X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • antonna Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzdzownica gratulacje!! Piekny przyrost :) to kiedy pierwsza ciazowa wizyta?

Iwonn a Ty kiedy powtarzasz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 18:12

dżdżownica lubi tę wiadomość

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny! Za 2 tyg. Doktorek kazał mi jeszcze zacząć brać Letrox a wszystkie wyniki tarczycy mam idealne. Też to brałyscie?

1JyDp2.png
  • Ainaa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżdżownica, super wynik!
    Tarczyca lubi w ciazy oszaleć, a jej wyniki sa bardzo ważne zwłaszcza w I trymestrze. Ja tez musiałam byc lek na tarczyce pomimo wyników w normie na poczatku ciazy.

Aina
  • Odeta Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżdżownica super wynik, gratuluję!
    Z tarczycą jest tak, że na początku ciąży profilaktycznie zwiększa się dawkę leku, bo jak pisała Aniaa lubi oszaleć.
    U mnie z tarczycą jest tak cały czas, raz mam wynik koło 1 lub nawet poniżej, a po miesiącu prawie 3. Nikt nie jest w stanie stanie powiedzieć dlaczego tak się dzieje, bo czy zmieniam leki, czy zostawiam bez zmian ciągle takie wahania.
    Może któraś z Was tak miała i znalazła jakiś sposób na takie wahania tsh?

2018 nasz wyczekany cud z nami :) II IVF
    2019 nasz kropek niespodzianka - rośnij zdrowo :)
    iUWop1.png

16uds65get28u929.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2017, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżdżownica, a jaki masz wynik TSH? Juz kiedys poruszaliśmy ten temat, ze górna granica normy dla kobiet w ciazy to 2,5. Nasi lekarze wola jak poziom TSH nie przekracza 2,0. Z tym TSH jest tak, ze jest to hormon estrogenozalezny i przy zwiększonej podaży estrogenów jego poziom jest wyższy. Czasami tez dieta ma wpływ na TSH :) mi w ciazy wyszedł wynik powyżej 2,5 i pani dr tez chciała, zebym brała ten lek, ale ja sie nie zgodziłam. Wyeliminowałam kilka rzeczy ze swojego jadłospisu i pomogło, nawet pani dr była zdziwiona, ze bez leku tak udało sie obniżyć poziom TSH :)

• iwonn Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ide dopiero w piątek. Chociaż nie wierze ze bedzie ok. Ale trzeba zrobić.

ponad 3 lata starań
    3 IUI
    11/2016 I IVF 4.12 transfer 4aa i 3ba cb
    01/2017 II IVF 25.01 transfer 4AB :(
    dwie blastki zamrożone
    18.03.2017 crio 2 blastki cb
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH mam 2,6 ale norma podaje że do 4,94 jest ok. Ale z tego co piszecie to rozumiem że w ciąży powinno być niższe niż dla "normalnych" ludzi :)

1JyDp2.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwonn wrote:
    Ja ide dopiero w piątek. Chociaż nie wierze ze bedzie ok. Ale trzeba zrobić.

Iwonn myśl pozytywnie! Mi w 5 dpt na sikancu wyszła jedna kreska i też się trochę zalamalam ale mąż mi tłumaczył że było za wcześnie. A w 7 dniu beta była 67. Ty zrobiłaś betę baaardzo wcześnie a pamiętaj że od zagnieżdżenia dopiero po ok 24-48 godz jest we krwi poziom hormonu który wychodzi przy oznaczaniu.

iwonn lubi tę wiadomość

1JyDp2.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dzdzownica! Piękna betka!

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • antonna Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha88 wrote:
    Czasami tez dieta ma wpływ na TSH :) mi w ciazy wyszedł wynik powyżej 2,5 i pani dr tez chciała, zebym brała ten lek, ale ja sie nie zgodziłam. Wyeliminowałam kilka rzeczy ze swojego jadłospisu i pomogło, nawet pani dr była zdziwiona, ze bez leku tak udało sie obniżyć poziom TSH :)

Agniecha a podziel się informacją jakie składniki diety podwyższają TSH? Ja mam co prawda koło 1, ale mąż miał podwyższone (3.6) i brał Euthyrox, ale teraz jak mamy zarodki to mu już Euthyroxu nie będę dawać. Boję się takich syntetycznych hormonów, ale zaufałam w tej kwestii Pani dr no i zależało mi też na szybkim efekcie. I w sumie nasienie było mega spoko na punkcji, więc może to dzięki obniżeniu TSH.

Iwonn trzymam się wersji, że było za wcześnie na betę :) Będę trzymać kciuki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 20:02

iwonn lubi tę wiadomość

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • ajda Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzdzownica może jednak bliźniaki? Ale super! Ja też biore Letrox, bo miałam 2,7 chyba czy jakoś tak, więc spokojnie bierz na czczo i minimum 30 minut dopiero po tym można jeść - to jest ważne bo ja tego nie wiedziałam a wtedy lek się dobrze nie wchłonie... Odpoczywaj i czekaj na wizyte :) Do każdej czas się strasznie wlecze ;(

ajda
  • Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabi decapeptyl miałam wiec widocznie juz jest. Co do diety na tarczyce na pewno duzo ryb, woda cisowianka z jodem, unikanie przetworzonej zywnosci slodyczy I alko. Niewskazane sa tez brokul I kalafior, tak mi dietetyczka polecila.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 20:27

bv5tg9v.png
  • gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy krótko po wzięciu Letroxu mogę brać parę łyków słabej kawy z mlekiem? Odstawiłam ten poranny nawyk, ale jednak mam lepsze samopoczucie i nastrój w pociągu, jak sobie wypiję tę odrobinę przed wyjściem do pracy. Śniadanie jem dopiero w pracy po 1,5h. Jak myślicie?

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze pytanie: gdzie kupujecie i jakie orzechy brazylijskie i morele suszone? Mąż dziś mi kupił 1szy raz i jestem przerażona ceną w stosunku do tego, na jak krótko starczy takie małe opakowanie. Macie jakieś sprawdzone źródło?

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • ajda Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponoć lepiej pić po niż przed ale czy akurat kawe, to nie wiem, nie powiem...

ajda
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2017, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonna, tak jak wspomniała mysza, w diecie na obniżenie poziomu TSH należy unikać warzyw, takich jak kapusta, brukselka, rzodkiew, jarmuz, brukselka czy tez szpinak. Zwłaszcza w ich surowej postaci. Ponadto trzeba wyeliminować z diety soję i produkty pochodne, a takze produkty zawierajace duze ilości fitoestroenow. Warto takze zrezygnować z glutenu. Jesli jest to dla Was sporo wyzwanie, to chociaz odpuścić sobie gluten pszenny. Wskazane sa natomiast ryby morskie oraz orzechy.

Gabrysia, niestety kawa zaburza wchłanianie leków na tafczyce :( Lepiej byłoby po nią sięgnąć troche pozniej, niz zaraz po przyjęciu leku. Orzechy brazylisjkie znajdziesz w lidlu, a morele suszone (takie bez konserwantów) w Piotrze i Pawle, sygnowane ich marka.

gabrysia111 lubi tę wiadomość

• dżdżownica Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabrysia111 wrote:
    I jeszcze pytanie: gdzie kupujecie i jakie orzechy brazylijskie i morele suszone? Mąż dziś mi kupił 1szy raz i jestem przerażona ceną w stosunku do tego, na jak krótko starczy takie małe opakowanie. Macie jakieś sprawdzone źródło?

Morele tylko i wyłącznie w Rossmann bo mają niesiarkowane (takie ciemniejsze) a orzechy wszystkie kupowałam w lidlu.

gabrysia111 lubi tę wiadomość

1JyDp2.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzie jeszcze prócz alabu można w Poznaniu zrobić badania z wynikami online?

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • MAGEDU Znajoma

Wysłany: 2 lutego 2017, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabrysia111 wrote:

polecam sklep internetowy badapak.pl - mają duży wybór, duże opakowania i dobre ceny.

Odnośnie TSH to mogę się wypowiedzieć, bo choruję na niedoczynność i hashimoto, więc doświadczenie w walce z TSH i aTPO mam spore.
    TSH niestety nie da się wprost wyregulować dietą, choć na pewno "czyste" jedzenie pomaga. Na jego wzrost ma duży wpływ stres i wysoki poziom kortyzolu - ja, odkąd zaczęłam się oszczędzać, mniej trenować i sie wyciszyłam, to TSH zaczęło mocno spadać, oczywiście bez leków się nie da.
    Odnośnie kawy - letrox należy brać na czczo i minimum pół godz po wzięciu tabletki można pić wodę i jeść, a kawę przynajmniej po godzinie, bo zmniejsza wchłanianie.
    Co do diety - od 3 lat konsultuje mnie dietetyk kliniczny i dzięki jego radom czuję się teraz tak, jak nigdy. Przede wszystkim kiszonki - soki, kiszone warzywa, codziennie. I rosół - taki gotowany ok. 8-10 godzin, na różnego rodzaju mięsie. Te dwie rzeczy i odstawienie glutenu i nabiału w ciągu miesiąca spowodowały, ze wyniki poprawiły mi się o 100% (a nie brałam jeszcze letroxu, bo dopiero czekałam na wizytę u endokrynologa).

gabrysia111, MedA lubią tę wiadomość

• gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Gdzie jeszcze prócz alabu można w Poznaniu zrobić badania z wynikami online?
    Diagnostyka diag.pl

l22ntv73m8tqf2yc.png
‹‹ 341 342 343 344 345 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ