jak to jest z badaniem LH i FSH?
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnymamuśka37 wrote:Witam
Mam Pytanie odnośnie wyników. Trochę się stresuję ,a wizyta u gin dopiero za 2 tygodnie
Badania robione 4 dc
Wyniki:
FSH 5,56 mlU/ml
LH 5,58 mlU/ml
Estriadol 50.87 pg/ml
Prolaktyna 29,08 ng/ml !!!!!
Proszę o pomoc w interpretacji , bo odchodzę od zmysłów,że dla mnie już za późno...
Z góry Dziękuję za pomoc
-
Mam pytanie odnośnie poziomu FSH w 3 dc, wyszło mi 8,28 , stosunek do LH jest ok, koło 1 , dzisiaj przeczytałam, że FSH od 9 oznacza obniżoną rezerwę jajnikową, czy w takim razie ten wynik 8,28 powinien mnie martwić? ginka nic na ten temat nie mówiła..
-
Tamka wrote:Mam pytanie odnośnie poziomu FSH w 3 dc, wyszło mi 8,28 , stosunek do LH jest ok, koło 1 , dzisiaj przeczytałam, że FSH od 9 oznacza obniżoną rezerwę jajnikową, czy w takim razie ten wynik 8,28 powinien mnie martwić? ginka nic na ten temat nie mówiła..
Dokladnie mialam taki sam wynik jak Ty. Nie ma sie co zamartwiac. Z takim wynikiem da sie zajsc w ciaze.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMam pytanie,mój stosunek LH do FSH wynosi ponad 3. Mam regularne, ale niezwykle bolesne miesiączki.Ani razu nie miałam cyklu bez krwawienia. Dodatkowo z wyników nie mieszczących się w normie mama progesteron 29. Czego mogę się spodziewać po takich wynikach ?
-
nick nieaktualnyJa dużo nie wiem, ale z zainteresowaniem czytam wasze wpisy.
W 8dpo robiłam Progesteron (wynik 10, czyli bardzo nisko, TSH (wynik 2,7 czyli za wysoko na starania) oraz Prolaktynę (wynik prawie 19 ng/ml).
Za kilka dni pewnie niestety dostanę @ i w 3dc zamierzam zrobić LH i FSH oraz jeszcze raz prolaktynę.
18 lipca idę do ginekologa. Czy myślicie, że powinnam jeszcze zrobić jakieś badania?
Staramy się 3 cykl. Na razie bezskutecznie. -
Ja na pierwszą wizyte miałam przyjść z badaniami w 3 dc LH, FSH, estradiol, prolaktyna i prolaktyna po obciążeniu. Natomiast progesteron miałam zbadać w 5,7,9 dpo oraz jeszcze raz w 7 dpo estradiol i dodatkowo TSH w obojętnie w którym dniu cyklu.
To wymaga mój lekarz a czy inni tego samego wymagaja to nie wiem ale wcześniej żaden nie wpadł na pomysł zlecenia mi tych podstawowych badań
3 cykl z niepowodzeniami nie oznacza problemów.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2014, 12:16
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny,
Odebrałam dziś wyniki badań: estradiol, LH i FSH. Nie wiem jak je zinterpretować po tym co się naczytałam na innych forach... pomożecie?
(badania robione w 2 dniu cyklu)
Estradiol: 275,7 pmol/l norma: 46,0-607,0
Estradiol (jedn. tradycyjna): 75,27 pg/ml norma: 12,5-166
FSH: 9,39 U/l norma: 3,5-12,5
LH: 4,76 U/l norma: 2,4-12,6
Progesteron raczej mam w normnie, na co wskazują fazy wyższych temperatur w drugiej fazie cyklu.
Prolaktyna - 105,6 mU/l norma: 127-637. Biorę Bromergon -
Masz bardzo podobne wyniki do moich, jeśli chodzi o fsh i lh.
Właśnie wróciłam od gina i powiedział na wysokie lh, że zaburzona jest faza okołoowulacyjna- mamy się starać i kazał przyjść w następnym cyklu już z dzidziusiem. więc chyba nic strasznego.
Też mam w miarę regularne cykle. Stosunek LH do FSH wychodzi wysoki, ale nie mam PCOS.
Zbadaj Testosteron.
Prolaktyne masz stanowczo za wysoką- do zbicia. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny