IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
ślązaczka wrote:No to już trzymam kciuki za seksik na szkiełku
Gdzie sie leczysz Kunia?
Dzięki:)
Parens krakówKunia
niepłodność idiopatyczna
2 procedury
I i V 2016 - transfery
IX 2016 - transfer 2 blastki beta 9 dpt - 65, 12 dpt -240 - 8 tc -
04.2017 crio 2 blastek- CB
11.10 - crio, 6 dpt - beta 38, 8 dpt- beta 99, 10 dpt -250, 14 dpt-414, 16 dpt-508
1 mrozak
-
Choco beta nie drgnela. Jak jest poniżej 5 to ciąży nie ma i nie było. Hcg zachowuje się podobnie do lh, czasem wychodzą reakcje krzyżowe stąd jakąś śladowa wartość.
Ja biorę B complex z metylowana B12 aliness i dodatkowo metylowana B12 1000. Kupiłam na allegrolena7 lubi tę wiadomość
-
sylwia80 wrote:Ja właśnie dziś dostałam @ i zaczynam łykać Ovulastan.
Ty napisałaś, że od 2 dc będziesz jeść antyki.
Dziewczyny,jak to jest od 1 czy 2 dc ?
Antyki powinno się łykać o tej samej porze prawda ?
To zaczynamy razem. Tzn ja ciut pozniej bo jeszcze nie dostalam @ ale lada dzien bedzie. To twoja 1 procedura? Moja druga:/ a gdzie sie leczysz? Ja w gdn invicta:-) -
choco wrote:Cześć, robiłam dziś bete. 9 dpt dwudniowego zarodka. Wyszło 1,48. Mam w środę zrobić sikańca a w piątek powtórzyć bete w klinice, bez względu czy w środę test wyjdzie pozytywny czy nie "bo czasem nie wychodzą". No i nie wiem, czy jest sens sobie robić sobie nadzieję przy tak niskiej becie ...
Jestem daleką od dawania fałszywych nadziei, ale jeszcze za wcześnie, żeby wydawać jakiekolwiek osady.gosia81, Morwa lubią tę wiadomość
-
MalaHD wrote:Choco beta nie drgnela. Jak jest poniżej 5 to ciąży nie ma i nie było. Hcg zachowuje się podobnie do lh, czasem wychodzą reakcje krzyżowe stąd jakąś śladowa wartość.
Ja biorę B complex z metylowana B12 aliness i dodatkowo metylowana B12 1000. Kupiłam na allegro -
lipa wrote:Jakie reakcje krzyzowe? Z czym?
A żebym to ja wiedziałamiałam betę 1,33 na nast. Dzień wzrosła do 1,55 i mój dr twierdzi, że jakas reakcja zachodzi z LH ale jaka i dlaczego to nie mam pojęcia. Podobnie jak testy owulacyjne które są wrażliwe na LH też reagują na HCG.
-
MalaHD wrote:A żebym to ja wiedziała
miałam betę 1,33 na nast. Dzień wzrosła do 1,55 i mój dr twierdzi, że jakas reakcja zachodzi z LH ale jaka i dlaczego to nie mam pojęcia. Podobnie jak testy owulacyjne które są wrażliwe na LH też reagują na HCG.
pierwszy raz słyszę taką teorię, jaka wysnul twój dr. A to, ze testy owulacyjne wykrywają ciaze to mit
Tak czy tak mam nadzieję, ze u choco jest to bardzo wczesny początek czegoś dobrego.gosia81 lubi tę wiadomość
-
Dlatego, ze we wczesnej ciąży utrzymuje się wysoki poziom LH. I to on jest wykrywaniu przez testy owulacyjne. A nie wykrywają one hcg.
Cytuję:
Jeżeli dojdzie do zapłodnienia hormon lutenizujący jest jak najbardziej wykrywalny w organizmie i nadal utrzymuje się w dość dużych stężeniach. LH jest bowiem hormonem pomagającym utrzymać wczesną ciążę. Zwiększa bowiem produkcję hormonów płciowych. Hormon lutenizujący jest również odpowiedzialny za przekształcenie pęcherzyka jajnikowego w tzw. ciałko żółte, produkujące progesteron niezbędny do prawidłowego rozwoju ciąży.sisi lubi tę wiadomość
-
lipa wrote:Dlatego, ze we wczesnej ciąży utrzymuje się wysoki poziom LH. I to on jest wykrywaniu przez testy owulacyjne. A nie wykrywają one hcg. .
Hcg i LH są białkami bardzo podobnymi w budowie. Alpha subunit jest identyczny w obu hormonach, różnią się jedynie beta subunitem. Dlatego test owulacyjny, który wykrywa alpha subunit, wykryje zarówno LH, jak i HCG, natomiast test ciążowy, wykrywający tylko beta subunit, wykryje tylko HCG, a nie LH.
Także, owszem, testy owu wykrywają HCG, poprzez wykrycie jego alpha subunitu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 kwietnia 2017, 23:19
Kunia, pszczółka p, sisi, gosia81 lubią tę wiadomość
5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019 -
brenya77 wrote:Hcg i LH są białkami bardzo podobnymi w budowie. Alpha subunit jest identyczny w obu hormonach, różnią się jedynie beta subunitem. Dlatego test owulacyjny, który wykrywa alpha subunit, wykryje zarówno LH, jak i HCG, natomiast test ciążowy, wykrywający tylko beta subunit, wykryje tylko HCG, a nie LH.
Także, owszem, testy owu wykrywają HCG, poprzez wykrycie jego alpha subunitu.
-
Brenya czyli zależy to też od rodzaju testu owulacyjnego, tak? Może być tak, ze dany test owu wykrywa właśnie tylko jednostke beta LH?
Pytam dlatrgo, ze przerobilam tu setki postów, w których dziewczyny ludzily się, ze są w ciazy, bo w okolicy @ wyszedł im pozytywny test owu. I rzadko kiedy oczywiście kończyło się to faktycznie ciaza. -
lipa wrote:Brenya czyli zależy to też od rodzaju testu owulacyjnego, tak? Może być tak, ze dany test owu wykrywa właśnie tylko jednostke beta LH?
Pytam dlatrgo, ze przerobilam tu setki postów, w których dziewczyny ludzily się, ze są w ciazy, bo w okolicy @ wyszedł im pozytywny test owu. I rzadko kiedy oczywiście kończyło się to faktycznie ciaza.
Z tego co sie orientuje, to testy LH sa ustawione wlasnie pod jednostke alpha. Ale byc moze tez sa takie, ktore wykrywaja betaLH? Nie wiem, szczerze powiedziawszy - wtedy nie wykrylyby HCG.
Hormon LH sie utrzymuje w organizmie, wiec niestety czesto tak bywa, ze test owu wychodzi pozytywny i to mocno pozytywny, ale to niestety nic moze nie znaczyc. Moze byc ciaza, ale nie musi. Ale jesli jest ciaza to test owu powinien go wykryc. Wiec lepiej nie sprawdzac ciazy testem owu, bo sie mozna niestety rozczarowac.
Ale.... Jesli bedzie sie robic testy owu codziennie z porannego moczu, to mozna bedzie wykryc przyrost HCG... LH nie powinien miec tendencji rosnacej, wiec jesli wykryjemy taki trend wzrostowy na testach owu, to mozemy miec nadzieje na ciaze
Tutaj jest dobry artykul na ten temat, niestety po angielsku:
http://www.justmommies.com/articles/opk-as-hpt.shtml
PS. Wg tego artykulu nie ma sensu robic testow owu zeby wykryc ciaze, bo z reguly sa mniej czule niz testy ciazowe. Wiec jak test ciazowy jest negatywny, to niestety male szanse, ze pozytywny owu pokazuje rzeczywista ciaze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2017, 00:08
lipa, sisi, sylvuś lubią tę wiadomość
5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
1 x naturalna cb
Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019 -
Mała i Ślazaczka powodzenia!
zeby przyrost był prawidłowy! i nie denerwujcie sie tak
bo dzieci nerwowe powijecie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 kwietnia 2017, 00:53
MalaHD lubi tę wiadomość
Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka
8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn