Kto stara sie o pierwsze dziecko i jeszcze nie ma?
-
WIADOMOŚĆ
-
Anulka.f wrote:Bunkierka dziekuje ze to napisalas ze udaje sie z endometrioza. Mi mowil lekarz ze jeden jajnik moze miec owulacje w kazdym cyklu. Tylko mam obawy czy wtedy sie szybciej nie wyeksploatuje? Jezu ile tych lekow i badan jest, jestem zupelnie zielona w tym temacie przeraza mnie ile tego jest. A Ty teraz starasz sie naturalnie?starania od 2013 r.
mąż:
- morfologia 1-2%,
- 2 operacje ŻPN,
- hormony, suple, dieta, sport
ja - 2021 wyszło, że:
- KIR Bx - brak implantacyjnych,
- TNF alfa ↑
- białko S ↓
- MTHFR - homozygota CC
Genetyka ok
2015 nieudane IVF, jeden zarodek
- 24.07.2020 2 trzydniowce - beta 0
- 15.10.2020 transfer 4AA - beta 0
- 19.03.2021 transfer 4AA - beta 0
- 26.10.2021 transfer 4AA - beta 0 (Fraxiparine,
Zarzio, Encorton, Acard)
- 27.04 transfer 3BA - (encorton, accofil, acard, neoparin) -
Guniaczek wrote:Dziękuję otrzepałam się, następnym razem testuję dopiero 10 dnia, za dużo stresu z tymi testami zbyt wcześne.....teraz mam już czystą głowę, odstawiam leki, oczyszczam się, odżywiam, zapraszam dalej duszę dziecka i ide naprzódAnia
Dwie nieudane inseminacje -
Guniaczek wrote:Mozna z endo można, żona mojego kuzyna pierwsza ciąża chyba przy 7 IVF, a druga naturalsAnia
Anulka.f wrote:A nie wyeksploatuje sie szybko jajnik jak jest jeden? Mozna miec owulacje w kazdym cyklu przy jednym? Clo niewskazane? Boje sie stymulacji ze ten jeden jajnik wyeksploatuje. Dzieki ze piszesz ze sie udalo naturalnie to miod na moje serce.starania od 2013 r.
mąż:
- morfologia 1-2%,
- 2 operacje ŻPN,
ja - 2021 wyszło, że:
- TNF alfa ↑
- białko S ↓
- MTHFR - homozygota CC
Genetyka ok
Zarzio, Encorton, Acard)
Anulka.f wrote:Daj znac kiedy bedzie trzeba zaczac trzymac kciuki Ja tez juz jestem nastawiona na Twoja nowa probe, bedzie szczesliwa. Immunolog w przyszlym tygodniu? Sprawdzi co zmienic by sie udalo, ta proba teraz nie byla bez sensu bo da oglad sytuacji.
Krakowska, Iseko lubią tę wiadomość
starania od 2013 r.
mąż:
- morfologia 1-2%,
- 2 operacje ŻPN,
ja - 2021 wyszło, że:
- TNF alfa ↑
- białko S ↓
- MTHFR - homozygota CC
Genetyka ok
Zarzio, Encorton, Acard)
Guniaczek wrote:W przyszłym tyg gin prowadzący i będę pytać o histeroskopię z biopsją pod kątem stanów zapalnych a immuno 24.11 celuję kolejną próbę w grudniu lub styczniu chcę też teraz dac ciału odpoczać, mimo wszystko te leki immuno mnie sponiewierały, muszę odpocząć, nawet jakbym mogła od razu podchodzić znów, za stara jestem już chyba i kocham swoje ciałko, więc teraz czas o nei zadbać
Slucham podcastow ktore polecilas ale nie moge znalezc ich na youtubeAnia
Guniaczek wrote:W przyszłym tyg gin prowadzący i będę pytać o histeroskopię z biopsją pod kątem stanów zapalnych a immuno 24.11 celuję kolejną próbę w grudniu lub styczniu chcę też teraz dac ciału odpoczać, mimo wszystko te leki immuno mnie sponiewierały, muszę odpocząć, nawet jakbym mogła od razu podchodzić znów, za stara jestem już chyba i kocham swoje ciałko, więc teraz czas o nei zadbać
Slucham podcastow ktore polecilas ale nie moge znalezc ich na youtubeAnia
Anulka.f wrote:Intuicja Ci podpowie jak bedziesz gotowa. Ja poczekam z kciukami tyle ile trzeba
Slucham podcastow ktore polecilas ale nie moge znalezc ich na youtube
Dziękuję za kciukistarania od 2013 r.
mąż:
- morfologia 1-2%,
- 2 operacje ŻPN,
ja - 2021 wyszło, że:
- TNF alfa ↑
- białko S ↓
- MTHFR - homozygota CC
Genetyka ok
Zarzio, Encorton, Acard)
Anulka.f wrote:Misia jak u Ciebie, jak mija dzien?
Odliczam do 15 do końca pracy i weekend jutro mam urodziny znajomej , brała ślub 2 miesiące przed Nami i już dwójka dzieci.. oczywiście naturalnie - tak jak sobie zaplanowali hahaha trzymajcie kciuki żebym jakoś wytrwała
W sumie czytam tutaj często o laparoskopii czy możecie mi powiedzieć na czym ona polega ? Ja miałam tylko proponowaną drożność i na szczęście drożne jajowody
Wgl zaczynam się trochę łamać bo te wszystkie badania immu oprócz allo mlr mam super , cały pakiet trombofili i genetyka ok i tak się zastanawiam czy po prostu to nie jest tak że ja w tą ciążę mam nie zajść .. po prostuIseko lubi tę wiadomość
-
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2021, 15:00
2016 - początek starań
2019 - czynnik męski ❌
2021 - IVF ICSI = 7❄
I transfer 4aa - 8tc. krwiak..💔
2022:
12.04 - II transfer 4aa + encorton + neoparin
22dpt - jest serdunio❤️ i krwiak...
Połówkowe: 425 gram miłości 💕
💙It's a boy 💙🧸
Echo serca: zdrowe serduszko🙏🏼
💖38+5 K. 19.12.2022 | 3770 gram | 54cm💖
Mutacja mthfr, niedoczynność tarczycy, zsp. antyfosfolipidowy wykluczony, Ana3 dodatnie, histeroskopia diagn. - wszystko ok.
- Syr 1,23 - -
Kejtusia wrote:Mogę Spytać na co bierzesz ten fraxiparine i zarzio?starania od 2013 r.
mąż:
- morfologia 1-2%,
- 2 operacje ŻPN,
ja - 2021 wyszło, że:
- TNF alfa ↑
- białko S ↓
- MTHFR - homozygota CC
Genetyka ok
Zarzio, Encorton, Acard)
MISIA88 wrote:Odliczam do 15 do końca pracy i weekend jutro mam urodziny znajomej , brała ślub 2 miesiące przed Nami i już dwójka dzieci.. oczywiście naturalnie - tak jak sobie zaplanowali hahaha trzymajcie kciuki żebym jakoś wytrwała
W sumie czytam tutaj często o laparoskopii czy możecie mi powiedzieć na czym ona polega ? Ja miałam tylko proponowaną drożność i na szczęście drożne jajowody
Wgl zaczynam się trochę łamać bo te wszystkie badania immu oprócz allo mlr mam super , cały pakiet trombofili i genetyka ok i tak się zastanawiam czy po prostu to nie jest tak że ja w tą ciążę mam nie zajść .. po prostu
Jeśli allo nie jest ok to znaczy, że jest problem czyli nie masz wszystkiego ok co to znaczy, że masz nie zajść w ciążę? Po to się medycyna rozwija żeby pomagać w takich przypadkach, zobacz jeszcze 30 lat temu nie byłabyś w stanie zrobić takiej diagnostyki, a teraz wiesz z czym walczysz i możesz działać!32 lata | starania od stycznia 2017
IUI - 3.02.2021 ❌ 3.03.2021 ❌
💉Szczepienia limfocytami
12.01.2022 Allo-mlr 54,5%
06.2022 - start IVF
21.07 - punkcja - 10🥚dojrzałych, 8 zapłodnionych (ICSI), 3 blastocysty
26.07 - ET 1🐣 4AA (EmbryoGlue, metypred 16mg, acard 75, estrofem, luteina, duphaston)🤰
8tc 💔 3.09.2022 🖤
27.10 - FET 1❄️ 4BB (EmbryoGlue, metypred 16mg, acard 75, estrofem, utrogestan, duphaston, heparyna, wit. PP, zivafert) ❌️😓
22.11 - Transfer ostatniej ❄️ 4BB (EmbryoGlue, metypred 16mg, acard 75, estrofem, utrogestan, duphaston, heparyna, wit. PP) 🤰
6dpt - beta 15 mlU
8dpt - beta 32 mlU
10dpt - beta 91,19 mlU
13dpt - beta 358,61 mlU
17dpt - beta 2064 mlU
20dpt - beta 7348 mlU, wieczorem krwawienie - krwiak podkosmówkowy. Poronienie.
6tc💔 -
Guniaczek wrote:Dziękuję otrzepałam się, następnym razem testuję dopiero 10 dnia, za dużo stresu z tymi testami zbyt wcześne.....teraz mam już czystą głowę, odstawiam leki, oczyszczam się, odżywiam, zapraszam dalej duszę dziecka i ide naprzód
-
Anulka.f wrote:Bunkierka dziekuje ze to napisalas ze udaje sie z endometrioza. Mi mowil lekarz ze jeden jajnik moze miec owulacje w kazdym cyklu. Tylko mam obawy czy wtedy sie szybciej nie wyeksploatuje? Jezu ile tych lekow i badan jest, jestem zupelnie zielona w tym temacie przeraza mnie ile tego jest. A Ty teraz starasz sie naturalnie?
Chwilowo nie przykładam do starań większej wagi. Gdyby się udało, bardzo bym się cieszyła.. ale jakoś wątpię, że nagle zdarzy się cud... Wprowadziłam zmiany w diecie, witaminy metylowane, acard i odkładamy na in vitro. Oswajam się z myślą, że będę musiała podejść do całej procedury:(
Pomału sobie wypisz co ważne, abyś zbadała. Na początek: hormony, amh, badania dotyczące tarczycy (to możesz zrobić na NFZ), homocysteine, kwas foliowy i krzywą cukrową (to też na NFZ) oraz razem z cukrową, krzywą insulinową(to badanie jest płatne), witaminę B12 i d3. I jak tu wyniki wszystkie wyjdą super to dopiero może badanie w kierunku trombofillie (na stronie testdna.pl wychodzi bardzo tanio). Możesz z mężem zrobić badanie kariotypu na NFZ, póki Ci się nie śpieszy i wyniku badania nie potrzebujesz na już.. Też trochę się czeka na wizytę, wyniki, ale zawsze to parę zł oszczędności. Masz dobrego lekarza od endometriozy? Bo może trzeba usunąć zmiany, które ta choroba zrobiła. Trudno kierować, bo każdy przypadek jest inny. I endometrioza to bardzo skomplikowana choroba.. Niestety nie wiem, czy szybciej jajniki się zużywają. Najlepiej zrobić badanie Amh, abyś wiedziała jak wygląda u Ciebie sytuacja. Najważniejsze, aby zaufać lekarzowi i wierzyć, że się uda -
Iseko wrote:Laparoskopia to sprawdzenie nie tylko jajowodów ale też np czy nie ma zrostow, endometriozy itp i ewentualne usunięcie czego trzeba.
Jeśli allo nie jest ok to znaczy, że jest problem czyli nie masz wszystkiego ok co to znaczy, że masz nie zajść w ciążę? Po to się medycyna rozwija żeby pomagać w takich przypadkach, zobacz jeszcze 30 lat temu nie byłabyś w stanie zrobić takiej diagnostyki, a teraz wiesz z czym walczysz i możesz działać!
A powiedz mi jeśli chodzi o endometrioze bo często o niej słyszę ale nigdy żaden lekarz nie powiedział mi że mogę mieć z tym problem , chodzi mi o to czy tylko laparoskopia to wykazuje ?? Czy już przy drożności by coś pokazało ??
No tak masz rację z allo jest problem więc nie jest wszystko ok .. ale ja się coś dziś podlamalam że się to może wszystko nie udać ale może to taki dzień dziś ... Jutro już będzie lepiej
-
Anulka.f wrote:Moze skonsultuj sie z kims jeszcze, bedziesz spokojniejsza. Ja bym do takiego lekarza o ktorym pisze Misia wiecej nie poszla.
Ja też nie... Planuję się jeszcze skonsultować z innym lekarzem. Tylko w okolicy nie mogę nikogo namierzyć z odpowiednim doświadczeniem w leczeniu niepłodności. Pozostaje inne miasto. Może Warszawa. Na razie przeglądam w necie opinie o lekarzach. Do swojego pójdę i tak dopiero za miesiąc. -
MISIA88 wrote:A powiedz mi jeśli chodzi o endometrioze bo często o niej słyszę ale nigdy żaden lekarz nie powiedział mi że mogę mieć z tym problem , chodzi mi o to czy tylko laparoskopia to wykazuje ?? Czy już przy drożności by coś pokazało ??
No tak masz rację z allo jest problem więc nie jest wszystko ok .. ale ja się coś dziś podlamalam że się to może wszystko nie udać ale może to taki dzień dziś ... Jutro już będzie lepiej
Z tego co mi wiadomo to tylko laparoskopia moze potwierdzic lub wykluczyc endometrioze. Laparoskopie sie zaleca zawsze jak wszystkie badania sa ok a ciazy nie ma. Dlatego uwazam ze powinnas miec laparoskopie diagnostyczna zeby wykluczyc na sto procent endometrioze. Duzo ludzi ktorym sie wczesniej nie udawalo zachodzi po laparoskopii w ciaze.Powinno sie tez zrobic marker ca 125. Podwyzszony moze sugerowac endometrioze. Nie mowie ze ja masz tylko ze warto ja wykluczyc. Laparoskopia to nic strasznego ja mialam juz nie wiem ile razy. Diagnostyczna wyglada tak ze przez pepek oglada sie a operacyjna tak ze robi sie bo bokach brzucha male naciecia zamiast normalnego ciecia. Dlatego szybko dochodzi sie do siebie. Podczas laparoskopii sprawdza sie tez jajowody. Ogniska endometriozy moga byc wszedzie nie tylko w jajowodach dlatego sama droznosc nie pokaze jaka jest sytuacja. A stany zapalne jakie moze powodowac endometrioza nie sprzyjaja zagniezdzeniu. Zrosty,ogniska itp wykaze tylko laparoskopia. Rezonans wykaze ogniska ale tych bardzo malych nie. Laparoskopia jest malo inwazyjna a wielu ludziom sie po niej udaje.Ania
Matleena89 wrote:Ja też nie... Planuję się jeszcze skonsultować z innym lekarzem. Tylko w okolicy nie mogę nikogo namierzyć z odpowiednim doświadczeniem w leczeniu niepłodności. Pozostaje inne miasto. Może Warszawa. Na razie przeglądam w necie opinie o lekarzach. Do swojego pójdę i tak dopiero za miesiąc.Ania
Iseko wrote:Laparoskopia to sprawdzenie nie tylko jajowodów ale też np czy nie ma zrostow, endometriozy itp i ewentualne usunięcie czego trzeba.
Jeśli allo nie jest ok to znaczy, że jest problem czyli nie masz wszystkiego ok co to znaczy, że masz nie zajść w ciążę? Po to się medycyna rozwija żeby pomagać w takich przypadkach, zobacz jeszcze 30 lat temu nie byłabyś w stanie zrobić takiej diagnostyki, a teraz wiesz z czym walczysz i możesz działać!Iseko lubi tę wiadomość
Ania
Dwie nieudane inseminacje