X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Kunia Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evaa wrote:
    V.mocno kciuki zacisniete <3

Kunia,ja mialam taki dziwny bol Po transwerze od praktycznie samego poczatku czulam podbrzusze przy udanym...co do nospy,to w parensie tez mi nie zalecali...co klinika to inne zalecenia. .kiedy betujesz?

Ja właśnie jestem w parensie.
    Betuje w czwartek 7 dpt. Ostatnio mi wyszła już w 7 dpt.
    Wiem, że te objawy są różne. Trzeba czekać.
    Dzięki za wsparcie:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2017, 12:17

Evaa lubi tę wiadomość

Kunia
    niepłodność idiopatyczna
    2 procedury
    I i V 2016 - transfery :(
    IX 2016 - transfer 2 blastki beta 9 dpt - 65, 12 dpt -240 - 8 tc - :(
    04.2017 crio 2 blastek- CB :(
    11.10 - crio, 6 dpt - beta 38, 8 dpt- beta 99, 10 dpt -250, 14 dpt-414, 16 dpt-508 :(
    1 mrozak

• V. Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam z embriologiem. Wygląda na to, że już pozamiatane... Piąta doba, a u nas żaden z dziewięciu zarodków nie doszedł jeszcze do stadium blastocysty, gdzie powinny to zrobić już wszystkie. Większość wykazuje oznaki degeneracji. Będą je hodować do jutra, MOŻE 1-2 jeszcze się rozwinie i nada się do mrożenia (póki co żaden się nie kwalifikuje), ale embriolog wyraziła się, że patrzy na nie z niepokojem. Ja już zupełnie nie wierzę, że cokolwiek z tego będzie, poddaję się... Trzy procedury i za każdym razem zero mrożaków i zero ciąż. Nie wiem czy czwarty raz to przeżyję, póki co nawet nie chcę o tym słyszeć...

3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc :(
  • Mag85 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. wrote:
    Rozmawiałam z embriologiem. Wygląda na to, że już pozamiatane... Piąta doba, a u nas żaden z dziewięciu zarodków nie doszedł jeszcze do stadium blastocysty, gdzie powinny to zrobić już wszystkie. Większość wykazuje oznaki degeneracji. Będą je hodować do jutra, MOŻE 1-2 jeszcze się rozwinie i nada się do mrożenia (póki co żaden się nie kwalifikuje), ale embriolog wyraziła się, że patrzy na nie z niepokojem. Ja już zupełnie nie wierzę, że cokolwiek z tego będzie, poddaję się... Trzy procedury i za każdym razem zero mrożaków i zero ciąż. Nie wiem czy czwarty raz to przeżyję, póki co nawet nie chcę o tym słyszeć...
    Bardzo mi przykro ze tak to zle wyglada :( moze jeszcze cos sie ruszy, bede trzymac kciuki.
    A nie mysleliscie o dawcy nasienia lub AZ? Szkoda tych szczepien.

7pqmag4.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. trzymam kciuki za maluchy

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷 11.08.2022
    Zoya 🤎 Vincent 🩶 25.08.2025
  • Kunia Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. wrote:

V
    Musisz walczyć dalej.
    Ja za pierwszym razem rok temu we wrześniu miałam jak ty, zero mrozaków, nawet transfer się nie odbył.
    Powiem ci co zrobiłam ja, że w kolejnej procedurze były mrozaki, a w trzeciej już ciąża i mam jeszcze właśnie te mrozaki.
    A zatem wspomagałam się medycyną chińską, jadłam zioła i żęn szeń na jakośc komórek jajowych i masę innych dziwnych różności.
    Lekarzowi o tym nie powiedziałam, a oczy mu wychodziły ze zdumienia jak zobaczył moje zarodki. Oczywiście na czas stymulacji leki z medycyny chińskiej odłożyłam.
    W moim przypadku to zadziałało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2017, 12:45

Justu, Beata.D lubią tę wiadomość

Kunia
    niepłodność idiopatyczna
    2 procedury
    11.10 - crio, 6 dpt - beta 38, 8 dpt- beta 99, 10 dpt -250, 14 dpt-414, 16 dpt-508 :(
    1 mrozak

• bazylka Przyjaciółka

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. wrote:
    V.prosze że poddawaj się. Ja przy drugiej procedurze również się suplementowalam . Jadłam dhea,Q10,Wit d,omega3, dodatkowo piłam białko. Ale jeszcze nie myśl o kolejnej procedurze. Te 2 zarodki jeszcze mają szansę . Tule mocno. :*

08.2016. 9t [*][*] tęsknię za Wami chłopcy...
    Badania:mlr 37%-ok,nk-wysokie.
    21.04.17r 8B :(
  • ślązaczka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. a może powinnaś zmienić klinikę? Dlaczego Twoja klinika trzymała wszystko do 5 doby a nie zamrozili części w 3-ej? Ja tego nie rozumiem... Bo efekt jest żaden... Ja podczas 2 pierwszych procedur też nie miałam mrozenia bo wszystko trzymali do 5-ej a przecież my nie mamy aż tsk zlych zolnierzykoe! A teraz od razu połowę zamrozili w 3-ej, 1 3-dniowy podali, pozostałe 3 obserwowali i efekt jest taki że mamy teraz 5 mrozakow a ja jestem w 5 tygodniu ciąży :-) może czas pomyśleć o zmianie kliniki. Ja się leczę teraz już w 3-ej..

brenya77, Beata.D, gosia81, sylwia80 lubią tę wiadomość

I IMSI 13.05.2016 :-(
    II IMSI 15.07.2016 :-(
    III IMSI 30.03.2017, beta 9dpt 67, 11dpt 213 :-)
    f2wlp07w6gdg3lo8.png
  • Mag85 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ślązaczka wrote:
    V. a może powinnaś zmienić klinikę? Dlaczego Twoja klinika trzymała wszystko do 5 doby a nie zamrozili części w 3-ej? Ja tego nie rozumiem... Bo efekt jest żaden... Ja podczas 2 pierwszych procedur też nie miałam mrozenia bo wszystko trzymali do 5-ej a przecież my nie mamy aż tsk zlych zolnierzykoe! A teraz od razu połowę zamrozili w 3-ej, 1 3-dniowy podali, pozostałe 3 obserwowali i efekt jest taki że mamy teraz 5 mrozakow a ja jestem w 5 tygodniu ciąży :-) może czas pomyśleć o zmianie kliniki. Ja się leczę teraz już w 3-ej..
    Gdyby zamrozili V. czesc w 3 dobiej to efekt tez bylby zaden tylko, ze za pare miesiecy i po wydaniu kolejnych tysiakow.

MalaHD, Bella93 lubią tę wiadomość

7pqmag4.png
  • Evaa Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V.trzymam kciuki tak czy inaczej... I bardzo mi przykro ze znowu musisz przez to przechodzic.

,,Dopoki walczysz,jestes zwyciezca,, Sw.Augustyn
  • Magdala Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:
    Gdyby zamrozili V. czesc w 3 dobiej to efekt tez bylby zaden tylko, ze za pare miesiecy i po wydaniu kolejnych tysiakow.

Tego akurat nikt nie wie. :)
    Rozumiem natomiast, ze procedury kliniki sa takie, ze mroza dopiero w piatej dobie.

Szkoda, ze nie dotrwaly. <3

Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo.
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V może jeszcze maluchy ruszą. Zdarzają się przecież blastki z 6 doby które daja ciążę. Ja nadal trzymam kciuki!

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Asia_88 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. strasznie mi przykro. Czytam i jakbym o sobie czytała.. tym bardziej mi smutno.. :(

m2tKp2.png
    "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem."
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. wrote:

Boze, normalnie zaklelam pod nosem :-( Zmieniłabym na Twoim miejscu klinikę. Tak slaby wynik i ciągle trzymanie do 5-doby wg mojej opinii świadczy o bledzie laboratorium. Niestety, rozne laby maja rozne wyniki w hodowli, różnych embriologów, podłoża itp., są lepsze i są gorsze. Wg mnie ten lab nie potrafi hodowac zarodkow. Proszę Cię, nie rezygnuj.

lipa, Beata.D, gosia81, domiszka lubią tę wiadomość

5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • anakonda Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:
    Też tak myślę . Kasa jak kasa ale psychika i zdrowie by siadło .

MalaHD lubi tę wiadomość

Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
    3 IUI , 5IVF

Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
    17.08 2019 7tc :💔

24.11 2024 transfer + atosiban
    1.12. 82b : 192p
    5:12 547b: > 160p
    9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
    url=https://www.tickerfactory.com]s-preg.png[/url]
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:

Rownie dobrze, gdyby nie hodowali na sile, to być może V byłaby już od dawna w ciąży z 3-dniowego zarodka w pierwszej procedurze! Dokładnie jak Slazaczka.

gosia81 lubi tę wiadomość

1 x naturalna cb
  • Kunia Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    V może jeszcze maluchy ruszą. Zdarzają się przecież blastki z 6 doby które daja ciążę. Ja nadal trzymam kciuki!
    A z 6 doby mają jakieś mniejsze szanse?? Nie znam się.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2017, 15:56

Kunia
    niepłodność idiopatyczna
    2 procedury
    1 mrozak

• Mag85 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Rownie dobrze, gdyby nie hodowali na sile, to być może V byłaby już od dawna w ciąży z 3-dniowego zarodka w pierwszej procedurze! Dokładnie jak Slazaczka.
    V. nigdy nie miala blastocysty a w dwoch pierwszych procedurach miala swiezy transfer takze.....
    Nie uwazacie, ze ta cala dyskusja jest pozbawiona troche sensu? Trzeba dostosowac decyzje do konkretnego przypadku. Czy mrozenie nieskonczonej ilosci 3 dniowcow w przypadku problemow z nasieniem na prawde ma sens? Robienie 20 transferow bez sensu? Ale jesli ktos sie panicznie boi ze nie bedzie w ogole zarodkow, a bete zero zniesie lepiej to czy ma sens katowac sie 5 dniowa hodowla? Lub jesli faktycznie na starcie sa dwa zarodki to po co czekac 5 dni? Ja w swoim przypadku wyznaje zasade pol na pol. Jesli uda nam sie miec wiecej zatodkow na starcie to moze z 2 zamroze w 3 dobie dla wlasnego komfortu. Reszta do 5 doby, bo nie stac mnie na 10 transferow po 2 tys po to zeby wyc odbierajac bete zero. Oprocz kasy trace tez zdrowie i CZAS, a to ostatnie szybko mi umyka.
    Nie mozna do kazdego stosowac tego samego wzorca. To tak jakby dyskutowac czy lepszy protokol dlugi czy krotki. To chyba zalezy dla kogo....

Kunia, brenya77, Asia_88, Justine, Beata.D, sylvuś lubią tę wiadomość

7pqmag4.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kunia w 5 dobie zarodek powinien już być blastocysta, jeśli nie jest tzn, że jest opóźniony ale nie przekreśla to jego szansy. To jak z morfologia, czasem najladniejszy zarodek np 5AA się nie przyjmie a w teorii slabiutki 2CC da ciążę.

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Kunia Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Kunia w 5 dobie zarodek powinien już być blastocysta, jeśli nie jest tzn, że jest opóźniony ale nie przekreśla to jego szansy. To jak z morfologia, czasem najladniejszy zarodek np 5AA się nie przyjmie a w teorii slabiutki 2CC da ciążę.

Aha,
    bo ja miałam tak:
    Dzień 5: 3 zarodki, pojedynczo (5BB 4BB 5BB - wszystkie dobrej jakości)
    Dzień 6: 1 zarodek (4BB - dobrej jakości)

teraz podane dwa 5 BB,
    a zostały mi: dwa 4 BB z czego jak wyżej można przeczytać jeden z dnia 6??
    Tak mam napisane. Juz nic z tego nie wiem..:(

Kunia
    niepłodność idiopatyczna
    2 procedury
    1 mrozak

• brenya77 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85. Zawsze pisze, ze trzeba procedure dostosować do konkretnego przypadku. Wg mojej kliniki niewiele klinik w ogóle stosuje hodowle do 5-ej doby, bo czesc nie umie tego robić! Hodowla do 5-ej doby jest ryzykowna, co wie każdy kto ma jakiekolwiek doświadczenie z hodowla ludzkich komorek. Nie zliczę ile razy mi, albo znajomym naukowcom, padaly cale kolonie komorek, ot tak. Ludzkie zarodki nie są tu wyjątkiem, niestety. Im dłużej sa w szkle, tym gorzej dla nich.

Co wiecej, kliniki stosujace 3-dniowa hodowle maja identyczne wyniki jak te z 5-dniowymi. A prawdopodobnie nawet lepsze, bo kliniki nie wliczaja do statystyk procedur w ktorych nie doszlo do tranaferu. Wiec np. taka klinika V moze sie chwalic 100% sukcesem z blastocyst, bo skrzetnie zamiata pod dywan te pacjentki ktore nigdy nie doczekaly do transferu, podczas gdy 3-dniowych transferów jest wiecej i są wliczane do statystyk i jak się nie udają to statystyki spadają. Wiec, brutalnie mówiąc niektóre kliniki zafałszowują statystyki dopuszczając do transferu tylko obiecujące zarodki. A ze odbywa się to kosztem kobiet, które zmuszone są do 4 stymulacji pod rząd, to nikogo nie obchodzi.

Wg mnie 3 procedury bez żadnej blastocysty bardziej wskazują na braki umiejętności laboratorium niż na to, ze cos jest z zarodkami nie tak. I życzę V sil, żeby spróbowała z 3-dniowymi.

Asia_88, Anatolka, SzewskaPasja, Beata.D, gosia81, sylwia80, sylvuś lubią tę wiadomość

1 x naturalna cb
‹‹ 4663 4664 4665 4666 4667 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ