IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
Alika ja tez mialam scratching w cyklu przed transferem.
Jesli chodzi o badania immunologiczne to ja robilam je w APC i koszt podstawowych 10 badan to ok 2000zl plus wizyta u lekarza.Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
5.05.2017 ICSI2.06.2017 crio
26.06.2017 crio
28.07.2017 ICSI26.09.2017 crio [*] 8tc
14.02.2018 crio [*] 6tc
20.04.2018 ICSIbrak mrozakow
22.03.2019 IMSI13.07.2019
-
Mum2b wrote:To zapytaj o klase, czesto warto wziac jeden zarodek lepszej i jeden gorszej klasy, tzw. Cheerleader embryo. Wiem ze to brzmi moze okropnie ale takie sa zalecenia na stronach amerykanskich klinik ivf
Poczytałam jeszcze i faktycznie są takie zalecenia oparte na teorii, że jeśli są dwa to ułatwia to implantację choćby jednego ze względu na substancje które wydzielają (?), są też badania które pokazują nieznacznie wyższy procentowo wskaźnik ciąż w przypadku podania dwu zarodków. Trafiłam też jednak na artykuł z ubiegłego roku, który sugeruje, że jeśli podaje się dwa zarodki, z których jeden jest gorszej jakości, to szanse na ciążę są mniejsze, bo organizm może się skoncentrować na tym słabszym zarodku i na odrzuceniu go, co pociągnie za sobą odrzucenie tego silniejszego. Niby takie wnioski z badań podano na konferencji naukowej. Są też i badania które przeczą tym wnioskom i pokazują że transfer słabszego zarodka z zarodkiem dobrej jakości nie obniża szansy na ciążę w porównaniu z transferem jednego zarodka/dwu dobrej jakości zarodków. I bądź tu mądrym. Trzeba się zdać na naturę. Jeśli teraz transfer nam się nie powiedzie to może porozmawiam z lekarzem o rozdzieleniu zarodków do kolejnego podejścia..Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 09:43
XII 2017 IMSI => 22 I 2018 CRIO z EG 3-dn. Maluchów 8A i 6B => 8dpt II beta 11; 9dpt 23,4; 11dpt 79; 14dpt 357,2; 16dpt 918,1; 23dpt 8646; 25dpt ❤ ur. 17.10.2018
❄❄
1 VI 2014 Aniołek [*] -
Hej,
może Wy znacie odpowiedź...
mam pytanie dotyczące testu HBA, jeśli mąż ktorejś z Was miał robione to jak to badanie argumentował lekarz? No i nurtuje mnie pytanie czy faktycznie najpierw IUI, a potem IVF? czy niektórym od razu proponują IVF bo wiedzą ze IUI nie ma szans powodzenia?M:
Astenoteratozoospermia
Morfologia plemników 0%
Chromatyna 22%
HBA 51%
TZI = 1,48
Mutacja CFTR w 7 chromosomie
Zespół Supersamca XYY (dodatkowy 47 chromosom)
Ja:
Niedoczynność tarczycy
AMH: 2,46
Oboje:
Podwyższona prolaktyna
-
U nas wykonanie testu HBA lekarz motywował tym, że jeśli coś wyjdzie nie tak to trzeba będzie zmodyfikować podejście do procedury ivf. Test wyszedł ok, a i tak mieliśmy IMSI, nie bardzo wiem na czym miałaby polegać ta modyfikacja podejścia.XII 2017 IMSI => 22 I 2018 CRIO z EG 3-dn. Maluchów 8A i 6B => 8dpt II beta 11; 9dpt 23,4; 11dpt 79; 14dpt 357,2; 16dpt 918,1; 23dpt 8646; 25dpt ❤ ur. 17.10.2018
❄❄
1 VI 2014 Aniołek [*] -
*SmoczycA* wrote:Dziewczyny czy lutinus albo prolutex podwyzsza temperature tak jak luteina? I jest wykrywany we krwi?Provita Katowice, Nasz cudotwórca DR Mańka!
2014 1 IMSI==> 2 zarodki(jeden jedyny transfer) , brak mrozaków==> 06.2015córka
2017 2 IMSI ==> 2zarodki(jeden jedyny transfer) ==>jedno pięknie bijące serduszko==> 09.2018 córeczka:) -
Flowwer jezcze raz gratulacje
Dlugo mnie nie bylo,atu takie mile wiadomosci. Jestes najlepszym dowodem na to, ze trzeba walcztc o marzenia:) Sciskam i trzymaj sie cieplutko
1.XII 2004 8tc [*],2.X 2005 16.07.2006 2650g moje szczescie,3.XI 2007 13 tc [*] usg 7tc,4.IV 2012 12 tc [*] usg 6tc,5.IV 2013 10 tc[*],6.VII 2013 6tc [*],7.VII 2014 10tc [*] heparyna, acard,prog,8.VIII 2015 5tc [*] haparyna, acard, prog,9.III 2016 7tc [*] heparyna, acard, prog.
-
Madagaskar, plany sa takie ze lecimy do Rzymu
lipcowka86, karolcia35, zohasamoha, Asia_88, Madagaskar, sylwia80, natty85, Natka-matka wariatka :), gosia81 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymalinova wrote:Hej,
może Wy znacie odpowiedź...
mam pytanie dotyczące testu HBA, jeśli mąż ktorejś z Was miał robione to jak to badanie argumentował lekarz? No i nurtuje mnie pytanie czy faktycznie najpierw IUI, a potem IVF? czy niektórym od razu proponują IVF bo wiedzą ze IUI nie ma szans powodzenia?nie miałam IUI
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 11:35
-
MiKi23 wrote:Mój M nie miał testu HBA, tylko MSOME i po tych wynikach dr skierowała nas od razu na IFV IMSI
nie miałam IUI
Właśnie dlatego zastanawiam się po co badanie HBA, grubo ponad 90% pływaków z uszkodzeniami głowki (oczywiście nie tylko). Genetyk mówi nam co innego, lekarz prowadzący jest dobrej myśli, ja zgłupiałam już kompletnieM:
Astenoteratozoospermia
Morfologia plemników 0%
Chromatyna 22%
HBA 51%
TZI = 1,48
Ja:
Niedoczynność tarczycy
Oboje:
Podwyższona prolaktyna
-
nick nieaktualnymalinova wrote:Właśnie dlatego zastanawiam się po co badanie HBA, grubo ponad 90% pływaków z uszkodzeniami głowki (oczywiście nie tylko). Genetyk mówi nam co innego, lekarz prowadzący jest dobrej myśli, ja zgłupiałam już kompletnie
2% prawidłowych plemników II stopnia według badania MSOME i 0% prawidłowych z ogólnego rozszerzonego badania nasienia...wiec wynik tragiczny dlatego zastosowalismy IMSI, ale jak widzisz poniżej zarodków mamy i to całkiem sporo...
wiec chłopaki mimo wyników nie były takie złe, a tez same wady główki, wstawki itp....
-
Dziewczyny moja nadzieja zgasła. Ani jeden z dwóch zarodków się nie przyjął. Beta<1
to trzeci transfer,nawet już mi brak łez........
Nie wiem co dalej robić....
Chyba nie jest mi dane zostać mamą...Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 12:03
-
MiKi23 wrote:Mój M ma oligoasthenoteratozoospermie
2% prawidłowych plemników II stopnia według badania MSOME i 0% prawidłowych z ogólnego rozszerzonego badania nasienia...wiec wynik tragiczny dlatego zastosowalismy IMSI, ale jak widzisz poniżej zarodków mamy i to całkiem sporo...
wiec chłopaki mimo wyników nie były takie złe, a tez same wady główki, wstawki itp....
U mojego oligoastenoterato przeplata się z "samym tylko"asthenoterato, czyli czasem bez oligo. My znamy przyczynę, jest nią genetyka... dlatego ja tak strasznie się boję, że coś będzie nie tak... Wiadomo są prenatalne itp ale skąd znaleźć tą siłę i pozytywne nastawienie... hmmm...
a MSOME pewnie u nas będzie następnym krokiem,m zobaczymy jak wyjdzie moja genetyka...
Ja jeszcze się nie łapie za bardzo w temacie IVF, mrozaków, 3 lub 5 dniowych, blast itp. ale staram sięM:
Astenoteratozoospermia
Morfologia plemników 0%
Chromatyna 22%
HBA 51%
TZI = 1,48
Ja:
Niedoczynność tarczycy
Oboje:
Podwyższona prolaktyna
-
dorota1 wrote:Dziewczyny moja nadzieja zgasła. Ani jeden z dwóch zarodków się nie przyjął. Beta<1
to trzeci transfer,nawet już mi brak łez........
Nie wiem co dalej robić....
Chyba nie jest mi dane zostać mamą...
Przykro mi bardzo
Trzymaj sie!Starania od 08.2015, endometrioza 3/4 st, 2 laparo, 3 hsg, 3 histero
8.03.2017 IVF❄️❄️❄️nie przetrwaly rozmrozenia...
5.05.2017 ICSI2.06.2017 crio
26.06.2017 crio
28.07.2017 ICSI26.09.2017 crio [*] 8tc
14.02.2018 crio [*] 6tc
20.04.2018 ICSIbrak mrozakow
22.03.2019 IMSI13.07.2019
-
Właśnie dzwoniłam do dr. I chce żeby od razu w tym cyklu co będzie podchodzić do crio. Jak myślicie? Nie powinno się odpocząć?
Zostały mi ostatnie zarodki i to nieco słabsze....
Alika jak się trzymasz? Ty też od razu podchodzisz?
A wymazy lepiej teraz pobrać po odstawieniu leków zanim przyjdzie miesiączka czy zaraz po?????Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 13:59
-
nick nieaktualnydorota przykro mi. Wiem co czujesz tym bardziej, że miałas dwa zarodki tak jak ja więc podwójna nadzieja. ehhh Ja mam czekać teraz na okres i w nowym cyklu transfer czyli bez odpoczynku. Został nam jeden zarodek 1bb. Z jednej stymulacji mam 3 transfery, bo mrozili mi oocyty ( miałam aż 28 komórek pobranych z czego wybrali 18 najlepszych).
Napisz mi proszę czy u Was zdiagnozowana jest jakaś przypadłość???? Robiłaś jakies badania?
Jak się trzymam? Brak słów, wczoraj było najgorzej, nawet nie mam siły płakać. Dzisiaj gotowa do walki choć z wielkim strachem . Coraz mniej nadziei we mnie. A Ty jak się trzymasz? -
nick nieaktualny
-
Erl wrote:Poczytałam jeszcze i faktycznie są takie zalecenia oparte na teorii, że jeśli są dwa to ułatwia to implantację choćby jednego ze względu na substancje które wydzielają (?), są też badania które pokazują nieznacznie wyższy procentowo wskaźnik ciąż w przypadku podania dwu zarodków. Trafiłam też jednak na artykuł z ubiegłego roku, który sugeruje, że jeśli podaje się dwa zarodki, z których jeden jest gorszej jakości, to szanse na ciążę są mniejsze, bo organizm może się skoncentrować na tym słabszym zarodku i na odrzuceniu go, co pociągnie za sobą odrzucenie tego silniejszego. Niby takie wnioski z badań podano na konferencji naukowej. Są też i badania które przeczą tym wnioskom i pokazują że transfer słabszego zarodka z zarodkiem dobrej jakości nie obniża szansy na ciążę w porównaniu z transferem jednego zarodka/dwu dobrej jakości zarodków. I bądź tu mądrym. Trzeba się zdać na naturę. Jeśli teraz transfer nam się nie powiedzie to może porozmawiam z lekarzem o rozdzieleniu zarodków do kolejnego podejścia..
A to ciekawe.Ja mialam.podane dwa zarodki jeden dosc dobry i drugi slabiutenki i jeden sie przyjal wiec cos w tym jest.lena7 lubi tę wiadomość
-
Emma 32 wrote:A to ciekawe.Ja mialam.podane dwa zarodki jeden dosc dobry i drugi slabiutenki i jeden sie przyjal wiec cos w tym jest.
Od czego zależy czy zostaną podane dwa czy jeden zarodek?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2018, 14:51
M:
Astenoteratozoospermia
Morfologia plemników 0%
Chromatyna 22%
HBA 51%
TZI = 1,48
Ja:
Niedoczynność tarczycy
Oboje:
Podwyższona prolaktyna