Forum Starając się z pomocą medyczną jak to jest z badaniem LH i FSH?
Odpowiedz

jak to jest z badaniem LH i FSH?

Oceń ten wątek:
  • Asienka85 Debiutantka
    Postów: 11 0

    Wysłany: 20 stycznia 2016, 22:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym się tym nie martwiła...Poczekaj jak ta prolaktyna spadnie może w tym jest problem, a znać przyczynę to połowa sukcesu bo wiadomo w jakim kierunku iść...
    a z tym Cyclodynonem to poczytam może natchę:) lekarza na to cudo:) bo progesteron mam średni w fazie lutealnej, może to ma wpływ też na te fsh...

  • Asienka85 Debiutantka
    Postów: 11 0

    Wysłany: 22 stycznia 2016, 08:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz powiedział, że dopiero poniżej 0,5 jest powód do niepokoju...mi przepisał duphaston na plamienia przed miesiączką i za 3 miesiące powtórzyc krew fsh, fh, estradiol.

  • skrzat1988 Autorytet
    Postów: 598 617

    Wysłany: 22 stycznia 2016, 12:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na to wysokie FSH w okolicach 10 to lekarz nic Ci nie powiedział?

    1 rok starań -> 04.2015 - 11 tc [*]
    2 lata starań od poronienia... i CUD :)

    m3sxrjjgan8b5awa.png
  • Asienka85 Debiutantka
    Postów: 11 0

    Wysłany: 27 stycznia 2016, 20:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedział, żeby nie panikować bo to nie taki jest zły wynik.Dostałam duphaston i za 3 mce kontrola po badaniu krwi
    lh fsh estradiol i pozniej progesteron...

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 5 lutego 2016, 15:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam mam 22 lata, od 6 miesięcy staramy się o dziecko. Robiłam badania w 3 dc
    TSH - 5,5 (0,35 - 4,94) FSH 4,0 (3,03 - 8,08) LH 12,4 (2,39 - 6,6) Estradiol 54 (21 - 251). Co powiecie o tym ? Stosunek LH/FSH 3,1 bardzo dużo :(

  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2560 1636

    Wysłany: 8 lutego 2016, 14:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was

    Zrobiłam sobie badania FSH i LH w 4dc. Moje wyniki to: LH - 4,2 a FSH - 7. Stosunek LH/FSH wynosi 0,6 - trochę niski. Dopiero tak niedawno dowiedziałam się, że jest coś takiego jak stosunek LH/FSH i co to może oznaczać. Dopiero wgryzam się w temat. Coś czuję, że w tym cyklu znów nic nie wyjdzie. Ciągle jakieś kłody pod nogi. Mam niedoczynność tarczycy, biorę Euthyrox. tarczycę w miarę uregulowałam. Mój wynik TSh wynosi 0.624. Na progesteron biorę duphaston, a na prolaktynę parlodel. A teraz znowu to... Co mam z tym zrobić? Jak wyrównać ten stosunek?

    boro TSH masz zdecydowanie za wysokie. U kobiety starającej się powinno wynosić ok 1.

    km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 lutego 2016, 07:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam mam 29 lat zrobiła wyniki FSH i lh
    Wynik
    FSH17.3
    Lh 7.7
    Czy jest to spowodowane braniem tabletek przez 8 lat
    W marcu 2015 zaszła w ciążę lecz w maju już ciąża była obumarła
    Czy to może świadczyć że nie będę mieć już dzieci

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 07:28

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 lutego 2016, 09:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niech ktoś odpisze

  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2560 1636

    Wysłany: 11 lutego 2016, 11:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zw w którym dniu cyklu robiłaś badania? O braku jakich tabletek mówisz?

    Spokojnie, na razie nie panikuj. Jest wiele schorzeń, które utrudniają zajść w ciąże, ale u Ciebie jeszcze nic nie jest przesądzone.

    km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 lutego 2016, 14:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    3 DC robiłam badania
    Chodzi mi o antykoncepcję przerwała po 8 latach bo ze chciałam mieć dziecko i udało się w 2 cyklu ale moje szczęście krótko trwało i od tamtego czasu nic nie wychodzi zrobiła również progesteron pani z laboratorium powiedziała że jest zawyżony podług ich norm i wynosi około 26w 7 dpo

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2016, 14:12

  • sesunia Koleżanka
    Postów: 37 3

    Wysłany: 11 lutego 2016, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny, mam problemy z okresem oraz niedoczynność tarczycy. wyniki z dziś:
    glukoza 97 zakres 75-105
    tsh 3,18 zakres 0,27-4,20
    ft4 1,30 zakres 0,93-1,70
    fsh 7,7
    lf 21,5
    estriadol 61
    prolaktyna 44,0 zakres 4,8-23,3
    insulina 8,0 zakres 2,6-24,9
    wyniki robiłam w 5 dc po duphaspanie. Dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam :)

  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2560 1636

    Wysłany: 11 lutego 2016, 21:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    sesunia wyniki niestety nie są dobre. Przede wszystkim jeśli się starasz o dziecko TSH powinno oscylować w granicach 1. Jaką dawkę euthyroxu przyjmujesz? Jesteś pod stałą opieką endokrynologa?

    Co do LH i FSH to LH powinno być zawsze niższe od FSH a stosunek LH do FSH powinien wynosić ok 1. Choć ja mam 0,6 i gin powiedział, że też nie jest źle. Prolaktyna bardzo wysoka.

    Wyniki powinnaś zrobić badania prolaktyny z obciążeniem.

    Radzę skonsultować wyniki badań z ginekologiem lub endokrynologiem. Pozdrawiam

    sesunia lubi tę wiadomość

    km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • sesunia Koleżanka
    Postów: 37 3

    Wysłany: 11 lutego 2016, 22:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jestem pod endykrynologiem. Miałam 75 na pół, lecz zwiększyła mi do 50. Wcześniejszy wynik miałam 1.80 kontroluje tsh co dwa miesiące. Wizyte u Endo mam 30 marca, lecz do gin 19 lutego. Prolaktyna z 26.08 wynosiła 24.00 norma do 23.3 i nic z tym nie zrobili. A co do reszty badań jak to widzisz? Bo ja jestem w tym ciemną. A mam 25 lat w lipcu i pora na pierwsze dziecko.

  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2560 1636

    Wysłany: 11 lutego 2016, 23:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię badania TSH co tydzień i uwierz mi, że stan hormonów zmienia się bardzo szybko. Przynajmniej u mnie tak jest. Po zwiększeniu dawki powinna nastąpić poprawa. Rób sobie badania częściej, a szybciej wyłapiesz wzrost lub spadek. Będziesz mogła wtedy odpowiednio dobrać sobie dawkę.

    Ja w poprzednim cyklu też miałam nieznacznie podwyższoną prolaktynę. Zaczęłam brać leki i od razu widać poprawę. Mój organizm dość szybko reaguję na różnego rodzaju leki czy to na progesteron, czy na prolaktynę.

    Z tym LH i FSH nie wiem za bardzo co zrobić. Domyślam się, żęt o też wymaga włączenia leczenia. Najlepiej zapytać się lekarza. Może po odstawieniu tabletek organizm się rozregulował i trzeba mu trochę pomóc by wrócił na odpowiednie tory. Życzę powodzenia i szybkiego zafasolkowania :)

    sesunia lubi tę wiadomość

    km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • animavillis Debiutantka
    Postów: 12 0

    Wysłany: 24 lutego 2016, 14:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie! Niedawno zrobiłam badania hormonów i zastanawiam się, co o nich sądzić (wizyta u ginekologa dopiero za kilka tygodni).

    FSH: 5,8 mIU/ml (norma: f.pęcherzykowa 3,5-12,5)
    LH: 4,2 mIU/ml (f.pęcherzykowa 2,4-12,6)
    Testosteron: 44,23 ng/dl (norma: 6,00-82,00)

    Niby wszystko w normie, ale stosunek LH:FSH to 0,7, a podobno ma być blisko 1. Czy 0,7 to już blisko 1 czy raczej powód do niepokoju?

    Będę wdzięczna za pomoc!

  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2560 1636

    Wysłany: 24 lutego 2016, 16:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój stosunek w tym cyklu wynosił 0,6 i gin stwierdził, że to nie tragedia. Pozostałe wyniki masz bardzo dobre. Pozdrawiam :)

    animavillis lubi tę wiadomość

    km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • Rosolina Autorytet
    Postów: 809 185

    Wysłany: 28 lutego 2016, 21:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Ja ostatnio popatrzyłam na moje wyniki, które robiłam w listopadzie... endo je widziała, ale nic nie wspomniała na ten temat, zmartwiłam się, bo moje wyniki wyglądają tak:

    Fsh 4,7
    Lh 8,2

    Badania w 5dc. Stosunek wychodzi 1,7! Na usg gin nigdy nie mówił o pcos, a te wyniki n to wskazują. Miałam tez podwyższona PRL, ale jest juz w normie. Progesteron tez był robiony, 24 chyba był, wiec owu była potwierdzona.
    W tym miesiącu miałam usg robione i pęcherzyk był widoczny 19mm w 11 dc.

    Co o tym myślicie? W marcu ide jeszcze raz na badania.

    p19uqqmzk4ecto70.png
  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2560 1636

    Wysłany: 28 lutego 2016, 23:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosolina wynik nie jest za ciekawy. Koniecznie wypytaj o to swojego ginekologa. Może właśnie w tym tkwi problem. Oby szybko dało się go rozwiązać. Powodzenia ;)

    km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • Rosolina Autorytet
    Postów: 809 185

    Wysłany: 29 lutego 2016, 11:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możliwe, pójdę powtórzyć badania, zobaczymy. Potem zmieniam gin...kolejny raz. :/

    Tuliska lubi tę wiadomość

    p19uqqmzk4ecto70.png
  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2560 1636

    Wysłany: 29 lutego 2016, 13:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry ginekolog to skarb. Rozumiem, że Ty nie możesz trafić na dobrego.

    A kiedy miałaś robione to badanie (w którym dniu cyklu)?

    km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
‹‹ 2 3 4 5 6
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ