LAPAROSKOPIA
-
WIADOMOŚĆ
-
Lucek475 wrote:z męże staramy sie o pierwsze dziecko prawie 2 lata.
na początku myslelismy ze problem lezy u niego bo ja mam (do tej pory )regulane cykle hormony ok owulacje a u meza słabe nsienie wysła morfologia 1%/3%/0%
w zeszłym roku dostałam krwawien które trwały ponad 3 tygodnie i lekarz skierował mnie na łyzeszkowanie bo leki równiez nie dzialały i po tym łyzeczkowaniu u mnie zaczeły sie problemy hormony troche sie rozlegulowały jak bym miała menopauze ale owulacje były zaczeły sie plamienia od 16 dnia cyklu...
w lutym miałam histro z hsg no i wyszło ze mam zrosty na macicy oraz niedrożne oba jajowody i doktor teraz skierował mnie na laparo aby konkretnie sprawdzic co sie dzieje w srodku udrożnic jajowody rozciac zrosty
Niech lekarz pozagląda :* być może to tylko niedrożne jajowody są przyczyną niepowodzeń, a nie złe wyniki nasienia czy rozregulowane hormony laparoskopia pozwala na wprowadzenie tego płynu podobnego do hsg pod większym ciśnieniem, więc jest możliwość udrożnienia a jeśli będą Ci tam działać narzędziami, to dla pocieszenia powiem Ci, że tak miała udrażniane 29 lat temu jajowody moja mama i jak widać udało się jestem ja i mój bratLucek475, Flowwer lubią tę wiadomość
Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm
Starania o drugiego maluszka:
30 lat
13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża
21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne )
Starania o pierwszego maluszka:
28 lat, 14 cs - szczęśliwy
11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście
27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy -
pola89 wrote:Nasienie poprawiacie lekami? Działa?
Niech lekarz pozagląda :* być może to tylko niedrożne jajowody są przyczyną niepowodzeń, a nie złe wyniki nasienia czy rozregulowane hormony laparoskopia pozwala na wprowadzenie tego płynu podobnego do hsg pod większym ciśnieniem, więc jest możliwość udrożnienia a jeśli będą Ci tam działać narzędziami, to dla pocieszenia powiem Ci, że tak miała udrażniane 29 lat temu jajowody moja mama i jak widać udało się jestem ja i mój brat
a maż je witaminy i coś działaja bo wcześnie skoczyła nam morfologia z 1 na 3 % i reszta parametrów też wzrosła tylko potem przestał jeść i spadło do 0%Starania od 06.2015
ON: 12.2015 - Wysoka prolaktyna 01.2016 - Morfologia 1% 07.2016 - Morfologia 3% 12.2016 - Morfologia 0% / Prolaktyna poniżej normy
ONA: Niski progesteron 02.2017 - Częściowe zarośnięcie jamy macicy, niedrożne jajowody 07.2017 - Laparoskopia (Lewy drożny) AMH 0,33 02.2018 ICSI -
Lucek475 wrote:Oby się udało tylko jeszcze te zrosty na macicy być może one blokują ujscie jajawodów
a maż je witaminy i coś działaja bo wcześnie skoczyła nam morfologia z 1 na 3 % i reszta parametrów też wzrosła tylko potem przestał jeść i spadło do 0%
W takim razie mąż niech je cukiereczki i w maju do dzieła!Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2017, 14:01
Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
30 lat
27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy -
Witam. Chciałabym powiedzieć ze laparoskopia jak bardziej pomaga. (przynajmniej mnie) straraliśmy się 4 lata i nic.. wszystkie badania były ok. ostatnią rzeczą miałobyć sprawdzenie drożnosci . okazało się ze moje jajowody sa zniszczone przez niewyjsnione zapalenie tkanki łacznej miednicy. lekarze usuneli zrosty. jeden jajowód został nie drożny. lap 22.02. okres 26 .02 . lekarze dawali małe szanse.. i tylko 3 mc, pozniej in vitro. Tylko ..?Dzis się dowiedziałam ze jestem w 5 tyg ciązy i jestem najszcześliwsza na świecie!!!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2017, 17:19
Bella93, pola89, Lucek475, Meginka, Marlena24, monia10291, Agnieszka_A., mili88, olencja, MalPog, MisiaZ88, Foto_Anna, Flowwer, k91 lubią tę wiadomość
-
Karoola277 wrote:Witam. Chciałabym powiedzieć ze laparoskopia jak bardziej pomaga. (przynajmniej mnie) straraliśmy się 4 lata i nic.. wszystkie badania były ok. ostatnią rzeczą miałobyć sprawdzenie drożnosci . okazało się ze moje jajowody sa zniszczone przez niewyjsnione zapalenie tkanki łacznej miednicy. lekarze usuneli zrosty. jeden jajowód został nie drożny. lap 22.02. okres 26 .02 . lekarze dawali małe szanse.. i tylko 3 mc, pozniej in vitro. Tylko ..?Dzis się dowiedziałam ze jestem w 5 tyg ciązy i jestem najszcześliwsza na świecie!!!!Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
30 lat
nick nieaktualny
-
Karoola277 wrote:Witam. Chciałabym powiedzieć ze laparoskopia jak bardziej pomaga. (przynajmniej mnie) straraliśmy się 4 lata i nic.. wszystkie badania były ok. ostatnią rzeczą miałobyć sprawdzenie drożnosci . okazało się ze moje jajowody sa zniszczone przez niewyjsnione zapalenie tkanki łacznej miednicy. lekarze usuneli zrosty. jeden jajowód został nie drożny. lap 22.02. okres 26 .02 . lekarze dawali małe szanse.. i tylko 3 mc, pozniej in vitro. Tylko ..?Dzis się dowiedziałam ze jestem w 5 tyg ciązy i jestem najszcześliwsza na świecie!!!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2017, 19:55
Marlena24 lubi tę wiadomość
03.2015 - początek starań
13.01.17r - laparoskopia ( niedrożne jajowody, endometrioza 1 st.- naprawione)
Czekamy na efekty -
Jak zrosty nie są takie rozległe to podczas laparoskopii jak najbardziej istnieje szansa na udrożnienie. Warto się temu poddać.
Sama szłam na zabieg z myślą, że na pewno się uda ale życie chciało inaczej
u mnie usuwali zrosty a potem trzy razy wpuszczali płyn i pod ciśnienie próbowali udrożnić. -
PragnącaDziecka wrote:Dziewczyny czy po laparo mialyscie zlecona diphereline w zwiazku z endometrioza?Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
30 lat
Brałam tylko miesiąc. Plamień nie miałam ale w 21 dc dostałam bardzo skąpe @ i zastanawiałam się czy to nie plamienia właśnie. No ale uznałam to za okres bo trwały parę dni A potem cisza. Póki co staram się o naturalną ciążę. Podczas laparoskopii wykryto u mnie endometriozę 1 stopnia więc nie najgorzej03.2015 - początek starań
13.01.17r - laparoskopia ( niedrożne jajowody, endometrioza 1 st.- naprawione)
Czekamy na efekty -
nick nieaktualnyPragnącaDziecka wrote:Dziewczyny czy po laparo mialyscie zlecona diphereline w zwiazku z endometrioza?
-
Olciaaa wrote:Cześc, ja miałam zleconą, 4 zastrzyki, jestem właśnie w trakcie leczenia. Jedyny skutek uboczny to uderzenia gorąca, zwłaszcza w nocy.... no i cena tego leku
Ja jestem po drugiej diphereline, uderzen goraca nie mam, ale za to mam wahania nastroju. -
nick nieaktualnyPragnącaDziecka wrote:Tez placisz 306zl za zastrzyk? Dzwonilam do kilku ginow i nikt nie chcial wypisac na refundacje, bo podobno na endomende nie ma refundacji.
Ja jestem po drugiej diphereline, uderzen goraca nie mam, ale za to mam wahania nastroju. -
Karoola277 wrote:Witam. Chciałabym powiedzieć ze laparoskopia jak bardziej pomaga. (przynajmniej mnie) straraliśmy się 4 lata i nic.. wszystkie badania były ok. ostatnią rzeczą miałobyć sprawdzenie drożnosci . okazało się ze moje jajowody sa zniszczone przez niewyjsnione zapalenie tkanki łacznej miednicy. lekarze usuneli zrosty. jeden jajowód został nie drożny. lap 22.02. okres 26 .02 . lekarze dawali małe szanse.. i tylko 3 mc, pozniej in vitro. Tylko ..?Dzis się dowiedziałam ze jestem w 5 tyg ciązy i jestem najszcześliwsza na świecie!!!!
Gratuluję !!! Nudnej i spokojnej ciąży życzę ♡
112 cs o syna, 15 lat walki !!
Provita-Paliga
NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
⛄⛄⛄
-
Olciaaa wrote:tak, też 306 zł dofinansowanie tylko na raka prostaty a na endo już nie. Ile masz mieć zastrzyków? bo ja 4, teraz we wt będzie 3
A co po tych 4 zastrzykach? Co lekarz powiedział? -
nick nieaktualny