X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną 🦢 Klinika BOCIAN Gdańsk 🦢
Odpowiedz

🦢 Klinika BOCIAN Gdańsk 🦢

Oceń ten wątek:
  • aleks.123 Autorytet

Wysłany: 9 maja, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggie. wrote:
    U nas podczas transferu byłam w szoku, który zarodek wybrali. Według mnie był najgorszy, bo jako jedyny miał klasę 2, ale za to był największy z tych z piątej doby. Za to ten o którym myślałam, że jest najlepszy - 4.1.1. jest z szóstej dobry, więc będzie transferowany jako ostatni. Nie wiedziałam, że to również ma znaczenie. Na szczęście embriolodzy znają się na swojej robocie :)

2 na początku czy w środku?

👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych
    🧑🏻‍🦱 84 brak plemników w nasieniu, wada genetyczna

Starania od 2020

2023 - 4 IUI nasieniem dawcy, jedna ciąża biochemiczna 💔

styczeń 2024 - start 1. procedury - 8 dojrzałych komórek, zapłodnionych 6, 1 ❄️ transfer nieudany 💔

26.07. 2024 - start 2. procedury, 10 komórek- zarodków brak 💔

21.12.2024 - start 3. procedury, 10 komórek, mamy 5 ❄️

marzec 2025 - transfer nieudany
  • Maggie. Autorytet

Wysłany: 10 maja, 00:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleks.123 wrote:
    2 na początku czy w środku?

W środku, a dokładniej 4.1.2. Do wyboru mieli jeszcze 3.1.1 z piątej doby i 4.1.1 z szóstej.

02.2024 - IVF ❄️❄️❄️
    04.04.2024 - FET (4.1.2)
    11 dpt - betaHCG 1 058 😍

09.12.2024 (38+2) baby girl 🎀 3250 g / 57 cm (CC)

age.png
  • laurkasiczek Koleżanka

Wysłany: 10 maja, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ma któraś z Was na sprzedaż prolutex ?

💁‍♀️90'

01.2025 kwalifikacja do IVF

09.2024 AMH 2.2

Euthyrox 50

03.2025 pierwsza punkcja --> 13 🥚--> 2 ❄️❄️blastki 5AA

09.05.2025 pierwszy transfer jednej blastki 🍍🙏
  • Thoruviel Autorytet

Wysłany: 10 maja, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam ten artykuł od instaembriolożki :D Wpiszcie sobie w wyszukiwarkę: czy-moje-dziecko-bedzie-zdrowe-czyli-jak-badamy-zarodki-czesc-3. Z jakiegoś powodu nie przepuszcza mnie z linkiem.

Bardzo ciekawie tutaj opisała i w dość przystępny sposób. Po tym artykule lepiej zrozumiałam dlaczego są takie wytyczne do robienia PGT-A (wiek lub wskazania genetyczne lub wcześniejsze nieudane transfery). W tym artykule autorka zebrała dane jak to wygląda z szansą na ciąże przy zastosowaniu badania PGT a wiek pacjentki. Chciałam wykres wkleić, żeby przetestować wstawianie zdjęcia, ale coś nie pozwala mi. Mówi, że zablokowane konto 🤔

I tutaj ciekawy fragment tekstu:
    "Co prawda w badaniu naukowym, które Wam przytaczam, zarodki mozaikowe nie były transferowane, jednak na chwilkę chciałabym powrócić do tematu mozaicyzmu i jego częstszego występowania u kobiet poniżej 35 roku życia: być może odrzucając zarodek z mozaicyzmem, zmniejszamy jeszcze bardziej szanse na ciążę u młodych kobiet? Wykazano, że mechanizmy samonaprawy zarodka działają sprawniej u kobiet przed 35 rokiem życia. Zarodek, w którym część komórek posiada aneuploidie, u kobiet młodych może zostać „naprawiony” z dużo większym prawdopodobieństwem, niż u kobiet po 35 roku życia. Diagnostyka przedimplantacyjna może w pewien sposób ograniczać szanse, z góry skazując zarodek na odrzucenie. "

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja, 14:15

Kariotypy prawidłowe
    AMH 4,8 (wrzesień 2024)

IVF nr 6 kwiecień/maj ⌛

IVF nr 5 październik 2024 - 1 PGT-A 👍, 1 nieprzebadany
    - cross- match 39%, po antybiotyku 61% --> styczeń '25: Equoral 50 + encorton
    - allo-MLR 38%, komórki NK 9%
    - KIR AA
    - transfer VIII 04.03 ❄️ 5.2.1 - beta 10dpt 0.156 💔cleaxane
    - transfer IX 05.04 ❄️ 5.2.3 beta 10dpt <0.2 💔encorton, accofil, clexane

IVF nr 4 maj 2024 - 1 zarodek 5.2.3 PGT-A 👍
    - transfer VII ❄️ Accofil - implantacja 🍀
    - sierpień - poronienie 6t 💔

IVF nr 3 marzec 2023 - 3 zarodki, dwa PGT-A 👍
    - transfer ❄️ 5.1.1 czerwiec z Accofil- implantacja 🍀
    - wrzesień 2023 - poronienie, 12 t 5 dni 💔
    - marzec 2024 ❄️ 5.2.3 z Accofil - 💔

IVF nr 2: czerwiec 2022 - 1 zarodek 5.2.2 - PGT-A 👎

IVF nr 1: sierpień 2021 - 4 zarodki bez PGT-A
    - 4 x ET sierpień 2021- marzec 2022 ❌, raz cb
    - luty 2022 - badanie receptywności endometrium - NK w normie

IUI 05.2021 - 💔
  • pyati Autorytet

Wysłany: 10 maja, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Thoruviel wrote:
    Znalazłam ten artykuł od instaembriolożki :D Wpiszcie sobie w wyszukiwarkę: czy-moje-dziecko-bedzie-zdrowe-czyli-jak-badamy-zarodki-czesc-3. Z jakiegoś powodu nie przepuszcza mnie z linkiem.

Bardzo ciekawie tutaj opisała i w dość przystępny sposób. Po tym artykule lepiej zrozumiałam dlaczego są takie wytyczne do robienia PGT-A (wiek lub wskazania genetyczne lub wcześniejsze nieudane transfery). W tym artykule autorka zebrała dane jak to wygląda z szansą na ciąże przy zastosowaniu badania PGT a wiek pacjentki. Chciałam wykres wkleić, żeby przetestować wstawianie zdjęcia, ale coś nie pozwala mi. Mówi, że zablokowane konto 🤔

I tutaj ciekawy fragment tekstu:
    "Co prawda w badaniu naukowym, które Wam przytaczam, zarodki mozaikowe nie były transferowane, jednak na chwilkę chciałabym powrócić do tematu mozaicyzmu i jego częstszego występowania u kobiet poniżej 35 roku życia: być może odrzucając zarodek z mozaicyzmem, zmniejszamy jeszcze bardziej szanse na ciążę u młodych kobiet? Wykazano, że mechanizmy samonaprawy zarodka działają sprawniej u kobiet przed 35 rokiem życia. Zarodek, w którym część komórek posiada aneuploidie, u kobiet młodych może zostać „naprawiony” z dużo większym prawdopodobieństwem, niż u kobiet po 35 roku życia. Diagnostyka przedimplantacyjna może w pewien sposób ograniczać szanse, z góry skazując zarodek na odrzucenie. "

Mozaiki są transferowane, nie wszystkie. Dla mnie to takie trochę gdybanie. Pytanie czy dana para jest gotowa na to że być może zarodek się naprawi. No i najgorzej szara strefa bo organizm organizmowi nie równy i ta granica 35 lat to też nie jest tak że dzień przed jest ok a dzień po już nie. Wszystko zależy od przypadku. Nie mniej jednak my powiedzieliśmy jasno że bez PGT-A nie podchodzimy. Dla mnie to byłoby zbyt duże obciążenie psychiczne że być może transferuje chory zarodek. A i śmiem twierdzić że gdyby PGT-A było refundowane to wszyscy by chcieli.

KIR AA 🙄
    Cross match 25,0 %
    ANA 1:320 SS-A silnie dodatnie
    APS
    Endometrioza
    i może 🍟do tego?
    Nasienie fragmentacja ✔ HBA ❌
    AMH 4,92 ✔

IVF styczeń 2025 Klinika Bocian
    1 stymulacja- menopur 200, orgalutran
    estradiol 1466 -> 3147-> 4688
    27.01 punkcja
    pobrane 15 🥚 13 dojrzałych, 10 zapłodnionych, 9 zapłodniło się prawidłowo PICSI
    finalnie ❄❄❄❄❄
    Po PGT-A tylko ❄❄ prawidłowe...
    27.02 FET 5.1.1 🍀
    3.03 beta 2,65; 4,19- 4dpt; 4.03 beta 7,49- 5 dpt
    5.03 beta 16,5- 6dpt; 6.03 beta 27,2- 7dpt
    7.03 beta 44,4- 8dpt; 8.03 beta 67,1- 9dpt
    10.03 beta 139- 11dpt; 11.03 beta 217- 12dpt
    13.03 beta 560- 14dpt 14.03 beta 985- 15dpt
    18.03 beta 3912- 19dpt; 20.03 beta 6530- 21dpt
    20dpt pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym 🤎🤎
    23dpt wizyta w klinice CRL 2,2 mm
    01.04 jest 🤎

preg.png
  • Thoruviel Autorytet

Wysłany: 10 maja, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pyati wrote:
    Mozaiki są transferowane, nie wszystkie. Dla mnie to takie trochę gdybanie. Pytanie czy dana para jest gotowa na to że być może zarodek się naprawi. No i najgorzej szara strefa bo organizm organizmowi nie równy i ta granica 35 lat to też nie jest tak że dzień przed jest ok a dzień po już nie. Wszystko zależy od przypadku. Nie mniej jednak my powiedzieliśmy jasno że bez PGT-A nie podchodzimy. Dla mnie to byłoby zbyt duże obciążenie psychiczne że być może transferuje chory zarodek. A i śmiem twierdzić że gdyby PGT-A było refundowane to wszyscy by chcieli.

Tak, oczywiście. My też mieliśmy pierwsze badania PGT-A jak miałam 34 lata. Ze względu na nieudane transfery.
    Bardziej ten artykuł pokazuje, że nie wszystko jest takie oczywiste z tą genetyką i wyjaśnia, dlaczego lekarze nie zawsze są skorzy do zlecania PGT-A jeśli kobieta jest przed 35-tkę i nie ma wskazań genetycznych/medycznych.

I też pokazuje, że PGT-A nie zawsze jest rozwiązaniem problemu - jasne, może zwiększać szanse na ciąże, ale niestety nie ma 100% pewności, że się uda. Chociaż na początku tak myśleliśmy, że tak będzie....

Kariotypy prawidłowe
    AMH 4,8 (wrzesień 2024)

IVF nr 6 kwiecień/maj ⌛

- KIR AA

IUI 05.2021 - 💔
  • aleks.123 Autorytet

Wysłany: 10 maja, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Badanie pgta tez nie daje gwarancji urodzenia zdrowego dziecka. Ono bada jakąś część mutacji. O tym też wczoraj wspomniała instaembriolog pokazując nawet jakieś wiadomości od kobiety która do niej napisała. W życiu na nic nie ma gwarancji. Zachodząc w ciążę naturalnie też nie da się niczego przewidzieć choćby człowiek żył najzdrowiej na świecie i nie miał w rodzinie żadnych chorób. Mój poprzedni lekarz miał takie powiedzenie że każda ciąża to ryzyko i chyba trochę tak jest.

laurkasiczek lubi tę wiadomość

👩 95 PCOS, niedrożny prawy jajowód, Hashimoto, mutacja PAI, brak 3 kirów implantacyjnych

Starania od 2020

styczeń 2024 - start 1. procedury - 8 dojrzałych komórek, zapłodnionych 6, 1 ❄️ transfer nieudany 💔

• Thoruviel Autorytet

Wysłany: 11 maja, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleks.123 wrote:
    Badanie pgta tez nie daje gwarancji urodzenia zdrowego dziecka. Ono bada jakąś część mutacji. O tym też wczoraj wspomniała instaembriolog pokazując nawet jakieś wiadomości od kobiety która do niej napisała. W życiu na nic nie ma gwarancji. Zachodząc w ciążę naturalnie też nie da się niczego przewidzieć choćby człowiek żył najzdrowiej na świecie i nie miał w rodzinie żadnych chorób. Mój poprzedni lekarz miał takie powiedzenie że każda ciąża to ryzyko i chyba trochę tak jest.

Tak, zdecydowanie. My się o tym też smutno przekonaliśmy. Zarodek przebadany 5.1.1 i okazało się, że płód ma wadę letalną. Był to dla nas szok. No i trauma. Długo dochodziliśmy do siebie po wszystkim.

Ale jak zaczynaliśmy drogę to myślałam, że hop hop - i będę w ciąży. W końcu mieliśmy być "prostym przypadkiem". No ale tak nie było. Potem naiwnie sądziłam, że PGT-A jest rozwiązaniem- nadal pudło. No ale robimy co możemy, genetyka może zwiększać szansę na ciążę. Dlatego też przytoczyłam ten artykuł, pokazuje że w niektórych przypadkach może zwiększać szansę. Ale mega mnie to zdziwiło, że poniżej 35 lat nie ma większego znaczenia. Ale jak ktoś ma kilka nieudanych transferów lub inne wskazania medyczne to może to pomóc - zawsze trochę transferów mniej dzięki temu.
    Szkoda, że genetyka wciąż jest taka drogą.

Kariotypy prawidłowe
    AMH 4,8 (wrzesień 2024)

IVF nr 6 kwiecień/maj ⌛

- KIR AA

IUI 05.2021 - 💔
  • aleks.123 Autorytet

Wysłany: 11 maja, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Thoruviel wrote:
    Tak, zdecydowanie. My się o tym też smutno przekonaliśmy. Zarodek przebadany 5.1.1 i okazało się, że płód ma wadę letalną. Był to dla nas szok. No i trauma. Długo dochodziliśmy do siebie po wszystkim.

Ale jak zaczynaliśmy drogę to myślałam, że hop hop - i będę w ciąży. W końcu mieliśmy być "prostym przypadkiem". No ale tak nie było. Potem naiwnie sądziłam, że PGT-A jest rozwiązaniem- nadal pudło. No ale robimy co możemy, genetyka może zwiększać szansę na ciążę. Dlatego też przytoczyłam ten artykuł, pokazuje że w niektórych przypadkach może zwiększać szansę. Ale mega mnie to zdziwiło, że poniżej 35 lat nie ma większego znaczenia. Ale jak ktoś ma kilka nieudanych transferów lub inne wskazania medyczne to może to pomóc - zawsze trochę transferów mniej dzięki temu.
    Szkoda, że genetyka wciąż jest taka drogą.

No właśnie, ta cena jest zaporowa. Wiadomo transfery też kosztują głównie leki ale to jest jakiś koszt rozłożony w czasie. A tu trzeba wyłożyć od razu. No my też mieliśmy być prostym przypadkiem, szczególnie że nasienie dawcy jeszcze więc jakby z jednej strony jest top a tu jednak nic z tego.

W ogole dalej pije po krótkiej przerwie te shoty imbirowe z Pureli i właśnie pojawiły się w ross w szklanych buteleczkach 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja, 23:20

Starania od 2020

‹‹ 33 34 35 36 37
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ