Forum Starając się z pomocą medyczną jak to jest z badaniem LH i FSH?
Odpowiedz

jak to jest z badaniem LH i FSH?

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 maja 2014, 17:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamuśka37 wrote:
    Witam

    Mam Pytanie odnośnie wyników. Trochę się stresuję ,a wizyta u gin dopiero za 2 tygodnie :(
    Badania robione 4 dc

    Wyniki:

    FSH 5,56 mlU/ml
    LH 5,58 mlU/ml

    Estriadol 50.87 pg/ml

    Prolaktyna 29,08 ng/ml !!!!!

    Proszę o pomoc w interpretacji , bo odchodzę od zmysłów,że dla mnie już za późno...

    Z góry Dziękuję za pomoc :)
    Ja miałam podobny wynik prolaktyny, drugi miesiąc biorę Bromergon. Za 3 tygodnie idę powtórzyć badania i zobaczymy czy spadła prolaktyna. Czytałam na forum, że nie jest trudno zbić prolaktynę, więc głowa do góry !

  • Tamka Autorytet
    Postów: 3359 3280

    Wysłany: 29 maja 2014, 15:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie odnośnie poziomu FSH w 3 dc, wyszło mi 8,28 , stosunek do LH jest ok, koło 1 , dzisiaj przeczytałam, że FSH od 9 oznacza obniżoną rezerwę jajnikową, czy w takim razie ten wynik 8,28 powinien mnie martwić? ginka nic na ten temat nie mówiła..

    nzjds65gs3bzr1jb.png
    *******Gang 18+*******
    PL (WRO)
  • Myszka-Minnie Autorytet
    Postów: 681 222

    Wysłany: 30 maja 2014, 10:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tamka wrote:
    Mam pytanie odnośnie poziomu FSH w 3 dc, wyszło mi 8,28 , stosunek do LH jest ok, koło 1 , dzisiaj przeczytałam, że FSH od 9 oznacza obniżoną rezerwę jajnikową, czy w takim razie ten wynik 8,28 powinien mnie martwić? ginka nic na ten temat nie mówiła..

    Dokladnie mialam taki sam wynik jak Ty. Nie ma sie co zamartwiac. Z takim wynikiem da sie zajsc w ciaze.

    f2wl9vvj16detq98.png

    w57vlbetiy8u8flo.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 maja 2014, 11:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj wynik w 3dc
    FSH 7.2 (norma 3.0 - 8.0)
    LH 8.7 (norma 2.4 - 6.6)

    Stosunek LH do FSH wynosi 1.2

    Czy jest sie czym martwic? Czy podwyzszony LH powinien dac mi do myslenia? Do gina ide jutro.

  • aga.just Autorytet
    Postów: 3042 1296

    Wysłany: 30 maja 2014, 12:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    jest ok :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 lipca 2014, 17:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie,mój stosunek LH do FSH wynosi ponad 3. Mam regularne, ale niezwykle bolesne miesiączki.Ani razu nie miałam cyklu bez krwawienia. Dodatkowo z wyników nie mieszczących się w normie mama progesteron 29. Czego mogę się spodziewać po takich wynikach ?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 6 lipca 2014, 12:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dużo nie wiem, ale z zainteresowaniem czytam wasze wpisy.

    W 8dpo robiłam Progesteron (wynik 10, czyli bardzo nisko, TSH (wynik 2,7 czyli za wysoko na starania) oraz Prolaktynę (wynik prawie 19 ng/ml).

    Za kilka dni pewnie niestety dostanę @ i w 3dc zamierzam zrobić LH i FSH oraz jeszcze raz prolaktynę.

    18 lipca idę do ginekologa. Czy myślicie, że powinnam jeszcze zrobić jakieś badania?

    Staramy się 3 cykl. Na razie bezskutecznie.

  • vanessa Autorytet
    Postów: 3196 1955

    Wysłany: 6 lipca 2014, 12:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pierwszą wizyte miałam przyjść z badaniami w 3 dc LH, FSH, estradiol, prolaktyna i prolaktyna po obciążeniu. Natomiast progesteron miałam zbadać w 5,7,9 dpo oraz jeszcze raz w 7 dpo estradiol i dodatkowo TSH w obojętnie w którym dniu cyklu.
    To wymaga mój lekarz a czy inni tego samego wymagaja to nie wiem ale wcześniej żaden nie wpadł na pomysł zlecenia mi tych podstawowych badań :/
    3 cykl z niepowodzeniami nie oznacza problemów.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2014, 12:16

    7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

    201701271765.png

    (*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 sierpnia 2014, 09:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,
    Jestem nowa na forum. Potrzebuje malej podpowiedzi odnosnie wynikow badan FSH i LH. Otoz w 3 dniu moje wyniki tak sie przedstawiaja: FSH 5,26, LH 4,92. Jakos nie umiem tego przeliczyc na proporcje :) Dziekuje z gory!

  • Mychaa22 Przyjaciółka
    Postów: 176 37

    Wysłany: 5 sierpnia 2014, 16:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    stosunek wynosi 0,9 - prawidłowy

  • czayka88 Nowa
    Postów: 5 1

    Wysłany: 10 września 2014, 11:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

    Odebrałam dziś wyniki badań: estradiol, LH i FSH. Nie wiem jak je zinterpretować po tym co się naczytałam na innych forach... pomożecie?

    (badania robione w 2 dniu cyklu)

    Estradiol: 275,7 pmol/l norma: 46,0-607,0
    Estradiol (jedn. tradycyjna): 75,27 pg/ml norma: 12,5-166

    FSH: 9,39 U/l norma: 3,5-12,5
    LH: 4,76 U/l norma: 2,4-12,6

    Progesteron raczej mam w normnie, na co wskazują fazy wyższych temperatur w drugiej fazie cyklu.

    Prolaktyna - 105,6 mU/l norma: 127-637. Biorę Bromergon

  • Mychaa22 Przyjaciółka
    Postów: 176 37

    Wysłany: 12 września 2014, 15:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masz bardzo podobne wyniki do moich, jeśli chodzi o fsh i lh.
    Właśnie wróciłam od gina i powiedział na wysokie lh, że zaburzona jest faza okołoowulacyjna- mamy się starać i kazał przyjść w następnym cyklu już z dzidziusiem. więc chyba nic strasznego.
    Też mam w miarę regularne cykle. Stosunek LH do FSH wychodzi wysoki, ale nie mam PCOS.
    Zbadaj Testosteron.

    Prolaktyne masz stanowczo za wysoką- do zbicia.

  • Mychaa22 Przyjaciółka
    Postów: 176 37

    Wysłany: 12 września 2014, 15:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiedy masz wizytę u lekarza? Daj znać co Tobie powie doktor na ten wynik LH.

  • Storczyk3 Przyjaciółka
    Postów: 194 43

    Wysłany: 16 września 2014, 17:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Landryneczka, a w którym dniu cyklu robiłaś te badania ?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 września 2014, 12:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:46

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 września 2014, 22:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 12:46

  • juwelka Autorytet
    Postów: 1439 1023

    Wysłany: 13 października 2014, 23:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    m

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2015, 16:11

    atdce6ydcmj5jyyx.png

    oar843r8a3hzoi3d.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 października 2014, 23:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    juwelka wrote:
    dziewczyny a ja mam tak : tsh - 1,596 (norma od 0,550 - 4,780)
    lh - 6,8 (norma 0,2 - 6,5 )


    czy ktoś może pomoc zinterpretować?:( jak obliczyć ten stosunek tsh do lh :(


    stosunek się liczy LH do FSH

  • juwelka Autorytet
    Postów: 1439 1023

    Wysłany: 13 października 2014, 23:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    m

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia 2015, 16:11

    atdce6ydcmj5jyyx.png

    oar843r8a3hzoi3d.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 października 2014, 23:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli jak robiłaś w 2-4dc cyklu badanie LH i FSH to wtedy można obliczyć ich stosunek, a TSH to całkiem inny hormon, hormon tarczycy.

    juwelka lubi tę wiadomość

1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego