:

Idealne to 8 w 3 dobie. Dobrze Ci się po głowie placze, ze więcej to też nie dobrze. Co do nieparzystych-ja nigdy się nie natknęłam na takie. Wydaje mi się, ze dzielą się parzyscie (przynajmniej jeśli jest ok).

Edit: jednak nie. Szurusiowa znalazła wyjaśnienie :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2017, 10:22

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2017, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yoselyn82 wrote:
    Brenya A jak to jest z długimi transferami? Czy one moga powodować później skurcze macicy że jest ich wtedy więcej i trzeba brać leki niż transfer który był przeprowadzony sprawnie i szybko.

A wczesna blastocysta to ile ona potrzebuje czasu by dojrzeć jeszcze żeby mogła się zaimplantowac?

Yoselyn. W kilku publikacjach widziałam juz stwierdzenia, ze trudne transfery mogą nasilać skurcze. Tutaj cytat z polskiej publikacji, przywolujacy badania sprzed wielu lat:
    "Sama procedura transferu powinna być wykonywana maksymalnie delikatnie, tak by uniknąć nadmiernego traumatyzowania szyjki macicy i macicy. Jakiekolwiek dodatkowe manipulacje, takie jak użycie kulociągu, są impulsem do zwiększonego wydzielania tych substancji i nasilenia się czynności skurczowej macicy (Dorn i wsp., 1999; Lesny i wsp., 1999a)."

Oczywiście, przez 20 lat technika się mogla sto razy zmienic, ale nie mam pod ręką bardziej aktualnego źródła. Jednak na logikę, przy najlepszej technice, jak transfer jest traumatyczny, to musi oddzialywac na macice. Skoro boli to znaczy ze są skurcze.

Co do wczesnej blastocyty to nie wiem niestety dokladnie. Na samym poczatku po zaplodnieniu podzialy komórkowe sa b. wolne, ale potem wszystko przyspiesza. Blastocyst wczesny mysle potrzebuje ok 1 dnia zeby się zacząć wykluwac. Jak będę miała dzis czas to odszukam publikacje na ten temat.

Yoselyn82 lubi tę wiadomość

5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • Karo-Linka Ekspertka

Wysłany: 29 marca 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Będę dwoniła za godzinę do doktorka i nie wiem kurde nie wiem 1 czy 2... Nie chce bliźniaków ale chcę żeby w końcu się udało :( Mąż nie ma zdania, dr zostawia to naszej decyzji a ja nie wiem, pomóżcie mi!
    Być może życie zweryfikuje moje dylematy i jak zadzwonię to nie będzie już nic lub do jutra nie dotrwa ale muszę podjąć jakąś decyzję gdyby jednak udała się wersja najbardziej optymistyczna.

Jeśli nie chcesz bliźniaków to zdecydowanie 1 zarodek, przy podaniu dwóch od razu będziesz miała stres "a co jak przyjmą się dwa?"
    Ja bardzo chętnie wziełabym dwa i cieszyłabym się z bliźniaków ale mój mąż jest niepełnosprawny i ciąża bliźniacza oraz pielęgnacja dzieciaczków po porodzie i mąż to byłoby dla mnie zabójstwo dlatego brałam 1 zarodek :)

czynnik męski, starania od 08/2013, od 02/2016 NOVUM
    09/16 antyki, 05.10.2016 start protokół długi ICSI, 19.10-1 ds
    2.11 punkcja, transfer odroczony
    14.01 CRIO :)
    dd2ac3d742.png

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 29 marca 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz szarusiowa dala linka. Jest ok, moga byc nieparzyste, roznica w podziale 1-2 godz, z tym ze embriolog musi widziec ze podział na 8 blastomerow sie zbliza.

Anatolka, tak wlasnie czytalam, ze za duzo to tez nie tak, ale gdzie nie wiem.i nie wiem czy tam bylo napisane ze 12, bo wydaje mi sie jednak ze 12 bylo jeszcze ok. To mnie nurtuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2017, 10:22

iv09i09katk65tr1.png
  • Angie 31 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2017, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wynik bety z wczoraj!!!!
    84!!!! Rycze❤

Justine, MalaHD, Anatolka, Karo-Linka, brenya77, Asia_88, lena7, Kunia, Bella93, kookana1987, zizia_a, Natka-matka wariatka :), edloteh, sisi, Deseo, kozamonia, Wedmoczka, Nefe, Kala 1980, emka29, Morwa, lipa, Alrauna1987, Beata.D, SzewskaPasja, anakonda, Karola1989, *SmoczycA*, Konwalia, Milkowiec, Asiula86, sylwia80, Krakowianka, sandzu, gosia81 lubią tę wiadomość

ug37upjyhucgp8u7.png
    5.12.2008r - Alanek
    18.11.2017 - Bella Helena
    03.2017- kocham ❤ 8dpt - hcg 84❤17dpt-hcg 3998❤
    12.04 jest serduszko!❤
  • Justine Autorytet

Wysłany: 29 marca 2017, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie 31 wrote:
    84!!!! Rycze❤

Cudoooownie <3

Angie 31 lubi tę wiadomość

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 29 marca 2017, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    Idealne to 8 w 3 dobie. Dobrze Ci się po głowie placze, ze więcej to też nie dobrze. Co do nieparzystych-ja nigdy się nie natknęłam na takie. Wydaje mi się, ze dzielą się parzyscie (przynajmniej jeśli jest ok).

Jak najbardziej moze byc nieprzysty. Wyobraź sobie ze są dwa blastomery. Następnie jeden z nich sie dzieli - to juz masz 3. Nie jest powiedziane ze drugi blastomer musi sie podzielić w tej samej minucie. Co więcej, zarodki sa sprytne i czasami robią różne cuda na kiju. Na przykład w badaniach wyszlo, ze spory procent zarodków z nieprawidlowa liczba chromosomów na etapie 3 dni (pobiera się 1 komórkę z 8 ) w 5dobie nie wykazuje błędów w genomie! Co to oznacza? Nie wiadomo do końca, ale zapewne istnieje mechanizm naprawczy, który sprawia ze komórki z nieprawidlowa liczba chromosomów umierają, a pozostale blastomery niejako je zastępują. Prawdopodobnie tak samo się dzieje przy zdefragmentowanych blastomerach w słabych zarodkach - to może tłumaczyć dlaczego często kończą sie ciaza.

Wiec rozwój zarodka noe musi być idealnie zsynchronizowany i symetryczny. Czasem nie jest, a ciaza jest. Dlatego moim zdaniem każdy zarodek jest nanwage zlota.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2017, 10:28

sisi lubi tę wiadomość

5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 29 marca 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie idealnie! Mówiłyśmy, że lekarz to ovitrelle :) moje gratulacje!

Angie 31 lubi tę wiadomość

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Lunk_a Autorytet

Wysłany: 29 marca 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Jak najbardziej moze byc nieprzysty. Wyobraź sobie ze są dwa blastomery. Następnie jeden z nich sie dzieli - to juz masz 3. Nie jest powiedziane ze drugi blastomer musi sie podzielić w tej samej minucie. Co więcej, zarodki sa sprytne i czasami robią różne cuda na kiju. Na przykład w badaniach wyszlo, ze spory procent zarodków z nieprawidlowa liczba chromosomów na etapie 3 dni (pobiera się 1 komórkę z 8 ) w 5dobie nie wykazuje błędów w genomie! Co to oznacza? Nie wiadomo do końca, ale zapewne istnieje mechanizm naprawczy, który sprawia ze komórki z nieprawidlowa liczba chromosomów umierają, a pozostale blastomery niejako je zastępują. Prawdopodobnie tak samo się dzieje przy zdefragmentowanych blastomerach w słabych zarodkach - to może tłumaczyć dlaczego często kończą sie ciaza.

Wiec rozwój zarodka noe musi być idealnie zsynchronizowany i symetryczny. Czasem nie jest, a ciaza jest. Dlatego moim zdaniem każdy zarodek jest nanwage zlota.

Dziekuje za wytlumaczenie.
    I takie zarodki tez podaje sie do macicy czy zawsze czeka na te parzysta liczbe blastomerow?
    Moze wiesz ile blastomerow powinien miec zarodek w 3 dobie? Mam na mysli widełki a nie idealne liczby. Od 5 do 13 czy moze od 6 do 12?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2017, 10:31

iv09i09katk65tr1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie 31 wrote:
    84!!!! Rycze❤
    Super!! Gratuluję. Teraz kciuki za przyrost!

kookana1987 lubi tę wiadomość

• Lunk_a Autorytet

Wysłany: 29 marca 2017, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angie 31 wrote:
    84!!!! Rycze❤
    Gratulacje :)

kookana1987, Angie 31 lubią tę wiadomość

iv09i09katk65tr1.png
‹‹ 4588 4589 4590 4591 4592 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ