IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
zizia_a wrote:KD- komórka dawczyni
nie przekreślaj transferu i maluszka..to ostatniej chwili trzeba mieć nadzieje[/Q
po poniedziałkowej becie 1 byłam załamana ale teraz już myślę o moich mrożakach . Postaram się żeby im było u mamy lepiej. Oby tylko jajniki wróciły do normy? Bo narazie okropnie bolą , ale juto idę na usg sprawdzić co z nimi -
Angie- wieeeeelkie gratulację!
warto było wyszukać tej bety
A co do dyskusji odnośnie zarodków:
miałam 5 komórek, do 3 doby zostały 3 -6c, 6c, 3c. Jedną 6c miałam transferowaną a reszta do 5 doby nie przetrwała. Z tego 3 dniowego, słabego zarodka pojawiła się ciąża biochemiczna. Gdyby wszystkie czekały- nie miałabym zapewne transferu.
A tak chociaż wiem, że coś zaskoczyło. Na chwilę... ale jednak.
Ja też miałam duże obawy, czy brać w 3 czy czekać do 5 doby. Zresztą radziłam się tu was kilkanaście stron temuJustine mnie przekonała i nie żałuję swojej decyzji. Następnym razem też pewnie zdecyduję się brać w 3 dobie.
Justine, Angie 31, brenya77 lubią tę wiadomość
-
Lunk_a wrote:Justine a Ty miałaś 3 dniowe 2 zarodki tak ? Wiesz jakie konkretnie?
2 zarodki 3 dniowe. Jeden 8 blastomerowy, drugi 6 blastomerowy.
Któryś ze mną został, ale który to się nigdy nie dowiemyProblem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
Mała Królewna jest już z nami
Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/ -
edloteh wrote:Super!! Gratuluję. Teraz kciuki za przyrost!
Jesli lekarz pójdzie na to żeby wykonać przyrost to na pewno zrobię ale samo to że udało mi się zrobić betę jest szokiem dla wszystkich staraczek mieszkających w Szwecji:-)
5.12.2008r - Alanek
18.11.2017 - Bella Helena
03.2017- kocham ❤ 8dpt - hcg 84❤17dpt-hcg 3998❤
12.04 jest serduszko!❤ -
Dziękuję dziewczyny ułatwiłyście mi decyzję. Ja w czasach starania o ciążę więc tych mniej sportowych i rygorystycznych dietowo ważę 49-50. W dodatku moja teściowa jest bliźniakiem więc chyba nie chce ryzykować. I Nie ma mojego doktorka
Będzie robił ktoś inny i ja się chyba poryczę
lena7 lubi tę wiadomość
-
Lunk_a wrote:A to oznaczenie a b c ?
Moze będą jeszcze 2
Z tego co wiem to maluchów nie oznaczają. A jeśli oznaczają to nie poznałam ich oznaczenia.Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
Lunk_a wrote:Dzięki
a drugi zawsze może się ujawnić
Lepiej nie przesadzajmyProblem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
Anatolka wrote:Nie ma z tym problemu. Raczej chodziło mi o to czy komuś zrobił procedurę na fostimonie-czy uważa ten lek za równie dobry, dający poŻądane efekty. Każdy lekarz ma jakieś upodobania a On lubi gonal i menopur akurat
zwyczajnie jestem ciekawa czy czasem odchodzi od ulubionych. Dowiem się niebawem osobiście.
5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2
5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
8t2dz cud przestal trwac
16.09.2016 criotransfer babla 8B
2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
12.06.transfer- -
MalaHD wrote:
Moja Pani dr też nie mogła mi zrobić transferu i przeryczałam cały transferMoże dobrze
-
Yoselyn82 wrote:ona tez jest po stratach i teraz jak porownywuje transfery to ten taki szybki, bezbolesny i praktycznie bezobjawowy jak pobolewania podbrzusza czy jajnika itp jedynie biust ma bardzo wrazliwy ale pewnie od lekow. Dlatego sie martwi ze pewnie tym razem nic z tego nie wyszlo...\
tzn cos tam czuje ale to nie jest to to co wtedy i ze poprzednio sie udalo na krotko..
Mialam caly rozstrzal objawow we wszystkich 5 transferach - od "nic zupelnie nie czuje" do "gryze palce z bolu". Niestety wszystkie nieudane. Te wszystkie objawy moim zdaniem to tylko hormony. Przeciez kobiety zachodzace naturalnie w ciaze najczesniej w ogole tego nie czuja.5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019 -
Yoselyn82 wrote:A moze byc tak ze lekarz zle poda zarodek albo cos?
Tak, jest to bardzo wazny etap procedury. Sa lekarze, ktorzy w ogole nie robia transferow bo nie maja do tego reki - co pewnie widac w statystykach dlatego rezygnuja zamiast narazac pacjentki. Zarodek jak najbardziej moze byc zle podany, lekarz moze zrobic to niedelikatnie, jesli nie ma usg to moze podraznic scianki macicy, moze podac zarodek za szybko (wyobraz sobie z jaka predkoscia wylatuja zarodki z tej rureczki!), moze podac je tak, ze zarodki przyczepia sie do rureczki i zostane od razu wyciagniete do pochwy i nawet embriolog nie wylapie tego - sa to przypadki opisywane w literaturze. Czytalam publikacje sprzed wielu lat, wg ktorych 15-25% zarodkow znajdowanych bylo w pochwie oraz na sprzecie zaraz po transferze. Na pewno od tego czasu techniki sie zmienily, lekarze sie sto razy przeszkolili, ale to w dalszym ciagu czesc procedury in vitro na ktora podobno zwraca sie najmniej uwagi, mimo, ze jest szalenie wazna.5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
U mnie jest tak, ze jak wyciagaja cewnik, to sprawdzaja go przy mnie pod mikroskopem czy na pewno zarodek nie zostal w srodku...i po podaniu jak leze robi mi usg brzucha i cos sprawdza..ale co to nie wiem, bo zarodka przeciez nie widac co nie?Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka
8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn -
Lunk_a wrote:I takie zarodki tez podaje sie do macicy czy zawsze czeka na te parzysta liczbe blastomerow?
Moze wiesz ile blastomerow powinien miec zarodek w 3 dobie? Mam na mysli widełki a nie idealne liczby. Od 5 do 13 czy moze od 6 do 12?
Tak, oczywiscie sie podaje. Nie ma znaczenia, czy parzyste czy nie.5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
brenya77 wrote:Tak, jest to bardzo wazny etap procedury. Sa lekarze, ktorzy w ogole nie robia transferow bo nie maja do tego reki - co pewnie widac w statystykach dlatego rezygnuja zamiast narazac pacjentki. Zarodek jak najbardziej moze byc zle podany, lekarz moze zrobic to niedelikatnie, jesli nie ma usg to moze podraznic scianki macicy, moze podac zarodek za szybko (wyobraz sobie z jaka predkoscia wylatuja zarodki z tej rureczki!), moze podac je tak, ze zarodki przyczepia sie do rureczki i zostane od razu wyciagniete do pochwy i nawet embriolog nie wylapie tego - sa to przypadki opisywane w literaturze. Czytalam publikacje sprzed wielu lat, wg ktorych 15-25% zarodkow znajdowanych bylo w pochwie oraz na sprzecie zaraz po transferze. Na pewno od tego czasu techniki sie zmienily, lekarze sie sto razy przeszkolili, ale to w dalszym ciagu czesc procedury in vitro na ktora podobno zwraca sie najmniej uwagi, mimo, ze jest szalenie wazna.
wiec mam nadzieje ze dobrze jej lekarz zrobil transfer i ze nie zostalo zaraz wypchniete z macicy czy z pochwy albo co grosza nie zostalo w sprzecie skoro czula ze byl to transfer jakos inaczej zrobiony tzn inna technika... normalnie sama nie wiem co ma myslec o tym
kolezanka az pytala czy juz po az nie dowierzala ze tak szybko. polozna mowila ze widziala na monitorze jak lekarz wkladal zarodek. glowica z usg byla w pochwie i widziala wszystkoWiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2017, 11:54
Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
ana167 wrote:Ja mialam dwa transfery podwojne i tez nie wiedziałam kiedy..bezboleśnie.
Bylam wczoraj na wizycie i mam metlik w głowie.. Mamy zamrożone dwa zarodki 3 dniowe 8a/b i 6 a/b..ostatnio tez podawane byly dwa zardoki 8a/b.. Zakończenie ciaza blizniacza poronienie 9tydz.wczesniej na świeżym beta zero.Lekarz chce podac 8a/ba 6 podchodowac do 5 doby,jesli bedzie blastocysta zamrozic.. Nie wiem czy brac dwa, czy zgodzic sie na wersję lekarza..
Osobiscie nie widze sensu w rozmrazaniu zarodka tylko po to by go podhodowac do 5 doby i znowu zamrozic. W jakim celu? Zeby go wykonczyc na szkle? Ja bym brala dwa - moze sie zdarzyc, ze ta 6tka rozmrozona rano, po poludniu jak bedziesz miala transfer juz bedzie 8mka...5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
lena7 wrote:U mnie jest tak, ze jak wyciagaja cewnik, to sprawdzaja go przy mnie pod mikroskopem czy na pewno zarodek nie zostal w srodku...i po podaniu jak leze robi mi usg brzucha i cos sprawdza..ale co to nie wiem, bo zarodka przeciez nie widac co nie?
No, cewnik sprawdza, ale nie sprawdza, czy przy wyciaganiu cewnika zarodek nie zostal przeniesiony z powrotem do pochwy, prawda?5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019