🦢 Klinika BOCIAN Gdańsk 🦢
-
WIADOMOŚĆ
-
Kojarzę, że któraś z Was robiła pierwsze prenatalne w UCK. Czy oni robią w tym samym terminie test PAPPA i USG prenatalne? Czy trzeba mieć osobne skierowanie i osobno się umawiać na test PAPPA?
Mam umówione prenatalne, ale właśnie nie dopytałam o test PAPPA, a tam to cud jak się człowiek dodzwoni 😓 -
Mimi7 wrote:Kojarzę, że któraś z Was robiła pierwsze prenatalne w UCK. Czy oni robią w tym samym terminie test PAPPA i USG prenatalne? Czy trzeba mieć osobne skierowanie i osobno się umawiać na test PAPPA?
Mam umówione prenatalne, ale właśnie nie dopytałam o test PAPPA, a tam to cud jak się człowiek dodzwoni 😓
Cześć,
tak, ja robiłam w UCK I i II prenatalne, u kogo masz wizytę?
Nie trzeba mieć osobnego skierowania na test PAPPA, wystarczy jedno. Tak samo na II prenatalne- nie trzeba osobnego skierowania, to samo skierowanie co z pierwszego wystarczy.
Pobieranie krwi jest tego samego dnia, co USG. Tylko trzeba przyjść ok. 20 min szybciej przed planowaną wizytą - Położna zbada wtedy krew i ciśnienie.
Polecam wziąć jakąś książkę do czytania, zdarzają się opóźnienia. Na pierwsze weszliśmy prawie o czasie, ale za to na drugie było 2,5h opóźnienia.
Kiedy masz badanie? I przede wszystkim jak się czujesz?
@aleks.123 jak się czujesz i jak przygotowania idą?
My powoli kompletujemy rzeczy, na razie lista, polowanie na promocje, zbieranie od znajomych. Dobrze, że w Ikei są teraz promocje to chociaż jakieś meble taniej wyhaczymy.
Robiłam w tym tygodniu krzywą cukrową - wychodzi na to, że mam cukrzycę ciążową
Chociaż dziwnie to wygląda, objawów nie mam, od piątku mam ten sensor na ramię - i raczej mam problem z utrzymaniem cukru w tych dolnych widełkach, w nocy to mi spada cukier za to poniżej 🙈. Chociaż coś czytałam, że hipoglikemia może być połączona z cukrzycą, 4.12 idę na kolejną wizytę u diabetolog i zobaczę co powie. Na razie staram się pilnować diety z niskim IG.
Mimi7 lubi tę wiadomość
Kariotypy ok; AMH 4,8 (IX 2024)
-cross-match X 39%, XII 61%, V 45,5%
-allo-MLR 38% X, V 55,6% komórki NK 9%, KIR AA
Naturals 🤗 24.06 β 60.9, 26.06 β 141, 28.06 β 360.9, 02.07 β 2108; 15.07 CRL 0,98 cm 141 ud/min
02.08 CRL 2,85 cm; 21.08 Sanco ok, prenatalne - ryzyka niskie 🤞
Klinika nr 2 od 09.2024:
IVF 6 04/05.25 - 4❄️ po PGTA-A 1 ok i 1 mozaika
IVF 5 10.2024 - 1 PGT-A ok, 1 ?
- transfer VIII 04.03 5.2.1 - β 10dpt 0.156 💔
- transfer IX 05.04 5.2.3 💔
Klinika nr 1 2021-08.2024
4 procedury IVF. IVF 1: 4 ❄️, bez PGT-A, 4 transfery, 1 cb
3 IVF z PGT-a: IVF 2❄️ nieprawidłowy. IVF 3 z 3❄️ dwa ok. Dwa transfery z Accofil:
-transfer❄️ 5.1.1 udany (06.2023), wada rozwojowa, 💔12+5
-transfer❄️5.2.3 (03.2024) - 💔
IVF 4 - jeden❄️ok, transfer z Accofil (07.2024), 💔6 +0.

-
Thoruviel wrote:Cześć,
Nie trzeba mieć osobnego skierowania na test PAPPA, wystarczy jedno. Tak samo na II prenatalne- nie trzeba osobnego skierowania, to samo skierowanie co z pierwszego wystarczy.
Pobieranie krwi jest tego samego dnia, co USG. Tylko trzeba przyjść ok. 20 min szybciej przed planowaną wizytą - Położna zbada wtedy krew i ciśnienie.
Polecam wziąć jakąś książkę do czytania, zdarzają się opóźnienia. Na pierwsze weszliśmy prawie o czasie, ale za to na drugie było 2,5h opóźnienia.
My powoli kompletujemy rzeczy, na razie lista, polowanie na promocje, zbieranie od znajomych. Dobrze, że w Ikei są teraz promocje to chociaż jakieś meble taniej wyhaczymy.
Chociaż dziwnie to wygląda, objawów nie mam, od piątku mam ten sensor na ramię - i raczej mam problem z utrzymaniem cukru w tych dolnych widełkach, w nocy to mi spada cukier za to poniżej 🙈. Chociaż coś czytałam, że hipoglikemia może być połączona z cukrzycą, 4.12 idę na kolejną wizytę u diabetolog i zobaczę co powie. Na razie staram się pilnować diety z niskim IG.
U nas przygotowania pełną parą 😅 Tydzień temu kupiliśmy już dostawkę, fotelik i wózek, bardzo mnie kusi żeby złożyć to łóżeczko już ale nie chce żeby się kurzyło. Jutro przychodzi chłopak od malowania bo mąż w delegacji, pokoik dziecięcy mieliśmy na biało zostawiony jak wykańczaliśmy mieszkanie a ja nie lubię białych pomieszczeń. Ciuszki już myślę że mam wystarczająco. W zasadzie jedyne czego brakuje to wanienka i przewijak ale co do przewijaka nie mogę się zdecydować czy chce komodę czy taki wolnostojący sam przewijak, w ikei jest taki stolik z mata do przewijania i może to kupię bo chyba nie chce kolejnej szafki. No i rzeczy dla mnie do szpitala ale to w grudniu chce zamówić ze względu na datę ważności. A ze sprzętów jakichś wymyślnych to chyba nie będę nic kupować, może monitor oddechu bo to poleciła mi koleżanka że warto mieć.
Właśnie też mam we wtorek obciążenie glukoza, boję się tej cukrzycy bo i tak już mam nadciśnienie w ciąży, nadwagę i obawiam się że jeszcze to dołączy. A tu jeszcze 3 miesiące do terminu, nie jem dużo słodyczy ale wiadomo że cukier jest praktycznie we wszystkim, nawet w jakichś jogurtach.
A czuję się bardzo dobrze, w zasadzie gdyby nie brzuch to bym chyba nie czuła że jestem w ciąży. Jakaś nagroda chociaż za te długie starania 😅 Tylko siku częste mnie męczy i momentami problem z trzymaniem, najgorzej w nocy, byłam nawet w tym tygodniu u fizjo urogin ale dziewczyna tragedia.👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
🧑🏻🦱 84 brak plemników w nasieniu, wada genetyczna
Starania od 2020
2023 - 4 IUI nasieniem dawcy, jedna ciąża biochemiczna 💔
styczeń 2024 - start 1. procedury - 8 dojrzałych komórek, zapłodnionych 6, 1 ❄️ transfer nieudany 💔
26.07. 2024 - start 2. procedury, 10 komórek- zarodków brak 💔
21.12.2024 - start 3. procedury, 10 komórek, mamy 5 ❄️
marzec 2025 - transfer nieudany ❌
9.06.25 - transfer, 7dpt ⏸️ 8dpt - 69, 9 dpt - 119, 11 dpt - 283
5.07.25 - jest ❤️ -
Thoruviel wrote:Cześć,
Dziękuję 😊 u dr Boćkowskiego. W zeszłym tygodniu też robiłam krzywą ze względu na wysoką glukozę na czczo i u mnie wychodzi hipoglikemia 😔 czekam na wizytę u endokrynologa i diabetologa. Poza tym czuję się dobrze, ale miałam mega mdłości przez cały dzień, ciężko mi było cokolwiek zjeść, a co dopiero niskowęglowodanowo. Zaczęłam brać xonvea i w końcu wracam do życia 😊 -
aleks.123 wrote:U nas przygotowania pełną parą 😅 Tydzień temu kupiliśmy już dostawkę, fotelik i wózek, bardzo mnie kusi żeby złożyć to łóżeczko już ale nie chce żeby się kurzyło. Jutro przychodzi chłopak od malowania bo mąż w delegacji, pokoik dziecięcy mieliśmy na biało zostawiony jak wykańczaliśmy mieszkanie a ja nie lubię białych pomieszczeń. Ciuszki już myślę że mam wystarczająco. W zasadzie jedyne czego brakuje to wanienka i przewijak ale co do przewijaka nie mogę się zdecydować czy chce komodę czy taki wolnostojący sam przewijak, w ikei jest taki stolik z mata do przewijania i może to kupię bo chyba nie chce kolejnej szafki. No i rzeczy dla mnie do szpitala ale to w grudniu chce zamówić ze względu na datę ważności. A ze sprzętów jakichś wymyślnych to chyba nie będę nic kupować, może monitor oddechu bo to poleciła mi koleżanka że warto mieć.
Właśnie też mam we wtorek obciążenie glukoza, boję się tej cukrzycy bo i tak już mam nadciśnienie w ciąży, nadwagę i obawiam się że jeszcze to dołączy. A tu jeszcze 3 miesiące do terminu, nie jem dużo słodyczy ale wiadomo że cukier jest praktycznie we wszystkim, nawet w jakichś jogurtach.
A czuję się bardzo dobrze, w zasadzie gdyby nie brzuch to bym chyba nie czuła że jestem w ciąży. Jakaś nagroda chociaż za te długie starania 😅 Tylko siku częste mnie męczy i momentami problem z trzymaniem, najgorzej w nocy, byłam nawet w tym tygodniu u fizjo urogin ale dziewczyna tragedia.
Ale super, że przygotowania już pełną parą i że tak dobrze się czujesz 😁 trzymam kciuki, żeby z tą krzywą wyszło ok. -
Mimi7 wrote:Dziękuję 😊 u dr Boćkowskiego. W zeszłym tygodniu też robiłam krzywą ze względu na wysoką glukozę na czczo i u mnie wychodzi hipoglikemia 😔 czekam na wizytę u endokrynologa i diabetologa. Poza tym czuję się dobrze, ale miałam mega mdłości przez cały dzień, ciężko mi było cokolwiek zjeść, a co dopiero niskowęglowodanowo. Zaczęłam brać xonvea i w końcu wracam do życia 😊
Te mdłości to jest najgorsze. Mi Bonjesta też uratowała życie, najgorzej że potem trudno było odstawić i jak chciałam odstawić to dwa dni miałam najgorsze wymioty dosłownie po wszystkim ale potem przeszło. Ale na pocieszenie powiem że w drugim trymestrze już się o tym nie pamięta 😁
Mimi7 lubi tę wiadomość
👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
Starania od 2020
styczeń 2024 - start 1. procedury - 8 dojrzałych komórek, zapłodnionych 6, 1 ❄️ transfer nieudany 💔
5.07.25 - jest ❤️ -
aleks.123 wrote:Te mdłości to jest najgorsze. Mi Bonjesta też uratowała życie, najgorzej że potem trudno było odstawić i jak chciałam odstawić to dwa dni miałam najgorsze wymioty dosłownie po wszystkim ale potem przeszło. Ale na pocieszenie powiem że w drugim trymestrze już się o tym nie pamięta 😁
Właśnie wiem, że jest ciężko z odstawieniem i na początku chciałam nie brać, ale po 3 tygodniach ciągłych mdłości stwierdziłam, że nie dam rady tak funkcjonować przez kolejny dobry miesiąc 😕 a teraz czuję się super i oby tak było jak mówisz 😁 -
@Mimi7 to ja byłam u innych lekarzy, na pierwszych u dr Jaguszewskiej, drugie dr Grzeczka. Oboje super i bardzo dokładni.
Współczuję z tymi mdłościami 🙈 oby w drugim trymestrze było lepiej.
A coś robisz z tą hipoglikemią czy czekasz na wizyte ? Ja nie wiem co zrobić, żeby unormować cukier w nocy 🙈 chyba jutro napiszę do diabetelog, bo mnie to tylko stresuje. W ciągu dnia daje rade utrzymywać w zakresie.
@aleks.123 to widzę na poważnie przygotowania 😻 my to na razie mamy zamówione- wózek i łóżeczko dostawne, fotelik do auta, jakoś w grudniu odbierzemy. Ikeę ogarniamy w tym tygodniu, czekamy na wizytę u naszej prowadzącej w piątek i klikamy. Co do przewijaka- bierzemy komodę z przewijakiem, tę Smaståd- później można przerobić to na biureczko.
Co do cukrzycy- to niekoniecznie musisz mieć. Większe predyspozycje są u mnie - bo 35+ i do tego tyle lat byłam faszerowana hormonami w tych wszystkich in vitro. A to niestety też rozwala gospodarkę hormonalną.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada, 22:54
Kariotypy ok; AMH 4,8 (IX 2024)
Naturals 🤗 24.06 β 60.9, 26.06 β 141, 28.06 β 360.9, 02.07 β 2108; 15.07 CRL 0,98 cm 141 ud/min
Klinika nr 2 od 09.2024:
3 IVF z PGT-a: IVF 2❄️ nieprawidłowy. IVF 3 z 3❄️ dwa ok. Dwa transfery z Accofil:

-
Thoruviel wrote:@Mimi7 to ja byłam u innych lekarzy, na pierwszych u dr Jaguszewskiej, drugie dr Grzeczka. Oboje super i bardzo dokładni.
A coś robisz z tą hipoglikemią czy czekasz na wizyte ? Ja nie wiem co zrobić, żeby unormować cukier w nocy 🙈 chyba jutro napiszę do diabetelog, bo mnie to tylko stresuje. W ciągu dnia daje rade utrzymywać w zakresie.
Czekam na wizytę, bo w sumie trochę próbowałam zgłębić temat w internecie, ale są sprzeczne informacje 🤷♀️ na pewno trzeba podziałać z dietą z niskim IG, a resztę zobaczę po wizytach u lekarzy 😊 -
Thoruviel wrote:@Mimi7 to ja byłam u innych lekarzy, na pierwszych u dr Jaguszewskiej, drugie dr Grzeczka. Oboje super i bardzo dokładni.
@aleks.123 to widzę na poważnie przygotowania 😻 my to na razie mamy zamówione- wózek i łóżeczko dostawne, fotelik do auta, jakoś w grudniu odbierzemy. Ikeę ogarniamy w tym tygodniu, czekamy na wizytę u naszej prowadzącej w piątek i klikamy. Co do przewijaka- bierzemy komodę z przewijakiem, tę Smaståd- później można przerobić to na biureczko.
Co do cukrzycy- to niekoniecznie musisz mieć. Większe predyspozycje są u mnie - bo 35+ i do tego tyle lat byłam faszerowana hormonami w tych wszystkich in vitro. A to niestety też rozwala gospodarkę hormonalną.
My też na razie tylko zapłaciliśmy, od ręki była dostawka, reszta ma być kurierem prawdopodobnie do końca miesiąca. A jak podchodzisz do szczepień, zamierzasz na coś się szczepić w ciąży ? Ja początkowo chciałam ale pielęgniarka u rodzinnego tak mi nagadała że sama już nie wiem. A w ogóle miałaś jakieś objawy tej cukrzycy?Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada, 00:34
👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
Starania od 2020
5.07.25 - jest ❤️ -
Jejku to u Was przygotowania idą pełną parą. Ja jeszcze nic nie ogarnęłam. Znając siebie to na porodówce będę siedzieć jeszcze z kompem i zamawiać. Mimi a jaką masz opinię o Boćkowskim. Byłam ostatnio u niego i jakoś mam mieszane uczucia. Jak z terminami w UCK na badania prenatalne?
-
aleks.123 wrote:My też na razie tylko zapłaciliśmy, od ręki była dostawka, reszta ma być kurierem prawdopodobnie do końca miesiąca. A jak podchodzisz do szczepień, zamierzasz na coś się szczepić w ciąży ? Ja początkowo chciałam ale pielęgniarka u rodzinnego tak mi nagadała że sama już nie wiem. A w ogóle miałaś jakieś objawy tej cukrzycy?
Ufam lekarzom - a każdy lekarz mówi mi, żeby się szczepić. Do tej pory zaszczepiłam się na Covid i grypę. Czekam na wizytę żeby dostać skierowanie na te pozostałe- RSV, krztusiec i wszystko inne co mi tam zlecą. Objawów cukrzycy nie miałam, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo 🤷🏼♀️
@Ewa85 jeszcze masz czas na kompletowanie, na spokojnie 😀 ja dopiero po połówkowych zaczęłam coś działać. Kiedy masz teraz połówkowe?
Swoją drogą widziałam, że Boćkowski przyjmuje w Luxmed, ale nie byłam u niego. Czym Ci podpadł? 😉Kariotypy ok; AMH 4,8 (IX 2024)
Klinika nr 2 od 09.2024:

-
Thoruviel wrote:Ufam lekarzom - a każdy lekarz mówi mi, żeby się szczepić. Do tej pory zaszczepiłam się na Covid i grypę. Czekam na wizytę żeby dostać skierowanie na te pozostałe- RSV, krztusiec i wszystko inne co mi tam zlecą. Objawów cukrzycy nie miałam, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo 🤷🏼♀️
@Ewa85 jeszcze masz czas na kompletowanie, na spokojnie 😀 ja dopiero po połówkowych zaczęłam coś działać. Kiedy masz teraz połówkowe?
Swoją drogą widziałam, że Boćkowski przyjmuje w Luxmed, ale nie byłam u niego. Czym Ci podpadł? 😉
My też po połówkowych zaczęliśmy ciuszki kupować a te większe rzeczy todopiero ostatnio. Ja obawiałam się cokolwiek kupić przez długi czas, jakieś głupie myśli w głowie. A pracujesz jeszcze czy już odpoczywasz?
Starania od 2020
5.07.25 - jest ❤️ -
Połówkowe mam na początku stycznia. Będę robić w Luxmedzie o do Boćkowskiego to zdziwiłam się jego wiekiem. Nie uważam, że to minus ale wolałabym jednak kogoś z większym doświadczeniem. Przy usg robił dziwne miny, mówił coś pod nosem bo dzieciak jakoś tak się ułożył, że nie mógł go zmierzyć i dokładnie dojrzeć. Byłam pierwszą pacjentką a on jakby już był strasznie zmęczony. Nie wiem może ma taki sposób bycia. Dobrze się z nim rozmawia ale nie wiem czy gdyby coś było źle w pełni bym mu zaufała.Thoruviel wrote:Ufam lekarzom - a każdy lekarz mówi mi, żeby się szczepić. Do tej pory zaszczepiłam się na Covid i grypę. Czekam na wizytę żeby dostać skierowanie na te pozostałe- RSV, krztusiec i wszystko inne co mi tam zlecą. Objawów cukrzycy nie miałam, a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo 🤷🏼♀️
Swoją drogą widziałam, że Boćkowski przyjmuje w Luxmed, ale nie byłam u niego. Czym Ci podpadł? 😉 -
Ewa85 wrote:Jejku to u Was przygotowania idą pełną parą. Ja jeszcze nic nie ogarnęłam. Znając siebie to na porodówce będę siedzieć jeszcze z kompem i zamawiać. Mimi a jaką masz opinię o Boćkowskim. Byłam ostatnio u niego i jakoś mam mieszane uczucia. Jak z terminami w UCK na badania prenatalne?
Prenatalne robię 22.12 u mojego gina prowadzącego, bo wychodzi mi niewiele więcej niż za standardową wizytę, a on ma wszystkie certyfikaty i mu bardzo ufam. W UCK mam prenatalne 23.12 i tak naprawdę zależy mi, żeby nie płacić za test PAPPA, dlatego tam idę 😊 w drugim tygodniu grudnia robię też badania NIPT, więc już chciałam zaoszczędzić na PAPPA 😉 -
Maciej Boćkowski czy Jakub?
Maciej Boćkowski jest po 50 i pracuje w UCK. Baardzo specyficzny lekarz, prowadził naszą ciążę w KlifMedzie i przyjmował poród. Trzeba przygotować się na żarciki i dziwne komentarze, ale lekarzem jest dobrym. Dba o swoje pacjentki i wszystkiego pilnuje. Jeśli byłabym w drugiej ciąży to na pewno bym do niego wróciła
Mimi7, Thoruviel lubią tę wiadomość
-
Maggie. wrote:Maciej Boćkowski czy Jakub?
Maciej Boćkowski jest po 50 i pracuje w UCK. Baardzo specyficzny lekarz, prowadził naszą ciążę w KlifMedzie i przyjmował poród. Trzeba przygotować się na żarciki i dziwne komentarze, ale lekarzem jest dobrym. Dba o swoje pacjentki i wszystkiego pilnuje. Jeśli byłabym w drugiej ciąży to na pewno bym do niego wróciła
Maciej 😊 to dobrze wiedzieć, dzięki 😊 -
No ja byłam u JakubaMaggie. wrote:Maciej Boćkowski czy Jakub?
-
Mimi7 wrote:Prenatalne robię 22.12 u mojego gina prowadzącego, bo wychodzi mi niewiele więcej niż za standardową wizytę, a on ma wszystkie certyfikaty i mu bardzo ufam. W UCK mam prenatalne 23.12 i tak naprawdę zależy mi, żeby nie płacić za test PAPPA, dlatego tam idę 😊 w drugim tygodniu grudnia robię też badania NIPT, więc już chciałam zaoszczędzić na PAPPA 😉
No właśnie mój ginekolog też mi zaproponował że sam mi zrobi trzecie prenatalne ale nie ma certyfikatów 😅 Ufam jego wiedzy ale jednak chyba i tak umówię się do Gamety na te badania tylko na razie nie ma grafiku na grudzień a ja już tak w połowie bym musiała zrobić.👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
Starania od 2020
5.07.25 - jest ❤️ -
@aleks.123 już od listopada nie pracuję 😉 wrzesień i październik miałam taki z przerwami, trochę urlopu, trochę L4. Ale od listopada już stwierdziłam, ze nie daję rady, mogłam iść szybciej. Podziwiam babki co pracują prawie, że do końca. Ja się męczyłam, nie daję rady 8h przy kompie 🙈
Ty już też na L4, prawda? A swoją drogą robicie te pobranie krwi pępowinowej? My raczej nie, ale jeszcze zbieram opinie 😅
@Mimi7 a które NIPT planujesz robić? My Sanco robiliśmy, szybko wyniki (3 dni) I jeszcze jakies promki można wyhaczyć podobno jak się zadzwoni na infolinię i zacznie się pytać o ten test. Dziewczyny na forum widziałam, że polecały bodajże Felia test że chyba większy zakres ma.
@Ewa85 no właśnie jak sprawdzałam lekarzy w Luxmed to widziałam, że on to taki młodzieniaszek 😀 nie ujmuje to jego wiedzy, ale rozumiem co masz na myśli.
Na III prenatalne zapisałam się do Luxmed, ale do Gdyni do dr Kozaryna. Pozwiedzam stare okolice 😅
@Maggie a Wy pobieraliście tę krew pępowinową? Może coś doradzisz jako doświadczona już Mama 😀Kariotypy ok; AMH 4,8 (IX 2024)
Klinika nr 2 od 09.2024: