MedArt Poznań
-
WIADOMOŚĆ
-
Dżdżownica super wynik, gratuluję!
Z tarczycą jest tak, że na początku ciąży profilaktycznie zwiększa się dawkę leku, bo jak pisała Aniaa lubi oszaleć.
U mnie z tarczycą jest tak cały czas, raz mam wynik koło 1 lub nawet poniżej, a po miesiącu prawie 3. Nikt nie jest w stanie stanie powiedzieć dlaczego tak się dzieje, bo czy zmieniam leki, czy zostawiam bez zmian ciągle takie wahania.
Może któraś z Was tak miała i znalazła jakiś sposób na takie wahania tsh?
-
nick nieaktualnyDżdżownica, a jaki masz wynik TSH? Juz kiedys poruszaliśmy ten temat, ze górna granica normy dla kobiet w ciazy to 2,5. Nasi lekarze wola jak poziom TSH nie przekracza 2,0. Z tym TSH jest tak, ze jest to hormon estrogenozalezny i przy zwiększonej podaży estrogenów jego poziom jest wyższy. Czasami tez dieta ma wpływ na TSH mi w ciazy wyszedł wynik powyżej 2,5 i pani dr tez chciała, zebym brała ten lek, ale ja sie nie zgodziłam. Wyeliminowałam kilka rzeczy ze swojego jadłospisu i pomogło, nawet pani dr była zdziwiona, ze bez leku tak udało sie obniżyć poziom TSH
-
iwonn wrote:Ja ide dopiero w piątek. Chociaż nie wierze ze bedzie ok. Ale trzeba zrobić.
Iwonn myśl pozytywnie! Mi w 5 dpt na sikancu wyszła jedna kreska i też się trochę zalamalam ale mąż mi tłumaczył że było za wcześnie. A w 7 dniu beta była 67. Ty zrobiłaś betę baaardzo wcześnie a pamiętaj że od zagnieżdżenia dopiero po ok 24-48 godz jest we krwi poziom hormonu który wychodzi przy oznaczaniu.iwonn lubi tę wiadomość
-
agniecha88 wrote:Czasami tez dieta ma wpływ na TSH mi w ciazy wyszedł wynik powyżej 2,5 i pani dr tez chciała, zebym brała ten lek, ale ja sie nie zgodziłam. Wyeliminowałam kilka rzeczy ze swojego jadłospisu i pomogło, nawet pani dr była zdziwiona, ze bez leku tak udało sie obniżyć poziom TSH
Agniecha a podziel się informacją jakie składniki diety podwyższają TSH? Ja mam co prawda koło 1, ale mąż miał podwyższone (3.6) i brał Euthyrox, ale teraz jak mamy zarodki to mu już Euthyroxu nie będę dawać. Boję się takich syntetycznych hormonów, ale zaufałam w tej kwestii Pani dr no i zależało mi też na szybkim efekcie. I w sumie nasienie było mega spoko na punkcji, więc może to dzięki obniżeniu TSH.
Iwonn trzymam się wersji, że było za wcześnie na betę Będę trzymać kciuki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 20:02
iwonn lubi tę wiadomość
👧 2017 ❤ 👶 2021
-
Dzdzownica może jednak bliźniaki? Ale super! Ja też biore Letrox, bo miałam 2,7 chyba czy jakoś tak, więc spokojnie bierz na czczo i minimum 30 minut dopiero po tym można jeść - to jest ważne bo ja tego nie wiedziałam a wtedy lek się dobrze nie wchłonie... Odpoczywaj i czekaj na wizyte Do każdej czas się strasznie wlecze ;(ajda
-
Gabi decapeptyl miałam wiec widocznie juz jest. Co do diety na tarczyce na pewno duzo ryb, woda cisowianka z jodem, unikanie przetworzonej zywnosci slodyczy I alko. Niewskazane sa tez brokul I kalafior, tak mi dietetyczka polecila.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2017, 20:27
-
Dziewczyny, a czy krótko po wzięciu Letroxu mogę brać parę łyków słabej kawy z mlekiem? Odstawiłam ten poranny nawyk, ale jednak mam lepsze samopoczucie i nastrój w pociągu, jak sobie wypiję tę odrobinę przed wyjściem do pracy. Śniadanie jem dopiero w pracy po 1,5h. Jak myślicie?
-
nick nieaktualnyAntonna, tak jak wspomniała mysza, w diecie na obniżenie poziomu TSH należy unikać warzyw, takich jak kapusta, brukselka, rzodkiew, jarmuz, brukselka czy tez szpinak. Zwłaszcza w ich surowej postaci. Ponadto trzeba wyeliminować z diety soję i produkty pochodne, a takze produkty zawierajace duze ilości fitoestroenow. Warto takze zrezygnować z glutenu. Jesli jest to dla Was sporo wyzwanie, to chociaz odpuścić sobie gluten pszenny. Wskazane sa natomiast ryby morskie oraz orzechy.
Gabrysia, niestety kawa zaburza wchłanianie leków na tafczyce Lepiej byłoby po nią sięgnąć troche pozniej, niz zaraz po przyjęciu leku. Orzechy brazylisjkie znajdziesz w lidlu, a morele suszone (takie bez konserwantów) w Piotrze i Pawle, sygnowane ich marka.gabrysia111 lubi tę wiadomość
-
gabrysia111 wrote:I jeszcze pytanie: gdzie kupujecie i jakie orzechy brazylijskie i morele suszone? Mąż dziś mi kupił 1szy raz i jestem przerażona ceną w stosunku do tego, na jak krótko starczy takie małe opakowanie. Macie jakieś sprawdzone źródło?
Morele tylko i wyłącznie w Rossmann bo mają niesiarkowane (takie ciemniejsze) a orzechy wszystkie kupowałam w lidlu.gabrysia111 lubi tę wiadomość
-
gabrysia111 wrote:I jeszcze pytanie: gdzie kupujecie i jakie orzechy brazylijskie i morele suszone? Mąż dziś mi kupił 1szy raz i jestem przerażona ceną w stosunku do tego, na jak krótko starczy takie małe opakowanie. Macie jakieś sprawdzone źródło?
polecam sklep internetowy badapak.pl - mają duży wybór, duże opakowania i dobre ceny.
Odnośnie TSH to mogę się wypowiedzieć, bo choruję na niedoczynność i hashimoto, więc doświadczenie w walce z TSH i aTPO mam spore.
TSH niestety nie da się wprost wyregulować dietą, choć na pewno "czyste" jedzenie pomaga. Na jego wzrost ma duży wpływ stres i wysoki poziom kortyzolu - ja, odkąd zaczęłam się oszczędzać, mniej trenować i sie wyciszyłam, to TSH zaczęło mocno spadać, oczywiście bez leków się nie da.
Odnośnie kawy - letrox należy brać na czczo i minimum pół godz po wzięciu tabletki można pić wodę i jeść, a kawę przynajmniej po godzinie, bo zmniejsza wchłanianie.
Co do diety - od 3 lat konsultuje mnie dietetyk kliniczny i dzięki jego radom czuję się teraz tak, jak nigdy. Przede wszystkim kiszonki - soki, kiszone warzywa, codziennie. I rosół - taki gotowany ok. 8-10 godzin, na różnego rodzaju mięsie. Te dwie rzeczy i odstawienie glutenu i nabiału w ciągu miesiąca spowodowały, ze wyniki poprawiły mi się o 100% (a nie brałam jeszcze letroxu, bo dopiero czekałam na wizytę u endokrynologa).gabrysia111, MedA lubią tę wiadomość