X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Kto stara sie o pierwsze dziecko i jeszcze nie ma?
Odpowiedz

Kto stara sie o pierwsze dziecko i jeszcze nie ma?

Oceń ten wątek:
  • Trini87 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowska wrote:
    U mnie była terapeutka gadała kocopały w stylu, że dusza dziecka nie chce wstąpić we mnie bo może los mnie chce chronić bo dawca może być złym człowiekiem (mam zarodki z dawcą).
    Teraz chodzę do NFZ, młoda dziewczyna, ale sensowna, dużo rozmawiamy o aktualnej sytuacji. To mi pomaga.
    U mnie pani psychiatra w trakcie rozwodu poleciła mi ksiazkę katolicką o dobrym małżeństwie. W desperacji poczytałam trochę, ale to byla jedna wielka bzdura. Nie przemawiało to do mnie w ogóle.
    Btw.Krakowska jak się dostać na nfz do psychologa?

Krakowska lubi tę wiadomość

• Anulka.f Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie psychiatra jak zle ulokowalam uczucia powiedziala ze dopoki bede taka dziecinna to bede cierpiec.

Ania

Dwie nieudane inseminacje
  • Anulka.f Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekolada i w ogole cukier podobno zle wplywa na plodnosc ja tez lubie.Lubie slodycze, chipsy itp O kawie tez slyszalam rozne rzeczy negatywne a pije ale nie ta zwykla mocna. Pijecie kawe?

Ania

• Anulka.f Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka zwykla czarna? Ale jest gorzka ;) Ja pije takie raczej napoje kawowe nescafe z mlekiem, jacobs czy to w ogole jest kawa? :)

Ania

• Anulka.f Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak pije ta z szaszetek. Naprawe to co pije to nie kawa? A ja zawsze myslalam ze jednak pije kawe i nawet gosciom to proponuje jako kawe :) A jaka kawe polecasz by byla kawa ale by nie byla gorzka i dla takiej kawoszki nie kawoszki jak ja dobra? Czy to co pije jest bardzo niezdrowe, zdrowsza kawa? Choc to co pije niby nazywam kawa choc faktycznie na tym pisze napoj kawowy ;)

Ania

• Szarloo Koleżanka

Wysłany: 13 listopada 2021, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mitolka wrote:
    U mnie dieta leży, generalnie dobrze się odżywiam, ale mam ogromną słabość do słodyczy i chrupeczków :( a że cukry u mnie takie sobie, więc raczej powinnam unikać ☹️ tak sobie umilam te swoje cierpienia :) czy któraś z Was korzystała z diet "akademii płodności" ? Myślę nad zakupem ale nie chcę wywalać kasy w błoto, bo jeżeli te przepisy są jakieś mocno skomplikowane to raczej nie będę miała motywacji, gotuję bo muszę, nie mam z tego przyjemności..

Ja wykupiłam sobie ich "diety jesienne". Wytrzymałam jakiś tydzień... ogólnie przepisy nie są trudne do wykonania ale ja nieznosze gotować i stanie przy kuchni i robienie 4 posiłków na raz (mam taki system pracy, że jak nie zrobię od razu wszystkiego to potem nie mam jak sobie ugotować) sprawia, że już mi się odechciewa. Do tego dużo tam roślin strączkowych, których zwyczajnie nie lubię (ale to raczej kwestia tego, że we wszystkich dietach propłodnosciowych i w ogóle zdrowych dietach są te nieszczęsne strączki). Ale lubie sobie tam zajrzeć i po prostu popatrzeć, które rzeczy są ok i sama z nich coś tam pokombinować.

Mitolka, Krakowska lubią tę wiadomość

• Krakowska Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trini87 wrote:
    U mnie pani psychiatra w trakcie rozwodu poleciła mi ksiazkę katolicką o dobrym małżeństwie. W desperacji poczytałam trochę, ale to byla jedna wielka bzdura. Nie przemawiało to do mnie w ogóle.
    Btw.Krakowska jak się dostać na nfz do psychologa?

Ja umówiłam telewizytę w mojej przychodni do internisty, u nas od razu pytają czy wizyta po skierowanie czy z powodu choroby, więc powiedziałam że po skierowanie. Na telewizycie poprosiłam o skierowanie do psychologa na terapię i dostałam kod. Z tym kodem miałam zadzwonić do poradni psychologiczno-psychiatrycznych (całe miasto, nie musi być konkretna placówka) z zapytaniem o termin. Podzwoniłam po kilku ośrodkach, wybrałam ten gdzie czekało się relatywnie szybko (kilka miesięcy), podałam kod, zapisałam się, po 6 tygodniach oddzwonili, że mam termin i zaczynam (raz w tygodniu 50 minut).
    Tak, że trochę się czeka, ale często jest tak, że kilka miesięcy, ale idzie szybciej.
    Jestem zadowolona, wizyty bardzo punktualne. Na samym początku robiłam różne testy psychologiczne plus zbierany był wywiad (łącznie 4 wizyty)

Immunologia. Drastycznie wysokie TNF.
    I-VII transferów - niskie bety lub bety zerowe.
    VIII transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku. Dziecko na świecie. Ciąża to matematyka.
  • Szarloo Koleżanka

Wysłany: 13 listopada 2021, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mitolka wrote:
    A jak z mięsem, nabiałem i rybami??
    Moje jelita nie przepadają za strączkami.. 😫

Ja kupiłam dietę podstawową więc wszystko jest: raz dziennie jest jakieś mięso lub ryba. W diecie są też jajka, twaróg, serek wiejski itp oraz napoje roślinne które można wymieniać na mleko. Ale chyba można kupić też dietę w wersji bez mleka i bez mięsa. Przepisy ogólnie jak się lubi wszystkie składniki to wychodzą bardzo smaczne ale jak czegoś nie lubisz i tych składników w jednym daniu masz np. 3 to już jest ciężko. No i niestety ten sam problem co w każdej innej diecie - zużywam do przepisu np 5 oliwek a reszta opakowania zostaje i potem wyrzucam bo nikt u mnie wiecej tego nie zje :/
    Co i raz wracam do pomysłu zamowienie diety pudełkowej ale znalezienie smacznej i w rozsądnej cenie nie jest łatwe.

Mitolka lubi tę wiadomość

• Krakowska Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mitolka wrote:
    Jakaś nawiedzona.. chociaż mi lekarka u której się leczyłam, insynuowała że powinnam skorzystać z pomocy psychologa, bo za mało wierzę w ciążę, ale jak ktoś po poronieniu, 5 latach leczenia, 4 transferach w których beta nawet nie drgnęła ma myśleć pozytywnie..

Mi ostatnio immunolog pieprzył o nastawieniu. Się wkurwiłam i powiedziałam, że ja mam realne nastawienie (mam 40 lat, 5 nieudanych transferów najlepszych zarodków, 3 poronienia - nigdy nie doczekawszy cienia zarodka na USG, w tym dwa już na silnej immunosupresji), a negatywne nastawienie to ma np. 30 latka po nieudanych dwóch transferach.
    Pozytywne nastawienie nie wytworzy dużej ilości bhcg.

A tu masz artykuł:

https://www.medexpress.pl/dobra-wiadomosc-dla-kobiet-zmagajacych-sie-ze-stresem-leczenia-nieplodnosci/71039

Immunologia. Drastycznie wysokie TNF.
    I-VII transferów - niskie bety lub bety zerowe.
    VIII transfer na immunoglobulinach. Wysokie bety od początku. Dziecko na świecie. Ciąża to matematyka.
  • Trini87 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rozpoczynam znowu gotowanie. Zakupy dzis zrobione. Wieczorem może zdrową pizzę zrobimy... Jednakże muszę poczytac o IO i jadalne rzeczy wybrać.

• Anulka.f Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mitolka wrote:
    Hehe, nie no chyba jakaś zawartość kofeiny tam jest 😀 nie mam pojęcia co Ci polecić bo ja jednak lubię jak smakuje bardziej kawą niż mlekiem, chociaż na cappuccino też czasem sobie pozwolę :) no raczej najzdrowsze to nie jest, a kawy zbożowej próbowałaś typu Inka lub anatol?? No chyba że ten napój kawowy Cię w jakiś sposób pobudza?

Najzdrowiej to by było pić wodę 😂, ale już bez przesady wszystkiego sobie żałować??
    Po prostu mi sie wydaje ze lubie pic kawe mimo ze czarnej nie przelkne 😀 Kupilam zwykla inke i nie wiem dlaczego nie odpowida mi jej zapach i smak. A w dziecinstwie ja pilam. Kupilam karmelowa inke, czekoladowa i to samo. O kawie anatol nie slyszlam, inna w smaku niz inka? A cappuccino jakie polecasz?

Ania

• Anulka.f Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macie jakies fajnie przepisy na obiad dla ludzi co nie umieja gotowac?

Ania

• Trini87 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka.f wrote:
    Ja mam od dietetyczki "przepisy" ale nie do końca mi wszystko podeszło i nie zawsze wiedziałam jak robić. Dlatego kupilam sobie książkę o IO i bede próbowac. Nie jestem perfekcyjną pania domu i gotowanie wychodzi mi średnio, czasem niedoprawię ale jakos da się zjeść. Trzeba próbować.

• MISIA88 Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2021, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś trochę nadrobię bo ostatnio coś zabiegana jestem .. ;)

U mnie rodzinka i najbliźsi znajomi wiedzą że mamy problem , mam wrażenie że odkąd wiedzą to nie ma zbędnych pytań , komentarzy, patrzenia na brzuch czy dopytywania od razu jak tylko nie pije alkoholu. Oczywiście nie mówiliśmy szczegółów ale zasugerowaliśmy że mamy problem i możemy nigdy nie mieć dziecka i mam wrażenie że w naszym przypadku to było dobre .. :)

Ja z Akademii Płodności mam wykupiony ebook 28 dni do płodności z takim ogólnym zarysem co trzeba w życiu zmienić, jakich przypraw używać itp, slodyczobook i smothie 😁 najbardziej korzystam z tego ostatniego , praktycznie codziennie na drugie śniadanie do pracy robię smothie i powiem Wam że o ile nie działa póki co na ciążę to na cerę i wagę już tak hahhahah 💪 nie stosuje diety tak rygorystycznie bo chyba nie jestem aż tak zawzięta a lubię jeść przeróżne rzeczy i po prostu nie chce z nich rezygnować - jedzenie sprawia mi przyjemność i chyba to jest ważne :)

Bez kawy bym umarła hahhaha pije w pracy codziennie z expresu świeżo zmielona z mleczkiem i nie wyobrażam sobie żeby inaczej zacząć dzień w pracy, mimo tego że słyszałam że warto odstawić..hmm zrezygnowałam z cukru w herbacie , kawie , smothie i to wydaje mi się i tak dużo 💪😁

Też właśnie tak czasem mam że jestem zła że tyle robię , jakieś diety , ćwiczenia , szukam ,grzmeram a nagle się dowiaduje że laska która wgl o siebie nie dba , pali , popija spore ilości , ze zdrowym odżywianiem nie ma nic wspólnego i jest w ciąży od tak... 🤔🙄🙄🙄

Dlatego ja wychodzę z założenia że wszystko w granicach rozsądku, wiadomo warto coś zmienić w życiu , zdrowo się odżywiać , uprawiać sport - jak nie przysłuży nam w upragnionej ciąży to chociaż może na starość nie będziemy narzekać na zdrowie ?🤔😅😅😅😅

Pozdrawiam Was gorąco ;)

Mitolka, Ewelina26, Krakowska, Matleena89 lubią tę wiadomość

• Guniaczek Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MISIA88 wrote:
    Ja dziś trochę nadrobię bo ostatnio coś zabiegana jestem .. ;)

U mnie rodzinka i najbliźsi znajomi wiedzą że mamy problem , mam wrażenie że odkąd wiedzą to nie ma zbędnych pytań , komentarzy, patrzenia na brzuch czy dopytywania od razu jak tylko nie pije alkoholu. Oczywiście nie mówiliśmy szczegółów ale zasugerowaliśmy że mamy problem i możemy nigdy nie mieć dziecka i mam wrażenie że w naszym przypadku to było dobre .. :)

Ja z Akademii Płodności mam wykupiony ebook 28 dni do płodności z takim ogólnym zarysem co trzeba w życiu zmienić, jakich przypraw używać itp, slodyczobook i smothie 😁 najbardziej korzystam z tego ostatniego , praktycznie codziennie na drugie śniadanie do pracy robię smothie i powiem Wam że o ile nie działa póki co na ciążę to na cerę i wagę już tak hahhahah 💪 nie stosuje diety tak rygorystycznie bo chyba nie jestem aż tak zawzięta a lubię jeść przeróżne rzeczy i po prostu nie chce z nich rezygnować - jedzenie sprawia mi przyjemność i chyba to jest ważne :)

Bez kawy bym umarła hahhaha pije w pracy codziennie z expresu świeżo zmielona z mleczkiem i nie wyobrażam sobie żeby inaczej zacząć dzień w pracy, mimo tego że słyszałam że warto odstawić..hmm zrezygnowałam z cukru w herbacie , kawie , smothie i to wydaje mi się i tak dużo 💪😁

Też właśnie tak czasem mam że jestem zła że tyle robię , jakieś diety , ćwiczenia , szukam ,grzmeram a nagle się dowiaduje że laska która wgl o siebie nie dba , pali , popija spore ilości , ze zdrowym odżywianiem nie ma nic wspólnego i jest w ciąży od tak... 🤔🙄🙄🙄

Dlatego ja wychodzę z założenia że wszystko w granicach rozsądku, wiadomo warto coś zmienić w życiu , zdrowo się odżywiać , uprawiać sport - jak nie przysłuży nam w upragnionej ciąży to chociaż może na starość nie będziemy narzekać na zdrowie ?🤔😅😅😅😅

Pozdrawiam Was gorąco ;)
    zdrowe podejście :) przeżyliśmy na ortodiecie i suplach i sporcie jakiś rok, szczerze, nie przyniosło to żadnych efektów, ani u meza ani u mnie....a pilnowaliśmy na maxa wszystkiego co bierzemy do ust, teraz jemy w sposób zbilansowany, zdrowy ale i syf czasem wpadnie jak mamy chec....mega pokłądaliśmy andzieje, że meza wyniki sie po diecie poprawia, nie zmieniło sie w wynikach nic......

Dieta IO jest całkiem spoko, 2 tyg temu sprzedałam wszystkie swoje książki o niej...zostały mi tylko słodkości w IO ;) ale nie polecam jak coś....

Co do akademii płodności....już po tygodniu darmowej mi sie odechciało...chyba lepiej poznać zdrowe zasady i robić to co komu odpowiada i tyle :)grunt znać co am niski co wysoki indeks i na tym bazować...

te smootchies to jakieś spoko serio czy niespecjalnie odkrywcze?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2021, 17:35

starania od 2013 r.
    mąż:
    - morfologia 1-2%,
    - 2 operacje ŻPN,
    - hormony, suple, dieta, sport

ja - 2021 wyszło, że:
    - KIR Bx - brak implantacyjnych,
    - TNF alfa ↑
    - białko S ↓
    - MTHFR - homozygota CC

Genetyka ok

2015 nieudane IVF, jeden zarodek
    - 24.07.2020 2 trzydniowce - beta 0
    - 15.10.2020 transfer 4AA - beta 0
    - 19.03.2021 transfer 4AA - beta 0
    - 26.10.2021 transfer 4AA - beta 0 (Fraxiparine,
    Zarzio, Encorton, Acard)
    - 27.04 transfer 3BA - (encorton, accofil, acard, neoparin)
  • Ewelina26 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakowska wrote:
    Mi ostatnio immunolog pieprzył o nastawieniu. Się wkurwiłam i powiedziałam, że ja mam realne nastawienie (mam 40 lat, 5 nieudanych transferów najlepszych zarodków, 3 poronienia - nigdy nie doczekawszy cienia zarodka na USG, w tym dwa już na silnej immunosupresji), a negatywne nastawienie to ma np. 30 latka po nieudanych dwóch transferach.
    Pozytywne nastawienie nie wytworzy dużej ilości bhcg.

A tu masz artykuł:

https://www.medexpress.pl/dobra-wiadomosc-dla-kobiet-zmagajacych-sie-ze-stresem-leczenia-nieplodnosci/71039

Współczuję wizyty takie gadanie lekarza na pewno nie pomaga 🤦‍♀️.
    Ja też już podchodzę do tego wszystkiego realnie😐 niestety juz nie szaleje z radości widząc 2 kreski , raczej czuje ogromny strach, stres i gdzieś tam tli się nadzieja że może tym razem szczęście się do mnie uśmiechnie. Jak na razie szczęście ma mnie daleko w poważaniu.
    A u kogo się leczysz?

Starania od 2018
    💔Aniołek25.11.18
    [*]5/9tc
    💔Aniołek13.11.19
    [*]6/10tc
    💔Ciąża biochemiczna 03.01.21[*]
    💔Aniołek 31.03.21
    [*]4/8tc
    💔Aniołek17.06.21
    [*]6/10tc
    💔 Ciąża biochemiczna [*]23.05.22
    Problemy immunologiczne 🤦‍♀️
    -KIR AA 😔
    -rozjechane cytokiny😏
    -wysokie NK maciczne🥺
    -Insulinooporość
    -Niedoczynność tarczycy

04.09 .24 I procedura *Transfer zarodka 4AA ❌( wlew z accofilu, ivig)

11.2024 II procedura *Transferu nie będzie 😭zarodek 5AA nieprawidłowy 😩

,,Trzeba walczyć bez względu na to ile razy runęło niebo "
  • Ewelina26 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka.f wrote:

Polecam stronę Ania gotuje
    Dania są dokładnie opisane więc wiadomo o co chodzi.
    Ostatnio robiłam naleśniki po meksykańsku 👍

Oj chyba nie takich przepisów szukasz 🤦‍♀️zagapiłam się.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 listopada 2021, 17:50

Starania od 2018
    💔Aniołek25.11.18
    [*]5/9tc
    💔Aniołek13.11.19
    [*]6/10tc
    💔Ciąża biochemiczna 03.01.21[*]
    💔Aniołek 31.03.21
    [*]4/8tc
    💔Aniołek17.06.21
    [*]6/10tc
    💔 Ciąża biochemiczna [*]23.05.22
    Problemy immunologiczne 🤦‍♀️
    -KIR AA 😔
    -rozjechane cytokiny😏
    -wysokie NK maciczne🥺
    -Insulinooporość
    -Niedoczynność tarczycy

04.09 .24 I procedura *Transfer zarodka 4AA ❌( wlew z accofilu, ivig)

11.2024 II procedura *Transferu nie będzie 😭zarodek 5AA nieprawidłowy 😩

,,Trzeba walczyć bez względu na to ile razy runęło niebo "
  • Guniaczek Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina26 wrote:
    Współczuję wizyty takie gadanie lekarza na pewno nie pomaga 🤦‍♀️.
    Ja też już podchodzę do tego wszystkiego realnie😐 niestety juz nie szaleje z radości widząc 2 kreski , raczej czuje ogromny strach, stres i gdzieś tam tli się nadzieja że może tym razem szczęście się do mnie uśmiechnie. Jak na razie szczęście ma mnie daleko w poważaniu.
    A u kogo się leczysz?
    to ja znów trafiłam dobrze, bo mój powiedział wprost...macie za sobą 5 transferów, 35 lat na karku, czas wam nei sprzyja, leczenie może przynieśc efekt ale może go nie przynieść....jesteście pogodzeni z tym, że może nigdy sie nie udać? trafił w nas jakoś, bo tak jesteśmy pogodzeni i w końcu ktoś nei mydlił nam oczu, wiemy jak jest, niby nie ma realnych grubych powodów, ale jednak wciąż sie nie udaje mimo świetnych zarodków...

starania od 2013 r.
    mąż:
    - morfologia 1-2%,
    - 2 operacje ŻPN,
    - hormony, suple, dieta, sport

ja - 2021 wyszło, że:
    - KIR Bx - brak implantacyjnych,
    - TNF alfa ↑
    - białko S ↓
    - MTHFR - homozygota CC

Genetyka ok

2015 nieudane IVF, jeden zarodek
    - 24.07.2020 2 trzydniowce - beta 0
    - 15.10.2020 transfer 4AA - beta 0
    - 19.03.2021 transfer 4AA - beta 0
    - 26.10.2021 transfer 4AA - beta 0 (Fraxiparine,
    Zarzio, Encorton, Acard)
    - 27.04 transfer 3BA - (encorton, accofil, acard, neoparin)
  • MISIA88 Ekspertka

Wysłany: 13 listopada 2021, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Guniaczek wrote:
    zdrowe podejście :) przeżyliśmy na ortodiecie i suplach i sporcie jakiś rok, szczerze, nie przyniosło to żadnych efektów, ani u meza ani u mnie....a pilnowaliśmy na maxa wszystkiego co bierzemy do ust, teraz jemy w sposób zbilansowany, zdrowy ale i syf czasem wpadnie jak mamy chec....mega pokłądaliśmy andzieje, że meza wyniki sie po diecie poprawia, nie zmieniło sie w wynikach nic......

Dieta IO jest całkiem spoko, 2 tyg temu sprzedałam wszystkie swoje książki o niej...zostały mi tylko słodkości w IO ;) ale nie polecam jak coś....

Co do akademii płodności....już po tygodniu darmowej mi sie odechciało...chyba lepiej poznać zdrowe zasady i robić to co komu odpowiada i tyle :)grunt znać co am niski co wysoki indeks i na tym bazować...

Wiecie co , mi to smothie najbardziej podeszło :) w lecie to już wgl super był posiłek zwłaszcza schłodzone z lodówki :)
    Ja jestem zadowolona bo nauczyłam się łączyć ze sobą warzywa ,owoce i przyprawy a po jakimś czasie nawet zamieniać ale zachowując podobne smaki :) jeśli nigdy nie probowalyscie to polecam sobie zakupić - on jest chyba w fajnej cenie u dziewczyn :) często sięgam po niego - bo sobie wydrukowałam jak tylko mi się zapomni co do czego dodać :) mój Mąż też bardzo lubi - nawet go przekonałam do buraka z malina - bo jak tylko słyszał to się skrzywial ale jak spróbował to już inna bajka 😁😅
    Też zauważyłam że mega poprawiła mi się cera , włosy , paznokcie rosną jak szalone 😁 także jakiś plus jest , przynajmniej sobie nie mogę zarzucić że nie dbam o siebie 😅😅😅
    Ale oczywiście jak mnie najdzie na jakiś "syf" od czasu do czasu nie odmawiam 😁😁😁😁😅😅😅

• Trini87 Autorytet

Wysłany: 13 listopada 2021, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Guniaczek wrote:

Ja bede próbować bardziej pod moje IO. Siofor plus zero słodyczy, może płodne smoothies, olej z wiesiołka i inne witaminy. Ciekawe ile z tego wyjdzie 😂

Na razie dałam olej z czarnuszki facetowi i chce mnie zabić dzisiaj 😅 (chyba za dużo jak na 1wszy raz) dlatego pizzę robię na kolację (z pełnoziarnistej mąki 😎)

Krakowska, Guniaczek lubią tę wiadomość

‹‹ 22 23 24 25 26 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ