Forum Starając się z pomocą medyczną jak to jest z badaniem LH i FSH?
Odpowiedz

jak to jest z badaniem LH i FSH?

Oceń ten wątek:
  • Rosolina Autorytet
    Postów: 809 185

    Wysłany: 29 lutego 2016, 22:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    5dc

    p19uqqmzk4ecto70.png
  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2560 1636

    Wysłany: 1 marca 2016, 17:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosolina raczej w dobrym dniu robiłaś. Zapytaj swojego lekarza o to.

    Sama mam teraz problem. Robiłam dziś badania (3dc) i mój stosunek LH do FSH wyszedł 0,47 :(
    Jeszcze gorzej jak w poprzednim cyklu. Ja też musze się poradzić swojego lekarza co teraz z tym zrobić.

    km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • Niki_124 Koleżanka
    Postów: 48 6

    Wysłany: 21 marca 2016, 18:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robiłam badania hormonalne i FSH z LH w 5 dniu cyklu wyszły tak:
    LH- 18,87mlU/ml
    FSH- 8,66 mlU/ml

    Czyli stosunek LH do FSH to 2,1?
    Bo to się dzieli LH przez FSH tak?
    Dziewczyny czy to bardzo źle?
    Orientujecie się?

  • baranosia Autorytet
    Postów: 4714 3428

    Wysłany: 21 marca 2016, 20:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stosunek lh do fsh powinien wynosić 1 więc masz za duży. Fsh masz w normie ale lh podwyższone norma jest do 12.6 w tej fazie cyklu

    l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • wera 12 Przyjaciółka
    Postów: 288 23

    Wysłany: 27 marca 2016, 22:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czesc Dziewczyny teraz ja mam do was pytanie
    FSH 4,20 mIU/ml f.folikularna 2,9-12,0 owulacja 6,3-24,0 f. lutealna 1,5- 7,0 menopauza 17,0-95,0
    LH 4,47 mIU/ml f. folikularna 1,5- 8,0 owulacja 9,6-80,0 f. lutealna 0,2- 6,5 menopauza 8,0-33,0
    Badanie bylo robione w 18 dc wiec sadze ze to faza owulacyjna tylko ze zaden z wynikow wogole sie nie zgadza z przedzialem i wyglada jak by to byla faza folikul. , co wy o tym sadzicie? czy to znaczy ze u mnie wogole nie ma owulacji?

    START 2014 ;(
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 kwietnia 2016, 13:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,

    proszę o pomoc w interpretacji wyników. Badanie w 4 dniu cyklu.

    FSH 2,6
    Estradiol 12,74
    LH 2,0

  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1251 719

    Wysłany: 28 maja 2016, 08:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co sądzicie o moim wyniku:
    LH 10.55 mIU
    FSH 10.30 mIU
    Mam 29 lat.

    AgnieszkaH
    34 lata
    Starania od 2014r.
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF 02.2019 ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF 01.2020 ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    Pół roku leczenia ureaplasmy.
    1 FET 13.10.2021 Embryoglue+Accofil+Encorton - 7tc puste jajo 💔

    Problemy: immunologia, cienkie i polipowate endometrium (stany zapalne), słabe komórki, PAI-1 hetero, PCO, zrosty, mięśniak śródścienny itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2
    Mam jeszcze ❄❄
  • BitterSweetSymphony Autorytet
    Postów: 2560 1636

    Wysłany: 29 maja 2016, 19:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszko stosunek LH do FSH wynosi 1.02. To idealny wynik ;)

    km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

    15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

    02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • Jeheria Autorytet
    Postów: 2095 1865

    Wysłany: 19 stycznia 2017, 18:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, moglybyscie zinterpretowac wyniki?

    Prolaktyna 26,03 (norma 1,2 - 29,93)

    Estriadol 27 pg/ml (tu nie mam norm ale znalazłam ze to odpowiada 99,17 pmol/l a norma wynosi 0-587) mam bardzo bardzo slabe miesiaczki

    LH 9,47

    FSH 5,13

    stosunek Lh/FSH=1,85

    Testosteron 36,16 (10,83 - 56,94)

    1usaj44j3wyrhjnw.png
    qtch43r81ageahrl.png
  • Lola2017 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 2 lutego 2017, 10:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki ja jestem załmana mam coraz mniejsze miesiączki...
    2dc.
    FSH 4,49
    LH 2,94
    E2 20,32
    Prolaktyna 15,76

  • nikea1809 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 8 lutego 2017, 13:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,

    Jestem tu nowa, zaczęłam czytać tutaj posty i chyba zaczęłam się denerwować bardzo. Mam 35 lat i zaczęliśmy się starać o dzidziusia. Byłam teraz u ginekologa żeby sprawdzić to i owo, ponieważ mam bardzo nieregularne i długie cykle, trwają nawet po 42 dni :/, powiedziałam o tym i lekarka jakby dlikatnie mòwiąc to olała :/. Miałam usg dopochwowe, macica,trzon wszystko ok, z prawym jajnikiem problem jest napewno bo bylo tak kilka pęcherzykòw (naliczyła ich 12) a lewy jajnik działa podobno bez zarzutu, nawet pokazała mi na obrazku że w chwili badania było jajeczko ktòre podobno było aktywne. Już na początku robiąc mi badanie powiedziała że właśnie najprawdopodobniej byłam w "szczytowej fazie" określiła to na podstawie śluzu, faktycznie było mi bardzo mokro :). Badanie miałam robione w 30 dniu cyklu, oczywiście okresu jeszcze nia mam, pewnie to nie czas :). Zostałam wysłana na badania hormonòw i czytając wasze czuję się bardzo zaniepokojona, moje wyniki to:

    TSH - 1,650

    Estradiol - 99,42

    FSH - 5,0

    LH - 22,5

    Ta lekarka stwierdziła na oko że nie wyglądam jej na PCO, przepisała mi Ovarin na częstsze owulacje i powiedziała żeby pròbować tak do pòł roku potem możemy zacząć się martwić :/. Dodam że byłam u niej pierwszy raz, nie mieszkam w Polsce, już wròciłam do domu, wyniki dostałam dopiero teraz na maila, i nie wiem czy zacząć się martwić i tu uderzać do lekarza czy narazie nie reagować.Dodam że okres zawsze miałam nieregularny, długie cykle oraz skąpe. Co myślicie?


  • AgnieszkaH Autorytet
    Postów: 1251 719

    Wysłany: 10 lutego 2017, 12:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nikea1809 a w którym dniu cyklu robiłaś te badania? Jeżeli w 2-3dc, to LH jest zdecydowanie za wysokie i trzeba go obniżyć. Takie wyniki świadczą o PCOS. Dziwne, że lekarka olała problem.

    AgnieszkaH
    34 lata
    Starania od 2014r.
    4 Cykle stymulowane 😢 3 IUI 😢
    1 IVF 02.2019 ICSI 2 komórki - 1 zarodek - ET 3-dniowca 18.02.2019 😢
    2 IVF 01.2020 ICSI+MACS 6 komórek - 3 blastki 😍
    Pół roku leczenia ureaplasmy.
    1 FET 13.10.2021 Embryoglue+Accofil+Encorton - 7tc puste jajo 💔

    Problemy: immunologia, cienkie i polipowate endometrium (stany zapalne), słabe komórki, PAI-1 hetero, PCO, zrosty, mięśniak śródścienny itd...
    KIR Bx bez implantacyjnych, mąż C1C2
    Mam jeszcze ❄❄
  • StłumionaKrzykiem90 Debiutantka
    Postów: 9 0

    Wysłany: 10 lutego 2017, 14:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Proszę o pomoc robiłam dziś wyniki w 3 dc
    Fsh 5,3
    Lh 12,73
    Estriadol 39,3
    Prolaktyna 58,12 (4,79-23,3)
    Testosteron 58,250 (8,4-48,1)
    Czy jest aż tak źle?;(

    StłumionaKrzykiem90
  • Bella93 Autorytet
    Postów: 10196 6277

    Wysłany: 10 lutego 2017, 14:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nad wszystkim da sie popracowac, ale z wynikow badan to smierdzi PCOS

    StłumionaKrzykiem90 lubi tę wiadomość

    Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
  • MalPog Autorytet
    Postów: 1075 636

    Wysłany: 12 lutego 2017, 16:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    StłumionaKrzykiem ja bym nie panikowała. Czy Twój gin widział te wyniki? Miałaś po nich robione usg? Ja prawie rok temu miałam robione badania i wyniki FSH + LH podobne do Twoich. Wtedy jeszcze nie miałam świadomości, że stosunek jednego do drugiego ma znaczenie. Oba mieściły się w normie, wiec z wynikami nawet nie poszłam do gin. Jednak po prawie roku starań zgłosiłam się do kliniki niepłodności, w której leczę się obecnie i gin, po tamtych wynikach miała podejrzenie PCOS. Usg na szczęście je wykluczyło i dostałam skierowanie na powtórzenie badań. W styczniu 2017 stosunek LH do FSH był prawie idealny. Tak więc nie martw się na zapas i skonsultuj wyniki z lekarzem. Najprawdopodobniej zrobi Ci usg, żeby sprawdzić co się dzieje. Bądź dobrej myśli, oby to było chwilowe zawirowanie :)

    ckais65glqxk8ple.png

    🍀 22.09.2021 - KRIOBANK, druga procedura, pierwszy transfer śnieżynki, cykl naturalny 🍀 7dpt beta 95 🍀 9dpt beta 266 🍀 13dpt beta 1811 🍀 20dpt beta 22853 🍀 30dpt jest serduszko ❤️🍀

    Mamy jeszcze ❄️❄️❄️ (2 x 1AA i morula)
  • StłumionaKrzykiem90 Debiutantka
    Postów: 9 0

    Wysłany: 12 lutego 2017, 17:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam taką nadzieję:) w piątek 17-ego mam wizytę u swojego ginekologa,a 1 marca u endokrynologa i chyba w poniedziałek będę dzwonić do kliniki żeby się umówić na wizytę

    StłumionaKrzykiem90
  • GogiGogi Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 6 kwietnia 2017, 22:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Kochani pomozecie? Swojego lekarza mam dopiero za miesiac.Jestem juz troche zdesperowana bo od roku sie staramy o bobasa ale bez efektow... Niby wszystko dobrze, lekarz nie chce przepisywac zadnych badan wiec sama sobie zrobilam. Nie wydaje mi sie zeby wyniki byly dobre...
    Badania robilam 4dc

    TSH 2,400 (0,2700-4,200)
    FSH 7,40 (3,5-12,5)
    LH 4,40 (2,4-12,4)
    Estradiol 26,2 (12,4-233)
    Progesteron 0,09 (0,2-1,5)
    Prolaktyna 31,4 (4,8-23,3)
    Testosteron 0,44 (0,08-0,48)

    Co sadzicie?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 kwietnia 2017, 22:41

    GogiGogi
  • Flowwer Autorytet
    Postów: 11451 12949

    Wysłany: 7 kwietnia 2017, 06:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    GogiGogi wrote:
    Witajcie. Kochani pomozecie? Swojego lekarza mam dopiero za miesiac.Jestem juz troche zdesperowana bo od roku sie staramy o bobasa ale bez efektow... Niby wszystko dobrze, lekarz nie chce przepisywac zadnych badan wiec sama sobie zrobilam. Nie wydaje mi sie zeby wyniki byly dobre...
    Badania robilam 4dc

    TSH 2,400 (0,2700-4,200)
    FSH 7,40 (3,5-12,5)
    LH 4,40 (2,4-12,4)
    Estradiol 26,2 (12,4-233)
    Progesteron 0,09 (0,2-1,5)
    Prolaktyna 31,4 (4,8-23,3)
    Testosteron 0,44 (0,08-0,48)

    Co sadzicie?
    Wskazana jest wizyta u ginekologa i endokrynologa bo tsh trochę wysoki, prolaktyna też a i stosunek lh do FSH trochę wysoki. Zbadaj sobie progesteron 7-8 dni po owulacji.

    kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • xssenia Nowa
    Postów: 5 1

    Wysłany: 18 kwietnia 2017, 14:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny może doradzicie bo wizyta u gina dopiero za tydzień :( jestem załamana stosunkiem lh do fsh (ok. 1,82) wskazuje na pcos którego nie mam stwierdzonego :( jestem załamana:(
    wyniki z 4dc:
    FSH 9,09 mIU/ml
    LH 16,59 mIU/ml
    Prolaktyna 10,10 ng/ml 4,79 23,30 N
    TSH 1,330 µIU/ml 0,270 4,200 N
    AMH AMH 8,150 ng/ml
    AMH Kobiety: Mediana ng/ml
    20 – 24 lat 1,220 – 11,70 ng/ml 4,00
    25 – 29 lat 0,890 – 9,85 ng/ml 3,31
    30 – 34 lat 0,576 – 8,13 ng/ml 2,81
    35 – 39 lat 0,147 – 7,49 ng/ml 2,00
    40 – 44 lat 0,027 – 5,47 ng/ml 0,88
    45 – 50 lat 0,010 – 2,71 ng/ml 0,19
    Kobiety z PCOS 1,86 – 18,90 ng/ml 6,81

  • Martka656 Znajoma
    Postów: 29 7

    Wysłany: 13 czerwca 2017, 19:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Niedawno zaczęliśmy sie starac o dzidzie. Nic nie wychodzi :( zauwazylam ostatnio kilka dluzszych wlosow na brodzie wiec postanowilam zbadac hormony i nie wuglada to chyba dobrze. Do gina sie jutro rejestruje:

    Badania w 5dc
    TSH 1,384
    FSH 9,14 mlu/ml
    LH 4.71 mlu/ml
    Estradiol 28.32 pg/ml
    Progesteron 0,74 ng/ml
    Prolaktyna 9.57 ng/ml
    Testosteron 74 ng/dl

    Co o tyn myślicie? Jak duze to zapowiada problemy? :(

    Staramy się <3 1 cs

    39f8dcimvwu2z2t3.png
‹‹ 2 3 4 5 6
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ