Komórka dawczyni przy IVF
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnykayama wrote:Dziewczyny czy ktoś się orientuje czy przy KD grupa krwi dawczyni musi być taka jak moja czy może być partnera? Oboje mamy RH-. Czytałam że tak najlepiej, ale co to znaczy, czy przy grupie krwi partnera mogą być jakieś powikłania?
-
kayama wrote:Dziewczyny czy ktoś się orientuje czy przy KD grupa krwi dawczyni musi być taka jak moja czy może być partnera? Oboje mamy RH-. Czytałam że tak najlepiej, ale co to znaczy, czy przy grupie krwi partnera mogą być jakieś powikłania?
Kaya, jeśli dawczyni będzie miała Rh + i dziecko odziedziczy po niej , to grozi Wam konflikt serologiczny. Poza tym z tabeli dziedziczenia wynika, że jeśli ojciec i matka są Rh- to ich dziecko biologiczne może mieć wyłącznie Rh-.
Tak więc w przypadku odziedziczenia po dawczyni czynnika Rh+ jasne będzie, że jedno z Was nie jest rodzicem biologicznym - piszę tak jednoznacznie tylko gdybyście z jakiś względów nie chcieli ujawniać tego faktuBea77, Lukrecja lubią tę wiadomość
3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyklamka wrote:Bea, narazie nic. Dopiero tydzien dzisiaj mija jak bierze leki. Mamy raport za kazdym razem, gdy jest jakas interakcja kliniki z dawczynia, skan, cos w tym stylu. Narazie cisza. Spodziewan sie jakis wiesci w przyszlym tygodniu Trzymam za nia kciuki
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyklamka wrote:Dzieki kochana, bardzo bardzo.
Wlasnie dostalam info z kliniki, ze w czwartek beda pobierali jajeczka od dawczyni. Troche mnie tym zaskoczyli, i jakos tak strasznie szybko mi sie wydaje. To bedzie 10 dzien jej cyklu... to w sumie ok. Ojej ojej, az sie wzruszylam
A mąż zdeponował swój wkład własny czy jedziecie do Grecji w tym tygodniu?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyklamka wrote:A jedziemy dopiero w czerwcu, zdecydowalismy nie robic transferu w maju, bo nie wiadomow bylo jak nam sie z cyklami ulozy. Tez lekarz stwierdzil, ze lepiej nie synchronizowac, tylko lepiej zrobic zamrozony. Oni staraja sie nie faszerowac nikogos lekami, ktore nie sa niezbedne. Wiec z ich rada, darowalismy sobie synchronizacje, i umowilismy sie na czerwiec. Akurat dam rade zrobic moj coroczny przeglad
-
AmVormittag wrote:Kaya, jeśli dawczyni będzie miała Rh + i dziecko odziedziczy po niej , to grozi Wam konflikt serologiczny. Poza tym z tabeli dziedziczenia wynika, że jeśli ojciec i matka są Rh- to ich dziecko biologiczne może mieć wyłącznie Rh-.
Tak więc w przypadku odziedziczenia po dawczyni czynnika Rh+ jasne będzie, że jedno z Was nie jest rodzicem biologicznym - piszę tak jednoznacznie tylko gdybyście z jakiś względów nie chcieli ujawniać tego faktu -
nick nieaktualnykayama wrote:AM Vormittag a jeśli oboje mamy RH- i dawczyni by miała RH- tylko grupę krwi mojego faceta to nie będzie ok??
-
Jeśli wszyscy będziecie mieć Rh- to oczywiście nie ma mowy o konflikcie. Jeśli chodzi o grupy krwi, to generalnie jeśli dawczyni i Twój partner będą mieć dokładnie ta samą grupę krwi, to sprawa jest bardzo prosta - dziecko będzie miało dokładnie taką samą grupę lub 0 Rh-. Pozostaje pytanie jak powyżej, czy jeśli jednoznacznie będzie to wskazywało na fakt, ze jedno z Was nie jest rodzicem biologicznym, to czy jest to dla Was do zaakceptowania.
Mówiąc wprost, aby uniknąć podobnych dywagacji najlepiej aby dawczyni miała ta sama grupę krwi, co Ty.
Edit: Przepraszam, niechcący wprowadziłam w błąd, jeśli partner i dawczyni będą mieć taką samą grupę to dziecko odziedziczy tez tą grupę lub grupę "0" przy grupach A, B i 0, natomiast dla AB możliwości jest więcej A, B lub AB. Najlepiej sama zerknij do tych tabelek to będziesz wiedzieć na czym stoicie. Podaję przykładowy link do tablki:
http://krzys.zielonka.pl/?qa_faqs=dziedziczenie-grup-krwiWiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2018, 13:00
3 lata starań, amh 0.7-0.8 endometrioza II st, 3xiui nieudane, 1xivf niedane, 2x niespodzianka - naturals
-
nick nieaktualnyKayama, z tego co ja zrozumiałam w klinice podpisując dokumenty, to podstawowym kryterium dobory dawczyni jest właśnie grupa krwi, musi być taka jak u Ciebie albo jak u Twojego partnera. U nas oboje mamy ARh+ także nie mają wyboru i muszą szukać dokładnie takiej.
Wiem, że jeśli chodzi o cechy fenotypowe to mogą pójść na ustępstwo (np. oboje macie brązowe oczy, ale nie mogą znaleźć idealnej dawczyni to - jeśli się zgodzicie - mogą wybrać wam np. zielonooką. Wszystko w granicach oczywiście, nie wybiorą Wam niebieskookiej). To samo z pozostałymi cechami, np. kolorem czy strukturą włosa). -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyZ tego co zrozumiałam to wybierają albo Twoją grupę albo grupę męża, chyba że będą kombinować żeby grupa krwi dziecka nie podpadła (te krzyżówki z lekcji biologii, pamiętacie?) Przynajmniej tak zrozumiałam koordynatorkę. Nie wsłuchiwałam się dalej, bo my oboje mamy tą samą grupę krwi także przynajmniej tą jedną kwestię mamy z głowy U nas w ogóle raczej nie powinno mieć dylematów, oboje jesteśmy wysocy, ciemne oczy i włosy, także wyboru dużego nie mają przy poszukiwaniach
A podobno im bardziej partnerzy są różni pod względem fizycznym tym łatwiej dobrać dawczynięWiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2018, 13:39
-
nick nieaktualnyJa ciemna blondynka, mąż brązowe włosy. On oczy zielone, a ja jasne piwne (ale cała moja najbliższa rodzina ma zielone). Oboje raczej drobniejszej kości. Mój mąż niewysoki jak na faceta, a ja tak średniego wzrostu. Oboje małe nosy i uszy. Nie wiem czy będzie łatwo dobrać czy nie.