X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

LAPAROSKOPIA

Oceń ten wątek:
  • sylka0102 Przyjaciółka

Wysłany: 6 grudnia 2015, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zadzwoniła 21:12 pęcherzyk sam pękł.

Czekam wciąż na ten cud....

j36rxzdvdx1kpbz0.png
  • aniabbb Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Czy możecie mi powiedzieć jaki czas po laparoskopii mozna zacząć sie starac??

Invicta Warszawa
    07.07.2016 początek stymulacji,krótki protokół,3 mrożaczki
    transfer 13.09 -biochemiczna.
    19.10 histeroskopia
    transfer 12.11- czekamy na cud
  • plimka_bum Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniabbb wrote:
    hej Czy możecie mi powiedzieć jaki czas po laparoskopii mozna zacząć sie starac??
    a starać to się można nawet w cyklu z laparo ale chyba zalecane jest żeby zaczekać do następnego miesiąca bo w cyklu z laparo i tak się przestawia wszystko

aniabbb lubi tę wiadomość

Edyta
  • plimka_bum Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnula88 wrote:
    Jeszcze pare pytań do Dziewczyn doświadczonych w tej dziedzinie: czy przy laparo ma to znaczenie z jakiego powodu jest niedrożność ?? ( są przecież różne przyczyny niedrożności)

Tak się zastanawiam czy po laparoskopowym usunięciu ciąży ektopowej nie przerwali mi całkowicie jajowodu i generalnie laparoskopia tu nic nie pomoże bo to trzeba by było chyba go odbudować żeby była ciągłość rureczki ??

Czy któraś z Was ma/miała podobną sytuację ??

Ja niestety nie pomogę bo nie miałam udrażnianych jajowodów. A jajowody nie udrażniają podczas hsg ? z tego co mówili to mnie inwazyjny zabieg. O powody to pewnie zapytają ale chyba nie będzie to powodem do nie zrobienia zabiegu. Ja robiłam laparoskopię na NFZ ale oczywiście można też i prywatnie :). Z tego co się orientowałam to koszt ok. 3000 zł .
    Większość z nas tutaj miała tylko elektrokauteryzację jajników , nie było udrażniania jajowodów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2015, 08:56

Edyta
  • plimka_bum Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylka0102 wrote:
    Zadzwoniła 21:12 pęcherzyk sam pękł.
    a skąd ona wiedziała że pękł ? byłaś na monitoringu ? gratuluje pęknięcia :)

Edyta
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2015, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnula ja też za bardzo nie pomogę :) ale ja miałam udrażniane jajowody podczas laparoskopii :) juz nie pamietam ale chyba cos tam napisali ze nie bylo swobodnego przeplywu :)
    Musialabys porozmawoac z lekarzem co dla ciebie bedzie lepsze ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniabbb wrote:
    Ja się zaczelam starac nastepnego dnia po wyjsciu ze szpitala ;p

• aniabbb Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandrakili wrote:
    Ja się zaczelam starac nastepnego dnia po wyjsciu ze szpitala ;p
    Ale lekarz się zgodził na to???ja jestem 3 dni po laparo czuje się ok boje sie tak na własną reke

Invicta Warszawa
    19.10 histeroskopia
  • wombi Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniabbb wrote:
    My się staraliśmy zaraz po wyjściu ze szpitala ;)
    Takie było zalecenie lekarza :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2015, 10:14

Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza
    Starania od 2013
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
    06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
    8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt <3
    12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu :( czekamy na amnio
    16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
    14.02.2022 FET 3aa
    6dpt ⏸
    7dpt beta 72,70
    9dpt beta 178
    14dpt 1709
    25dpt jest <3 6t2d
    12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
    22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
    30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
    39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
    ---
    22.07.2024 FET :( 5bb
    16.09.2024 FET :( 3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2
    11.2024 AMH 0,36
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 grudnia 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniabbb wrote:
    Ale lekarz się zgodził na to???ja jestem 3 dni po laparo czuje się ok boje sie tak na własną reke
    No jasne, że tak :P Czułam się na siłach więc i nie chciałam marnować czasu hehe :P chociaż tak jak Edyta powiedziała i tak to chyba sensu nie ma bo się wszystko po laparoskopii miesza w sensie, że niektórzy mówią, że cykl idzie dalej a inni, że zaczyna się nowy :P

• aniabbb Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to ja chyba jutro spróbuje delikatnie:) a co mi tam, u mnie dziś 11dc. szanse i tak małe bo tylko jeden jajowód drożny ale spróbować nie zaszkodzi:) dzięki dziewczyny za szybką odpowiedz

Invicta Warszawa
    19.10 histeroskopia
  • _analiza Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniabbb - powodzenia! Trxymam kciuki, starajcie sie!!
    potwierdzam to co mówią dziewczyny - mi też kazali się od razu starać ale u mnie to było bez sensu bo juz na laparo widzieli ślad po owulacji. W sumie to nawet okres przyszedł równo 13 dni po tej owulce wiec mi nic nie poprzestawiała.
    Ja tez miałam laparoskopowo hsg i u mnie stwierdzili w jednym jajowodzie tylko takie przewężenia ale przepłynęlo pod ciśnieniem.

Starajcie się bo zaraz po jest najlepiej, a zwiększone szanse do 6 m-cy po.
    Ka zaskoczyłam w 5;)

<3 19.07.2016 r. Aleksander <3
    dqpri09ktfkq6z2z.png

3jgxgzu3myzlo4jg.png
  • plimka_bum Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaskoczyłam dopiero 9 miesięcy po laparo więc easyyyyyyyyyyyyy

Edyta
  • _analiza Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnula88 wrote:
    Hej Dziewczyny :)

Chciałam zapytać dziewczyny po laparoskopowym udrażnianiu jajowodów jak oceniaja tą metodę ? czy są duze szanse na powodzenie, że zajdzie sie naturalnie w ciąże ? czy to jest na nfz czy trzeba robić prywatnie ?
    IUI robiłam oczywiście prywatnie, wogóle chodze do gina prywatnie wiec raczej skierowania na laparo bym od niego nie dostała..czy się mylę ??

Słyszałam tez ze po laparo jest ryzyko powstania nowych zrostów ..

Z góry dziekuje za odpowiedz..
    Ja mialam hsg laparoskopowo ale mi nic nie udrazniali mechanicznie bo wystarczył kontrast. Ale jak się przygotowywałam to czytalam ze maja 3 sposoby na udroznienie w tym narzędziem jakimś - musisz dopytać lekarza co może Ci zrobić. Ja mialam na nfz w normalnym szpitalu powiatowym, myślę że nie ma z tym aż takiego problemu. Nie wiem jak że skierowaniem czy będą respektować od prywatnego lekarza, ale w sumie ja też byłam z prywatnego gabinetu wysłana (tyle ze moja lekarka pracuje w tym szpitalu). Szanse są jeśli faktycznie był problem z jajowodami albo podczas laparo odkryją endometriozę albo jakiś inny czynnik utrudniający zajście. A po takim normalnym przedmuchaniu jajowodów to mówią ze jest 6 miesięcy zwiększone prawdopodobieństwo.
    Co do zrostów - pytałam lekarza, za jakieś chyba 500 zł możesz w aptece kupić specjalny żel przeciw zrostom (to jest zwykły żel hialuronowy) I on niby pomaga, ale mój lekarz twierdzi ze nie warto, chyba że będą coś udrazniali i rozrywali jakieś zrosty. Tak to sama w sobie laparoskopia nie powoduje zrostów. A jeśli myślisz o invitro to nie jest czasem tak ze i tak musisz zrobić hsg albo laparo?

<3 19.07.2016 r. Aleksander <3
    dqpri09ktfkq6z2z.png

3jgxgzu3myzlo4jg.png
  • aniabbb Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie owulacji na bank jeszcze nie było, bo w normalnym cyklu mam ok 14-17dc lekarz który robił mi laparo mówił żeby nie marnować tego cyklu i starac sie od razu, a przy wypisie na obchodzie inny lekarz kazał wstrzymać sie 2 tyg i zgupiałam.wcześniej przed laparo na prywatnej konsultacji lekarka też tłumaczyła, że robi się ją zaraz po miesiączce żeby nie tracic cyklu.A co tam
    będę sie bzykać ponoć sex to zdrowie :D gratuluje dziewczyny zaciążenia i spokojnej ciąży życzę!

Invicta Warszawa
    19.10 histeroskopia
  • Czarnula88 Koleżanka

Wysłany: 7 grudnia 2015, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzięki za Wasze komentarze :)

Tak jak piszecie każdy przypdek jest indywidualny i trzeba się zwiedzieć u lekarza o konkrety żeby podjąć decyzje.
    Ja niestety mam średnio komunikatywnego lekarza który powiedział ze zrobimy 3x IUI jak się nie uda to wtedy decyzja: udrażnianie laparoskopowe ( Komentarz lek. oni tego nie robia i trzeba isc gdzies indziej, to jest koronkowa robota i nie gwarantuje powodzenia ) albo in vitro ( to u nich można )

W czerwcu robiłam HSG ( miałam wpuszczany kontrast) - tylko stwierdzają czy sa drożne czy nie a niestety nie udrazniają no chyba ze jest niewielkie zwężenie to ten płyn zawsze może trochę rozepchać ten jajowód i tak jak piszecie 6 m-c po tym badaniu sa zwiększone szanse..
    U mnie mija szósty miesiąc od tego badania i niestety nic :(

Moim problemem są też cykle bezowulacyjne ( nawet przy clo + ovitrelle jajeczko nie pęka )albo owulacja z tej niedrożnej strony dlatego myślałam o udrożnieniu..

16.06 beta 672,29, 18.06 beta 1429,46
  • Czarnula88 Koleżanka

Wysłany: 7 grudnia 2015, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze sama już nie wiem co dalej mam robić...

Na razie pozbywam się torbieli którą nabyłam po stymulacji clo ( tak jak pisałam pęcherzyk był po niedrożnej stronie i w dodatku nie pękł pomimo podania ovitrelle )

22.12 ide na usg czy się wchłonęła a potem to się okaże...
    Ta pustka i brak planu działania mnie dobijają...

16.06 beta 672,29, 18.06 beta 1429,46
  • sylka0102 Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak byłam wczoraj na usg i już go nie było a w piątek byl 18mm zobaczymy co z tego wyjdzie

j36rxzdvdx1kpbz0.png
  • plimka_bum Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia to o której ty chodzisz na to USG ? w jakich godzinach ta kobieta przyjmuje ? co ona w nocy pracuje ?

Edyta
  • sylka0102 Przyjaciółka

Wysłany: 7 grudnia 2015, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj specjalnie mnie przyjęła takto przyjmuje od 16 w poniedziałek i piątek do której ma pacjentów nawet do 12 w nocy. Takze wyrozumiala jest strasznie jak ktos się stara o dziecko to ona pilnuje żeby był regularnie monitoring. Wczoraj tylko mnie przyjela o,21:30

j36rxzdvdx1kpbz0.png
‹‹ 285 286 287 288 289 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ