IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
brenya77 wrote:Ale usg nie pokaze zarodka
)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2017, 14:02
Tyszanka81 lubi tę wiadomość
-
Alrauna1987 wrote:Rano wstaje i w droge na badanie
od wczoraj robie zwykle testy
dzisiaj wyszla druga kreska ale slabiutka. Mam tylko nadzieje ze przyrost bedzie ok. Podbrzusze czasami o sobie przypomni a cycki jak bolaly tak bola. Jedyne co mi sie nasila to beksalala
od transferu ryczalam juz ze 4 razy
a jak u Ciebie? Sloneczko swieci wiosna pelna para musi byc dobrze
https://www.maluchy.pl/li-73179.png -
Bella93 wrote:Ale pokazuje w macicy cala zawartosc ktora byla w cewniku, a skoro ona jest w macicy to i zarodek jest (o ile byl w cewniku
)
Dziewczyny ja juz mam pierwszy symptom ciazy..ide spać! ;PBella93 lubi tę wiadomość
Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka
8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn -
SzewskaPasja wrote:usg pokaże zarodek. Pamiętam jak lekarz mi pokazywal i byla to tak malutka świecąca kropka.
Ta swiecaca kropka to jest plyn w ktorym jest zarodek. Czy tam jest zarodek tego nikt nie wie.5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019 -
Bella93 wrote:Ale pokazuje w macicy cala zawartosc ktora byla w cewniku, a skoro ona jest w macicy to i zarodek jest (o ile byl w cewniku
)
Niekoniecznie. Wyobraz sobie sytuacje, ze wypuszczasz zawartosc cewnika do macicy - czyli zarodek i plyn w ktorym jest. Istnieje mozliwosc, ze przy wyciaganiu, mikroskopijna ilosc plynu, a w nim zarodek, przyczepi sie do zewnetrznej strony cewnika. Teraz, doktor go wyciaga, i przy wyciaganiu, zarodek zostaje przeniesiony do pochwy.
USG niczego nie pokaze, bo wiekszosc plynu w ktorym byl zarodek znajduje sie w dalszym ciagu w macicy i ladnie wyglada na USG. Cewnik zostal przeplukany i nie ma tam zarodka. Ale on juz sobie siedzi w pochwie.
I tak sie dzieje, niestety, bo tak pokazuja badania, ktore to zagadnienie badaly. Dlatego tyle zalezy od lekarza - oni z pewnoscia maja specjalne techniki wprowadzania plynu z cewnika tak, zeby potem nie dotknac go. Ale przeciez reka moze drgnac, rozne rzeczy sie zdarzaja. Przede wszystkim plyn musi byc umieszczony w macicy bardzo wolniutko, to teraz sobie zrob eksperyment ze slomka i zobacz ile wody zostanie na zewnetrznej stronie slomki jak zacznisz wolniutko wydmuchiwac jej zawartosc.
Zeby nie bylo, ze wymyslam i sie madrze, to podaje garsc danych z publikacji:
"W badaniach Mansour i wsp., po podaniu błękitu metylenowego podczas próbnego transferu zarodków, u ponad połowy pacjentek dochodziło do wydalenia barwnika do pochwy (Mansour i wsp., 1994). Menezo i wsp. (1995) wykazali, że podobna sytuacja ma miejsce w rzeczywistych transferach zarodków - po transferowaniu zarodków jedynie 50% z nich znajdowało się w macicy po transferze. W innych badaniach wykazano, że w 15% przypadków zarodki po procedurze transferu można znaleźć w pochwie (Poindexter i wsp., 1986)."
Oczywiscie sa to stare badania i trudno powiedziec na ile te wydalone zarodki to czynnosc skurczowa macicy, a na ile technika samego transferu. Z pewnoscia rowniez transfery jakos udoskonalono od tego czasu. Ale to nie znaczy, ze sa one zawsze bezbledne i precyzyjne.
Z pewnoscia czytalam tez badania, w ktorych badano same cewniki i stwierdzano, ze moga zawierac zarodki na swoich sciankach, ale nie moge teraz tego znalezc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2017, 14:55
5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
78beti wrote:A u mnie raz zwątpienie a raz uforia. No ale stres mnie zjada i spać nie umiem
Kochana wierz z calych sil w swoje dzieciatko. Kto jak nie Ty bedzie o nie walczylTyszanka81 lubi tę wiadomość
Ponad 4 lata walki...[***]....
"Przyjdzie taka chwila gdy stwierdzisz, że wszystko sie skończyło.
To właśnie będzie początek."
Louis L'Amour
6 stymulacji , 9 transferów, 14 zarodków , 2 cb , 1 poronienie i 1 kochany cud na ziemi 💞💞💞
4aa +embryoglue
7dpt - 4.91
11dpt - 36.94
14 dpt - 338
18 dpt - 1456
22dpt - pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
25 dpt 8610 prg 45
26 dpt pulsuje 💓
12+4 tc usg prenatalne OK 😁
Zły wynik pappy 😭 ryzyko ZD 1:62
14+3 tc usg bez zarzutu u docenta , będzie 🧑
19+4 II usg prenatalne bez zarzutu.
Krystianek waży ok 350g.💓💓💓 Boże miej w swej opiece mój CUD 🙏
-
szurusiowa wrote:W paranoje można popaść czytając Twoje wywody.
Powiedziala, ta ktora jest w ciazy...
Wybacz, ale ponizej pasa ta Twoja uwaga5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
brenya77 wrote:Powiedziala, ta ktora jest w ciazy...
Wybacz, ale ponizej pasa ta Twoja uwaga
Swoimi wywodami i mądrościami czasami podnosisz ciśnienie.
Evaa, szurusiowa, Justine, lipa, sandzu, lady_pink lubią tę wiadomość
-
Jak sama pisalas to stare badania, a przez ten czas wiele sie zmienilo.
Poza tym cewnik przypomina bardziej strzykawke niz slomke, a w tych ampulkostrzykawki z pecherzykiem raczej nic w srodku nie zostaje.ewe_a85, Evaa, Morwa lubią tę wiadomość
-
ewe_a85 wrote:Tak powidziała to ta która jest w ciąży, napisałaś to tak jakbyś miała jakieś pojęcie o tym przez jaką drogę musiała przejść żeby wogóle być w tej ciąży!!
Swoimi wywodami i mądrościami czasami podnosisz ciśnienie.
Kazda z nas przechodzi swoja droge. Krytykowanie kogoś kto wciąż się stara i być moze, tak przyznaje, popada przy tym w paranoje, bo byc moze tylko w taki sposób jest w stanie radzić sobie psychicznie, podczas gdy samemu jest się w końcówce ciąży jest cholernie nie fair.5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Ja osobiście wolałabym nie czytać takich "wywodów". To są stare badania , a technika idzie do przodu, nie cofajmy się więc w tył podpierajac starymi badaniami. Później jeden z drugim PIS-or wejdzie poczyta i stwierdzi ,że in vitro nie ma sensu i trzeba go zabronić.
ewe_a85, szurusiowa, Nefe, Justine, Evaa, lipa, Cala lubią tę wiadomość
-
Evaa wrote:Watek sie zrobil naukowo,ksiazkowy
i co najlepsze racje ma tylko jedna osoba
Spoko, jesli watek ma polegać tylko na podglądaniu rosnących bet, to rzeczywiście nie jest to miejsce dla mnie, bo niestety nie ma co podglądaćJesli kogoś drażni to, ze siedzę w tym po uszy i codziennie wertuje nowe publikacje naukowe oraz to ze mam wyksztalcenie biologiczne, to ja się ze swoja wiedza narzucać nie będę. Rosnących bet życzę.
1 x naturalna cb
brenya77 nie obrażaj się bo nie ma o co. Publikacje naukowe fajnie się czyta i są bardzo pomocne, ale te aktualne a nie te sprzed xx lat
To forum nie istnieje od dziś, jest to potężna skarbnica wiedzy a nie tylko wątek o rosnących betach.
Dziewczyny tutaj mają na prawdę sporą wiedzę więc z całym szacunkiem do Twojej osoby ale z taką wiedzą nie jesteś tu sama -
brenya77 wrote:Kazda z nas przechodzi swoja droge. Krytykowanie kogoś kto wciąż się stara i być moze, tak przyznaje, popada przy tym w paranoje, bo byc moze tylko w taki sposób jest w stanie radzić sobie psychicznie, podczas gdy samemu jest się w końcówce ciąży jest cholernie nie fair.
Odnośnie Twojej uwagi, że "odezwała się ta co jest w ciąży..." to pragnę zauważyć, że WSZYSTKIE na tym forum jedziemy na tym samym wózku i to, że nie mam w stopce rozpisanej mojej historii z ostatnich 3 lat (i to najlepiej jeszcze w języku angielskim), nie znaczy że jestem wiatropylna.ewe_a85, brenya77, Evaa, lipa lubią tę wiadomość
-
ewe_a85 wrote:brenya77 nie obrażaj się bo nie ma o co.
Ja się nie obrażam, daleko mi do tego. Uwaga Szurusiowej mnie sciela z nog, bo jednak co jak co ale kobieta w ciąży powinna sie chyba dwa razy zastanowić zanim rzuci taka uwagę do kobiety ktora stara się bez skutku.
Co do badan, to przytoczylabym nowe, bo z pewnością sa, ale nie chce się poddawać paranoi...5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
szurusiowa wrote:Wszystko tak dogłębnie analizujesz, a masz problem z czytaniem ze zrozumieniem bo nie napisałam ani słowa o tym, że to TY popadłaś w paranoje...
Odnośnie Twojej uwagi, że "odezwała się ta co jest w ciąży..." to pragnę zauważyć, że WSZYSTKIE na tym forum jedziemy na tym samym wózku i to, że nie mam w stopce rozpisanej mojej historii z ostatnich 3 lat (i to najlepiej jeszcze w języku angielskim), nie znaczy że jestem wiatropylna.
Wiesz, mozna kogos obrazic nie piszac konkretnie TY. Po Twojej uwadze poczulam sie jakby ktos mi dal w twarz. Ja wiem, ze popadam czasem w paranoje (chociaz tak naprawde probuje tym pisaniem pomoc sobie i innym) i uwierz mi z calych sil staram sie nie popasc w kompletna rozpacz, ale NIE MUSZE sluchac tego typu uwag od dziewczyny, ktorej sie udalo i najwidoczniej zapomniala "jak wol cieleciem byl". Mozna to bylo napisac inaczej, naprawde.
Wiem, ze wszystkie tu mamy swoje historie. Ale Twoja zakonczyla sie pomyslnie, wiec miej prosze wzglad na kobiety, ktore jeszcze musza troche poczekac na swoja kolej i moze zastanow sie czy taka uwaga przypadkiem kogos nie dotknie do zywego.
Pomine juz fakt, ze Twoje czepianie sie mojej angielskojezycznej stopki jest ponizej wszystkiego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2017, 15:45
1 x naturalna cb
Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019