X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

LAPAROSKOPIA

Oceń ten wątek:
  • olencja Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madlenka wrote:
    A jak sprawdza czy nie ma zrostów na organach wew? Nie słyszałam o takiej operacji. Mozesz napisać cos wiecej? Bo, może się mylę ale dla mnie to wyglada na zwykle hsg.
    nie no bez przesady, chyba kazdy odroznia laparo od hsg ;)

u5cvp2.png
  • madlenka Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytam bo nie słyszałam o czymś takim. Byłam ciekawa jak sie przedostają do organów ale juz doczytałam. Dzieki za link.

olencja lubi tę wiadomość

qdkk2n0ao2txirxa.png
  • Agnieszka_A. Autorytet

Wysłany: 31 marca 2017, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj miałam wizytę kontrolną po laparo. Wieści pozytywne.
    Na usg wszystko ok jeśli chodzi o macicę. Dodatkowo na lewym jajniku jest pęcherzyk 14 mm, co oznacza, że zapowiada się owulacja. Co lepsze są pozostałości ciałka żółtego z poprzedniego cyklu (dziwne). Oznacza to, że w tym samym cyklu co była laparoskopia, była też owulacja.
    Jestem pozytywnie zaskoczona, bo niestety to był duży problem.

Najwidoczniej dieta działa :) Dodatkowo może i wpływ mają suplementy, i okłady z borowiny.
    Jedno jest pewne - nie przestanę tego stosować.

Dodatkowo mam brać Luttagen (progesteron). Teraz na wizytę mam zgłosić się w kolejnym cyklu ok. 13-14 dnia. Zrobimy usg i wymaz. Wymazy będę miała co 2 miesiące i jeśli wyjdzie bakteria to leczenie, tak żeby nie dopuścić do stanów zapalnych.

Jeśli przez 6 miesięcy nie uda się nam zajść w ciążę, będzie kolejne badanie drożności jajowodów.

Póki co jestem pozytywnie nastawiona. Zabieg naprawił co trzeba. Dieta i cała reszta jak widać działają na organizm. Tak więc dla mnie to dodatkowa motywacja, żeby tego pilnować.

pola89 lubi tę wiadomość

• Elvie Koleżanka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam,czytam..literki już mi się rozmywają:-) pytanie mam techniczne, a mianowicie, jak było u was z @ po laparo? Dodam, że miałam histero i kauteryzacje jednocześnie 9.03.po zabiegu kilka dni delikatnego plamienia. A @ ani widu,ani słuchu. Za to owulacje miałam dwie, z obydwu jajników w kilkudniowym odstępie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2017, 14:10

19.01.2005 Alan <3
    9.03.2017 laparo + histero + kauteryzacja
    PCO
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy ktoraś z Was miała wykonywaną laparoskopię w związku z niedrożnością jajowów- aby je udrożnić?
    Miałam sono hsg i wyszło że na lewym sól przeleciała z opóźnieniem, prawy najprawdopodobniej niedrożny, przez co skierowanie na laparo. Obawiam się bardzo bo naczytałam się że istnieje ryzyko uszkodzenia rzęsek w jajowodach, co o tym sądzicie?

• pola89 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena24 wrote:
    Dziewczyny, czy ktoraś z Was miała wykonywaną laparoskopię w związku z niedrożnością jajowów- aby je udrożnić?
    Miałam sono hsg i wyszło że na lewym sól przeleciała z opóźnieniem, prawy najprawdopodobniej niedrożny, przez co skierowanie na laparo. Obawiam się bardzo bo naczytałam się że istnieje ryzyko uszkodzenia rzęsek w jajowodach, co o tym sądzicie?
    Cześć :) ja miałam laparoskopię diagnostyczną, przy okazji której stwierdzono niedrożność obu jajowodów. Udrożniono je wpuszczając płyn pod dużym ciśnieniem i jak widać wszystko jest ok, a nawet lepiej ;)

Marlena24 lubi tę wiadomość

Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • Elvie Koleżanka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89 wrote:
    Cześć :) ja miałam laparoskopię diagnostyczną, przy okazji której stwierdzono niedrożność obu jajowodów. Udrożniono je wpuszczając płyn pod dużym ciśnieniem i jak widać wszystko jest ok, a nawet lepiej ;)

Rozumiem,że działania podjęte zaraz po laparo? :-) ja w sumie też liczyłam na to,że zaskoczy od razu,ale niestety. 11 dni po pierwszej owu beta <2.druga owulacja z lewego jajnika chyba też bez skutku. @ miała być wczoraj, czekam, ale nawet nie czuję się tak,jakby miała wkrótce przyjść,ani nie czuję abym mogła być już w ciąży.

19.01.2005 Alan <3
    PCO
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89 wrote:
    Hm czyli przy laparoskopii przetykają płynem, powiem szczerze że myslalam ze jakimi mikro narzędziami. Ale widocznie i takie ciśnienie może uszkodzić te rzęski :( SUper że się udało, ja dużo negatywnych opini czytałam na bocianie. Tam duźo dziewczyn było takich co im to nie pomogło i i tak skończyło się na in vitro.

A możesz mi powiedzieć skąd jesteś czy może ze slaska?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2017, 16:43

• pola89 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elvie wrote:
    Rozumiem,że działania podjęte zaraz po laparo? :-) ja w sumie też liczyłam na to,że zaskoczy od razu,ale niestety. 11 dni po pierwszej owu beta <2.druga owulacja z lewego jajnika chyba też bez skutku. @ miała być wczoraj, czekam, ale nawet nie czuję się tak,jakby miała wkrótce przyjść,ani nie czuję abym mogła być już w ciąży.
    Tak, szybko zaczęliśmy starania i się udało :) zapewne niedrożność była jedyną przyczyną, która uniemożliwiała nam poczęcie dziecka. A jak u Ciebie inne wyniki? Hormony itp?

30 lat

27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena24 wrote:
    Hm czyli przy laparoskopii przetykają płynem, powiem szczerze że myslalam ze jakimi mikro narzędziami. Ale widocznie i takie ciśnienie może uszkodzić te rzęski :( SUper że się udało, ja dużo negatywnych opini czytałam na bocianie. Tam duźo dziewczyn było takich co im to nie pomogło i i tak skończyło się na in vitro.

U mnie był to płyn... Twoja laparoskopia ukierunkowana ma być na udrażnianie? Może w tym przypadku oprócz płynu stosują również narzędzia? Choć nie wiem czy taki zabieg z narzędziami nie jest już nazywany plastyką jajowodów i po tym rzeczywiście słyszałam, że jest ciężko...
    Narazie nie ma się co zadręczać negatywnymi myślami :) ja starałam się takie odsuwać na bok, choć gdzieś w tyle głowy i tak siedziały. Teraz trzeba wierzyć, że wszystko się uda, a rzęski podejmą prawidłową pracę :)

Ja jestem z podkarpacia. Zabieg w szpitalu w rzeszowie :)

30 lat

• Elvie Koleżanka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89 wrote:
    Tak, szybko zaczęliśmy starania i się udało :) zapewne niedrożność była jedyną przyczyną, która uniemożliwiała nam poczęcie dziecka. A jak u Ciebie inne wyniki? Hormony itp?

U mnie przede wszystkim Pco, dodatkowo nerwica lękowa, która nie pomaga niestety,a wręcz utrudnia...Hormony całkiem w porządku. Jajowody drozne,macica ok. Czekam cierpliwie jeszcze tydzień na @ potem powtórzę betę. A jeśli @ przyjdzie to cierpliwie będę próbować w kolejnym cyklu:-)

19.01.2005 Alan <3
    PCO
  • Elvie Koleżanka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena24 wrote:

Ja jestem że śląska jak coś

19.01.2005 Alan <3
    PCO
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elvie wrote:
    U mnie przede wszystkim Pco, dodatkowo nerwica lękowa, która nie pomaga niestety,a wręcz utrudnia...Hormony całkiem w porządku. Jajowody drozne,macica ok. Czekam cierpliwie jeszcze tydzień na @ potem powtórzę betę. A jeśli @ przyjdzie to cierpliwie będę próbować w kolejnym cyklu:-)
    Pco to też zmora... Miałaś zdiagnozowane już przed pierwszą ciążą? Ile cykli starań macie już za sobą?

30 lat

• Elvie Koleżanka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89 wrote:
    Pco to też zmora... Miałaś zdiagnozowane już przed pierwszą ciążą? Ile cykli starań macie już za sobą?
    Tak, w wieku 15 lat. W pierwszą ciążę zaszłam za pierwszym podejściem. Druga 6 lat temu niestety nie trwała długo - do 9tyg. Teraz 18CS świeżo po laparoskopii więc mam nadzieję :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2017, 17:43

pola89 lubi tę wiadomość

19.01.2005 Alan <3
    PCO
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elvie wrote:
    Tak, w wieku 15 lat. W pierwszą ciążę zaszłam za pierwszym podejściem. Druga 6 lat temu niestety nie trwała długo - do 9tyg. Teraz 18CS świeżo po laparoskopii więc mam nadzieję :-)
    Trzymam kciuki <3

Elvie lubi tę wiadomość

30 lat

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elvie, a powiedz mi gdzie dokądnie robiłaś laparoskopie?:) I czy to też było ukierunkowane na udrażnianie, czy diagnostyka?

• Elvie Koleżanka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena24 wrote:
    Elvie, a powiedz mi gdzie dokądnie robiłaś laparoskopie?:) I czy to też było ukierunkowane na udrażnianie, czy diagnostyka?

Simin w Chorzowie, powodem była kauteryzacja jajników, przy okazji sprawdzali droznosc jajowodów

19.01.2005 Alan <3
    PCO
  • Lucek475 Przyjaciółka

Wysłany: 1 kwietnia 2017, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś

Ja jestem z podkarpacia. Zabieg w szpitalu w rzeszowie :)[/QUOTE]

Pola ja też jestem z rzeszowa. powiedz mi gdzie i u kogo mialaś laparoskopie.
    ja po świętach mam iść na szopena do Kluza T.

Starania od 06.2015
    ON: 12.2015 - Wysoka prolaktyna 01.2016 - Morfologia 1% 07.2016 - Morfologia 3% 12.2016 - Morfologia 0% / Prolaktyna poniżej normy
    ONA: Niski progesteron 02.2017 - Częściowe zarośnięcie jamy macicy, niedrożne jajowody 07.2017 - Laparoskopia (Lewy drożny) AMH 0,33 02.2018 ICSI :(
  • pola89 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucek475 wrote:
    Ja jestem z podkarpacia. Zabieg w szpitalu w rzeszowie :)

Pola ja też jestem z rzeszowa. powiedz mi gdzie i u kogo mialaś laparoskopie.
    ja po świętach mam iść na szopena do Kluza T.
    Ja miałam na pobitnym u dr Dworaka. O Kluzie słyszałam dobre opinie, więc powinno być ok :) w jakim celu będziesz mieć laparo?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2017, 08:37

30 lat

• Lucek475 Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2017, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pola89 wrote:
    Ja miałam na pobitnym u dr Dworaka. O Kluzie słyszałam dobre opinie, więc powinno być ok :) w jakim celu będziesz mieć laparo?

z męże staramy sie o pierwsze dziecko prawie 2 lata.
    na początku myslelismy ze problem lezy u niego bo ja mam (do tej pory )regulane cykle hormony ok owulacje a u meza słabe nsienie wysła morfologia 1%/3%/0%
    w zeszłym roku dostałam krwawien które trwały ponad 3 tygodnie i lekarz skierował mnie na łyzeszkowanie bo leki równiez nie dzialały i po tym łyzeczkowaniu u mnie zaczeły sie problemy hormony troche sie rozlegulowały jak bym miała menopauze ale owulacje były zaczeły sie plamienia od 16 dnia cyklu...
    w lutym miałam histro z hsg no i wyszło ze mam zrosty na macicy oraz niedrożne oba jajowody i doktor teraz skierował mnie na laparo aby konkretnie sprawdzic co sie dzieje w srodku udrożnic jajowody rozciac zrosty

Starania od 06.2015
    ON: 12.2015 - Wysoka prolaktyna 01.2016 - Morfologia 1% 07.2016 - Morfologia 3% 12.2016 - Morfologia 0% / Prolaktyna poniżej normy
    ONA: Niski progesteron 02.2017 - Częściowe zarośnięcie jamy macicy, niedrożne jajowody 07.2017 - Laparoskopia (Lewy drożny) AMH 0,33 02.2018 ICSI :(
‹‹ 456 457 458 459 460 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ