X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • antonna Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzdzownica gratulacje!! Piekny przyrost :) to kiedy pierwsza ciazowa wizyta?

Iwonn a Ty kiedy powtarzasz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 18:12

dżdżownica lubi tę wiadomość

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny! Za 2 tyg. Doktorek kazał mi jeszcze zacząć brać Letrox a wszystkie wyniki tarczycy mam idealne. Też to brałyscie?

1JyDp2.png
  • Ainaa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżdżownica, super wynik!
    Tarczyca lubi w ciazy oszaleć, a jej wyniki sa bardzo ważne zwłaszcza w I trymestrze. Ja tez musiałam byc lek na tarczyce pomimo wyników w normie na poczatku ciazy.

Aina
  • Odeta Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżdżownica super wynik, gratuluję!
    Z tarczycą jest tak, że na początku ciąży profilaktycznie zwiększa się dawkę leku, bo jak pisała Aniaa lubi oszaleć.
    U mnie z tarczycą jest tak cały czas, raz mam wynik koło 1 lub nawet poniżej, a po miesiącu prawie 3. Nikt nie jest w stanie stanie powiedzieć dlaczego tak się dzieje, bo czy zmieniam leki, czy zostawiam bez zmian ciągle takie wahania.
    Może któraś z Was tak miała i znalazła jakiś sposób na takie wahania tsh?

2018 nasz wyczekany cud z nami :) II IVF
    2019 nasz kropek niespodzianka - rośnij zdrowo :)
    iUWop1.png

16uds65get28u929.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2017, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżdżownica, a jaki masz wynik TSH? Juz kiedys poruszaliśmy ten temat, ze górna granica normy dla kobiet w ciazy to 2,5. Nasi lekarze wola jak poziom TSH nie przekracza 2,0. Z tym TSH jest tak, ze jest to hormon estrogenozalezny i przy zwiększonej podaży estrogenów jego poziom jest wyższy. Czasami tez dieta ma wpływ na TSH :) mi w ciazy wyszedł wynik powyżej 2,5 i pani dr tez chciała, zebym brała ten lek, ale ja sie nie zgodziłam. Wyeliminowałam kilka rzeczy ze swojego jadłospisu i pomogło, nawet pani dr była zdziwiona, ze bez leku tak udało sie obniżyć poziom TSH :)

• iwonn Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ide dopiero w piątek. Chociaż nie wierze ze bedzie ok. Ale trzeba zrobić.

ponad 3 lata starań
    3 IUI
    11/2016 I IVF 4.12 transfer 4aa i 3ba cb
    01/2017 II IVF 25.01 transfer 4AB :(
    dwie blastki zamrożone
    18.03.2017 crio 2 blastki cb
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TSH mam 2,6 ale norma podaje że do 4,94 jest ok. Ale z tego co piszecie to rozumiem że w ciąży powinno być niższe niż dla "normalnych" ludzi :)

1JyDp2.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwonn wrote:
    Ja ide dopiero w piątek. Chociaż nie wierze ze bedzie ok. Ale trzeba zrobić.

Iwonn myśl pozytywnie! Mi w 5 dpt na sikancu wyszła jedna kreska i też się trochę zalamalam ale mąż mi tłumaczył że było za wcześnie. A w 7 dniu beta była 67. Ty zrobiłaś betę baaardzo wcześnie a pamiętaj że od zagnieżdżenia dopiero po ok 24-48 godz jest we krwi poziom hormonu który wychodzi przy oznaczaniu.

iwonn lubi tę wiadomość

1JyDp2.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dzdzownica! Piękna betka!

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • antonna Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agniecha88 wrote:
    Czasami tez dieta ma wpływ na TSH :) mi w ciazy wyszedł wynik powyżej 2,5 i pani dr tez chciała, zebym brała ten lek, ale ja sie nie zgodziłam. Wyeliminowałam kilka rzeczy ze swojego jadłospisu i pomogło, nawet pani dr była zdziwiona, ze bez leku tak udało sie obniżyć poziom TSH :)

Agniecha a podziel się informacją jakie składniki diety podwyższają TSH? Ja mam co prawda koło 1, ale mąż miał podwyższone (3.6) i brał Euthyrox, ale teraz jak mamy zarodki to mu już Euthyroxu nie będę dawać. Boję się takich syntetycznych hormonów, ale zaufałam w tej kwestii Pani dr no i zależało mi też na szybkim efekcie. I w sumie nasienie było mega spoko na punkcji, więc może to dzięki obniżeniu TSH.

Iwonn trzymam się wersji, że było za wcześnie na betę :) Będę trzymać kciuki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 20:02

iwonn lubi tę wiadomość

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • ajda Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzdzownica może jednak bliźniaki? Ale super! Ja też biore Letrox, bo miałam 2,7 chyba czy jakoś tak, więc spokojnie bierz na czczo i minimum 30 minut dopiero po tym można jeść - to jest ważne bo ja tego nie wiedziałam a wtedy lek się dobrze nie wchłonie... Odpoczywaj i czekaj na wizyte :) Do każdej czas się strasznie wlecze ;(

ajda
  • Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabi decapeptyl miałam wiec widocznie juz jest. Co do diety na tarczyce na pewno duzo ryb, woda cisowianka z jodem, unikanie przetworzonej zywnosci slodyczy I alko. Niewskazane sa tez brokul I kalafior, tak mi dietetyczka polecila.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 20:27

bv5tg9v.png
  • gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy krótko po wzięciu Letroxu mogę brać parę łyków słabej kawy z mlekiem? Odstawiłam ten poranny nawyk, ale jednak mam lepsze samopoczucie i nastrój w pociągu, jak sobie wypiję tę odrobinę przed wyjściem do pracy. Śniadanie jem dopiero w pracy po 1,5h. Jak myślicie?

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze pytanie: gdzie kupujecie i jakie orzechy brazylijskie i morele suszone? Mąż dziś mi kupił 1szy raz i jestem przerażona ceną w stosunku do tego, na jak krótko starczy takie małe opakowanie. Macie jakieś sprawdzone źródło?

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • ajda Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2017, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponoć lepiej pić po niż przed ale czy akurat kawe, to nie wiem, nie powiem...

ajda
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2017, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonna, tak jak wspomniała mysza, w diecie na obniżenie poziomu TSH należy unikać warzyw, takich jak kapusta, brukselka, rzodkiew, jarmuz, brukselka czy tez szpinak. Zwłaszcza w ich surowej postaci. Ponadto trzeba wyeliminować z diety soję i produkty pochodne, a takze produkty zawierajace duze ilości fitoestroenow. Warto takze zrezygnować z glutenu. Jesli jest to dla Was sporo wyzwanie, to chociaz odpuścić sobie gluten pszenny. Wskazane sa natomiast ryby morskie oraz orzechy.

Gabrysia, niestety kawa zaburza wchłanianie leków na tafczyce :( Lepiej byłoby po nią sięgnąć troche pozniej, niz zaraz po przyjęciu leku. Orzechy brazylisjkie znajdziesz w lidlu, a morele suszone (takie bez konserwantów) w Piotrze i Pawle, sygnowane ich marka.

gabrysia111 lubi tę wiadomość

• dżdżownica Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabrysia111 wrote:
    I jeszcze pytanie: gdzie kupujecie i jakie orzechy brazylijskie i morele suszone? Mąż dziś mi kupił 1szy raz i jestem przerażona ceną w stosunku do tego, na jak krótko starczy takie małe opakowanie. Macie jakieś sprawdzone źródło?

Morele tylko i wyłącznie w Rossmann bo mają niesiarkowane (takie ciemniejsze) a orzechy wszystkie kupowałam w lidlu.

gabrysia111 lubi tę wiadomość

1JyDp2.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzie jeszcze prócz alabu można w Poznaniu zrobić badania z wynikami online?

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • MAGEDU Znajoma

Wysłany: 2 lutego 2017, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabrysia111 wrote:

polecam sklep internetowy badapak.pl - mają duży wybór, duże opakowania i dobre ceny.

Odnośnie TSH to mogę się wypowiedzieć, bo choruję na niedoczynność i hashimoto, więc doświadczenie w walce z TSH i aTPO mam spore.
    TSH niestety nie da się wprost wyregulować dietą, choć na pewno "czyste" jedzenie pomaga. Na jego wzrost ma duży wpływ stres i wysoki poziom kortyzolu - ja, odkąd zaczęłam się oszczędzać, mniej trenować i sie wyciszyłam, to TSH zaczęło mocno spadać, oczywiście bez leków się nie da.
    Odnośnie kawy - letrox należy brać na czczo i minimum pół godz po wzięciu tabletki można pić wodę i jeść, a kawę przynajmniej po godzinie, bo zmniejsza wchłanianie.
    Co do diety - od 3 lat konsultuje mnie dietetyk kliniczny i dzięki jego radom czuję się teraz tak, jak nigdy. Przede wszystkim kiszonki - soki, kiszone warzywa, codziennie. I rosół - taki gotowany ok. 8-10 godzin, na różnego rodzaju mięsie. Te dwie rzeczy i odstawienie glutenu i nabiału w ciągu miesiąca spowodowały, ze wyniki poprawiły mi się o 100% (a nie brałam jeszcze letroxu, bo dopiero czekałam na wizytę u endokrynologa).

gabrysia111, MedA lubią tę wiadomość

• gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 2 lutego 2017, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaHD wrote:
    Gdzie jeszcze prócz alabu można w Poznaniu zrobić badania z wynikami online?
    Diagnostyka diag.pl

l22ntv73m8tqf2yc.png
‹‹ 341 342 343 344 345 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ