IVF STYCZEŃ 2021 🍀💖
-
WIADOMOŚĆ
-
Sto_krotka wrote:Cinni, a mogłabyś mi napisać jakie badanie Paśnik zaleca przed odstawieniem/modyfikacją dawki sterydu? tak z ciekawości, bo ja też na Encortonie 7,5 i pewnie dr szybciej mi każe odstawiać 🤔
Niestety nie wiem. Trafiłam do innego immunologa w salve medica, zlecil mi szereg badań (za 2000zl) i wyszly rozjechane cytokiny, wysokie nk itp ale akurat w tym czasie miałam tez stymulacje i transfer i sie udalo tylko na sterydzie, ktory i tak mi przepisal moj lekarz w klinice Bocian. Byl to metypred, odpowiednio tyle co 15mg encortonu dziennie... Natomiast jest taka grupa na Facebooku "starając się z doktorem P" (Pasnikiem) i tam podczytywalam dziewczyny. Naprawdę zlecal im bardzo rozne leki w zależności od wynikow badan i nie wszystkim zlecal te same badania.Sto_krotka, jaina_proudmoore, Silnaja lubią tę wiadomość
36 lat, amh 2, slabe nasienie.
1 IUI 10.02.2020 😒
2 IUI 7.03.2020 😒
In vitro:
1 procedura Maj 2020
ET 05.2020 8A 😒
FET 26.06. 4BA 😞
FET 24.07 3BB 😞
2 procedura wrzesien 2020
ET 14.10.2020 4AA 🍀💝
5dpt beta 21
7dpt beta 92
9dpt beta 255
12dpt beta 913
15dpt beta 2924
21dpt beta >10000 pęcherzyk na usg
27 dpt jest serduszko❤️
7.12.2020 test genetyczny Sanco 🍀
zdrowy chłopiec🌲💙👶
❄❄4BA i 3BB
23.06.2021 synek na świecie ❤️ -
Dziewczyny,
Dziś poczułam pierwsze ruchy maleństwa ❤ Niesamowite uczucie 😍Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2021, 19:35
Jestemza, Yoselyn82, Ulaa, Swatka, Krakowska, Silnaja, Merida8, bezsilna, Hekate, MANIA, monkey, Michalina, Ola777, Koniczynka28, kasialdo, nat87, moonik, kamisia, Kombinacja, Asienka33, Mlodamezatka, Linka89, Julia, Megi-x, aganieszkam, Ewelka02, Annn90, AnkaStaranka, Umka lubią tę wiadomość
-
CinniMinni wrote:Niestety nie wiem. Trafiłam do innego immunologa w salve medica, zlecil mi szereg badań (za 2000zl) i wyszly rozjechane cytokiny, wysokie nk itp ale akurat w tym czasie miałam tez stymulacje i transfer i sie udalo tylko na sterydzie, ktory i tak mi przepisal moj lekarz w klinice Bocian. Byl to metypred, odpowiednio tyle co 15mg encortonu dziennie... Natomiast jest taka grupa na Facebooku "starając się z doktorem P" (Pasnikiem) i tam podczytywalam dziewczyny. Naprawdę zlecal im bardzo rozne leki w zależności od wynikow badan i nie wszystkim zlecal te same badania.
CinniMinni lubi tę wiadomość
2021 (4FET)💙
2022 naturals 💔
2023 (5FET)ostatni 💝 ❄ 3.1.2 🙏🍀
3-7dpt II, 7dpt bhcg 83,32| 9dpt 267,7| 11dpt 626,6 🙏 | 17dpt 6006,0 -
Zielona@ wrote:Dzięki dziewczyny za wsparcie, nic na to nie wskazywało nic... No może tylko jakieś moje przeczucie ale to wiecie ten strach jest zawsze, gdzieś tam w głębi miałam nadzieję że jednak wszystko będzie dobrze.
Zanim lekarz powiedział że nie widzi serca ja sama.nie widziałam na monitorze i tak przez chwilę pomyślałam że coś nie gra ale lekarz coś szukał chwilę i dopiero powiedział że nie widzi bijącego serca. 😢
Zmierzył zarodek i było 16mm więc 8+0 a jestem 9+3 wg transferu a wg misiaczku 9+6 więc jakby nie było 1,5 tygodnia temu lub jakiś tydzień temu zarodek przestał się rozwijać.
Oczywiście jutro rano idę do lekarza tutaj u siebie bo jak trzeba będzie do szpitala to chce mieć jakieś wsparcie ze strony lekarza który tam pracuje a nie żeby mnie może z łaski przyjmowali czy coś.
Nie liczę nawet że coś się do jutra zmieni bo nawet ruchów nie było a na tym etapie powinny być więc jest oczywiste to co się stało tylko dlaczego?? Chyba się nigdy nie dowiem 🙁
Chciałbym żeby się obeszło bez zabiegu ale lekarz mowi że już jest za duży płód żeby bo bez zabiegu, zobaczymy co jutro powie inny lekarz, tak się boje zabiegu 😔
Mam brać od dziś wieczór leki na poronienie ale zacznę od jutra po tej właśnie wizycie...
Planu narazie nie mam co dalej bo jeżeli będzie zabieg to 3 m-ce muszę odczekać i naprawdę nie wiem co robić.
Fakt udało się dojść dość daleko i jeżeli była to jakaś wada genetyczna to mogę podejść znowu do transferu na tym samym zestawie ale skąd ja się teraz dowiem czy to była wada czy nie
Pisałam Wam ostatnio że miałam małe epizody z kłuciem brzucha, takie krótkotrwałe ale dość intensywne, myślę że gdyby nie leki progesteron owe to poronienie zaczęło by się samo bo odczuwałam ostatnio różnisz cmienie w dole brzucha ale myślałam że to normalne, ciążowe i nawet się na tym nie chciałam skupiać
Zielona ja przechodziłam dokładnie to samo w marcu. Tez się zatrzymał zarodek. Nie było akcji serca. Nie było żadnych objawów, ale ja coś przeczuwałam. Nie umiem tego wyjaśnić. Ja miałam zabieg, bo zdecydowałam się na badanie genetyczne po poronieniu. Poczytaj na stronie TestDNA. U mnie ostatecznie nie udało się ustalić przyczyny, bo pobrany materiał był niewystarczający. Nie wiem czy to Ci pomoże, ale ja chciałam poznać przyczynę. Trzymam za Ciebie mocno kciuki.Zielona@ lubi tę wiadomość
01.21. - nifty: zdrowa dziewczynka 💝
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
Gameta Gdynia
07.2016 - ciąża naturalna 💔(10 tc)
-
ina-1409 wrote:Zielona ja przechodziłam dokładnie to samo w marcu. Tez się zatrzymał zarodek. Nie było akcji serca. Nie było żadnych objawów, ale ja coś przeczuwałam. Nie umiem tego wyjaśnić. Ja miałam zabieg, bo zdecydowałam się na badanie genetyczne po poronieniu. Poczytaj na stronie TestDNA. U mnie ostatecznie nie udało się ustalić przyczyny, bo pobrany materiał był niewystarczający. Nie wiem czy to Ci pomoże, ale ja chciałam poznać przyczynę. Trzymam za Ciebie mocno kciuki.
Czy Ty robiłaś dodatkowe badania czy poprostu podeszłas do kolejnego transferu i się udało???Starania od 2010 r. - 4 IUI
Start in vitro 05.2020 Macierzyństwo Kraków (5x❄️blastocysty)
➡️21.09.20 transfer ❄️💚5.1.1. (cykl sztuczny) CB
➡️28.11.20 transfer ❄️💚 5.1.1 (cykl naturalny + Embrioglue)
16dpt - pęcherzyk ciążowy 😍
31dpt - bije ❤️ maluszek ma 7 mm
8 t.c. - poronienie zatrzymane 💔
➡️06.05.21 transfer ❄️💚 4.1.1 (cykl naturalny + Embrioglue)...🙏
➡️28.06.21 transfer ❄️💚 4.2.1 (cykl sztuczny + Embrioglue)... biochem
➡️08.03.22 transfer ❄️💚 5.1.2 (cykl sztuczny + Embrioglue) ....last chance...Please, stay with us 🥰 -
CinniMinni wrote:Niestety nie wiem. Trafiłam do innego immunologa w salve medica, zlecil mi szereg badań (za 2000zl) i wyszly rozjechane cytokiny, wysokie nk itp ale akurat w tym czasie miałam tez stymulacje i transfer i sie udalo tylko na sterydzie, ktory i tak mi przepisal moj lekarz w klinice Bocian. Byl to metypred, odpowiednio tyle co 15mg encortonu dziennie... Natomiast jest taka grupa na Facebooku "starając się z doktorem P" (Pasnikiem) i tam podczytywalam dziewczyny. Naprawdę zlecal im bardzo rozne leki w zależności od wynikow badan i nie wszystkim zlecal te same badania.
to prawda, nie zleca każdemu wszystkich badań. Mi wyszło wysokie NK, mam intralipid zalecony. cytokiny ok, KIR też- brakuje mi 3, w tym 1 ważnego.
Dr indywidualnie podchodzi do każdej pary, niektóre badania można zrobić wcześniej, czas oczekiwania jest długi, ale często zwalnia się miejsce. APC oferuje też opcje tele-wizyty, ale na 1 trzeba jechać osobiście.
Koniczynka28 lubi tę wiadomość
-
Turkusowa82 wrote:Zielona, poprostu nie wiem co napisać, czytałam Twój post kilka razy i nie mogłam uwierzyć. 😭
Tak jak piszesz może to była wada genetyczna a może tak jak dziewczyny piszą coś jest nie tak w immunologii. Jak bedziesz miała siłę i chęć to polecam immunologa, dr Sydora. Przyjmuje w kilku miejscach, ale w Tarnowie terminy nie są odległe (tak jak np. w gyncentrum).
Jeszcze raz mocno Cię przytulam. 🤗🤗Turkusowa82, jaina_proudmoore, Zielona@, Szatyneczka, Asienka33 lubią tę wiadomość
maj 2019 FET AZ 2xblastocysty 5 AA -cb
lipiec 2018 FET AZ 2 x blastocysty 3AA-Jasio 18tc
czerwiec 2018 FET AZ-2xblastocysty 5aa -cb
AMH-0,04
jeden jajnik,dwa jajowody niedrozne
toczen ukladowy,RZS,hashimoto
maz-azospermia
*Wiosna - lato 2021 wracamy do gry!
2 zarodki 8a! Gyncentrum Katowice
*Orchid Fertility Dubai -
Zielona@ wrote:Wracam z wizyty, mam najgorsze wieści
Nie ma tętna, mam brać leki i raczej bez zabiegu się nie obejdzie. ZałamkaZielona@ lubi tę wiadomość
87'
PCOS,IO, niedoczynność tarczycy
2019 3xIUI
01.2020 transfer [*]7tc
06.2020 transfer [*]5tc
14.06 transfer
23.08 wyniki zdrowa dziewczynka❤ -
nick nieaktualny
-
Zielona@ wrote:Ja się chyba jednak nie zdecyduje na to badanie. Nic mi to chyba nie da ta wiedzą. Jeżeli to zarodek to nic nie zrobię, jeżeli.wina we mnie to i tak nie wiem jaką więc trzebaby szukać. A tym bardziej jeśli się okaże że materiał niewystarczający to już wolę u siebie dodatkowe badania zrobić niz nic się nie dowiedzieć.
Czy Ty robiłaś dodatkowe badania czy poprostu podeszłas do kolejnego transferu i się udało???
Po poronieniu zrobiłam: Ana. P/c. p. antygenom łożyska, anty Tpo i anty-TG w ciągu 6 tyg po poronieniu. Chciałam jeszcze zrobić później immunofenotyp ale się nie mogłam zebrać w sobie i nie zrobiłam, bo gdy się już zapisałam to dostałam szybciej okres. W następnym cyklu podchodziłam do transferu.
Dodam jeszcze, ze jak nie dało się zrobić badania to cześć kasy mi zwrócili. Zapłaciłam tylko za ustalenie płci, bo to zrobili a było częścią badania.
Rób tak, aby Tobie było dobrze.Zielona@ lubi tę wiadomość
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
15.01.20. pick-up (11 kumulusów, 8 zapłodnionych, 6 blastek 3x 4.1.1., 3x 4.2.2.)
Gameta Gdynia
-
ina-1409 wrote:Po poronieniu zrobiłam: Ana. P/c. p. antygenom łożyska, anty Tpo i anty-TG w ciągu 6 tyg po poronieniu. Chciałam jeszcze zrobić później immunofenotyp ale się nie mogłam zebrać w sobie i nie zrobiłam, bo gdy się już zapisałam to dostałam szybciej okres. W następnym cyklu podchodziłam do transferu.
Dodam jeszcze, ze jak nie dało się zrobić badania to cześć kasy mi zwrócili. Zapłaciłam tylko za ustalenie płci, bo to zrobili a było częścią badania.
Rób tak, aby Tobie było dobrze.
A zmieniałaś coś przy kolejnym transferze? Dostałaś jakieś dodatkowe leki?Starania od 2010 r. - 4 IUI
Start in vitro 05.2020 Macierzyństwo Kraków (5x❄️blastocysty)
➡️21.09.20 transfer ❄️💚5.1.1. (cykl sztuczny) CB
➡️28.11.20 transfer ❄️💚 5.1.1 (cykl naturalny + Embrioglue)
16dpt - pęcherzyk ciążowy 😍
31dpt - bije ❤️ maluszek ma 7 mm
8 t.c. - poronienie zatrzymane 💔
➡️06.05.21 transfer ❄️💚 4.1.1 (cykl naturalny + Embrioglue)...🙏
➡️28.06.21 transfer ❄️💚 4.2.1 (cykl sztuczny + Embrioglue)... biochem
➡️08.03.22 transfer ❄️💚 5.1.2 (cykl sztuczny + Embrioglue) ....last chance...Please, stay with us 🥰 -
Zielona@ strasznie mi przykro ,mocno cie przytulam
Dziewczyny powiedzcie mi proszę czy ciaze z in vitro liczy się jakoś inaczej , przy każdym badaniu wychodzi mi ciaza starsza o 7 dni ,a dzis uslyszalam ze dziecko również wazy zaduzo . Zarodek 5 dniowy . Z terminu miesiączki wychodzi tydzien młodsze, umz usg ponad tydz wieksza ciaza jak to możliwe, proszę oswieccie mnie
Zielona@ lubi tę wiadomość
Starania od zawsze
12 lat razem
Naprotechnologia
Inseminacja 2017 😰
Problemy z prolaktyna, polip ,
Kwiecień 2019 histeroskopia -
Zielona@ wrote:W następnym cyklu po zabiegu?? Mi lekarz powiedział żeby 3 cykle odczekać.
A zmieniałaś coś przy kolejnym transferze? Dostałaś jakieś dodatkowe leki?
Nie transfer ostatni miałam dopiero w październiku. Tylko z badaniem immunofenotypu trzeba odczekać chyba z 3-4 cykle i się zbierałam tak długo, ze nie ogarełam przez pół roku.
Edit: tak z kolejnym transferem trzeba odczekać min. 3 miesiące. Ja nie czułam się na siłach wcześniej niż po pół roku.
Z leków dostałam te same ale w większych dawkach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2021, 20:28
Zielona@ lubi tę wiadomość
29.10.20. FET
20.01.20. ET 💔(10tc)
Gameta Gdynia
-
Zielona@, tak bardzo mi przykro, nie wierzę w to, co tu dziś czytam 😢 Byłaś moją transferową bliźniaczką... Potwornie Ci współczuję 💔
Moim zdaniem lepiej zbadać zarodek, każda wiedza co do przyczyny niepowodzenia pozwala mniej błądzić przy kolejnych transferach.
Trzymaj się dziewczyno jakoś... przytulam mocno💞Zielona@ lubi tę wiadomość
endometrioza, czynnik męski
starania od 2018
V-IX 2020 - 3 x IUI ☹️
IVF
X.2020 stymulacja długi protokół
Punkcja: z 8 pęcherzyków uzyskano 4 komórki
ICSI: 4 blastocysty 💚5.1.1 💚5.1.1 💚5.1.2 💚5.1.2
Wszystkie zamrożono, transfer odroczony.
28.11 - FET 5.1.1
bhcg 6 dpt - 41,35
bhcg 9 dpt - 251
bhcg 11 dpt - 458
bhcg 13 dpt - 809
bhcg 16 dpt - 2677
USG 23 dpt - ❤️
11 tc - Sanco - zdrowa dziewczyna 👧 -
Zielona@ wrote:W następnym cyklu po zabiegu?? Mi lekarz powiedział żeby 3 cykle odczekać.
A zmieniałaś coś przy kolejnym transferze? Dostałaś jakieś dodatkowe leki?Zielona@ lubi tę wiadomość
87'
PCOS,IO, niedoczynność tarczycy
2019 3xIUI
01.2020 transfer [*]7tc
06.2020 transfer [*]5tc
14.06 transfer
23.08 wyniki zdrowa dziewczynka❤ -
Zielona trzymaj się. Jestem z tobą myślami non stop.
Wszystko się ułoży.
Bardzo mi przykro 😭Zielona@ lubi tę wiadomość
Oboje 36 lat
2014 - synek na świecie ♥️
2017 - córcia w niebie*
2018-2020 - 4x nieudane IUI
11.2018 - laparo, oba drożne, pcos, Hashimoto, AMH 5, niepłodność wtórna, 2xbiochemiczna,
On morfologia 2% i mała ruchliwość, lepkość
in vitro Kraków Macierzyństwo
21.09.2020 - stymulacja
30.09.2020 - punkcja, 21 pobranych ➡️12 zapłodniono ➡️mamy 5x❄️5.1.1 oraz 1x❄️4.1.1
12.12.2020 - transfer ❄️5.1.1
7dpt: beta 77, 9dpt: beta 189, 11dpt: beta 503,2
20.04.2021- połówkowe: córeczka 🥰 -
I am waiting for a miracle wrote:Kiedy zrobiłaś test? Ile się na niego czeka...?
Właśnie cały czas czekam na telefon od lekarza, powiedział, że jak zrobi opis zadzwoni.. badanie miałam robione w poniedziałek..I am waiting for a miracle lubi tę wiadomość
-
A zmieniałaś coś przy kolejnym transferze? Dostałaś jakieś dodatkowe leki?
Zielona nie wiem, czy to Ci pomoże, czy w ogóle jest u Ciebie jakiś problem immunologiczny, ale ja bardzo polecam dr P. Jest tak pomocny, życzliwy i kompetentny i pomógł tylu parom, że dzięki niemu ludzie odzyskują wiarę i osiągają sukces. Ja nie ufam lekarzom w ogóle a dr P naprawdę ufam, jest zawsze do dyspozycji, odpisuje na maile, nawet dzwoni z prywatnego numeru. Dla mnie to jest niesamowita opieka i daje duży komfort psychiczny a przede wszystkim to jest jedyny lekarz, który zdiagnozował przyczynę mojej niepłodności i zaproponował leczenie. Wierzę, że to tylko kolejny przystanek w drodze do Twojego szczęścia.
Życzę Ci dużo siły i wiary.Zielona@, Lucy2323, Miracle lubią tę wiadomość
11.2018 - poród przedwczesny 25 tc - ❤️Marcelinka [*] ❤️- niewydolność szyjki macicy
05.2020 - badania immunologiczne: KIR AA, HLA-C C2C2 -> IVF + Accofil, encorton, heparyna, acard
09.2020 - start IVF Invicta - krótki protokół - >1 BL->ET 4.1.1😢
02.2020 - 2IVF - krótki protokół -> 1BL-> ET BL 3.2.2😥
07.2021-3IVF Novum-> ET + ❄️❄️❄️❄️, 10dpt -0,15 mlU/ml😔
01.09.2021-scratching endometrium
06.10.2021 - crio blastki 5.1.2 - 8 dpt beta 171,3 mlU/l, 12 dpt - 1343,00 mlU/l, 20 dpt - 25352,00 mlU/l, 27dpt - ❤️
16tc - 160 g szczęścia
19 tc - 340g naszego Kubusia 🥰
24 tc - 780g szczęścia
29 tc - 1330g szczęścia
32tc - 1780g ❤️❤️❤️
36tc - 2800g naszego syneczka
38 tc - Kubuś jest z nami ❤️ 3500g, 54 cm -
Mysle ze dziewczyny sugerujace przebadanie zarodka maja 100% racji. Zrozumienie tego co bylo przyczyna nie tylko pomoze w podejsciu do nastepnego transferu, ale tez co mysle jest ogromnie wazne, psychicznie. Bo jesli zarodek wadliwy by genetycznie, bedzie wiedomo, ze nic nie moglas zrobic. Badania zarodkow oszczędzają czas i cierpienie, ale wynik i tak jest ten sam. Ktos napisał, ze zarodki wadliwe genetycznie sie 'naprawiaja' - to nie do konca prawda. Mozaiki - tak, czasem, ale jak jest zarodek zly genetycznie to nie wazne ile enkortonu, suplementow czy lekow w siebie wrzucisz. A jesli zarodek byl poprawny genetycznie to przyjrzysz sie blizej immunologii. Tak czy inaczej swiadomy wybor kolejnych kroków pozwoli Ci miec troche wieksze poczucie kontroli. Choc niestety kontroli nie mamy duzo
Ja mam własne odchylenie, przez ktore zawsze przede wszystkim będę myśleć ze to genetyka. Ale to ja, która sama przejechała sie na immunologii, przez ktora stracilam zbadany piekny zarodek Jednak statystycznie, niezaleznie od wieku kobiety, to 50% przyczyn poronień w pierwszym trymestrze 😔
To badanie jest ogolnie bardzo czesto przytaczane:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4736891/
A jesli dodasz do tego wiek... Dla mnie jestes bardzo mloda, ale niestety natura nie jest zbyt mila tu dla nas.
Ja nie moge dojść do siebie jaka s**ką jest natura zeby zrobic cos takiego w 9 tygodniu 🤬
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2021, 20:53
Zielona@, Krakowska, Alexis1987, I am waiting for a miracle, kamisia, Regina, Michalina, Cherry78, Umka lubią tę wiadomość
[/url]
💁🏼♀️: '79, niskie AMH i jakosc komorek. NK: 25%, IO, utajone Hashimoto, PAI-1 hetero, MTHFR C677T homo, A1298C hetero. KIR: haplotyp Bx, brak 2DS2 i 2DS3.
💁🏻♂️:'75, Translokacja Robertsonowska (13;22), nasienie 👍
Starania od 2014
✏️ 19(!) punkcji 2018-19 - zbieranie zarodków do PGT-A 🧬
✏️ Z 15 blastocyst 5 poprawnych genetycznie
✏️ Dwie histeroskopie: '17: usunięcie przegrody, polipu, '20: badanie receptywności
✏️ 26.10.20: FET(S)❄️ 5.1.2 😢 Beta 7dpt :1.9 💔
✏️ 23.02.21: FET(N) 5.2.2 XY
Do 2go transferu dodane: steryd (Dexamethasone), Claxane, GlucophageXR750, Euthyrox, Intralipid, Atosiban, antybiotyk, akupunktura.
Bhcg - 6dpt:36.6, 8dpt :79.5, 10dpt: 176.6, 13dpt: 710, 15dpt: 1824, 17dpt: 3602, 22dpt: 14971, 24dpt: 22596 i ❤️
24.06.21: połówkowe 💪🏼
Edward Louis, 28.10.2021, 3kg, 10/10 💖