X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • małaszarobura Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juliette wrote:
    Wow!!! Wspaniale, gratulacje! Mówiłam, że będzie dobrze! :):)

Juliette no nareszcie jesteś:-). No chciałam żebyś to zobaczyła, bo ty wierzyłaś we mnie bardziej niż ja sama.
    Dziękuje Ci za to.

Walka od 3lat. AMH - 0,14. Niepłodność wtórna. Procedura z KD.
    07.03.17 - III criotransfer- 5tc 2700 bhcg, 6tc - koniec radosci
    19.04.17 - IV criotransfer ( Bl 4.1.2, Bl 3.2.2). 5dpt bhcg 2013.
    Prawdopodobnie kolejny raz nieudane. Nie wiadomo co sie dzieje.Czekamy do usg 04.05.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Tych pecherzykow sie wlasnie nie usuwa, one maja za zadanie dopchnac cala dawke leku. Jesli ten pecherzyk wypuscimy to lek zostaje w igle - to jest blad.
    Pecherzyki powietrza usuwa sie tylko w strzykawach, ktore laduja w zyle :)
    W każdej instrukcji, nawet wstrzykiwaczy półautomatycznych z króciutką igiełką, jest wyraźnie napisane, że bąbelek powietrza trzeba usunąć. Każda pielęgniarka, która robi instruktaż też to mówi.

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaszarobura wrote:
    Ja to jestem taka baba ze mówią mi ze tupet mam. Zawsze jak recepcja zajęta to ide do tego szklanego pokoiku obok ( tam siedza te od in vitro) i pytam jak mam wątpliwości.

To będę brała z Ciebie przykład:))))

małaszarobura lubi tę wiadomość

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • sylwia80 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juliette wrote:
    W każdej instrukcji, nawet wstrzykiwaczy półautomatycznych z króciutką igiełką, jest wyraźnie napisane, że bąbelek powietrza trzeba usunąć. Każda pielęgniarka, która robi instruktaż też to mówi.

Powietrze wypuściłam tak było na ulotce napisane.
    Juliette jak się ma taki instruktaż udzielony przez pielęgniarkę to się wie, ja takiego nie miałam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaszarobura wrote:
    Juliette no nareszcie jesteś:-). No chciałam żebyś to zobaczyła, bo ty wierzyłaś we mnie bardziej niż ja sama.
    Dziękuje Ci za to.
    Bardzo się cieszę!!!U mnie 6dpt był ledwo widoczny cień drugiej kreski. Oglądałam pod światło, myślałam, że mam zwidy:) U Ciebie jest jasna sprawa- są dwie krechy aż miło! Jak Twój mężczyzna? Mój płakał jak dziecko!

• *SmoczycA* Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi w invicta sam lekarz kazał nawet iść do Pań w zabiegowym to mi pokażą. I faktycznie tak było, też mi pierwszy zastrzyk zrobiła i pokazała jak go robić ;)

km5szbmh5pl1vtix.png
    2nn3gywlmnvu4555.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    Dzięki:))) mam 7 zastrzyków do 5 maja jakoś co drugi dzień. A później dojdą kolejne:((( muszę się szybko nauczyć je dobrze robić.
    Kuzwa tyle kasy się płaci, żeby ktoś w klinice zapropnowal instruktaż to pomarzyć można. Jak mnie spytają następnym razem czy przelew poszedł i wszystkie zgody podpisane to powiem ze czekam na instruktaż jak robić zastrzyki bo to moja pierwsza procedura i zielona jestem. Ciekawe co mi odpowiedzą.

Sylwia, ja się z sobą nie cackałam. Mąż nie chcial mi zastrzyków robić, więc musiałam sama. Ja np. nie zbierałam faldu skóry, bo mnie to bardziej bolało, więc wkłuwałam się normalnie w brzuchol, igła prostopadle ( oczywiscie po usunieciu bableka powietrza - zawsze Ci wyleci kropelka leku - to jest okej i nie martw się.) Natomiast po wkluciu gonapeptyl wlasnie bolal mnie w sensie samo podawanie leku wiec bywało tak że podawałam go sobie powolutku jak zabolalo przestawałam pchać tłok, nie zawsze tak było. Może trafiałam czasem na wyjątkowo unerwione miejsce. Nie miałam siniaków, wszystko było okej. na początku spoko, potem będzie ciężej jak miejsca na brzuchu nie będzie...

Najlepiej wspominam gonal :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2017, 13:04

sylwia80 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    Powietrze wypuściłam tak było na ulotce napisane.
    Juliette jak się ma taki instruktaż udzielony przez pielęgniarkę to się wie, ja takiego nie miałam.
    Dobrze, że pytasz Sylwia. Ja też nie miałam pojęcia jak się do tych zastrzyków zabrać. W mojej klinice instruktaż jest wręcz obowiązkowy. Na karcie z harmonogramem przyjmowania leków, który otrzymuje się od lekarza jest adnotacja, że należy się udać do pokoju pielęgniarek, które objaśnią i pokażą jak dany lek podawać. Jak jest w długopisie to pół biedy, ale jak musiałam wymieszać ampułkę leku z dwoma rozpuszczalnikami, to w życiu bym nie wiedziała jak to zrobić bez instruktażu. Dodatkowo jak jest się bardzo szczupłym to ciężko zebrać fałdkę. Ja mam 1,5cm max jak się postaram.

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juliette wrote:
    To ja instruktaz dostalam inny i mialam robic tak jak zastrzyki z heparyny i ovitrelle, gdzie pecherzyk sie zostawia :)

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

Twins are coming:
    preg.png
  • Tyszanka81 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    To ja instruktaz dostalam inny i mialam robic tak jak zastrzyki z heparyny i ovitrelle, gdzie pecherzyk sie zostawia :)
    Nawet nnie wiedzialam ze tam sie zostawia...zawsze ze wszystkich wypuszczam.

Asia_88 lubi tę wiadomość

5 inseminacji/ czerwiec 2014 beta 70,niestety biochemiczna
    I IMSI Transfer 8.01- beta <1,2 :-(
    5.04- II IMSI-podano 2 zarodeczki 8A i 6A ☺
    8t2dz cud przestal trwac :-(
    16.09.2016 criotransfer babla 8B :-(
    2017- 3 szczepienia w Łodzi...allo mlr 62,3% ☺
    12.06.transfer- :-(
  • Nefe Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malaszarobura gratulacje :) wspaniale !

Sylwia ja chyba przy menopurze mialam taka reakcje skory, ale jak widac w niczym to nie przeszkodzilo.
    W mojej klinice Invimed Wroclaw tez mozna bylo pojsc na instruktaz zastrzykow.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2017, 14:42

I ICSI - 06.10.2016 - transfer; beta HCG - 12dpt 40,61; 14 dpt - 51,10; 18 dpt - 222,80; 9.11. <3 /
    2 mrozaczki
    04.06.2017 r. Zuzia :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Sylwia pytała o gonapeptyl, a w ulotce jest napisane: " Zdjąć folię ochronną i wyjąć strzykawkę z blistra. Trzymać strzykawkę pionowo szarą ochronną nasadką do góry. Zdjąć szarą ochronną nasadkę. Delikatnie naciskać tłok, aż do pojawienia się pierwszej kropli na igle." Nie ma jednej uniwersalnej metody, trzeba być ostrożnym i zawsze czytać ulotki.

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wszystkie rady, następny zastrzyk będzie już łatwiejszy. Obecnie mam tylko mała czerwona kropkę i nic więcej. Sadze ze za płytko wbiłam igle i dlatego taki odczyn się pojawił.

Dzięki raz jeszcze.

Malaszarobura, kiedy idziesz na betę ?
    Cieszę się z Twoich dwóch kreseczek !!!!

• Natka-matka wariatka :) Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malaszarobura gratulacje! :)

Dosc obfita w ciaze ta wiosna :) dobrze, dobrze :)
    Za reszte oczywiscie trzymamy kciukasy mocno, mocno! Dziewczyny nie poddawajcie sie!

Amelka 25.08.2016 :*, 1 ivf zakończone sukcesem
    5v79kzu.png

Endometrioza, niedoczynność tarczycy, hashimoto, 7 IUI :( czynnik męski
  • 78beti Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    To miałaś szczęście. Tak sama z siebie czy Ty zapytałaś ?
    Sama z siebie :) zapytała czy wszystko wiem czy ma mi pokazać :)

https://www.maluchy.pl/li-73179.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juliette wrote:
    Sylwia pytała o gonapeptyl, a w ulotce jest napisane: " Zdjąć folię ochronną i wyjąć strzykawkę z blistra. Trzymać strzykawkę pionowo szarą ochronną nasadką do góry. Zdjąć szarą ochronną nasadkę. Delikatnie naciskać tłok, aż do pojawienia się pierwszej kropli na igle." Nie ma jednej uniwersalnej metody, trzeba być ostrożnym i zawsze czytać ulotki.
    Co nie jest jednoznaczne z wypuszczeniem pecherzyka :)Gonapeptyl jest gesty i trzymajac go igla do gory, powietrze moze byc na dole, a kropla leku i tak wyjdzie. Fraxiparine tez jest takie "tluste" i jak sie w strzykawke nie popuka to rzadko kiedy sie ruszy.

Czasami ulotka, ulotka a zalecenia lekarza/pielegniarki sa wazniejsze (a ja takie zalecenie dostalam). Na estrofemie np. jest napisane ze jest do stosowania doustnego...

Moja historia leczenia

Matylda 🩷11.08.2022

Twins are coming:
    preg.png
  • Asia_88 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juliette wrote:
    Jeszcze kilka lat temu nOvum było drugą najlepszą kliniką niepłodności w Polsce (po białostockiej Klinice Rozrodczości i Endokrynologii Ginekologicznej
    Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Białymstoku) Teraz chyba powoli zamienia się w fabrykę- nie ma indywidualnego podejścia, panuje strategia: każdej wcisnąć wszystko...
    A ja mam kompletnie odwrotne zdanie. Nigdy nie czułam się jak w fabryce i nikt mi niczego nie wciska. Nawet pielęgniarki w zabiegowym - chociaż prace mają niewdzięczna - to złote kobiety są. Po wizytach moja pani dr mnie całą ściska, zamiast podawać rękę na dowidzenia. Uważam, że lekarz też człowiek i jeśli się jest wobec niego w porządku to odwzajemnia się tym samym.

Justine, ewe_a85 lubią tę wiadomość

m2tKp2.png
    "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem."
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyszanka81 wrote:
    Nawet nnie wiedzialam ze tam sie zostawia...zawsze ze wszystkich wypuszczam.
    ;)

Moja historia leczenia

Matylda 🩷11.08.2022

Twins are coming:
    preg.png
  • PragnącaDziecka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kunia jak sie czujesz? Jutro o ktorej robisz bete?

2nn3dqk38okw5rud.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2017, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulotka celxane

w przypadku stosowania ampułko-strzykawek 20mg i 40mg nie należ usuwać pęcherzyka powietrza ze strzykawki przed wstrzyknięciem, gdyż może to spowodować zmniejszenie podanej dawki.

Justine, Juliette, ewe_a85 lubią tę wiadomość

klz9jw4z5xllyqdn.png
‹‹ 4700 4701 4702 4703 4704 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ