X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

IVF

Oceń ten wątek:
  • MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_pi wrote:
    MTHFR badałam osobno, poza kariotypami.

Mi wyszła heterozygota 677 C/T i najgorsze, że gin z kliniki w ogóle się tym nie przejął. Kazał mi tylko brać femibion natal, bo tam jest wersja metylowa kw. foliowego. Powiedział, że homocysteinę nie mam podwyższoną i cykle regularne, wiec nie ma się czy przejmować. Ja się jednak przejmuję.
    Biorę teraz na własną rękę dodatkowo acard i Prewenit. Jak będę miała cykl ze stymulacją, to przerwę acard do punkcji, a potem zacznę od nowa chyba. Tylko boje się tych krwawień. Juz sama nie wiem co robić :-(

Ja mam co prawda homozygotę a nie heterozygotę ale postępowanie jest porównywalne. Jedni lekarze się tym nie przejmują, inni podejrzewają, że niepowodzenia tkwią właśnie w tej kwestii.
    Na pocieszenie; nam się udało więc nic straconego.
    Jednego jednak warto się trzymać, suplementować kwas foliowy na poziomie min 5 mg (RX), wit B6 50 mg, kwas acetylosalicylowy 75 mg (np Acard) + standardowe witaminy. To są zalecenia Prof Limona z Gdańska. Do tego zaleca prewenit intensiv. Wszystko co najmniej 3 miesiące przed ciążą.
    Ja przy każdym podejściu i potem w ciąży brałam również heparynę i będę się upierała co do konieczności jej stosowania. Przerwałam stosowanie w ciąży wraz z acardem ponieważ miałam krwawienia. O tym już jednak decyduje lekarz.
    Homo czy heterozygota nie jest żadnym wyrokiem. Oznacza jednak konkretne działania i uwagę w ciąży.

Anna255 lubi tę wiadomość

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana ja mam PCO i słabo zareagowałam na stymulacje w krótkim protokole. Mialam 14 kumulusow, w tym 6 dojrzałych komórek ale tylko 1 byla dobra i się zaplodnila. Tak jak Ci pisałam pokladam nadzieje w dlugim protokole :)

Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą !!!!

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda79 wrote:
    Hej ja miałam z zamrożonych słomek, mój nie ma najlepszych parametrów nasienia. A jaki zabieg u mnie w końcu był czy zwykle IVF czy ICSI nie mam pojęcia, ale II kreski są:)
    dzieki za odp :)
    bo szczerze mowaic o ile mrozaczki sobie wyobrazam to plemnikow mrozonych nie ;D

Viki26 lubi tę wiadomość

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anko:-) wrote:
    Hej dziewczyny, bardzo prosze o polubienie mojego pytania do profesora.
    Dotyczy PCOS poronien i niepowodzen.
    Pozdrawiam i z gory dziekuje:)
    Ania

https://ovufriend.pl/forum/pytania-do-eksperta-diagnostyka-i-leczenie-nieplodnosci/pcos-ciaza-pozamaciczna-wczesne-poronienia,5334.html

powyzej link

MISKA, czy ty przy hiperhomocysteinemii mialas wskazanie na clexane, albo encorton by steryd pomogl ciaze utrzymac?
    Juz kiedys chyba pytalam, ale poprosze o przypomnienie.
    Ja narazie lykam zestaw z grupy B i kw.foliowy 15mg.

Przepraszam ale umknęło mi Twoje pytanie :) W ciąży jestem roztrzepana :)
    Przy każdym podejściu do procedury brałam heparynę (nie ma znaczenia czy to Clexane czy Frahiparyna) do tego rzecz jasna Acard, który przy takich problemach powinien być łykany standardowo.
    Na 3 IVF, w drugiej brałam encorton. W trzeciej udanej już nie.
    Właściwie steryd czyli Encorton jest podawany na wszelki wypadek kiedy podejrzewa się problem autoimmunologiczny. Na ogół się podejrzewa a nie bada, bo badania zajmują albo dużo czasu albo dużo kosztują :)
    Na szczęście przyjmuje się go dość krótko więc nie jest tak straszny jak się wydaje. Za to energii jest więcej. :) Są jednak osoby u których pojawiają się skutki uboczne.

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • Justine Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anatolka wrote:
    IMSI. Teraz jedna dostaniesz w 3 dobie, a z druga beda czekali do 5?

Jeszcze nie wiem co będzie z tą drugą. Będa dzwonić bo póki co wiedzą tylko, że komórka się zapłodniła i podzieliła.
    I to już i tak więcej niż się spodziewałam :)

MisiaMisia, Mimbla, Tosia 1981, Beata.D lubią tę wiadomość

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • Anko:-) Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde Sysia to na cholerę robią mi krótki...?
    Bo jak skończę antyki to około 10dni będą leki stymulujące-to chyba krótki protokół:-)

dfe01f0225.png
  • Anko:-) Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze usłyszałam ze przy pco lepiej zrobić krótka stymulację.

dfe01f0225.png
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakie masz AMH? Przy PCO boją się przestymulowania przy długim protokole i wtedy decydują o krótkim. Każdy organizm inaczej reaguje na stymulacje i po pierwszym podejściu lekarze będą wiedzieć co lepsze dla Ciebie. Przy PCO bez stymulacji mamy kupę pęcherzyków, ale sa one do d....

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • Konwalia Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anko jak masz tabletki antykoncepcyjne to masz długi protokół.

Moniaa lubi tę wiadomość

l22nroeq1zznmx65.png
    l22ntv73nfpjjdx8.png
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raczej nie ma długiego, ponieważ nie dostała np Gonapeptylu przed stymulacja w cyklu z antykami. Znajoma od pół roku jedzie na antykoncepcji, a przy stymulacji ma krótki protokół.

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • zai2014 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja tak miałam, przed procedurą miesiąc antyków i krótki protokół. Teraz dwa miesiące antyków i lekarz zdecyduje jaki będzie kolejny protokół. Mam dość wysokie AMH (ok.6) i zarówno on jak i (dużo bardziej) ja boimy się przestymulowania.

Bliźniaki są z nami :*
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2014, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    Jestem w ciężkim szoku. Obie komórki się zapłodniły :)

Widzisz, a tak panikowałaś, że nic z tego nie będzie :)

Justine lubi tę wiadomość

• Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze lekarz podczas stymulacji może ustawiać dawki, na pewno nie da nam takich dawek jak dziewczyna z AMH w normie. Moje AMH to 5.3 i lekarz mowi, ze nie ma co panikować.

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • Mimbla Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy jak byłyście po transferze to czułyście różnicę podczas aplikowania Luteiny?
    Nie wiem czy już mi tak psycha odwala, ale mam wrażenie ucisku na pochwę i w tej chwili nie daję rady zaaplikować tak głęboko jak wcześniej...
    Czy jest się czym martwić, czy to normalne?

35+, czynnik męski uwarunkowany genetycznie. 3 x IVF (12.2014, 04.2015, 02.2016)
    d51054bc0b.png
  • ma_pi Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MisiaMisia wrote:
    Ja mam co prawda homozygotę a nie heterozygotę ale postępowanie jest porównywalne. Jedni lekarze się tym nie przejmują, inni podejrzewają, że niepowodzenia tkwią właśnie w tej kwestii.
    Na pocieszenie; nam się udało więc nic straconego.
    Jednego jednak warto się trzymać, suplementować kwas foliowy na poziomie min 5 mg (RX), wit B6 50 mg, kwas acetylosalicylowy 75 mg (np Acard) + standardowe witaminy. To są zalecenia Prof Limona z Gdańska. Do tego zaleca prewenit intensiv. Wszystko co najmniej 3 miesiące przed ciążą.
    Ja przy każdym podejściu i potem w ciąży brałam również heparynę i będę się upierała co do konieczności jej stosowania. Przerwałam stosowanie w ciąży wraz z acardem ponieważ miałam krwawienia. O tym już jednak decyduje lekarz.
    Homo czy heterozygota nie jest żadnym wyrokiem. Oznacza jednak konkretne działania i uwagę w ciąży.

Misia czytałam wątek o genetyce, gdzie pisałaś, stad zaczęłam brać prewenit, acard i femibion natal. Tylko kw. foliowego 5 mg chyba bez recepty nie dostanę, a lekarz stwierdził, że nie jest mi to potrzebne. Normalnie wściekłam się, ale co zrobię.
    Czy Ty miałaś podniesioną homocysteinę? Ja badałam niedawno i nie mam. Norma było od 0-12 jakich jednostek, a ja mam 6,2.

• Anatolka Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla wrote:
    Dziewczyny, czy jak byłyście po transferze to czułyście różnicę podczas aplikowania Luteiny?
    Nie wiem czy już mi tak psycha odwala, ale mam wrażenie ucisku na pochwę i w tej chwili nie daję rady zaaplikować tak głęboko jak wcześniej...
    Czy jest się czym martwić, czy to normalne?

Ja tak mialam. Najpierw bylo mieciutko i "przestronnie" a pozniej sie to zmienilo...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2014, 12:46

1usa3e5e6fqireg4.png

3ca106616b.png
  • MisiaMisia Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_pi wrote:
    Misia czytałam wątek o genetyce, gdzie pisałaś, stad zaczęłam brać prewenit, acard i femibion natal. Tylko kw. foliowego 5 mg chyba bez recepty nie dostanę, a lekarz stwierdził, że nie jest mi to potrzebne. Normalnie wściekłam się, ale co zrobię.
    Czy Ty miałaś podniesioną homocysteinę? Ja badałam niedawno i nie mam. Norma było od 0-12 jakich jednostek, a ja mam 6,2.

A to też bym się wściekła. Facet jakiś niedouczony czy co? Lekarz? Ale, że genetyk czy gin? Może warto pokusić się o konsultację u genetyka? Na szczęście mam dobrego gina ale genetyk okazał się zbawienny.
    Nie miałam badanej homocysteiny, ale mutacja MTHFR zwiększa ryzyko wystąpienia hiperhomocysteinemii. Nie jest określone jednak np. w jakim wieku. Jestem za tym, żeby raz na parę lat sobie ją zbadać, najlepiej jak już będę starsza niż jestem :) bo ma ona znaczenie dla naszego zdrowia.
    To, że masz homocysteinę w normie to jeszcze nie oznacza, żeby nie podnieść dawki kwasu do min 5 mg. Są tacy lekarze, którzy zwiększają do 15 mg.
    Sporo zagranicznych ośrodków przyjmuje w procedurze IVF za standard znaczne podwyższenie dawki kwasu foliowego już na 3 miesiące przed procedurą.

Na Twoim miejscu udałabym się do dobrego genetyka z prośbą o konsultację na piśmie. Najlepiej kogoś, kto obraca się w temacie niepłodności. Ja zaliczyłam profesora z Trójmiasta i rewelacyjną genetyczkę-ginekolożkę z Bydgoszczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2014, 13:00

Mimbla lubi tę wiadomość

MisiaMisia
    rfxgdqk3jsp86isr.png
  • czarownica_tea Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś po prawie 2 latach starań nastąpił najpiękniejszy dzień mojego życia w 6 dpt odebrałam wynik bety 25,6. Jeszcze się boję, trudno mi uwierzyć i ryczałam idąc ulicą.

Sysiaaaaa, Ania_84, Anatolka, MisiaMisia, GabiK, Justine, ma_pi, agniesia2569, Mimbla, kuciak, zai2014, Lenuś, Amelcia, Asienka1184, kis, Viki26, Konwalia, Tosia 1981, Sansivieria, Moniaa, mala29_, Kava, Beata.D, sisi, mycha28, Giussta, gabiqq, martusia1986, libellula83 lubią tę wiadomość

dxomcwa16q3sloop.png
  • Sysiaaaaa Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Świetnie!!!!! Opłaca się walczyć :)

czarownica_tea, Sansivieria lubią tę wiadomość

10.02.2019 1 wizyta w OA
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czarownica_tea wrote:
    Dziś po prawie 2 latach starań nastąpił najpiękniejszy dzień mojego życia w 6 dpt odebrałam wynik bety 25,6. Jeszcze się boję, trudno mi uwierzyć i ryczałam idąc ulicą.
    gratulacje :D

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
‹‹ 667 668 669 670 671 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ