X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🍀IVF po nieudanych IUI 🍀
Odpowiedz

🍀IVF po nieudanych IUI 🍀

Oceń ten wątek:
  • Patisonek 25 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera95 wrote:
    @Agnesss88 twoja historia jest piekna, tak bardzo Ci gratuluke i ciesze sie, ze Ci sie udalo.

Ja dostalam telefon z kliniki. Z dwoch dojrzalych komorek zaplodnila sie jedna... nie umiem przestac plakac, czuje ze zmarnowalam procedure. Jedynie historie takie jak Agnesss88 utrzymują we mnie jakąs nadzieje, ale wolę sie nie nastawiac.

Nie rozumiem, dlaczego tak slabo poszla ta stymulacja. 28.07 na podgladzie 13 pecherzykow, roznej wkelkosci, z czego najwiekszy 28 (mozliwe ze po poprzednim cyklu), estradiol 1490, prpfesteron 0,043. 30.07 juz tylko 8 pecherzykow, estradiol 3132, progesteron 1,5. A dniu punkcji pobranych 6 komorek z czego 4 niedojrzale, a z tych dwoch jedna gorszej jakosci. A inne dwie podobno widac bylo, ze pekly wczesnIej.

Nie mam pojecia, czy trzeba zmieniac te leki, czy ze mna cos jest nie tak? Czy za wczesnie skonczylysmy te stymulacje, czy jakbym triggera zamiast decepeptyl dostala ovitrelle to cos by to zmienilo? A moze menopur powinien byc od poczatku? Nie chce, zeby zapisywali mi to w ciemno :(

Ja juz mysle o kolejnej procedurze, przygotowuje się na to psychicznie, tylko chcialabym wiedziec co zmienić, a mam wrazenie, ze tu wssystko jest loterią.

Nie stresuj się u mnie były tylko 3 pęcherzyki, 3 dojrzałe komórki jajowe z czego 1 się nie zapłodniła, 1 zdegradowała i mieliśmy 1 blastocystę. Wszystko jest możliwe. Czekam na wizytę potwierdzającą ciążę. Także proszę Cię nie stresuj się tylko wierz w ten zarodek że jest silny i z Wami zostanie ❤️

Estera95, Agnesss88, kicia_kocia lubią tę wiadomość

Starania od 2021
    💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
    🖤Poronienia nawykowe🖤

👱‍♀️35 L
    AMH- 3.33, 3.77, 4.34
    Kir Bx,NK 15,7% , witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
    Trombofilia MTHFR homo, PAI-1 4G/5G ❌️
    Mammografia/USG piersi✅️Cytologia ✅️ Cross-match 33.2%❌️60.5%❌️immunosupresja (equoral i encorton)❌️Allo-mlr 37.3%✅️p/c p.jądrowe , ANA ✅️
    histeroskopia -polipowate endo -łyżeczkowanie 🔥-20kg

👨36 L
    Kiepskie parametry nasienia ❌️
    Kariotyp-✅️trombofilia MTHFR hetero, PAI-1, V-Leiden hetero❌️
    8 IUI ❌️

Zmiana lekarza 11.2024
    ➡️2025 IVF MZ
    Kwalifikacja 23.01 ✅️
    Rozpisanie stymulacji 31.03✅️
    Start stymulacji 4.04🍀
    (Mensinorm150 jm, Puergon 50jm, Orgalutran 0.25 mg) Zivafert 5000j.m 2 x
    1 podgląd 09.04 🥚2 podgląd 11.04🥚3 podgląd 14.04
    Punkcja 16.04, pobrano 3🥚
    Mamy ❄️ 4.3.3
  • Estera95 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, laski, przepraszam Was - głupio mi teraz.

Wstałam i zaczęłam sprzątać w mieszkaniu (moja typowa reakcja na stres) i uświadomiłam sobie, że Wy tutaj mimo naprawdę różnych historii wlewacie tyle pozytywnej energii a ja przyszłam i jęczę, bo mi zapłodnili tylko jedną komórkę a ja w mojej głowie zapłodniłam sobie 10. To użalanie się to też trochę brak szacunku wobec Waszych o wiele cięższych przeżyć. Potrzebujemy tu jasnych myśli i optymizmu :)

Wydawało mi się chyba trochę, że jak usłyszałam informację o niepłodności partnera to po prostu "zrobimy in vitro" i tyle. Tymczasem wy tu przeszłyście tyle, często jeszcze zanim program był refundowany, więc w ogóle podwójne obciążenie. Może za wiele rzeczy mi w życiu przychodziło za łatwo, przynajmniej tych mniej istotnych. Ale przecież mam cudownego partnera, dach nad głową, wspaniałych przyjaciół i rodzinę, pracę, którą lubię, to o coś trzeba w tym życiu jeszcze zawalczyć :D A ja sobie uroiłam, że po 30-stce zrobię sobie dzidziusia, bo tylko tego brakuje mi do pełni szczęścia. Miałam wizję, że poseksimy się kilka razy w owulację i będzie. Cóż, ważna lekcja pokory. Zdałam sobie sprawę, że w tym całym nieszczęściu, chociaż walczę o to, o co naprawdę jest sens walczyć, czyli zdrowego dzidziusia, a nie o jakiś awans w pracy, wakacje na Bali czy domek z ogródkiem.

Nie sądziłam, że to będzie taki emocjonalny rollercoaster, że będę w tym sama, bo z nikim jeszcze poza partnerem o tym nie rozmawiałam. Na szczęście trafiłam tutaj i Wasz optymizm i determinacja są chyba lepsze niż jakiekolwiek zwierzanie się komuś, kto i tak w 100% nie pojmie, co idzie za tym procesem :D Z serca Wam dziękuję.

Wciąż mam jeden zarodek, a jak nie to trzy procedury przed sobą, przy których będę już mądrzejsza, spokojniejsza i lepiej przygotowana. Musiałam sobie popłakać, a teraz czas przegrupować wojska, otrzepać kurz bitewny i wrócić do walki :D

Raz jeszcze przepraszam, za moje żale, wszystkim Wam dziękuję i za wszystkie trzymam kciuki do białości!

Agnesss88, Karolove, Alexis93, kicia_kocia, Alicee2024, Lily1234 lubią tę wiadomość

👧🏼30 lat.
    AMH: 6,12 ng/ml (czerwiec 2025)
    Hormony: wszystkie w normie
    USG: prawidlowe
    Cykle: regularne, owulacja wg testow LH

🧑🏽 32 lata
    Oligoteratozoospermia.
    Badanie nasienia - czerwiec 2025
    Liczba plemnikow w ml: 60 tys
    Typ B: 20%, typ D : 80%

Badanie nasienia - lipiec 2025
    ❌️Liczba plemnikow w ml: 1,7 mln
    ✅️Typ A: 7% Typ B:23% Typ C:22% Typ D : 59%
    ❌️Morfologia: 2%
    ✅️Żywotność: 62%
    ❌️Fragmentacja DNA: 46%
    ❌️Mioxys: 2,53 mVmln/ ml (Wartość referencyjna: < 1,36 mV/mln/ml)

Hormony:
    ❌️FSH: 22
    ❌️SHBG: 11,6

I IVF:
    21.07 - rozpoczecie symulacji (Rekovelle + Orgalutran + Menopur,)
    28.07 - podgląd stymulacji, 14 pecherzyków 7-28mm, hormony prawidlowe
    30.07 - II podglad 🥚🥚, decyzja o zakonczeniu stymulacji, ryzyko OHSS (trigger: Decepeptyl)
    1.08 - punkcja -> 6 komórek -> 2 dojrzałe -> 1 zapłodniona
  • MagdaLena88 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera,procedura in vitro to jazda bez trzymanki. Myślę, że żadna z nas nie była przygotowana do tego ile emocji będzie nam towarzyszyć. I jak widzimy na naszym wątku czasem wystarczy jedna procedura, a czasem trzeba stoczyć dłuższą walkę. Ja sama miałam po każdej nieudanej procedurze stan załamania, ale otrzepałam się i walczę dalej. Co dziwi wiele osób, bo psychicznie to jestem trzcina na wietrze. Nie przepraszaj za smutek i lęk, bo to naturalne. Nie możemy obiecać happy endu, ale na pewno wszystkie wysyłamy dużo dobrych myśli w Twoją stronę i w stronę Twojego Kropeczka. Niech walczy ile sił!
    I pamiętaj, często ta pierwsza stymulacja to trochę taki test lekarza, co się sprawdzi a co nie. Jak zareagujesz, jakie leki działają a co zmienić. Tu nie ma Twojej winy.
    Alexis mocne kciuki za betę niech nas pozytywnie zaskoczy!

Estera95, Agnesss88, Alexis93 lubią tę wiadomość

Ona 37 lat-AMH-0,9, Kir BX
    On 40 lat-wszystko ok
    Kariotypy prawidłowe
    10-12. 24' 3×IUI ❌️
    03.01.25. Kwalifikacja do In Vitro✅️
    27.01.25. Start stymulacji. Gonapeptyl Daily i Rekovelle
    05.02. Punkcja-6🥚 mamy 1 zarodek 4.1.1
    10.02.I. Transfer🐣 beta 5dpt 2,1💔 9dpt 0,3💔
    25.03. 25' start 2 stymulacji-Gonapeptyl Daily i Rekovelle
    02.04. Punkcja 6🥚 ❄️3.2.2
    22.05. II. Transfer🐣 beta 6dpt 0,7💔
    06.07-diagnostyka I suplementacja
    biopsja endometrium 24.07
    Sierpień-start w nowej klinice
  • kicia_kocia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Estera, taki rollercoaster emocji to normalna sprawa w tej procedurze. Jednego dnia jesteś pełna nadziei fighterka, innego w ogole wszystko jest beznadziejne i nie widzisz szans na sukces. Tak to chyba wyglada u większości z nas 😉
    Dalej masz jeden zarodek, trzymamy za niego kciuki✊️✊️✊️

Alexis, trzymam kciuki za twoją betę!🍀🍀🍀 Liczymy na elegancki przyrost 💪🫶

Estera95 lubi tę wiadomość

PCOS, starania o drugiego 👶🏼

styczeń 2025 ➡️ start IVF 🚀
    Rekovelle 8 ug + Orgalutran + Gonapeptyl
    23 pobrane ➡️ 16 MII ➡️ 10 ❄️

kwiecień ➡️ 1. transfer 5AA ❌️
    maj ➡️ 2. transfer 4AB ❌️
    czerwiec ➡️ 3. transfer 4AB❌️
    czerwiec ➡️ histeroskopia + cd138 ✅️
    sierpień ➡️ 4. transfer
    7.08 - kwalifikacja do transferu ⏳️
    Zostało 7 ❄️
  • Alexis93 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beta 18 więc spadła :( zapewne Biochem

♀️32 l.
    *AMH 11.10 (brak diagnozy PCOS)
    *jajowody drożne
    *Euthryox (50) , dostinex (1/4 tygodniowo), sertragen (50) , suplementy

♂️ 31 l.
    - wszystko cacy :)

*Październik 2023 ➡️ najpewniej CB💔 poronienie samoistne przy Becie 180.
    *Grudzień 24 - Maj 25 ➡️ 3xIUI ❌
    *Sierpien 25 ➡️ CB przy Becie 40 ❤️‍🩹

Wrzesień / październik 2025 start stymulacji do IVF 🍀
  • kicia_kocia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexis 🙁🫂 przykro mi 😥

PCOS, starania o drugiego 👶🏼

styczeń 2025 ➡️ start IVF 🚀
    Rekovelle 8 ug + Orgalutran + Gonapeptyl
    23 pobrane ➡️ 16 MII ➡️ 10 ❄️

kwiecień ➡️ 1. transfer 5AA ❌️
    maj ➡️ 2. transfer 4AB ❌️
    czerwiec ➡️ 3. transfer 4AB❌️
    czerwiec ➡️ histeroskopia + cd138 ✅️
    sierpień ➡️ 4. transfer
    7.08 - kwalifikacja do transferu ⏳️
    Zostało 7 ❄️
  • MagdaLena88 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexis bardzo mi przykro :( ale to na pewno będzie wzięte pod uwagę przez lekarza i to ważny krok diagnostyczny. Biochem, czyli możesz zajść w ciążę. Robiliście badania kariotypów? Masz sprawdzoną Trombofilię? Można by tez sprawdzić Kiry no i histeroskopia. Jak patrzę ile dziewczyn ma stan zapalny, to uważam,że to powinien być standard. Wiem ,że teraz jest Ci źle, ale kochana podniesiesz się i będziemy cieszyć się Twojej ciąży!
    Alice mąż musi zbadać nasienie, ja na pewno hormony i Amh. Może też te wszystkie wirusówki? Dobrze ,że to centrum Gdańska, będziemy chodzić na kawki /matchę w okolicy, w tych przerwach. Na miejscu jest laboratorium i trzeba 1,5 godzinki poczekać na wyniki.

Ona 37 lat-AMH-0,9, Kir BX
    On 40 lat-wszystko ok
    Kariotypy prawidłowe
    10-12. 24' 3×IUI ❌️
    03.01.25. Kwalifikacja do In Vitro✅️
    27.01.25. Start stymulacji. Gonapeptyl Daily i Rekovelle
    05.02. Punkcja-6🥚 mamy 1 zarodek 4.1.1
    10.02.I. Transfer🐣 beta 5dpt 2,1💔 9dpt 0,3💔
    25.03. 25' start 2 stymulacji-Gonapeptyl Daily i Rekovelle
    02.04. Punkcja 6🥚 ❄️3.2.2
    22.05. II. Transfer🐣 beta 6dpt 0,7💔
    06.07-diagnostyka I suplementacja
    biopsja endometrium 24.07
    Sierpień-start w nowej klinice
  • Patisonek 25 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexis93 wrote:
    Beta 18 więc spadła :( zapewne Biochem

Przykro mi, trzymaj się 🫂

Starania od 2021
    💔01.2022 /12.2022 /10.2023 💔
    🖤Poronienia nawykowe🖤

👱‍♀️35 L
    AMH- 3.33, 3.77, 4.34
    Kir Bx,NK 15,7% , witaminy ✅️Hormony ✅️Hycosy- jajowody drożne✅️zespół antyfosfolipidowy ✅️p.p/plemnikowe✅️Kariotyp✅️
    Trombofilia MTHFR homo, PAI-1 4G/5G ❌️
    Mammografia/USG piersi✅️Cytologia ✅️ Cross-match 33.2%❌️60.5%❌️immunosupresja (equoral i encorton)❌️Allo-mlr 37.3%✅️p/c p.jądrowe , ANA ✅️
    histeroskopia -polipowate endo -łyżeczkowanie 🔥-20kg

👨36 L
    Kiepskie parametry nasienia ❌️
    Kariotyp-✅️trombofilia MTHFR hetero, PAI-1, V-Leiden hetero❌️
    8 IUI ❌️

Zmiana lekarza 11.2024
    ➡️2025 IVF MZ
    Kwalifikacja 23.01 ✅️
    Rozpisanie stymulacji 31.03✅️
    Start stymulacji 4.04🍀
    (Mensinorm150 jm, Puergon 50jm, Orgalutran 0.25 mg) Zivafert 5000j.m 2 x
    1 podgląd 09.04 🥚2 podgląd 11.04🥚3 podgląd 14.04
    Punkcja 16.04, pobrano 3🥚
    Mamy ❄️ 4.3.3
  • Alexis93 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagdaLena88 wrote:
    Alexis bardzo mi przykro :( ale to na pewno będzie wzięte pod uwagę przez lekarza i to ważny krok diagnostyczny. Biochem, czyli możesz zajść w ciążę. Robiliście badania kariotypów? Masz sprawdzoną Trombofilię? Można by tez sprawdzić Kiry no i histeroskopia. Jak patrzę ile dziewczyn ma stan zapalny, to uważam,że to powinien być standard. Wiem ,że teraz jest Ci źle, ale kochana podniesiesz się i będziemy cieszyć się Twojej ciąży!
    Alice mąż musi zbadać nasienie, ja na pewno hormony i Amh. Może też te wszystkie wirusówki? Dobrze ,że to centrum Gdańska, będziemy chodzić na kawki /matchę w okolicy, w tych przerwach. Na miejscu jest laboratorium i trzeba 1,5 godzinki poczekać na wyniki.
    Magdalena, nie mamy jeszcze zbadanych kariotypów. Po krwawieniu mam zbadać jeszcze raz betę i udać się na wizytę. Będę wtedy rozmawiać z lekarzem na ile możemy zmienić plan działania i jednak badać zarodki przy pierwszej procedurze. Z tego co mówił lekarz żeby badać zarodki trzeba mieć zgodę genetyka + kariotypy. Więc to będę miała już odhaczone.
    Jeżeli chodzi o histero to mój lekarz generalnie odradzał jeżeli nie ma „wskazań” bo może to narobić więcej zrostów ( ja już zrosty posiadam bo wylał mi się wyrostek jak byłam dzieckiem). Trombofilii + Kiry też nie mamy - poruszę temat na wizycie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:29

♀️32 l.
    *AMH 11.10 (brak diagnozy PCOS)
    *jajowody drożne
    *Euthryox (50) , dostinex (1/4 tygodniowo), sertragen (50) , suplementy

♂️ 31 l.
    - wszystko cacy :)

*Październik 2023 ➡️ najpewniej CB💔 poronienie samoistne przy Becie 180.
    *Grudzień 24 - Maj 25 ➡️ 3xIUI ❌
    *Sierpien 25 ➡️ CB przy Becie 40 ❤️‍🩹

Wrzesień / październik 2025 start stymulacji do IVF 🍀
  • Lily1234 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexis przytulam mocno 🫂🫂🫂

Estera nie musisz nas za nic przepraszać. Wiemy jak to jest jak się walczy o dziecko. Są dni, kiedy się chce jedynie płakać ale podnosimy się i walczymy dalej! Poza tym mozemy tutaj liczyć na wsparcie i zrozumienie.

Powiem Wam, że zadzwoniłam dzisiaj do kliniki żeby się spytać jak się przygotować na punkcję (co ze sobą zabrać i czy mam ściągać żelowe paznokcie do narkozy). Trochę mi było głupio się pytać ale boje się, że czegoś nie zabiorę a okaże się, że to przecież oczywiste, że powinnam. Pielęgniarka, która ze mną miała porozmawiać spławiła mnie totalnie. Nie dała mi dojść do słowa tylko powtarzała, że mam brać leki tak jak kazał lekarz i być na czczo. Próbowałam jej powiedzieć, że to wiem ale się rozłączyła 🫣 do kliniki mam 3h drogi i nie wrócę się przecież po nic do domu 🙄

On & Ona 30 lat

Starania od września 2023 r.
    Styczeń 2024 - 💔 8 tyg 4 dni

PCOS i niedoczynność tarczycy

Grudzień 2024 - IUI pierwsze podejście
    Luty 2025 - IUI podejście drugie
    Nieudane próby na lekach i ovitrelle.

8.07 - podpisanie dokumentów IVF
    Od 23.07 💉💉💉 (Bemfola, cetrotide, ovitrelle)
    29.07 USG (15 pęcherzyków)
    4.08 punkcja
  • Estera95 Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lily1234 wrote:
    Alexis przytulam mocno 🫂🫂🫂

Estera nie musisz nas za nic przepraszać. Wiemy jak to jest jak się walczy o dziecko. Są dni, kiedy się chce jedynie płakać ale podnosimy się i walczymy dalej! Poza tym mozemy tutaj liczyć na wsparcie i zrozumienie.

Powiem Wam, że zadzwoniłam dzisiaj do kliniki żeby się spytać jak się przygotować na punkcję (co ze sobą zabrać i czy mam ściągać żelowe paznokcie do narkozy). Trochę mi było głupio się pytać ale boje się, że czegoś nie zabiorę a okaże się, że to przecież oczywiste, że powinnam. Pielęgniarka, która ze mną miała porozmawiać spławiła mnie totalnie. Nie dała mi dojść do słowa tylko powtarzała, że mam brać leki tak jak kazał lekarz i być na czczo. Próbowałam jej powiedzieć, że to wiem ale się rozłączyła 🫣 do kliniki mam 3h drogi i nie wrócę się przecież po nic do domu 🙄

Ehhh, nie dla wszystkich empatia to mocna strona.

Powiem Ci z mojej perspektywy - paznokci nie musisz sciagac, tam bedzie tylko wenflon i te ssawki na klatce piersiowej.

Miej taka bluzke/ koszule z krotkim rekawem i zeby miec duzy dekolt albo mpzliwoac rozpiecia guzikow. Na dol zaloz cos komfortowego - luzny ciemny dres albo luzna spodnice. Podczas punkcji i tak bedzie gola dupka i papierowa spodnica, krora Ci dadza.

Ja mialam tylko koszule partnera ze soba - dluga, luzna, z krotkim rekawem, na guziki, ale wystarczyla moja bluzka z dekoltem.

Papierowe ciapki tez dostalam, ale rownie dobrze mozesz byc boso. Od wejscia do wyjscia z punkcji wszystko potrwa 30-40 min, takze nic nie jest ci potrzebne. Tylko swiety spokoj.

Badz na czczo, wysikaj sie przed i tego dnia myj 🥟 tylko wodą.

Ja myslalam ze to wielki zabieg i panikowalam tu dziewczynom jak na histeryczke przystalo, a jak wyszlam to myslalam sobie "i to juz?"

Bedzie dobrze!

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 16:13

👧🏼30 lat.
    AMH: 6,12 ng/ml (czerwiec 2025)
    Hormony: wszystkie w normie
    USG: prawidlowe
    Cykle: regularne, owulacja wg testow LH

🧑🏽 32 lata
    Oligoteratozoospermia.
    Badanie nasienia - czerwiec 2025
    Liczba plemnikow w ml: 60 tys
    Typ B: 20%, typ D : 80%

Badanie nasienia - lipiec 2025
    ❌️Liczba plemnikow w ml: 1,7 mln
    ✅️Typ A: 7% Typ B:23% Typ C:22% Typ D : 59%
    ❌️Morfologia: 2%
    ✅️Żywotność: 62%
    ❌️Fragmentacja DNA: 46%
    ❌️Mioxys: 2,53 mVmln/ ml (Wartość referencyjna: < 1,36 mV/mln/ml)

Hormony:
    ❌️FSH: 22
    ❌️SHBG: 11,6

I IVF:
    21.07 - rozpoczecie symulacji (Rekovelle + Orgalutran + Menopur,)
    28.07 - podgląd stymulacji, 14 pecherzyków 7-28mm, hormony prawidlowe
    30.07 - II podglad 🥚🥚, decyzja o zakonczeniu stymulacji, ryzyko OHSS (trigger: Decepeptyl)
    1.08 - punkcja -> 6 komórek -> 2 dojrzałe -> 1 zapłodniona
‹‹ 358 359 360 361 362
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ