X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imbirek91 wrote:
    Bella ja nie wiem, być może w mojej klinice była kontrola która im się tego przyczepiła a do twojej jeszcze nie dotarła? Nie mam pojęcia, zresztą czy mogą zniszczyć czy muszą mrozić to i tak nie mamy na to wpływu żadnego bo to nie my decydujemy niestety... Ale są tu dziewczyny które badały to może one znają odpowiedź na to pytanie co aktualnie robią z zarodkami nieprawidłowymi po BADANIU NGS, nie po spojrzeniu na szkiełko gdzie widzisz od razu że zarodek do dupy. 3 czy 4 msc temu dr mi mówiła że po Ngs nie ma niszczenia a jakoś chyba na początku roku mieli kontrolę.
    Bez sensu. W koncu jest to uregulowane prawnie :/

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • Elelinka Koleżanka

Wysłany: 3 listopada 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anna_b wrote:
    Embryo glue jest w standardzie i w cenie.

a możesz napisać jak wyglądają kwestie formalne i płatności, czy za zabieg płaci się z góry czy etapami?

• Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella a może to jest tak jak z urzędem skarbowym? Przepisy wszędzie w teorii takie same a interpretacja różna? Ja dzwonię do swojej skarbówki i moja mi mówi że dobrze robię a za chwilę dzwoni do mnie księgowa klienta z fochem że źle zrobiłam bo w jej urzędzie jest inna interpretacja? ;)

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • anna_b Ekspertka

Wysłany: 3 listopada 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak pisały dziewczyny - opłata w dniu punkcji ( oprócz opłaty za mrożenie ). Jeśli nie miałabyś transferu świeżego zarodka to za transfer można zapłacić później ( przynajmniej tak było kilka miesięcy temu ). Niektóre dziewczyny dogadywały się indywidualnie z lekarzem co do terminów płatności , wiec w razie czego możesz spróbować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2017, 12:03

• antonna Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "...zdolny do prawidlowego rozwoju.." mozna pewnie rozumiec na wiele sposobow. Zarodek z wada genetyczna, np. z Zespolem Downa ma szanse takie jak zdrowy zarodek rozwinac sie i zaowocowac ciaza, a potem dzieckiem. Byc moze tu wlasnie jest niescislosc. A niezdolne do prawidlowego rozwoju to moze sa tylko te, ktore same z siebie przestaną sie rozwijac i obumra.

Ale ja tam nie wiem, to tylko moje luzne interpretacje :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2017, 12:11

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    "...zdolny do prawidlowego rozwoju.." mozna pewnie rozumiec na wiele sposobow. Zarodek z wada genetyczna, np. z Zespolem Downa ma szanse takie jak zdrowy zarodek rozwinac sie i zaowocowac ciaza, a potem dzieckiem. Byc moze tu wlasnie jest niescislosc. A niezdolne do prawidlowego rozwoju to moze sa tylko te, ktore same z siebie przestaną sie rozwijac i obumra.

Ale ja tam nie wiem, to tylko moje luzne interpretacje :D
    Ale z drugiej strony ciaze, w ktorej zdiagnozuje sie zd mozna legalnie terminowac, wiec nie jest to "prawidłowy rozwój".

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤

Matylda 🩷11.08.2022

preg.png
  • Alberta Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moly o której wizyta u dr B dziś?

Endometrioza, 3 laparo usuniety jajnik, 2 histero polipy, PAI homo, Mthfr oba hetero, VR2 hetero
    4 IVF, 4 transfery bez sukcesu
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2017, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alberta wrote:
    Moly o której wizyta u dr B dziś?

16.30, zaraz wyjeżdżam, bo korki dzisiaj pewnie będą ogromne i czeka nas trochę stania :)

dam znać później, mam nadzieję, że wrócę z dobrymi wiadomościami :)

Imbirek91, Alberta lubią tę wiadomość

• Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella póki co i w teorii można terminować ale znajdź legalnie szpital który się na to zdecyduje i nie będzie cię przyciągał tak długo że już będzie za późno, "bo nie ma jakiegoś tam prof który tylko on jeden jedyny może o tym zdecydować"? Gdzieś czytałam ostatnio artykuł że tylko jeden szpital w Polsce wykonuje aborcję bez problemów jeśli Ci ona przysługuje i nagle zaczęły się nim interesować organizacje pro-life a za nimi ministerstwo...
    Antonna a ty jeszcze się trzymasz? Super!

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • Alberta Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała HD dziękuję za radę, że hormony na sztucznym cyklu nie są tak istotne jak obraz USG.
    Olga kopie i wywija? ;)

Endometrioza, 3 laparo usuniety jajnik, 2 histero polipy, PAI homo, Mthfr oba hetero, VR2 hetero
  • Alberta Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Anglii antykoncepcja jest darmowa. Mam pięć Marvelonów do rozdania.

Mysza1986 lubi tę wiadomość

• klopsik Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny, potrzebuje Waszej porady.

Może, któreś pamiętają, że u mnie była sprawa z niepękniętym pęcherzykiem. Do tego dostałam luteinę i acard z zaleceniem, żeby brać 14 dni, a po tym czasie robić betę. Dzisiaj mija 14 dni (30dc). Zazwyczaj cykle mam 33-37 dni. Temp dzisiaj już lekko spadła.
    Jest w ogóle sens iść robić betę? Dla mnie to cykl bez nadziei i nie chciałabym się dodatkowo zadręczać.

Jaka jest Wasza opinia, iść mimo wszystko?

• Alberta Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tiliana myślę o Twojej tarczycy. Ja jestem na Letroxie dożywotnio po jodzie radioaktywnym. Może spróbuj ten lek. Także warto suplementować jod. Zięba pisze o płynie Lugola oraz tabletkach Iodoral. Kupiłam je na Amazonie choć jak mi mówił lekarz to polewanie samochodu benzyną. Jajniki jednak są jodochłonne i może tego pierwiastka brakuje. Ogólnie mimo jodowanej soli ludzie mają spore braki. By pokryć dawkę dzienną Zięba pisze to 35 łyżeczek soli jodowanej.

• Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alberta to ciekawe co piszesz z tym jodem bo ja 1,5 roku go brałam (jodid) a nagle dr ni z gruszki ni z pietruszki kazała odstawić i jak odstawiłam to zaszłam. Być może przypadek, w ogóle to nawet nie wiem czemu dr kazała mi ten jod odstawić tak nagle (może znów coś przeczytała) z tym że ja tarczycę mam w miarę ok. Niby cechy delikatnego Hashimoto w wynikach krwi ale jak byłam u endo na usg to stwierdziła że obraz usg nie sugeruje hashi. Oczywiście przez cały czas starań mimo to biorę euthyrox a teraz letrox w różnych dawkach w zależności od wyniku ;)
    Klopsik ja bym się przeszła na tę betę dla świętego spokoju, na szczęście beta nie jest strasznie drogim badaniem, ale ja też nigdy nie bawiłam się w obserwację cyklu więc jeśli ty tam mierzysz tę temp i znasz swój organizm dokładnie to zrób może sikanca i tyle ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2017, 16:45

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2017, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff to się doczekałam tego wyniku na MTHFR po ponad dwóch tygodniach.
    Nie wykryto wariantu c.677C>T i c.1298C>T w gen. MTHFR .
    Mam nadzieję, teraz że ta homocysteina spadnie.
    W poniedziałek wizyta więc dowiem się co dalej :)
    Fajnie by było gdybyśmy mogli startować...

Imbirek91, Alberta, dżdżownica lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2017, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tiliana napisała:

A mozesz powiedziec jakie badania dodatkowe zleciła Ci dr K?

Na nietolerancję glutenu i trombofilie.
    Te drugie z wyraźnym wskazaniem, bo zrobił mi się zakrzep w nodze i to prawdopodobnie było przyczyną niepowodzenia. Mimo, że brałam Clexane i aspirynę cardio.

Jeśli chodzi o przechowywanie zarodków nieprawidłowych genetycznie to w medart je zamrażają aż do odwołania (jak się rząd zmieni:)). Narazie dr K mówiła, że nie mogą niszczyć żadnych zarodków i jak się polityka zmieni to będą się odzywać jaka jest nasza dalsza decyzja.

Ja miałam 2 zarodki nieprawidłowe genetycznie i 1 był z mutacją, która nie miała szansy na urodzenie dziecka (ciąże nawet jeśli są obumierają), a drugi zarodek to dziewczynka z zespołem Turnera.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2017, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Dostałam własnie wyniki odnośnie nietolerancji glutenu i niestety wyszło pozytywnie.

HLA-DQ8 POZYTYWNY
    HLA-DQ2 NEGATYWNY

Dziewczyny co do dla mnie oznacza? Dalsze badania?

• Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możesz zbadać przeciwciała bo obecność genu nie świadczy o chorobie ale jesteś już i tak skazana na dietę BG u dr K ;) ale jakbyś chciała robić ewentualnie te przeciwciała żeby mieć całkowity obraz sytuacji to zanim zaczniesz dietę, bo jak już zaczniesz to po ptakach. Tak czy siak czeka cię teraz prawdopodobnie od 3 do 6 msc przerwy w staraniach, bo dr nie zrobi żadnych działań jeśli nie będziesz przez co najmniej te 3 msc na diecie BG.

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    susełek wrote:
    hej Dostałam własnie wyniki odnośnie nietolerancji glutenu i niestety wyszło pozytywnie.

HLA-DQ8 POZYTYWNY
    HLA-DQ2 NEGATYWNY

Dziewczyny co do dla mnie oznacza? Dalsze badania?

Możesz zrobić przeciwciała ale nawet jak wyjda ujemne to i tak dieta bezglutenowa. Ja miałam taka sytuację, tylko że oba geny pozytywne. Przeciwciał brak ale dr kazał przejść na dietę.

1JyDp2.png
  • Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 3 listopada 2017, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha! Wiedziałam że nasza świeżo upieczona mamuśka się odezwie jak tylko temat BG się pojawi ;)
    I co tam mamo? Jak sobie radzicie? Z tego co kojarzę to ty już masz jednego synka adopotowanego prawda? Jak zareagował na braciszka?

M&K <3 2017
    M 😍 2020
‹‹ 630 631 632 633 634 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ