X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • Kunia Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evaa wrote:
    V.mocno kciuki zacisniete <3

Kunia,ja mialam taki dziwny bol Po transwerze od praktycznie samego poczatku czulam podbrzusze przy udanym...co do nospy,to w parensie tez mi nie zalecali...co klinika to inne zalecenia. .kiedy betujesz?

Ja właśnie jestem w parensie.
    Betuje w czwartek 7 dpt. Ostatnio mi wyszła już w 7 dpt.
    Wiem, że te objawy są różne. Trzeba czekać.
    Dzięki za wsparcie:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2017, 12:17

Evaa lubi tę wiadomość

Kunia
    niepłodność idiopatyczna
    2 procedury
    I i V 2016 - transfery :(
    IX 2016 - transfer 2 blastki beta 9 dpt - 65, 12 dpt -240 - 8 tc - :(
    04.2017 crio 2 blastek- CB :(
    11.10 - crio, 6 dpt - beta 38, 8 dpt- beta 99, 10 dpt -250, 14 dpt-414, 16 dpt-508 :(
    1 mrozak

• V. Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam z embriologiem. Wygląda na to, że już pozamiatane... Piąta doba, a u nas żaden z dziewięciu zarodków nie doszedł jeszcze do stadium blastocysty, gdzie powinny to zrobić już wszystkie. Większość wykazuje oznaki degeneracji. Będą je hodować do jutra, MOŻE 1-2 jeszcze się rozwinie i nada się do mrożenia (póki co żaden się nie kwalifikuje), ale embriolog wyraziła się, że patrzy na nie z niepokojem. Ja już zupełnie nie wierzę, że cokolwiek z tego będzie, poddaję się... Trzy procedury i za każdym razem zero mrożaków i zero ciąż. Nie wiem czy czwarty raz to przeżyję, póki co nawet nie chcę o tym słyszeć...

3.5 roku ciężkiej walki, 3 pełne procedury IVF, 4 transfery, 1 ciąża... 8 tc :(
  • Mag85 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. wrote:
    Rozmawiałam z embriologiem. Wygląda na to, że już pozamiatane... Piąta doba, a u nas żaden z dziewięciu zarodków nie doszedł jeszcze do stadium blastocysty, gdzie powinny to zrobić już wszystkie. Większość wykazuje oznaki degeneracji. Będą je hodować do jutra, MOŻE 1-2 jeszcze się rozwinie i nada się do mrożenia (póki co żaden się nie kwalifikuje), ale embriolog wyraziła się, że patrzy na nie z niepokojem. Ja już zupełnie nie wierzę, że cokolwiek z tego będzie, poddaję się... Trzy procedury i za każdym razem zero mrożaków i zero ciąż. Nie wiem czy czwarty raz to przeżyję, póki co nawet nie chcę o tym słyszeć...
    Bardzo mi przykro ze tak to zle wyglada :( moze jeszcze cos sie ruszy, bede trzymac kciuki.
    A nie mysleliscie o dawcy nasienia lub AZ? Szkoda tych szczepien.

7pqmag4.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. trzymam kciuki za maluchy

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

Twins are coming:
    preg.png
  • Kunia Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. wrote:

V
    Musisz walczyć dalej.
    Ja za pierwszym razem rok temu we wrześniu miałam jak ty, zero mrozaków, nawet transfer się nie odbył.
    Powiem ci co zrobiłam ja, że w kolejnej procedurze były mrozaki, a w trzeciej już ciąża i mam jeszcze właśnie te mrozaki.
    A zatem wspomagałam się medycyną chińską, jadłam zioła i żęn szeń na jakośc komórek jajowych i masę innych dziwnych różności.
    Lekarzowi o tym nie powiedziałam, a oczy mu wychodziły ze zdumienia jak zobaczył moje zarodki. Oczywiście na czas stymulacji leki z medycyny chińskiej odłożyłam.
    W moim przypadku to zadziałało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2017, 12:45

Justu, Beata.D lubią tę wiadomość

Kunia
    niepłodność idiopatyczna
    2 procedury
    11.10 - crio, 6 dpt - beta 38, 8 dpt- beta 99, 10 dpt -250, 14 dpt-414, 16 dpt-508 :(
    1 mrozak

• bazylka Przyjaciółka

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. wrote:
    V.prosze że poddawaj się. Ja przy drugiej procedurze również się suplementowalam . Jadłam dhea,Q10,Wit d,omega3, dodatkowo piłam białko. Ale jeszcze nie myśl o kolejnej procedurze. Te 2 zarodki jeszcze mają szansę . Tule mocno. :*

08.2016. 9t [*][*] tęsknię za Wami chłopcy...
    Badania:mlr 37%-ok,nk-wysokie.
    21.04.17r 8B :(
  • ślązaczka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. a może powinnaś zmienić klinikę? Dlaczego Twoja klinika trzymała wszystko do 5 doby a nie zamrozili części w 3-ej? Ja tego nie rozumiem... Bo efekt jest żaden... Ja podczas 2 pierwszych procedur też nie miałam mrozenia bo wszystko trzymali do 5-ej a przecież my nie mamy aż tsk zlych zolnierzykoe! A teraz od razu połowę zamrozili w 3-ej, 1 3-dniowy podali, pozostałe 3 obserwowali i efekt jest taki że mamy teraz 5 mrozakow a ja jestem w 5 tygodniu ciąży :-) może czas pomyśleć o zmianie kliniki. Ja się leczę teraz już w 3-ej..

brenya77, Beata.D, gosia81, sylwia80 lubią tę wiadomość

I IMSI 13.05.2016 :-(
    II IMSI 15.07.2016 :-(
    III IMSI 30.03.2017, beta 9dpt 67, 11dpt 213 :-)
    f2wlp07w6gdg3lo8.png
  • Mag85 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ślązaczka wrote:
    V. a może powinnaś zmienić klinikę? Dlaczego Twoja klinika trzymała wszystko do 5 doby a nie zamrozili części w 3-ej? Ja tego nie rozumiem... Bo efekt jest żaden... Ja podczas 2 pierwszych procedur też nie miałam mrozenia bo wszystko trzymali do 5-ej a przecież my nie mamy aż tsk zlych zolnierzykoe! A teraz od razu połowę zamrozili w 3-ej, 1 3-dniowy podali, pozostałe 3 obserwowali i efekt jest taki że mamy teraz 5 mrozakow a ja jestem w 5 tygodniu ciąży :-) może czas pomyśleć o zmianie kliniki. Ja się leczę teraz już w 3-ej..
    Gdyby zamrozili V. czesc w 3 dobiej to efekt tez bylby zaden tylko, ze za pare miesiecy i po wydaniu kolejnych tysiakow.

MalaHD, Bella93 lubią tę wiadomość

7pqmag4.png
  • Evaa Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V.trzymam kciuki tak czy inaczej... I bardzo mi przykro ze znowu musisz przez to przechodzic.

,,Dopoki walczysz,jestes zwyciezca,, Sw.Augustyn
  • Magdala Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:
    Gdyby zamrozili V. czesc w 3 dobiej to efekt tez bylby zaden tylko, ze za pare miesiecy i po wydaniu kolejnych tysiakow.

Tego akurat nikt nie wie. :)
    Rozumiem natomiast, ze procedury kliniki sa takie, ze mroza dopiero w piatej dobie.

Szkoda, ze nie dotrwaly. <3

Bedzie tak, jak chcesz zeby bylo.
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V może jeszcze maluchy ruszą. Zdarzają się przecież blastki z 6 doby które daja ciążę. Ja nadal trzymam kciuki!

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Asia_88 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. strasznie mi przykro. Czytam i jakbym o sobie czytała.. tym bardziej mi smutno.. :(

m2tKp2.png
    "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem."
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    V. wrote:

Boze, normalnie zaklelam pod nosem :-( Zmieniłabym na Twoim miejscu klinikę. Tak slaby wynik i ciągle trzymanie do 5-doby wg mojej opinii świadczy o bledzie laboratorium. Niestety, rozne laby maja rozne wyniki w hodowli, różnych embriologów, podłoża itp., są lepsze i są gorsze. Wg mnie ten lab nie potrafi hodowac zarodkow. Proszę Cię, nie rezygnuj.

lipa, Beata.D, gosia81, domiszka lubią tę wiadomość

5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • anakonda Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:
    Też tak myślę . Kasa jak kasa ale psychika i zdrowie by siadło .

MalaHD lubi tę wiadomość

Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
    3 IUI , 5IVF

Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
    17.08 2019 7tc :💔

24.11 2024 transfer + atosiban
    1.12. 82b : 192p
    5:12 547b: > 160p
    9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
    url=https://www.tickerfactory.com]s-preg.png[/url]
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85 wrote:

Rownie dobrze, gdyby nie hodowali na sile, to być może V byłaby już od dawna w ciąży z 3-dniowego zarodka w pierwszej procedurze! Dokładnie jak Slazaczka.

gosia81 lubi tę wiadomość

1 x naturalna cb
  • Kunia Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    V może jeszcze maluchy ruszą. Zdarzają się przecież blastki z 6 doby które daja ciążę. Ja nadal trzymam kciuki!
    A z 6 doby mają jakieś mniejsze szanse?? Nie znam się.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2017, 15:56

Kunia
    niepłodność idiopatyczna
    2 procedury
    1 mrozak

• Mag85 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brenya77 wrote:
    Rownie dobrze, gdyby nie hodowali na sile, to być może V byłaby już od dawna w ciąży z 3-dniowego zarodka w pierwszej procedurze! Dokładnie jak Slazaczka.
    V. nigdy nie miala blastocysty a w dwoch pierwszych procedurach miala swiezy transfer takze.....
    Nie uwazacie, ze ta cala dyskusja jest pozbawiona troche sensu? Trzeba dostosowac decyzje do konkretnego przypadku. Czy mrozenie nieskonczonej ilosci 3 dniowcow w przypadku problemow z nasieniem na prawde ma sens? Robienie 20 transferow bez sensu? Ale jesli ktos sie panicznie boi ze nie bedzie w ogole zarodkow, a bete zero zniesie lepiej to czy ma sens katowac sie 5 dniowa hodowla? Lub jesli faktycznie na starcie sa dwa zarodki to po co czekac 5 dni? Ja w swoim przypadku wyznaje zasade pol na pol. Jesli uda nam sie miec wiecej zatodkow na starcie to moze z 2 zamroze w 3 dobie dla wlasnego komfortu. Reszta do 5 doby, bo nie stac mnie na 10 transferow po 2 tys po to zeby wyc odbierajac bete zero. Oprocz kasy trace tez zdrowie i CZAS, a to ostatnie szybko mi umyka.
    Nie mozna do kazdego stosowac tego samego wzorca. To tak jakby dyskutowac czy lepszy protokol dlugi czy krotki. To chyba zalezy dla kogo....

Kunia, brenya77, Asia_88, Justine, Beata.D, sylvuś lubią tę wiadomość

7pqmag4.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kunia w 5 dobie zarodek powinien już być blastocysta, jeśli nie jest tzn, że jest opóźniony ale nie przekreśla to jego szansy. To jak z morfologia, czasem najladniejszy zarodek np 5AA się nie przyjmie a w teorii slabiutki 2CC da ciążę.

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • Kunia Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Kunia w 5 dobie zarodek powinien już być blastocysta, jeśli nie jest tzn, że jest opóźniony ale nie przekreśla to jego szansy. To jak z morfologia, czasem najladniejszy zarodek np 5AA się nie przyjmie a w teorii slabiutki 2CC da ciążę.

Aha,
    bo ja miałam tak:
    Dzień 5: 3 zarodki, pojedynczo (5BB 4BB 5BB - wszystkie dobrej jakości)
    Dzień 6: 1 zarodek (4BB - dobrej jakości)

teraz podane dwa 5 BB,
    a zostały mi: dwa 4 BB z czego jak wyżej można przeczytać jeden z dnia 6??
    Tak mam napisane. Juz nic z tego nie wiem..:(

Kunia
    niepłodność idiopatyczna
    2 procedury
    1 mrozak

• brenya77 Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2017, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mag85. Zawsze pisze, ze trzeba procedure dostosować do konkretnego przypadku. Wg mojej kliniki niewiele klinik w ogóle stosuje hodowle do 5-ej doby, bo czesc nie umie tego robić! Hodowla do 5-ej doby jest ryzykowna, co wie każdy kto ma jakiekolwiek doświadczenie z hodowla ludzkich komorek. Nie zliczę ile razy mi, albo znajomym naukowcom, padaly cale kolonie komorek, ot tak. Ludzkie zarodki nie są tu wyjątkiem, niestety. Im dłużej sa w szkle, tym gorzej dla nich.

Co wiecej, kliniki stosujace 3-dniowa hodowle maja identyczne wyniki jak te z 5-dniowymi. A prawdopodobnie nawet lepsze, bo kliniki nie wliczaja do statystyk procedur w ktorych nie doszlo do tranaferu. Wiec np. taka klinika V moze sie chwalic 100% sukcesem z blastocyst, bo skrzetnie zamiata pod dywan te pacjentki ktore nigdy nie doczekaly do transferu, podczas gdy 3-dniowych transferów jest wiecej i są wliczane do statystyk i jak się nie udają to statystyki spadają. Wiec, brutalnie mówiąc niektóre kliniki zafałszowują statystyki dopuszczając do transferu tylko obiecujące zarodki. A ze odbywa się to kosztem kobiet, które zmuszone są do 4 stymulacji pod rząd, to nikogo nie obchodzi.

Wg mnie 3 procedury bez żadnej blastocysty bardziej wskazują na braki umiejętności laboratorium niż na to, ze cos jest z zarodkami nie tak. I życzę V sil, żeby spróbowała z 3-dniowymi.

Asia_88, Anatolka, SzewskaPasja, Beata.D, gosia81, sylwia80, sylvuś lubią tę wiadomość

1 x naturalna cb
‹‹ 4663 4664 4665 4666 4667 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ