MedArt Poznań
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
A więc tak:
Cyfra oznacza liczbę komórek potomnych, na które zapłodniona komórka się dzieli, czyli blastomerów; litera określa wielkość i symetrię blastomerów oraz stopień ewentualnej fragmentacji (obecności drobnych fragmentów obok dużych komórek):
klasa A: symetryczne, równej wielkości blastomery, bez fragmentów;
klasa A/B : jak wyżej oraz ≤ 10% fragmentacji;
klasa B: jak wyżej oraz 11 – 20% fragmentacji bądź niesymetryczne wielkości blastomery i ≤ 10% fragmentacji;
klasa B/C : jak wyżej oraz 21 – 30% fragmentacja bądź niesymetryczne wielkości blastomery i ≤ 11 – 20% fragmentacji;
klasa C: 31 – 50% fragmentacji;
klasa C/D : >50% fragmentacji;
klasa D : całkowita fragmentacja -, nie ma możliwości wyróżnienia blastomerów.
Najlepiej rokują zarodki o odpowiedniej do wieku ilości blastomerów (np. 4-komórkowy zarodek dwudniowy lub 8-komórkowy zarodek trzydniowy) oraz oznaczone literą B i powyżej.
Klasyfikacja blastocyst (V doba od punkcji):
W systemie klasyfikacji blastocyst opracowanym przez Gardnera i Schoolcrafta w 1999 roku, ocenia się:
Za pomocą cyfr od 1 do 6 stopień rozprężenia, czyli wielkość jamy, która w tym czasie powstaje w zarodku::
1. wczesna blastocysta, jama blastocysty jest mniejsza niż połowa objętości embrionu;
2. jama blastocysty jest większa lub równa połowie objętości embrionu;
3. pełna blastocysta – jama zarodka całkowicie wypełnia zarodek;
4. blastocysta o większej objętości niż wczesny embrion; otoczka staje się bardzo cienka;
5. wykluwająca się blastocysta, trofoblast wydostaje się z otoczki;
6. wykluta blastocysta, zarodek całkowicie poza otoczką.
.
Za pomocą pierwszej litery – ocena węzła zarodkowego (ang. Inner Cell Mass, ICM; w skali A – C), z którego powstanie ciało zarodka:
A – wiele komórek, ściśle ułożonych;
B – kilka komórek luźno ułożonych;
C – bardzo mało komórek.
Za pomocą drugiej litery – trofektoderm (TM; w skali A – C), czyli warstwę komórek, które biorą udział w zagnieżdżeniu zarodka i z których powstanie łożysko i błony płodowe:
A – wiele komórek, ściśle ułożonych obok siebie (nabłonkowo);
B – kilka komórek, luźno ułożonych obok siebie (nabłonkowo);
C – bardzo mało dużych komórek.
Oznaczenia literowe najczęściej stosuje się do blastocyst 3 i więcej.
Najlepiej rokują blastocysty powyżej 3 AA–BB.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 17:06
Aina -
Katarii mnie po punkcji do dziś boli brzuch. Dr powiedzial wtedy ze dlugo bedzie bolal. Ale hiper nie mialam. My mielismy 8 z czego 4 sie zaplodnil. No i nieststy dwie zostaly i sie nie przyjęły. Zbieramy teraz kase na ponowne. Wiec sie nie stresuj. Trzymam kciuki zeby wam sie udalo.
Natu nie stresuj sie oszczedzaj sie i moze ta dieta cos pomoze. -
Dziewczyny, ale masakra obudziłam sie dzis z bólem gardła, głowy, nie wiem czy mam gorączkę, ale oczy pala. Co robic??? Niby nie jest zle, ale czuje sie dupowato po pracy wskoczę pod kocyk i herbata z miodem i cytryna, ale oby to nie zaszkodziło Maluszkowi!Aina
-
nick nieaktualny
-
Katarinka, trzymam kciuki za powodzenie
Ja brałam całe mnóstwo leków, oprócz moich standardowych: Prolutex, lutinus, clexane, encorton, nospa, estrofem, medargin, aspirin cardio i czasem relanium.
Ainaa, a dlaczego lekarz nie jest zwolennikiem encortonu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2016, 15:19
-
nick nieaktualny
-
Mi sie wydaje, że dr Zak stosuje leki dodatkowe w ostatecznosci, mysle, ze nie chce obciążąć organizmu, oczywiscie, gdyby encorton był mi konieczny, pewnie by mi go podał. Nigdy nie mówił, ze jest przeciwnikiem tego leku, moze źle sie wyraziałam , wiem tez, ze wiele dziewczyn przyjmuje ten lek, aby zmniejszyc ryzyko odrzucenia zarodka przez organizm.
Katarinko - super wiescie, to teraz dużo spokoju, zdrówka i pozytywnej bety życzę. A powiedz, sami zadecydowaliscie, ze bierzecie dwa zarodki, czy zasugerowano Wam?
Ja mam tylko proluteks i doktor mówi, ze to w 100% wystarczy.
POWODZENIA!Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2016, 17:06
Aina -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny