LAPAROSKOPIA
-
WIADOMOŚĆ
-
Magdalena 😀 wrote:Ja chodzę prywatnie do lekarza i on mi dał skierowanie na laparoskopię na NFZ. Myślę, że jeśli zapytasz to pewnie Ci da. Warto zapytać bo każdy grosik się liczy. Powodzenia życzę 🍀💚
Jakie wskazania miałyście do laparoskopii ? -
nick nieaktualny
-
inka222 wrote:Jakie wskazania miałyście do laparoskopii ?
Ja od dwóch lat staram się o pierwsze dziecko bez efektów. Miałam laparoskopię, histeroskopie i drożność jajowodów robione. Dwie inseminację stymulowana byłam lekami i brak efektów. Jedynie co to 🐒🐒tylko przychodzi. Ale wierzę, że w końcu uśmiechnie się do mnie słoneczko. U mnie ogólnie brak ciąży, lekarz chciał się upewnić że wszystko jest ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2020, 21:36
-
nick nieaktualny
-
Ètoile wrote:Dziewczyny pracodawca na zwolnieniu lekarskim nie widzi przyczyny zwolnienia lekarskiego. Natomiast widzi nazwisko lekarza wystawiającego oraz jednostkę (prywatna klinika, szpital, ośrodek zdrowia).
Uważajcie, są pracodawcy sprawdzający specjalizację lekarza i ośrodek z którego zwolnienie pochodzi.. wiem wiem to chore ale tak bywa.
Ja, przyznam się, sprawdzam ale tylko u osób, które baaaardzo długo ciągną zwolnienia i nagle zauważę, że każde jest od kogoś innego, wtedy faktycznie zwracam się do ZUS o kontrolę.
I myślę, że jeśli ktoś nie chce zwolnienia z kliniki to bezpiecznie udać się do rodzinnego i poprosić o zwolnienie, np. na rekonwalescencję (brałam na taki kod po łyżeczkowaniu).Czarek już z nami 🥳 24.11.2021 3270/56
Rozalka już z nami 🥳 24.11.2023 3480/54
👩❤️💋👨Starania od września 2017r. z przerwą na cały 2019r.
💔Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
💔Ciąża biochemiczna - 05.2018, 06.2018, 12.2018, 07.2020, 11.2020, 12.2020, 02.2023
😷PCOS, IO, niedoczynność tarczycy, brak ochrony zarodka
💉Szczepienia limfocytami męża -> alloMLR 0% -> szczepienia pullowane -> alloMLR obcy 84,6%/ mąż 60,6% -
Czesc Dziewczyny! Ja tez obecnie rozwazam laparoskopie choc jestem w innej sytuacji. Jedna juz mialam ponad 4 lata temu w szpitalu na Zelaznej w Wawie. Zrobiona ze wzgledu na nieplodnosc i podejrzenie endometriozy. To byl strzal w 10, mialam ogromna endometrioze - 4 grupa, generalnie byla wszedzie. Samq operacja trwala prawie 4h, bylam na L4 miesiac, ale w sumie po 2 tygodniach czulam sie juz dobrze. Mialam podany zel antyzrostowy ale juz W 1 cyklu po zaszlam w ciaze i urodzilam synka. Obenie ma 4 lata, mija juz ponad rok od kiedy staramy sie o drugie dziecko i znowu to samo. Moj lekarz z sw. Zofii przeniosl sie do medicoveru i wykonuje zabiegi tylko komercyjnie a to ponoc koszt 18 tys?! Ja nie mialam objawow endomendy wczesniej ani teraz poza brakiem ciazy. Mialam juz hsg, hormony ok, nasienie ok ale niestety bardzo niskie AMH (0,99). Przeszlam juz stymulacje, suplementuje wszystko co sie da lacznie z NAC i Dhea, jestem na diecie przeciwzapalnej by niby kontrolowac endomende ktora nie wiem czy mam, mialam nadt specjalne usg z kontrastem ktore niby ja pokazuje i niby jej nie mam, ale za pierwszym razem tez niby jej nie mialam. W piatek ide do nowej lekarki do sw. Zofii z nadzieja ze skieruje mnie na laparo choc troche mam obaw. Bo jednak laparo moze jeszcze bardziej zmneijszyc moja rezerwe jajnikowa. Ivf tez nie jest rozwiqzaniem wiec chcialabym zrobic to laparo by sie przynjamniej upewnic ze albo mam lub nie mam endo i czy moje jajowody sa drozne.
-
A przed pierwsza laparo miałaś HSG ? I na HSG wyszły Ci nie drożne jajowody ? Czy laparo było od razu robione z podejrzeniem endometriozy ?Starania od 07/2019
03.11.20HSG - niedrożne oba jajowody ❌
11.03 laparoskopia - odwołana
Kwiecień - 12.04( laparoskopia ) ❌
07.04 naturalny cud 🌸
08.04 beta 829,39 mIU/ml
12.04 beta 2376,31 mIU/ml progesteron 9,69 ng/ml
12.04 jest pęcherzyk ❤️❤️
16.04 1,24 cm pęcherzyk
23.04 jest 0,47 człowieczka 🍀
14.05 2,72 cm ❤️
18.06 9 cm chłopaka 💙💙👶🏻👶🏻
02.07 180 g 💙
28.07 350 g💙
17.09 1,1kg💙
01.10 1,5 kg 💙
05.11 2,6kg 💙
19.11 2,9 kg 💙
Nasz cudzie zostań z nami ❤️
[link=https://www.suwaczki.com/][/link] -
Ja będę miał laparo na NFZ w szpitalu pod koniec stycznia bo niestety okres mi tak wypada od 23 stycznia .. boje się bo u mnie okazała się niedrożność obu jajowodów na HSG i w sumie lekarz mówił ze może się udać a może być tak ze nic nie pomoże bo nie wiadomo w jakom stanie są jajowody...( nigdy nie miałam żadnych operacji , zapaleń o których bym wiedziała ani nic co mogło by spowodować niedrożność lekarze sami byli w szoku ) do samej laparo
Po tym okresie zacznę nakładać plastry borowinowe trochę o tym czytałam tu na forum może nie wyleczy ale trochę pomoże
Pytałam o to lekarza spojrzał na mnie trochę z politowaniem jak na desperatkę ale uznał żeby stosować bo zaszkodzić nie powinno ..Starania od 07/2019
03.11.20HSG - niedrożne oba jajowody ❌
11.03 laparoskopia - odwołana
Kwiecień - 12.04( laparoskopia ) ❌
07.04 naturalny cud 🌸
08.04 beta 829,39 mIU/ml
12.04 beta 2376,31 mIU/ml progesteron 9,69 ng/ml
12.04 jest pęcherzyk ❤️❤️
16.04 1,24 cm pęcherzyk
23.04 jest 0,47 człowieczka 🍀
14.05 2,72 cm ❤️
18.06 9 cm chłopaka 💙💙👶🏻👶🏻
02.07 180 g 💙
28.07 350 g💙
17.09 1,1kg💙
01.10 1,5 kg 💙
05.11 2,6kg 💙
19.11 2,9 kg 💙
Nasz cudzie zostań z nami ❤️
[link=https://www.suwaczki.com/][/link] -
Hejka
Mój lekarza do którego przeniosłam się niedawno, zauważył na usg zrosty.. Rekomenduje od razu zrobienie laparoskopii, twierdzi że przy okazji robi się HSG i będzie temat załatwiony za jednym razem. Po cyklu styczniowym z stymulacja jak się nie uda to w lutym mam iść na laparoskopie.
Zastanawiam się czy to dobry ruch mega się boję.👱♀️ 30l.
AMH 2,3 - >1,93 (po laparo)
❌MTHFR - heterozygotyczny (C677T)
❌PAI-1 homozygotyczny
02.21 laparoskopia
Endometrioza 1 st.
Udrożnione jajowody 💪
03.21 IUI 😭 (lametta +menopur + ovitrelle) pęcherzyk nie pękł.. Torbiel - > 21 dni antykoncepcji
05.21 -> 2 IUI ❓(bemfola + menopur+ 2x pregnyl) nie pękły ❓
Jakieś cuda!
26.05 beta 6675 ✊
Pawełek 29.01.22 ❤️👶 -
Domma wrote:Hejka
Mój lekarza do którego przeniosłam się niedawno, zauważył na usg zrosty.. Rekomenduje od razu zrobienie laparoskopii, twierdzi że przy okazji robi się HSG i będzie temat załatwiony za jednym razem. Po cyklu styczniowym z stymulacja jak się nie uda to w lutym mam iść na laparoskopie.
Zastanawiam się czy to dobry ruch mega się boję. -
spolka wrote:Ja miałam po HSG podejrzenie niedrożności jednego jajowodu. Laparoskopię miałam w szpitalu w Krk na NFZ. Po laparoskopii okazało się, że oba były zrośnięte i udało się je udrożnić. W pierwszym cyklu po laparoskopii udało się zajść w ciążę i teraz czekam na mojego synka. Też nie miałam wcześniej żadnych zabiegów, operacji czy zapaleń o których bym wiedziała więc nie wiem skąd te zrosty. Endometrioza tez mi nie wyszła. Ja już 2 tyg. po laparoskopii doszłam do siebie.
Hej dziękuję za odpowiedź, mam jeszcze pytanie odnośnie skierowania? Wypisał je lekarz do którego chodziłaś prywatnie czy na NFZ?👱♀️ 30l.
❌PAI-1 homozygotyczny
02.21 laparoskopia
Endometrioza 1 st.
Udrożnione jajowody 💪
03.21 IUI 😭 (lametta +menopur + ovitrelle) pęcherzyk nie pękł.. Torbiel - > 21 dni antykoncepcji
Jakieś cuda!
26.05 beta 6675 ✊
Pawełek 29.01.22 ❤️👶 -
nick nieaktualnyDomma wrote:Hejka
Zastanawiam się czy to dobry ruch mega się boję.
Stresowałam się czy skoro jajowody wcześniej były niedrożne czy nie wróciły do tego stanu. Z jakiegoś powodu chyba musialy być niedrożne. 🤷. Na laparo mi sprawdzili i wiem, że jest wszystko ok.
Może usunięcie ognisk Endo pomoże. A zrosty też mogą siać spustoszenie. Także, warto spróbować. 🙂
Ja laparo miałam w środę a czuję się już bardzo dobrze. -
Dzień dobry. Mam zaplanowany zabieg w znieczuleniu ogólnym dziś odebrałam obowiązkowe wyniki i leukocyty mam 10.6 norma 10.00, MCH wynik 26. 2 norma 27-34 oraz płytki krwi 411tys norma do 400 tys. resztę badań w normie. Moje pytanie czy zabieg może się nie odbyć z powodu podwyższonych wyników badań
-
Domma wrote:Hej dziękuję za odpowiedź, mam jeszcze pytanie odnośnie skierowania? Wypisał je lekarz do którego chodziłaś prywatnie czy na NFZ?
-
nick nieaktualnyKjojewna wrote:Dzień dobry. Mam zaplanowany zabieg w znieczuleniu ogólnym dziś odebrałam obowiązkowe wyniki i leukocyty mam 10.6 norma 10.00, MCH wynik 26. 2 norma 27-34 oraz płytki krwi 411tys norma do 400 tys. resztę badań w normie. Moje pytanie czy zabieg może się nie odbyć z powodu podwyższonych wyników badań
Kjojewna lubi tę wiadomość
-
Dziękuję wszystkim za informację także zapisuję się od razu na laparoskopie, ciekawe czy uda się na Nfz czy nie, widzę że ceny zabiegu są bardzo zróżnicowane👱♀️ 30l.
❌PAI-1 homozygotyczny
02.21 laparoskopia
Endometrioza 1 st.
Udrożnione jajowody 💪
Jakieś cuda!
26.05 beta 6675 ✊
Pawełek 29.01.22 ❤️👶 -
Hej:)
również czeka mnie laparoskopia, trochę się cieszę, to zawsze jakaś nadzieja, że to może właśnie w tym jest problem.
Jak długo czekałyście na zabieg (zwłaszcza w Krakowie)?
Plus czy wyznaczali wam termin według dnia cyklu?
Mnie Pani z recepcji po prostu wpisała na pierwszy wolny termin w czerwcu i zastanawiam się czy wszędzie się tak długo czeka ( ) i czy jak już przyjdę to się okaże, że nie mogę bo jestem w drugiej połowie cyklu -
Mearedith wrote:Hej:)
również czeka mnie laparoskopia, trochę się cieszę, to zawsze jakaś nadzieja, że to może właśnie w tym jest problem.
Jak długo czekałyście na zabieg (zwłaszcza w Krakowie)?
Plus czy wyznaczali wam termin według dnia cyklu?
Mnie Pani z recepcji po prostu wpisała na pierwszy wolny termin w czerwcu i zastanawiam się czy wszędzie się tak długo czeka ( ) i czy jak już przyjdę to się okaże, że nie mogę bo jestem w drugiej połowie cyklu
Hejka
Ja zapisywałam się 4.01 i laparoskopie mam 8 dnia cyklu już czyli 01.02.
Podczas zapisywania się byłam już w trakcie okresu i nie byłabym w stanie wykonać badań.
Oczywiście na Nfz w KatowicachWiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2021, 00:52
👱♀️ 30l.
❌PAI-1 homozygotyczny
02.21 laparoskopia
Endometrioza 1 st.
Udrożnione jajowody 💪
Jakieś cuda!
26.05 beta 6675 ✊
Pawełek 29.01.22 ❤️👶 -
Witam🙂 czy miała może któraś z Was usuwanego mięśniaka laparoskopowo? Województwo pomorskie? Szukam szybkiego terminuStarania od 2016
Nieudana inseminacja
3 próby in vitro
Lipiec 2020 beta 185
Upragniona ciąża 🥰
15.11.2020 straciliśmy naszą córkę Hanie.
14.03.2021 zabieg usunięcia mięśniaka
Maj 2021 kolejne próby.
21.05 rozpoczynamy krótki protokół
1.06 pobranie komórek
6.06 transfer zarodka.
Niech tym razem zostanie z nami do końca ✊✊✊
16.06 beta 132.93
22.02.2022 przewidywany termin porodu 🥰✊✊
8.02.2022 na świat przyszła nasza córka Paulinka ❤❤ 3145 i 56cm szczęścia 🥰
10.012024 naturalny cud Łucja 😍 2950 i 53 cm🥰