Forum Starając się z pomocą medyczną jak to jest z badaniem LH i FSH?
Odpowiedz

jak to jest z badaniem LH i FSH?

Oceń ten wątek:
  • natasza82 Autorytet
    Postów: 1252 1158

    Wysłany: 4 grudnia 2013, 05:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny robiłam badania w 3 dniu cyklu i myślałąm, że są w normie teraz dopiero doczytałam , że stosunek LH do FSH powinien wynosić 1, a u mnie jest 0,6, załamałam się bo wyczytałam, że to jest duży problem, czy wiecie coś na ten temat i czy jest możliwość, że to skutej brania wiele lat tabletek anty i może to sie samo unormować?

    Karolucha lubi tę wiadomość

    iv09hdgenu0skffm.png
  • Lenuś Autorytet
    Postów: 636 585

    Wysłany: 4 grudnia 2013, 09:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też stosunek ten wynosi ok. 0,6. Stosunek niższy niż 0,6 świadczy o niedomodze ciałka żółtego, które może produkować za mało progesteronu (u mnie akurat tak jest, mój poziom progesteronu to ok. 8 - 9 ng/ml). Jest to jakiś problem, ale nie taki, z którym nie można sobie poradzić. Trzeba dodatkowo przyjmować progesteron - luteinę lub duphaston. Zanim jednak suplementacja, to trzeba zbadać poziom progesteronu - najlepiej w 7 dniu po owulacji, bo może nie być potrzeby przyjmowania tego hormonu.
    Mój lekarz twierdzi, że nie ma co się sugerować tymi stosunkami w przypadku gdy wartość nie jest niższa niż 0,5, większym problemem jest już stosunek 1,5 i większy.
    Jeśli mieścisz się w normach podanych przez laboratorium, to nie powinno być problemu. U mnie w jednym miesiącu badania wskazywały stosunek LH do FSH 0,6, w drugim 0,8, oczywiście oba badania wykonywane ok. 3 dnia cyklu.
    Proponowałabym Ci zbadanie progesteronu 7 dni po owulacji i ponowne zbadanie LH i FSH trzeciego dnia kolejnego cyklu i z wynikami udaj się do lekarza.
    Mam dodatkowe pytanie... masz plamienia przed miesiączką? Bardzo często w takiej sytuacji występują plamienia, które też ustępują po suplementacji progesteronem.

    Celia789, Kropeczka1986 lubią tę wiadomość

  • natasza82 Autorytet
    Postów: 1252 1158

    Wysłany: 4 grudnia 2013, 09:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam,ale tak 1-2 dni [email protected],czyli czekam na owulację i Robbie wyniki:-)

    iv09hdgenu0skffm.png
  • Lenuś Autorytet
    Postów: 636 585

    Wysłany: 4 grudnia 2013, 10:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze miałam plamienia 2 dni przed @ i wydawało mi się, że jest to coś naturalnego i tak ma być. W poprzednim cyklu zaczęłam przyjmować duphaston i pierwszy raz w życiu nie miałam plamień przed @.
    Progesteron warto zbadać, bo jak jest go za mało, to może być tak, że do zapłodnienia dochodzi, a do zagnieżdżenia już nie.

    nicka1234 lubi tę wiadomość

  • KotkaPsotka Autorytet
    Postów: 941 465

    Wysłany: 4 grudnia 2013, 12:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dokladnie tak jak Lenus pisze. Mam plamienia nawet juz tydzien przed @. Troche pomogl castagnus ale niewiele. U mnie LH do FSH daje 0.5 do tego niski progesteron. Ale to sa wyniki sprzed roku. W styczniu robie nowe, ale na bank wyjdzie jak nei to samo to gorzej.

    9fca6f50a2283c6d700e791421c68616.png
  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 5 grudnia 2013, 09:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczęta powiedzcie czy mogę zrobić FSH, LH, Estriadol w 5dc czy trzeba w 3dc? czy moze być wtedy niemiarodajny wynik ?

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • Lenuś Autorytet
    Postów: 636 585

    Wysłany: 5 grudnia 2013, 14:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak zrobisz do 5 dnia cyklu, to będzie ok. Ja miałam wytyczne, żeby te badania wykonać 3-5dc.

    mycha28 lubi tę wiadomość

  • karola_aa Autorytet
    Postów: 961 344

    Wysłany: 5 grudnia 2013, 21:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli te badania tylko na poczatku cyklu?

    Nikola 20.07.15
    Aniołek [*] 20.10.2016 10t :(
    2cs pp -> 02.02.17 II kreski na teście ! :)
    f2w3rjjg05zcjrzl.png
  • MOI Autorytet
    Postów: 1510 2495

    Wysłany: 30 grudnia 2013, 15:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, co lekarz, to pinia... Mój kazał zrobić badania nie wcześniej niż w 10 dc, więc zrobiłam dziś (11 dc) i oto co wyszło: FSH 4,21 mlU/ml
    LH 5,68 mlU/ml
    Dodam, że w poprzednim cyklu nie pękł mi pęcherzyk i powstała torbiel, która na szczęście już zniknęła, natomiast dwa cykle temu badałam progesteron w 7 dpo i wyszedł znacznie powyżej normy (niestety nie miałam wtedy monitoringu). Zastanawiam się, czy mogę mieć LUF, tylko nie wiem jak się do tego ma moje FSH i LH?

    Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 grudnia 2013, 16:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi kazał zrobić najlepiej 3 dnia cyklu, maxymalnie 5 dnia cyklu, także idę we czwartek, po 3 dzień będzie w nowy rok ;/

  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 30 grudnia 2013, 17:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MOI wrote:
    Kurcze, co lekarz, to pinia... Mój kazał zrobić badania nie wcześniej niż w 10 dc, więc zrobiłam dziś (11 dc) i oto co wyszło: FSH 4,21 mlU/ml
    LH 5,68 mlU/ml
    Dodam, że w poprzednim cyklu nie pękł mi pęcherzyk i powstała torbiel, która na szczęście już zniknęła, natomiast dwa cykle temu badałam progesteron w 7 dpo i wyszedł znacznie powyżej normy (niestety nie miałam wtedy monitoringu). Zastanawiam się, czy mogę mieć LUF, tylko nie wiem jak się do tego ma moje FSH i LH?

    mój dzisiejszy wynik progesteronu w 7dpo wynosi 25,44 ( 1,50 - 20, 0 )
    czemu jest taki wysoki czy to zle czy dobrze?

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • Pismak Autorytet
    Postów: 2420 7067

    Wysłany: 30 grudnia 2013, 17:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mycha28 wrote:
    mój dzisiejszy wynik progesteronu w 7dpo wynosi 25,44 ( 1,50 - 20, 0 )
    czemu jest taki wysoki czy to zle czy dobrze?


    Kochana wysoki wynik progresteronu może też świadczyć o wczesnej ciąży. Ale Twój też nie jest znowu bardzo wysoki :) Mi ginek powiedział że należy się martwić jak jest za niski a nie jak wyjdzie troszkę za wysoki :)

    Ja też odebrałam dzisiaj wyniki i mam progresteron - 22,45 ng/ml
    normy:
    faza folikularna 02-1,5
    faza owulacyjna 0,8-3,0
    faza lutealna 1,7-27,0
    po menopauzie 0,1-0,8

    i mam też wypisane normy w ciąży:

    1 trymestr 16,4 - 49
    2 trymestr 19,7 - 52
    3 trymestr 25,2 - 93


    19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
    Szczepienia limfocytami męża
    MRL 59,7%

    OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron, toxo, CMV, helicobacter, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
    Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA
  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 30 grudnia 2013, 18:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pismak wrote:
    Kochana wysoki wynik progresteronu może też świadczyć o wczesnej ciąży. Ale Twój też nie jest znowu bardzo wysoki :) Mi ginek powiedział że należy się martwić jak jest za niski a nie jak wyjdzie troszkę za wysoki :)

    Ja też odebrałam dzisiaj wyniki i mam progresteron - 22,45 ng/ml
    normy:
    faza folikularna 02-1,5
    faza owulacyjna 0,8-3,0
    faza lutealna 1,7-27,0
    po menopauzie 0,1-0,8

    i mam też wypisane normy w ciąży:

    1 trymestr 16,4 - 49
    2 trymestr 19,7 - 52
    3 trymestr 25,2 - 93


    życzę żebyśmy sie znalazły w tych drugi ciażowych normach :)

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • MOI Autorytet
    Postów: 1510 2495

    Wysłany: 30 grudnia 2013, 18:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, ja miałam 27,1 w 7dpo i ciąży nie było, choć tak bardzo tego chciałam i wierzyłam, że tak jest :(
    Prawda jest taka, że gdyby poziom progesteronu świadczył o ciąży, to by robiono właśnie to badanie, a nie betę hcg :(

    Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • mycha28 Autorytet
    Postów: 1145 1372

    Wysłany: 30 grudnia 2013, 19:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MOI wrote:
    Kochane, ja miałam 27,1 w 7dpo i ciąży nie było, choć tak bardzo tego chciałam i wierzyłam, że tak jest :(
    Prawda jest taka, że gdyby poziom progesteronu świadczył o ciąży, to by robiono właśnie to badanie, a nie betę hcg :(


    no wiem kochana pamietam ten twoj progesteron dlatego sie nie nakrecam za bardzo

    Wojtus 2530 g, 50 cm <3 Szymus 2380 g, 50 cm <3
    201602151781.png
  • schola Znajoma
    Postów: 30 6

    Wysłany: 8 stycznia 2014, 20:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, mam pytanie zrobiłam badania o których mowa i moje FSH w 3 dc wyszło 10,4 a LH 8,9 stosunek LH/FSH wynosi 0,85 wszędzie wspominają ze musi być blisko 1 czyli za niski tak?

    ptak-dziecko.gif
  • natasza82 Autorytet
    Postów: 1252 1158

    Wysłany: 10 stycznia 2014, 19:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się , że nie jest tak bardzo niski, ponoć źle jak jest poniżej 0,6

    iv09hdgenu0skffm.png
  • AniaBe Znajoma
    Postów: 28 7

    Wysłany: 11 stycznia 2014, 16:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, proszę o pomoc w interpretacji wyników. Jestem załamana;/ Czy istnieje szansa na naturalna ciążę? Z lekarzem widzę się dopiero za tydzień.
    badania w 3dc (a jeśli uznać dwa dni brązowe plamienia po luteinie za początek okresu, to byłoby to 5dc).
    TSH 5,540 mlU/l (norma: 0,27 - 4,2) - w lipcu miałam wynik 5.98, potem zaczęłam brać Euthyrox 50 (biorę do teraz zreszta) pod koniec sierpnia 2,7, a teraz znów wzrosło ;(
    FSH 1,50 mlU/l (powinno być w tej fazie 3.5-12,5)
    LH <0.100 mlU/l (norma 2,4-12,6)
    Estradiol <18,35 pmol/l (norma 46-607)
    Prolaktyna 216,70 mlU/l (mam w normie, bo przedział to: 102,00 - 496,00)
    Bardzo martwi mnie tak niski FSH i LH - czy da się je poprawić? Czy możliwa jest u mnie ciąża? Także przy tak krytycznym estradiolu (jak u kobiety po menopauzie:((( Czemu TSH znów wzrosło?
    jedynie prolaktyna w normie..z tego się cieszę
    Co myślicie na temat tych wyników? jest jakaś nadzieja?

  • mamuśka37 Debiutantka
    Postów: 10 5

    Wysłany: 7 maja 2014, 13:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam

    Mam Pytanie odnośnie wyników. Trochę się stresuję ,a wizyta u gin dopiero za 2 tygodnie :(
    Badania robione 4 dc

    Wyniki:

    FSH 5,56 mlU/ml
    LH 5,58 mlU/ml

    Estriadol 50.87 pg/ml

    Prolaktyna 29,08 ng/ml !!!!!

    Proszę o pomoc w interpretacji , bo odchodzę od zmysłów,że dla mnie już za późno...

    Z góry Dziękuję za pomoc :)

    czarnulka24 lubi tę wiadomość

  • jaskolka89 Ekspertka
    Postów: 187 106

    Wysłany: 7 maja 2014, 14:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale że co za późno dla Ciebie? :)

    Spokojnie :)LH do FSH w granicach 1 więc ok.
    Prolaktyna na poziomie 30 to jeszcze nie tragedia, trzeba będzie ją prawdopodobnie zbić farmakologicznie. Nie stresuj się tak :) Pójdziesz do lekarza, a on przepisze ci coś na zbicie prolaktyny.

    20141018620520.png
    200710173338.png
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego