Kriobank Białystok
-
WIADOMOŚĆ
-
ślepa_nadzieja wrote:Hej Dziewczyny,
do tej pory po cichutku śledziłam wątek, jednak pomału wyczerpują nam się pokłady cierpliwości i nadziei... Szukam porad i wsparcia. Może po kolei:
Ja - 34 lata, AMH - 4,6; miesiączki bardzo nieregularne, obfite, bolesne, powtarzające się torbiele, ale nikt nigdy nie ośmielil się wrzucić mnie do worka PCOS. Nikt też nie diagnozował mnie w kierunku endometriozy ani innych chorób.
Mąż - 33 lata, po operacji jądra parę lat temu (podejrzenie nowotworu złośliwego, ostatecznie zmiana okazała się lagodna, ale naszym zdaniem jądro zostało poważnie uszkodzone podczas zabiegu), parametry nasienia znacznie obnizone, mniej wiecej 50% dolnej granicy, w tym 1% prawidłowej morfologii, którą udało się poprawić na 3%.
Intensywnie staraliśmy się o dziecko ponad rok, zanim trafiliśmy do Kriobanku. Mąż umówił nas na wizytę i po wysłuchaniu historii i przejrzeniu wyników, od razu zostaliśmy zakwalifikowani na program.
Aktualnie jestem po 4 nieudanych transferach. Zarodki zawsze dobrych klas, choć w pierwszym cyklu stymulacji udało się pobrać aż 12 jajek, tylko 7 było dojrzałych, 5 zapłodnionych, 3 przetrwaly. Żaden zarodek się nie zaimplantowal.
W drugim cyklu pobrano 7 jajeczek. Zarodków udało się uzyskać 3. Pierwszy, podany ponad tydzień temu się nie przyjął. Dostałam konkretnego krwawienia już w 5. dniu, pomimo przyjmowania wszystkich lekow, w tym agolutinu. Krwawienie przybierało na sile i dzis uznaliśmy (w rozmowie tel.), że nie ma sensu tego przedłużać, bo beta wyniosła poniżej 0,2.
Jestem na skraju załamania. Mam naprawdę psychicznie dość, w uszach pobrzmiewają mi słowa "jesteście łatwym przypadkiem", a mam wrażenie, że nic nie dzieje się w kwestii diagnostyki, bo ciagle słyszymy, że na nic nie ma potwierdzonych badań naukowych, jeśli chodzi o leczenie wspomagające typu immuno itd. Z kolei hsteroskipia - tu zdaniem lekarza nie było wskazań. Przy ostatnim transferze wyprosilam Atosiban. 2dpt skurcze były tak silne, ze miałam ochotę płakać, bo czułam, że nic już z tego nie będzie.
Nic nie rozumiem. Szukam porad. Nie wiem zupełnie co o tym myśleć, bo wszędzie natrafiam na informacje, że przy dobrych zarodkach, w naszym wieku powinno zaskoczyć max. za 3-4 razem... Co robić dalej? Strzelać na ślepo kolejne zarodki? Histero? Kiry? Immunolog? Błagam. Pomóżcie.
Ja polecam umówić się do dietetyka Marcina Ostaszewskiego. Przejrzy wyniki i Twoje i męża i zleci suplementację celowaną. Czasami np. Podwyższony wynik homocysteiny może sporo namieszać. Myślę że on nam bardzo pomógł i w dużej mierze dzięki niemu się udało. Jestem po 4 pełnych procedurach. Byłam obstawiona lekami od immunologa i tego wszystkiego było już za dużo organizm nie udźwignął i wylądowałam z silną reakcją alergiczną w szpitalu. Do ostatniego transferu podeszłam po pełnej suplementacji od Marcina. Odstawione miałam wszystkie leki typu Accofil itp. i się udało.
Oczywiście każdy przypadek jest inny, ale może warto też skorzystać z czegoś co nie ingeruje w organizm tak bardzo, a może coś naprawić i przynieść korzyści.
Bardzo trzymam kciuki za Was 🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego, 20:52
ślepa_nadzieja lubi tę wiadomość
-
ślepa_nadzieja wrote:Hej Dziewczyny,
do tej pory po cichutku śledziłam wątek, jednak pomału wyczerpują nam się pokłady cierpliwości i nadziei... Szukam porad i wsparcia. Może po kolei:
Ja - 34 lata, AMH - 4,6; miesiączki bardzo nieregularne, obfite, bolesne, powtarzające się torbiele, ale nikt nigdy nie ośmielil się wrzucić mnie do worka PCOS. Nikt też nie diagnozował mnie w kierunku endometriozy ani innych chorób.
Mąż - 33 lata, po operacji jądra parę lat temu (podejrzenie nowotworu złośliwego, ostatecznie zmiana okazała się lagodna, ale naszym zdaniem jądro zostało poważnie uszkodzone podczas zabiegu), parametry nasienia znacznie obnizone, mniej wiecej 50% dolnej granicy, w tym 1% prawidłowej morfologii, którą udało się poprawić na 3%.
Intensywnie staraliśmy się o dziecko ponad rok, zanim trafiliśmy do Kriobanku. Mąż umówił nas na wizytę i po wysłuchaniu historii i przejrzeniu wyników, od razu zostaliśmy zakwalifikowani na program.
Aktualnie jestem po 4 nieudanych transferach. Zarodki zawsze dobrych klas, choć w pierwszym cyklu stymulacji udało się pobrać aż 12 jajek, tylko 7 było dojrzałych, 5 zapłodnionych, 3 przetrwaly. Żaden zarodek się nie zaimplantowal.
W drugim cyklu pobrano 7 jajeczek. Zarodków udało się uzyskać 3. Pierwszy, podany ponad tydzień temu się nie przyjął. Dostałam konkretnego krwawienia już w 5. dniu, pomimo przyjmowania wszystkich lekow, w tym agolutinu. Krwawienie przybierało na sile i dzis uznaliśmy (w rozmowie tel.), że nie ma sensu tego przedłużać, bo beta wyniosła poniżej 0,2.
Jestem na skraju załamania. Mam naprawdę psychicznie dość, w uszach pobrzmiewają mi słowa "jesteście łatwym przypadkiem", a mam wrażenie, że nic nie dzieje się w kwestii diagnostyki, bo ciagle słyszymy, że na nic nie ma potwierdzonych badań naukowych, jeśli chodzi o leczenie wspomagające typu immuno itd. Z kolei hsteroskipia - tu zdaniem lekarza nie było wskazań. Przy ostatnim transferze wyprosilam Atosiban. 2dpt skurcze były tak silne, ze miałam ochotę płakać, bo czułam, że nic już z tego nie będzie.
Nic nie rozumiem. Szukam porad. Nie wiem zupełnie co o tym myśleć, bo wszędzie natrafiam na informacje, że przy dobrych zarodkach, w naszym wieku powinno zaskoczyć max. za 3-4 razem... Co robić dalej? Strzelać na ślepo kolejne zarodki? Histero? Kiry? Immunolog? Błagam. Pomóżcie.
Tak, genetyka i immuno w Krio to temat tabu. Ale to zależy też u kogo jesteś, ja np zrobiłam wszystkie badania genetyczne i immuno. Lekarz ma inne wizje? Trudno. Ja walczyłam o zarodek 4 procedury. Nie wyobrażałam sobie podejść do transferu „nieprzygotowana” i sprawdziłam wszystko na własną rękę. Byłam u genetyka i immunologa. Poza tym, nie wszyscy w Krio mają takie radykalne podejście, może warto zmienić lekarza?
Jak chcesz napisz na priv, odpowiem Ci na wszystkie pytania. 🙂ślepa_nadzieja lubi tę wiadomość
Starania od 3 lat
👨37✅
👩🏼36❌
endometrioza, PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, mięśniaki macicy
Crossmatch ❌46.1% (Encorton, Equoral)
Antytrombina III ❌ 62.97% (heparyna do i po transferze)
Genetyka ok ✅
3 x IUI ❌
07.2024 - 1 IVF, 3 zapłodnione komórki, brak zarodka ❌
10.2024 - 2 IVF, 1 zapłodniona komórka, brak zarodka ❌
12.2024 - 3 IVF, 1 zapłodniona komórka, brak zarodka ❌
✅dieta, ruch, suplementy
01.2025 - rozpoczynamy długi protokół (primolut, decapeptyl, omnitrope, menopur 300, gonapeptyl)
08.02.2024 punkcja 👉 8 zdrowych komórek 💪🥚 7 się zapłodniło, mamy ❄️❄️❄️ 🥹
marzec - transfer ☘️ -
Cara wrote:Jakbym czytała swoją historię w Krio... Widzę, ze nic się nie zmieniło, nadal wszystko "jest niepotwierdzone i nie zalecane", oprócz kolejnych transferów.
Piszesz, że miałaś dobre zarodki. Co to znaczy, jakiej klasy to zarodki? W Krio o wszystkich zarldkach mówią, że są piękne.
Jeśli jest problem z nasieniem wg mnie powinniście badać zarodki, od razu odrzucacie jedna z ważnych przyczyn niepowodzeń.
Dodatkowo polecam biopsję endometrium pod kątem zapalenia.
Jeśli macie środki, to możecie wejść w immunologię. Umów sie do któregoś z immunologów polecanych na forum. Ja kiedyś powiedziałam, że immunologia to już dla mnie za dużo, że nie będę tego ruszać. Po czym po 7 transferach okazało się, że immunologicznie u mnie masakra i bez konkretnych leków żaden zarodek nie ma u mnie szansZmarnowałam 3 lata i kupę kasy. Ty jesteś jeszcze młoda, masz dużo czasu, głowa do góry!
Podane zarodki mieliśmy kolejno: 4.1.1, 4.1.2, 3.1.1.(lub 3.1.2., dokładnie nie pamiętamy), teraz 4.1.1, został chyba jeden 4.1.2 i 3.1.1. Macicą też przez pierwsze transfery wszyscy się zachwycali, że piękna, widoczna, grubość endometrium optymalna... A beta nawet nie drgnęła, za każdym razem.
A czy histeroskopia jest badaniem weryfikującym stan zapalny endometrium?
I jakiego immunologa polecacie? -
MagdaGazelka wrote:Tak, genetyka i immuno w Krio to temat tabu. Ale to zależy też u kogo jesteś, ja np zrobiłam wszystkie badania genetyczne i immuno. Lekarz ma inne wizje? Trudno. Ja walczyłam o zarodek 4 procedury. Nie wyobrażałam sobie podejść do transferu „nieprzygotowana” i sprawdziłam wszystko na własną rękę. Byłam u genetyka i immunologa. Poza tym, nie wszyscy w Krio mają takie radykalne podejście, może warto zmienić lekarza?
Jak chcesz napisz na priv, odpowiem Ci na wszystkie pytania. 🙂
Piszę więc priv. 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego, 18:27
MagdaGazelka lubi tę wiadomość
-
ślepa_nadzieja wrote:Podane zarodki mieliśmy kolejno: 4.1.1, 4.1.2, 3.1.1.(lub 3.1.2., dokładnie nie pamiętamy), teraz 4.1.1, został chyba jeden 4.1.2 i 3.1.1. Macicą też przez pierwsze transfery wszyscy się zachwycali, że piękna, widoczna, grubość endometrium optymalna... A beta nawet nie drgnęła, za każdym razem.
I jakiego immunologa polecacie?ślepa_nadzieja lubi tę wiadomość
-
Cara wrote:Zarodki rzeczywiście dobre... Zapalenie endometrium bada się z wycinka pod kątem komórek zapalnych cd138, można te wycinki pobrać podczas histeroskopii albo zwykłej biopsji na fotelu podczas wizyty. Nie jest to przyjemne ale do przeżycia. Z immunologów to są różne opinie, ale może spróbuj u dr Jarosz telekonsuktacje? Najlatwiej chyba złapać termin.
Bardzo dziękuję za te informacje. W poniedziałek mam wizytę, podpytam, czy jest szansa na biopsję. Ból nie jest dla mnie zniechęcający, będę sie chwytać wszystkiego, co może choc trochę przybliżyć nas do celu... -
ślepa_nadzieja wrote:Bardzo dziękuję za te informacje. W poniedziałek mam wizytę, podpytam, czy jest szansa na biopsję. Ból nie jest dla mnie zniechęcający, będę sie chwytać wszystkiego, co może choc trochę przybliżyć nas do celu...
-
Cara wrote:W Krio nie robią biopsji i nie badają wycinków, chyba że coś się zmieniło;)
Starania od 3 lat
👨37✅
👩🏼36❌
Genetyka ok ✅
3 x IUI ❌
✅dieta, ruch, suplementy
01.2025 - rozpoczynamy długi protokół (primolut, decapeptyl, omnitrope, menopur 300, gonapeptyl)
marzec - transfer ☘️ -
ślepa_nadzieja wrote:Wysłałam Ci zaproszenie do przyjaciółek, ale nie wiem, jak wysłać priv. 🫣 Czy mogłabym Cię prosić o wiadomość?
Starania od 3 lat
👨37✅
👩🏼36❌
Genetyka ok ✅
3 x IUI ❌
✅dieta, ruch, suplementy
marzec - transfer ☘️ -
ślepa_nadzieja wrote:Podane zarodki mieliśmy kolejno: 4.1.1, 4.1.2, 3.1.1.(lub 3.1.2., dokładnie nie pamiętamy), teraz 4.1.1, został chyba jeden 4.1.2 i 3.1.1. Macicą też przez pierwsze transfery wszyscy się zachwycali, że piękna, widoczna, grubość endometrium optymalna... A beta nawet nie drgnęła, za każdym razem.
I jakiego immunologa polecacie?
Też tak mam 3 pelne stymulacje i zawsze Beta 0.
Zbadaj helicobacter i inne choroby zakaźne na ul stołecznej w dia bakter i osrodek chorob zakaznych na ul stołecznej. Tutaj też niska ferrytyna ma znaczenieślepa_nadzieja lubi tę wiadomość
-
Hej. Dziewczyny proszę o podpowiedź, pomoc co dalej robić.
Jestem pacjentką kriobanku, od 1.5 roku staraliśmy się o dziecko, we wrześniu miałam kontrolną wizytę gin + porozmawiałam z moim gin odnośnie działań zmierzających do zajścia w ciążę, w którą zajść się nam nie udaje. Przeprowadzony miałam monitoring cyklu z jednoczesnym badaniem hormonów, następnie sono-HSG, mąż w między czasie też badania. Otrzymałam leki i suplementy do stosowania i poprawy jakości cyklu z zaleceniem, że jeżeli się w przeciągu 3 miesięcy nam nie uda po sono, to konsultujemy dalej. Nastał cud - udało się w pierwszym miesiącu. My szczęśliwi, 6t 6d naszym najpiękniejszym dniem, kiedy zobaczyliśmy naszego maluszka, któremu bije serce, ciąża zlokalizowana w odpowiednim miejscu, lepiej być nie mogło. Szczęście nie trwało długo, w 11t2d dostałam krwawienia, okazało się, że w 7 tygodniu nastąpił koniec ciąży, była ona obumarła...
Czy w Kriobanku wykonują badania genetyczne, aby można było ustalić czy wina nie leży w naszym kariotypie lub w jakiś naszych schorzeniach, o których nie wiemy? Czy w Białymstoku znajdę lekarza, który specjalizowałby się w wadach anatomicznych macicy, umiałby to ocenić i jeżeli występuje to leczyć? Nie chciałabym powtórki z rozrywki, bo od soboty tylko ryczę...Starania od 06.2023
10.2024 monitoring USG + badania hormonów
3 dc:
Kwas foliowy 10.3 ng/ml
FSH 5.42 mIY/ml
LH 3.95 mIU/ml
Estradiol 30.5 pg/ml
witamina D3 31.5 ng/ml
21 dc:
TSH 1.019, FT3 2.52, FT4 0.92, progesteron 14.8, AMG 16.72 pmol/l
27 dc: glukoza na czczo: 97, glukoza po OGGT 95, kortyzol 20,6, insulina na czczo: 7,9
05.12.2024 sonoHSG jajowody drożne
24.12.2024 r. II kreski
15.01.2025 r. 6t6d. ciąża pojedyncza, CRL 9,9 mm, FHR 151/min
15.02.2025 Poronienie chybione w 7tc. Brak czynności serca😭 -
collet wrote:Hej. Dziewczyny proszę o podpowiedź, pomoc co dalej robić.
Jestem pacjentką kriobanku, od 1.5 roku staraliśmy się o dziecko, we wrześniu miałam kontrolną wizytę gin + porozmawiałam z moim gin odnośnie działań zmierzających do zajścia w ciążę, w którą zajść się nam nie udaje. Przeprowadzony miałam monitoring cyklu z jednoczesnym badaniem hormonów, następnie sono-HSG, mąż w między czasie też badania. Otrzymałam leki i suplementy do stosowania i poprawy jakości cyklu z zaleceniem, że jeżeli się w przeciągu 3 miesięcy nam nie uda po sono, to konsultujemy dalej. Nastał cud - udało się w pierwszym miesiącu. My szczęśliwi, 6t 6d naszym najpiękniejszym dniem, kiedy zobaczyliśmy naszego maluszka, któremu bije serce, ciąża zlokalizowana w odpowiednim miejscu, lepiej być nie mogło. Szczęście nie trwało długo, w 11t2d dostałam krwawienia, okazało się, że w 7 tygodniu nastąpił koniec ciąży, była ona obumarła...
Czy w Kriobanku wykonują badania genetyczne, aby można było ustalić czy wina nie leży w naszym kariotypie lub w jakiś naszych schorzeniach, o których nie wiemy? Czy w Białymstoku znajdę lekarza, który specjalizowałby się w wadach anatomicznych macicy, umiałby to ocenić i jeżeli występuje to leczyć? Nie chciałabym powtórki z rozrywki, bo od soboty tylko ryczę...
Badań genetycznych nie wykonują, musicie je zrobić na własną rękę, zarodków też nie badają. Jeżeli chodzi o immunologię to też wszystko na własną rękę. Najlepiej zaczepić się u jakiegoś genetyka i immunologa. Ja polecam dr Kołodziejczyk-Pyrzyk, konsultuje online. Najlepiej na wizytę umówić się już z gotowymi badaniami podstawowymi, sama wizyta kosztuje 400 zł, a szkoda jej tylko po to by wystawiła skierowanie na badania. Same badania też kosztują sporo, trzeba się przygotować na wydatek kilku tysięcy, w zależności od tego ile badań chcecie zrobić na początek.
Jedno poronienie też o niczym nie musi świadczyć. W Krio natomiast mogą Ci zrobić histeroskopię, biopsję endometrium. Zależy u kogo się leczycie, jeden lekarz chętniej diagnozuje, inny mniej.
Starania od 3 lat
👨37✅
👩🏼36❌
Genetyka ok ✅
3 x IUI ❌
✅dieta, ruch, suplementy
marzec - transfer ☘️ -
MagdaGazelka wrote:Jesteście pacjentami Kriobanku i na jakim jesteście etapie?
Badań genetycznych nie wykonują, musicie je zrobić na własną rękę, zarodków też nie badają. Jeżeli chodzi o immunologię to też wszystko na własną rękę. Najlepiej zaczepić się u jakiegoś genetyka i immunologa. Ja polecam dr Kołodziejczyk-Pyrzyk, konsultuje online. Najlepiej na wizytę umówić się już z gotowymi badaniami podstawowymi, sama wizyta kosztuje 400 zł, a szkoda jej tylko po to by wystawiła skierowanie na badania. Same badania też kosztują sporo, trzeba się przygotować na wydatek kilku tysięcy, w zależności od tego ile badań chcecie zrobić na początek.
Jedno poronienie też o niczym nie musi świadczyć. W Krio natomiast mogą Ci zrobić histeroskopię, biopsję endometrium. Zależy u kogo się leczycie, jeden lekarz chętniej diagnozuje, inny mniej.
Kariotypy tak samo jak badanie płodu można zlecić w kriobanku, oni przekazują to dalej.collet lubi tę wiadomość
-
Paulik_30 wrote:Kariotypy tak samo jak badanie płodu można zlecić w kriobanku, oni przekazują to dalej.Starania od 3 lat
👨37✅
👩🏼36❌
Genetyka ok ✅
3 x IUI ❌
✅dieta, ruch, suplementy
marzec - transfer ☘️ -
MagdaGazelka wrote:Z tego co wiem w kriobanku nie badają zarodków… immunologie też można zlecić, ale skierowania na badania nie dostaniesz od żadnego lekarza. Trzeba to konsultować ze specjalistą.
Zarodków nie, ale materiał po poronieniu już tak. Nam dr Kuczyńska sama zaproponowała zbadać płód żeby wiedzieć co było przyczyną poronienia, a jak się okazało że wada płodu to skierowała na badanie kariotypów.
Fakt że o niektóre badania ciężko, ale proszę nie pisać że nie badają kariotypów. -
Paulik_30 wrote:Zarodków nie, ale materiał po poronieniu już tak. Nam dr Kuczyńska sama zaproponowała zbadać płód żeby wiedzieć co było przyczyną poronienia, a jak się okazało że wada płodu to skierowała na badanie kariotypów.
Fakt że o niektóre badania ciężko, ale proszę nie pisać że nie badają kariotypów.
Nigdzie tak nie napisałam. W laboratorium mogą pobrać krew na wszystkie badania, tylko jaki jest tego sens? Uważam, że jak już się zaczyna robić badania genetyczne, czy immunologiczne, to należałoby to skonsultować ze specjalistą. A takiego w kriobanku nie ma.Starania od 3 lat
👨37✅
👩🏼36❌
Genetyka ok ✅
3 x IUI ❌
✅dieta, ruch, suplementy
marzec - transfer ☘️ -
Paulik_30 wrote:Zarodków nie, ale materiał po poronieniu już tak. Nam dr Kuczyńska sama zaproponowała zbadać płód żeby wiedzieć co było przyczyną poronienia, a jak się okazało że wada płodu to skierowała na badanie kariotypów.
Fakt że o niektóre badania ciężko, ale proszę nie pisać że nie badają kariotypów.
U mnie prawidłowe dziecko z poronienia. Więć adać sobie można tylko wybrańcy mają odpowiedź że coś nieprawidłowego. Za to po 2 dniach od słuchania tętna zarodki bardzo często obumierają