X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie ciągnie do wszystkiego i bym tylko żarła najchetniej :D

Imbirek91 lubi tę wiadomość

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imbirek91 wrote:
    Jesteś już w 24 tc i ci nadal nie przeszło to? Myślałam że z czasem minie a tu mnie zmartwilaś... ;) no nic, będę dalej szukać 'swojego' smaku. A od słodyczy w zasadzie też mnie odrzuca, jeśli już to bardziej do slonego mnie ciągnie.

Niestety mam wrażenie że jest coraz "gorzej" haha :) ale przez takie zdrowe odżywianie mało przytyłam i nie mam zagrożenia cukrzyca ciążową:) nie ma tego złego... ;)

1JyDp2.png
  • gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sumie od tygodnia widzę, że przeszły mi awersje pokarmowe i odrzucenie przed wieloma zapachami. Czytałam "W oczekiwaniu na dziecko" i generalnie w I trymestrze nie trzeba tak restrykcyjnie jeść wszystkiego, co zdrowe, bo i tak wiele kobiet wielu pokarmów nie jest w stanie przełknąć, a na tym etapie dziecko jeszcze nie pobiera tyle z naszego pożywienia. Najważniejsze by cokolwiek jeść. Od II trymestru warto jednak lepiej pilnować wartości tego, co jemy, więc za chwilę będziesz miała szansę nadrobić :)

Ja osobiście zawsze miałam słabość do słodyczy i niemal ciągle mam na nie ochotę. Miałam moment z ogromnymi chęciami na słone czy kwaśne rzeczy, ale się uspokoiło.
    Ja się muszę wyjątkowo pilnować, bo już podpadam pod otyłość i nie mogę przegiąć...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2017, 13:37

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • Malina_ Nowa

Wysłany: 24 czerwca 2017, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,mam prośbę czy mogłaby któraś z Was napisać jak w rozkładzie czasowym wygląda sama stymulacja, chodzi mi o to, w które dni mniej więcej wypada pierwsza ocena, potem kolejne, kiedy punkcja. Wydaje mi się,że o tym juz wiele razy pisalyscie na forum, ale nie mogę znaleźć. Z góry dziękuję za odp.:-)

• gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam wizytę w 3, 12 i 14 dc. W 15dc badanie estradiolu i progesteronu (bo pęcherzyki dzień wcześniej wyglądały już spoko, ale Pani dr chciała potwierdzić hormony) i punkcja w 17dc. Ale pamiętaj, że każdy inaczej reaguje na leki i niekiedy potrzeba więcej USG.

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • kiciakocia Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżdżownica niestety Cię zmartwię. Ja odzywam się bardzo zdrowo (w tej ciąży to już w ogóle wchodzi mi od początku głównie chudy nabiał, warzywa, lekkie rzeczy) a cukrzycę ciążową mam ;) także niespodzianka- zdrowe odżywianie nie gwarantuje niestety braku cukrzycy ciążowej ;) u mnie aktualnie +5 kg, urosła mi tylko piłka z przodu. Ogólnie noszę rozmiar xs/s także cukrzyca nie dotyczy tylko osób z nadwagą. W pierwszej ciąży jadłam mniej zdrowo (więcej zachcianek) a cukrzycy nie było a teraz proszę.

No i te soki to bomby cukrowe, chyba że warzywne. Na to radzę uważać. U mnie są kompletnie zakazane

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2017, 16:58

• Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kicia, jej, soki to jedyne moje marzenie więc trudno, póki co będę pić - wiem że kupa cukru, itd.ale jak sobie jeszcze tego odmówię to moje życie straci sens ;) ja ogólnie jako tako awersji zapachowych nie mam i nie miałam, a do jedzenia mam awersję tak w ogóle, do niczego konkretnego tylko do całego jedzenia! Ale to mnie wkurza bo jestem głodna, ale ciężko mi coś w siebie wrzucić i weź tu bądź mądry... A słodycze jeszcze przed ciążą uwielbiałam ale chwilowo nie uwielbiam ;) jak ja bym chciała, żeby to akurat mi zostało do końca życia ;)
    A a propos ciąży i poradników- czytać, nie czytać? A jeśli czytać to polecacie coś sensownego?

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malina_ wrote:
    Cześć,mam prośbę czy mogłaby któraś z Was napisać jak w rozkładzie czasowym wygląda sama stymulacja, chodzi mi o to, w które dni mniej więcej wypada pierwsza ocena, potem kolejne, kiedy punkcja. Wydaje mi się,że o tym juz wiele razy pisalyscie na forum, ale nie mogę znaleźć. Z góry dziękuję za odp.:-)
    Malina to wszystko też zależy na jakich lekach i dawkach pojedziesz i u którego z lekarzy ;) ale ogólnie tak jak Gabi ci pisała pewnie 3 dc a później po ok. 7 dniach stymulacji jeśli idziesz na Puregonie, nie wiem jak jest na elonvie. No i później w zależności od tego jak będą wyglądać Twoje pęcherzyki, albo od razu poznasz datę punkcji albo raz-dwa jeszcze będziesz musiała się przejechać na podgląd. To tak naprawdę sprawa indywidualna ale punkcja średnio pewnie się zamknie między 12 a 18 dc, wydaje mi się, że ja przy swoich stymulacjach właśnie tak mniej więcej w takim przedziale czasowym miałam, ale akurat u mnie za każdym razem było inaczej dlatego taki rozstrzał ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2017, 17:20

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • kiciakocia Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soki w rozsądnych dawkach są ok byle nie litr dziennie :) ja też sobie w pierwszym trymestrze pozwalałam na 300 ml pomarańczowego, bo czułam chwilową ulgę w mdłościach po nim :) potem musiałam go porzucić bo nasilał zgagę. Teraz wypijam codziennie dwa litrowe dzbanki wody z lodem, sokiem z cytryny, limonką i świeżą miętą. Uwielbiam :) orzeźwia i chłodzi w upały, a i mocz pięknie zakwasza przy okazji
    Brakiem apetytu się Imbirku nie przejmuj. Ja do 14 tc prawie nic nie jadłam przez mdłości i wymioty, dr kazała się nawadniać i jeść cokolwiek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2017, 18:06

• antonna Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem więcej niż przed ciążą ;) Nie mam już jakichś szczególnych smaków na konkretne rzeczy, po prostu jem wszystko. Zobaczymy jak ta moja glukoza będzie wyglądać za miesiąc. Jakby były problemy to ograniczę węgle z bólem serca hehe. Póki co przytyłam 3.5 kg.

Imbirek ja sobie czytam jakieś książki o niemowlakach, a nie o samej ciąży. I jeszcze o karmieniu piersią coś przeczytam.

👧 2017
    👧 2021
    👶 2022
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiciakocia narazie glukoza 78 na czczo i 4,8% hemoglobina glikowana :) a test obciążenia glukozą jeszcze przede mną ale nie wiem czy się zdecyduje. Z dwojga złego wolę od razu przejść na dietę cukrzycowa niż pić 75 g glukozy :) ;)
    A Ty jakie miałaś wyniki?

1JyDp2.png
  • gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zwracam uwagę na skład soków (są takie, które w ogóle nie są słodzone). Fakt - cukier owocowy to nadal cukier, ale niejako taki sok to zamiennik dla owocu w całości. Możesz też ewentualnie sama wyciskać soki, do tego najlepsza będzie wyciskarka wolnoobrotowa, bo nie podgrzewa miąższu.

Ja skupiam się na książkach z polecenia wielu znajomych jednej autorki Heidi Murkoff: "W oczekiwaniu na dziecko", "Dieta przyszłej matki", a na II/III trymestr zostawiam sobie "Pierwszy rok życia dziecka" i "Drugi rok życia dziecka". Przystępnie napisane, na razie mi odpowiadają.

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imbirek ja właśnie jak na nic nie miałam ochoty to jadłam ziemniaki z masłem albo z kwaśna śmietana.
    A z poradników polecam "w Paryżu dzieci nie grymasza" :)

1JyDp2.png
  • kiciakocia Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżdżownica na czczo 76, hemoglobina glikowana 4,5%
    Po 2 tyg krzywa i na czczo 80, po 2h 160. Moja hemoglobina glikowana sprzed dwóch dni to 4,7%

• dżdżownica Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabrysia sok w ogóle nie może być slodzony, ja ma dodatek cukru to wtedy jest nektar albo napój.
    A też mam wyciskarke i bardzo sobie chwale:))) pomarancza+kiwi+ zielona pietruszka to po prostu bajka ;)

1JyDp2.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiciakocia wrote:
    Dżdżownica na czczo 76, hemoglobina glikowana 4,5%
    Po 2 tyg krzywa i na czczo 80, po 2h 160. Moja hemoglobina glikowana sprzed dwóch dni to 4,7%

Masakra. To może jednak powinnam się zdecydować na to tragiczne badanie :(

1JyDp2.png
  • gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jak zapytałam Panią dr o glukozę, to powiedziała, że hemoglobina glikowana daje obraz średni z ostatniego miesiąca, a glukoza tylko na dany moment. I bądź tu mądry... Ja badałam tylko hemoglobinę, glukozy Pani dr nie zlecała

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • antonna Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi Pani dr powiedziała, że jak hemoglobina glikowana wyjdzie mi znowu poniżej 5% to nie muszę robić testu obciążenia glukozą, ale z tego co widzę u Ciebie kicia był dobry wynik, a mimo to cukrzyca jest? Czy Ty właściwie masz cukrzycę, czy stan przedcukrzycowy?

👧 2017
    👧 2021
    👶 2022
  • antonna Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabrysia111 wrote:
    A ja jak zapytałam Panią dr o glukozę, to powiedziała, że hemoglobina glikowana daje obraz średni z ostatniego miesiąca, a glukoza tylko na dany moment. I bądź tu mądry... Ja badałam tylko hemoglobinę, glukozy Pani dr nie zlecała

Nie z ostatniego miesiąca, a z dwóch-trzech ostatnich miesięcy.

👧 2017
    👧 2021
    👶 2022
  • gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2017, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To w takim razie nie będzie tak, że glukoza szybciej pokaże, że coś jest nie tak?

l22ntv73m8tqf2yc.png
‹‹ 511 512 513 514 515 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ