IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
mar2śka wrote:Madagaskar chyba ogólne za dużo emocji ostatnio u Ciebie. Rozumiem, że możesz czuć się poirytowana ale mogłaś zapytać o dodatkowe informacje, poprosić o dokumenty. Jeśli by zarodki były złe z fragmentacją to by Ci powiedzieli. Ja pamiętam ,że jak nam pokazywali nasze to omawiali wszystko, że jeden zaskoczył z opóźnieniem ale dogonił i wszystkie w 3 dobie były 8 komórkowe, jeden miał podłużny kształt ale od razu nas embriolog uprzedziła, że bardzo ładny i kształt nie ma znaczenia. Nie podali stopnia fragmentacji, to prawda ale mi wystarczyło, że są ładne! Przy transferze na pewno jeszcze więcej dostaniesz informacji. Lewy jak przyszedł na mój transfer to sam je oglądał i jak zobaczył który transferujemy to powiedział, że mamy realne szanse na ciąże. I miał racje! Czeka na Ciebie 3 dzieciaków , głowa do góry!!
A z monitorem ogolnie ciezko sie rozmawia coś z seri “ Darek otworz”
Ale to prawda jestem nerwus dobrze ze mnie tu sprowadzasz do pionu
Dlatego teraz odpoczywam. Pani dr chciala mi dac dwa tyg zwolnienia hahahaWysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
3 x ciąża pozam. natural.- usunięte oba jajowody;
3 Kliniki;
4 x ICSI, 8 transferów, 10 zarodków, 1 x cb
Ostani transfer 18.08.2020 r.
Nasz mały wielki cud 🙏❤️
8dpt- beta 88; 10dpt- beta 234; 13dpt- beta 1199; 15dpt- beta 3100
16dpt- pęcherzyk ciążowy
24dpt -❤️
1. USG Prenatalne z Sanco - zdrowa 👧
2. USG Połówkowe ✅
3. USG III trym ✅
2021 r. - córka mój cały Świat -
Madagaskar wrote:Ja pytałam ale Pani powiedziała że po rozmrozeniu one sie moga zmienic wiec dzisiaj mi nie dadza zadnych dokumentów
A z monitorem ogolnie ciezko sie rozmawia coś z seri “ Darek otworz”
Ale to prawda jestem nerwus dobrze ze mnie tu sprowadzasz do pionu
Dlatego teraz odpoczywam. Pani dr chciala mi dac dwa tyg zwolnienia hahaha -
japonka wrote:U mnie było podobnie, powiedzieli ile komórek, jaki procent fragmentacji i pokazywali film jak się zapładniały i dzieliły plus jedną która obumarła. A w innych klinikach jest coś więcej? Przy świeżym transferze dali nam tylko zdjęcia.
Czyli u Was 3 zamrozili i te pozostałe 4 obserwują do któregoś dnia i też zamrożą jeśli się utrzymają? Moje dwudniowe z pierwszej procedury też miały po 2 komórki, jak rozmrozili to w trzeciej miały 4, może nadgonią.
Trzymaja pozostałe nawet do 7 doby jezeli dojda do blastocysty to zamrazaja. To dec dr Kozioł nie wiem czy to standard.
Czyli w novum zawsze rozmrazaja dzien wczesniej?
Troche mnie to martwi tak ja Bella pisała...Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2018, 17:09
Wysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
3 Kliniki;
Nasz mały wielki cud 🙏❤️
16dpt- pęcherzyk ciążowy
24dpt -❤️
2. USG Połówkowe ✅
3. USG III trym ✅
ef36 wrote:Czym dokładnie jest fragmentacja? Może nie mówią jak wszystko jest w "normie"?
Mi pokazali najpierw jeden "ideał" wybrany na świeży transfer a potem 9 kolejnych które nie wyglądały już tak doskonale.
O fragmentacji też nic nie powiedzieli.
Quote:Fragmentacja zarodka to obecność w zarodku pomiędzy blastomerami, czyli komórkami go tworzącymi, małych bezjądrowych fragmentów cytoplazmy. Fragmenty takie powstają najczęściej przy pierwszych dwóch podziałach zapłodnionej komórki jajowej, a następnie zarodka. Ich obecność jest dość powszechna, a co najciekawsze powstają głównie w zarodkach ludzkich. Nie do końca poznano przyczynę ich powstawania; wiadomo jedynie, że nie ma to nic wspólnego z wiekiem pacjentki.
Im wcześniej powstają, tym gorsze jest rokowanie dotyczące dalszego prawidłowego rozwoju zarodka. Jeśli jest ich niewiele (poniżej 20% objętości całego zarodka), nie wpływają negatywnie na rozwój embrionu, szansę na jego zagnieżdżenie w macicy i ciążę. Jeśli jest ich więcej szansa na ciążę spada, ale nie jest wykluczona. Powstające fragmenty uszczuplają wtedy pulę żywych komórek, z których zbudowany jest embrion. Jeśli przylegają ściśle do blastomerów mogą zaburzać ich kompaktację, czyli zlewanie się granic między komórkami w czwartej dobie życia, co jest niezbędnym etapem prawidłowego rozwoju zarodka w drodze do osiągnięcia etapu blastocysty, a co za tym idzie zagnieżdżenia w macicy.Madagaskar, ef36, Dani lubią tę wiadomość
-
mar2śka wrote:Ja rozumiem, że to wszystko jest trudne ale ja widzę też pozytywy. 3 zarodki 8 komórkowe to już dobrze! Z niczym nie zostajesz a ja dalej wierze, że będą z tego piękne dzieci Hahah Darek mnie zabił bardzo trafne spostrzeżenie. Może moje wrażenie było inne bo ja byłam tak podjarana, że po tylu porażkach mamy zarodki i zaraz czeka nas transfer, że wszystko widziałam jak przez różowe okulary
Wiesz ja sie tak stawiam bo my mielismy z dwoch procedor własnie ładne 8 komorkowce z mala fragmentacja i nie wyszło. Wzielismy duzo dodatkowych opcji w tym embrioskop ktory miał odp na pytanie na jakim etapie jest problem. Niestety tego sie nie dowiemyWysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
3 Kliniki;
Nasz mały wielki cud 🙏❤️
16dpt- pęcherzyk ciążowy
24dpt -❤️
2. USG Połówkowe ✅
3. USG III trym ✅
Madagaskar wrote:Czyli w novum zawsze rozmrazaja dzien wczesniej?
Troche mnie to martwi tak ja Bella pisała...
Madagaskar lubi tę wiadomość
-
Madagaskar wrote:Wiesz ja sie tak stawiam bo my mielismy z dwoch procedor własnie ładne 8 komorkowce z mala fragmentacja i nie wyszło. Wzielismy duzo dodatkowych opcji w tym embrioskop ktory miał odp na pytanie na jakim etapie jest problem. Niestety tego sie nie dowiemy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2018, 17:25
-
Scent extra gratulacje kochana
Scent86 lubi tę wiadomość
33 lata starania od lipca 2014
04.2016,05.2016- IUI
IVF 11.2017- 2bb:(, 9.01.18. 6.02.1bb
21.06 2018- 3Bb i 3CB - 8dpt 119,6 ; 11dpt 390; 13dpt 736
20dpt 3873; 27dpt ♥
22.02.2019 jest mój mały cud
14.10.2020 aniołek 7tc, mały cud naturalny
28.02.2024 ⏸️
MTHFR 677C-T i PAI 1-4G, NK 14% -
Scent ♡
-
Bella a ty gdzie bylas jak Cie nie było?
W czerwcu ruszacie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2018, 17:57
Wysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
3 Kliniki;
Nasz mały wielki cud 🙏❤️
16dpt- pęcherzyk ciążowy
24dpt -❤️
2. USG Połówkowe ✅
3. USG III trym ✅
Madagaskar wrote:U mnie szału nie ma 3 zarodki dzisiaj w 3 dobie do mroznia poszły. Jakiej klasy nie wiem, w novum nie podaja przed mrozeniem tylko przed kriotransferem, maja 8 blastomerów, kolejne 4 do obserwacji ale mizerotki po 2-3 blastomery ruszyły z opoznieniem. Pozostałe 3 albo sie nie zapłodniły albo nie podzieliły w ogole.
Wizyta porazka pokazaja filmy chuje muje dzikie weze a zadnych konkretów. Pani emriolog łaczy sie z Toba przez komputer pomimo to ze jest w pokoju obok skacze po tych filmach ja pierdole maskra. Do tego jakość monitora petarda mowiła kolorami a ja tam kolorow nie widzialam hahaha
Nasze tez w 3 dobie miały 8 blastometrów i jak embrionolożka dzwoniła z wiadomością, że właśnie takie zamrozili po 3 dobie to mówiła, że 3 dniowe z 8 blastometrami to są dobre zarodki. Ale o zdjęciu czy filmie to sobie mogę tylko pomarzyć hehe nikt o tym nie wspomniał, no chyba ze GYNCENTRUM pokazuje może przed transferem nie wiem bo to będzie mój pierwszy criotransfer.
Także myślę, że jest nieźle nawet w najgorszym przypadku (odpukać) masz 3 zarodeczki zamrożone a to już coś.
trzymam kciuki za pozostałe okruszynkiMadagaskar lubi tę wiadomość
-
Madagaskar 3 zarodki 8 kom to swietny wynik. Rozumiem Twoje nerwy ale to nowa klinika nowi embriolodzy nowi lekarze nowe i inne metody daj im szanse w mojej klinice embriolog dzwonil osobiście 2 dni po punkcji i mowil kiedy transfer a potem przed transferem byl w gabinecie z doktorem i polozna. Nie miał zdjec tylko napisane ile zarodkow i o kazdym ile komorek jaka klasa itd.
-
Scent wielkie gratulacje, piekne wiesci!
Eden, urodzona 26.06.21 , 3270 kg szczescia ❤️
6.2017 Pierwsza IUI *6tc
8. 2017 Druga IUI
1.2018 Pierwsze IVF, ciaza biochemiczna
4. 2018 start druga IVF
8. 2018 Dlugi protokol IVF, ciaza biochemiczna
1. 2019 Kolejna procedura, nowa klinika. Transfer swiezy
2. 2019 Ciaza naturalna, *5tc
9.2019 Transfer Crio, ciaza biochemiczna
9.2020 Ciaza naturalna, naturalny cud
10.2020 siódmy tydzień, jest serduszko ♥️ -
Jestem po wizycie z wynikami u Pasnika. Mam zalecenia:
Stymulacja od nastepnego cyklu, mrozenie zarodków(o ile będą).
W nastepnyn cyklu przez 14 dni: Equoral 1x100mg, Azotriopryna 1x50mg, Encorton 1x5mg
W nast cyklu z crio: 2tyg przed criotransferem Intralipid 20% 100ml w, kroplowce i to samo w dniu transferu i po pozytywnej becie to samo.
Miała któraś z Was podobny zestaw?
U mnie problem to nk19%, ana +160, cd3/cd4 1.9, cd19 7.0, IL2 za wysokie.
Mój dr twierdzi ze problem nie leży w immunologii (lecz nie wie w czym), a immunolog twierdzi że właśnie w immuno leży problem.
4 lata starań
2017 - 3x IUI
I ICSI styczen '18 --->
Brak mrożaków
II ICSI lipiec' 18
Transfer 24.07 - - >7dpt beta 53.3 --> 9dpt beta 149--> 11dpt beta 342 - - > 15dpt beta 1078 - - > 20dpt beta 3805 i pęcherzyk 1cm na usg
28dpt❤️ dzidzia 4mm
❄️❄️ czekają
23.12.2022 Transfer blastki 4.1.2. —> 8dpt beta 60 --> 11dpt beta 248 —> 20dpt beta 3870
18.01 USG…? -
Dzieki ze wy tu ze mna wytrzymujecie uffff
A jakie macie zdanie o transferze 1 czy 2 zarodki? W novum namawiaja do jednego ale jak bede chciała to dostane dwaWysoki prg w fazie folikularnej, Niedoczynność tarczycy;
3 Kliniki;
Nasz mały wielki cud 🙏❤️
16dpt- pęcherzyk ciążowy
24dpt -❤️
2. USG Połówkowe ✅
3. USG III trym ✅
Madagaskar, 8 komorek w trzeciej dobie to swietny wynik! Jak masz trzy takie to jest dobrze A moze jednak cos tez bedzie z pozostalych, moze nadrobia? Kciukam mocno za Twoje troche slabsze maluszki, aby daly rade!
Eden, urodzona 26.06.21 , 3270 kg szczescia ❤️
6.2017 Pierwsza IUI *6tc
8. 2017 Druga IUI
1.2018 Pierwsze IVF, ciaza biochemiczna
4. 2018 start druga IVF
8. 2018 Dlugi protokol IVF, ciaza biochemiczna
1. 2019 Kolejna procedura, nowa klinika. Transfer swiezy
2. 2019 Ciaza naturalna, *5tc
9.2019 Transfer Crio, ciaza biochemiczna
9.2020 Ciaza naturalna, naturalny cud
10.2020 siódmy tydzień, jest serduszko ♥️ -
Scent86 wrote:Kochane jest! Przed chwila widzialam najpiekniejszy widok w zyciu !!! Serduszko mojego upragnionego dziecka! Cala sie trzese i placze... Kazdej z Was tego zycze z calego serducha! Cudzie trwaj!!!
mega gratulacje rosnijcie zdrowoScent86 lubi tę wiadomość
Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️