X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • Alberta Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady ja mam tylko jeden zarodek po raz trzeci i jak mówi dr Ż jeden wystarczy.
    Rozumiem że myślisz na zapas i też dr Lewandowskiego bym wybrała nad Bocianem.
    Anakonda liczę że jeszcze w tym roku będzie crio.
    Imbirek super ciekawe są informacje o Twoich chłopcach. Mają już imiona?

Endometrioza, 3 laparo usuniety jajnik, 2 histero polipy, PAI homo, Mthfr oba hetero, VR2 hetero
    4 IVF, 4 transfery bez sukcesu
  • Alberta Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Ankabe, ja też krwawiłam po scratchingu. Ale umiarkowanie, wszelkie mocne należy konsultować.
    Dziś pani dietetyk mi powiedziała, że kobiety starające się oraz w ciąży nie powinny jeść cytrusów.

Endometrioza, 3 laparo usuniety jajnik, 2 histero polipy, PAI homo, Mthfr oba hetero, VR2 hetero
    4 IVF, 4 transfery bez sukcesu
  • gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alberta wrote:
    Dziś pani dietetyk mi powiedziała, że kobiety starające się oraz w ciąży nie powinny jeść cytrusów.
    A powiedziała dlaczego? Bardzo mnie to ciekawi

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2017, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alberta napisała:

Świetnie bo zjadam codziennie kilogram mandarynek ... eh

LAdy bardzo mi przykro. Ściskam mocno oby ten zarodek, który został był tym jedynym.

• Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasia no to amh musisz mieć na pewno do refundacji :)
    Immunologii i tak bym nie ruszała bez konsultacji z dc Paśnikem, bo jeśli chcesz się tym zająć tak na serio i na sto procent to wydaje mi się bez sensu chodzenie do jakiekolwiek lekarza ale to już twoja decyzja :) bo nawet jeśli zrobisz sobie badania to wszyscy lekarze w medarcie je oleją bo immunologia jest be! A z kolei jak pójdziesz do Paśnika to nie wiem czy zaakceptuje ci badania które sobie zrobisz i czy po prostu nie stwierdzi że 'Pani to bez sensu robiła i tak musi Pani zrobić to i to i tamto i wyjdzie 6 stówek' ale pytanie własnie sprowadza się do tego czy chcesz rzeczywiście zająć się na poważnie immunologią czy zrobić sobie badania bo tak :) bo Paśnik zleca tak naprawdę każdemu inne badania po zapoznaniu się z twoją historią - ja na przykład miałam zupełnie coś innego niż anakonda. Jedyne pewne co możesz zrobić to helicobakter pyroli bo to zleca każdemu :)
    Alberta a ty znalazłaś się nagle u Żaka z powrotem czy coś przeoczyłam? By byłam pewna że ty u młodego B jesteś :)

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2017, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasiaaa ja też mam pakiet w medicover i miałam podobny pomysł do twojego. Poszłam do internisty, a ta zasłaniała się, ze nie nie może dać mi skierowania ot tak sobie. Tylko musi podać uzasadnienie. Więc wyciągnełam tylko skierowania na tarczycę tsh, tf4 i anty-tpo i anty-tg oraz glukozą. Według medicover problemy z zajściem w ciąże to nie choroba.
    Ale spróbuj, może trafisz na bardziej przychylnego lekarza. Daj znać jak Ci poszło i u kogo, to może i ja się przejde jeszcze raz :)

• Jasiaaa Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imbirek, o jakiej refundacji mówisz? Powiem szczerze, chce wszystkie badania jakie mogę porobić na medicover i inne sposoby zeby jak najwiecej kasy zaoszczędzić na dalesze starania.

l22nej28tcppkg68.png
  • Jasiaaa Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susełek, uważam ze spróbować nie zaszkodzi. Dam znać.

l22nej28tcppkg68.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2017, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś

Alberta właśnie dlaczego te cytrusy niewskazane? Ja teraz żyję pomarańczami :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2017, 18:25

• Imbirek91 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasia amh musisz mieć zbadane do refundacji leków, przynajmniej ja musiałam mieć bo bez tego bym nie dostała leków z refundacją bo tam jest/było jakieś kryterium że jak amh jest bardzo, bardzo niziutkie to refundacji nie ma bo i tak są marne szanse na uzyskanie komórki, bo to znaczy że rezerwa ci się wyczerpała ale to było ponad 2 lata temu to może teraz cos się zmieniło :)
    Jasia rozumiem wszystkie inne badania tylko nie Immunologia, bo to jest naprawdę wąska dziedzina w której mamy raptem w Polsce kilku specjalistów, którzy ukierunkowani są równocześnie na niepłodność i jeśli chcesz się za to zabrać na sto procent to czeka cię wycieczka do Łodzi (w Poznaniu chyba też jest jakiś immunolog ale jednak wszyscy jakoś lecą do tej Łodzi) i obawiam się że i tak wydasz koło 6 stówek na badania na miejscu, ale jak masz okazję to sobie trzaśnij te badania, najwyżej będziesz musiała dorobić lub zrobić od nowa już w ośrodku specjalizującym się w immunologii :) pytanie tylko czy rzeczywiście chcesz się zacząć w to bawic bo jeśli tak to same wyniki nie powiedzą ci absolutnie nic bo są tak złożone że muszą być zinterpretowane przez immunologa bo tak jak mówię w medarcie nawet na nie nie spojrzą. Ale pytaj myszy i anakondy co one robiły może akurat coś znajduje się z tych badań w twoim pakiecie :)
    Ja miałam helicobakter pyroli, przeciwciała przeciwjadrowe ana, przeciwciała antykardiolipinowe igg/igm i cytokiny ze współczynnikiem th1 i th2 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2017, 18:37

M&K <3 2017
    M 😍 2020
  • Jasiaaa Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam juz refundowane leki a amh nie badalam. Może coś się zmieniło. Planuję wycieczkę do Łodzi ale to w przyszłym roku. A do tego czasu muszę coś ze soba robić bo nie wysiedze.

l22nej28tcppkg68.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 grudnia 2017, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasia ja też miałam badane amh do refunadacji purgeonu. Dr K mówiła, że już na usg widzi, że mam jeszcze dużo jajeczek, ale badanie musimy zrobić zeby było w papierach do refundacji.

kornelkornel napisała:
    W tym cyklu na pewno nie będzie transferu, bo grozi mi hiperstymulacka...
    Więc w którym dniu cyklu będzie ( mam nadzieje ) wykonany transfer ?

Ja miałam crio w 20 dniu cyklu.

• Jasiaaa Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    susełek wrote:
    Jasia ja też miałam badane amh do refunadacji purgeonu. Dr K mówiła, że już na usg widzi, że mam jeszcze dużo jajeczek, ale badanie musimy zrobić zeby było w papierach do refundacji.

Dziwna sprawa. Ja nie miałam.

l22nej28tcppkg68.png
  • semi123 Koleżanka

Wysłany: 5 grudnia 2017, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny :) Chciałabym Was o coś spytać, bo zależy mi na wiedzy jak to widzą lekarze z Medartu i jak Wy miałyście bo moja Pani dr chyba nie bardzo się na tym zna. Aktualnie jestem w 21tc, pisałam Wam że mam mutację MTHFR i wysoką homocysteinę ( dowiedziałam się o tym dzięki wizycie u dr Kubiaczyk, bo mieliśmy podchodzić do in vitro ale udało się naturalnie). W związku z tym biorę Clexane 0,4 i Acard. Jednak kilka dni temu zemdlałam i trafiłam do szpitala, gdzie zrobili mi m.in: APTT które wynosi 22,7 s ( 26-38) i INR 0,85 (0,8-1,3) więc wychodzi na to, że pomimo brania leków krew bardzo szybko krzepnie, a myślałam, że będzie odwrotnie zwłaszcza, że kiedy leżałam z plamieniem w 5tc te parametry były wyższe, a wtedy nie brałam nawet Clexane. Lekarz ze szpiatala twierdzi, że jest ok, że ciąża zwiększa krzepliwość niemniej jednak mnie to zaczęło martwić. Dlatego też chciałabym Was zapytać, co o tym myślicie, czy powinnam może poprosić o zwiększenie dawki Clexane? I czy wykonać to badanie anty-Xa o którym pisałyście ( gdybyście mogły przypomnieć zasady i w jakim tc miałyście je wykonywane) ? I czy miałyście w trakcie ciąży zwiększaną dawkę Clexane ? Nawkręcałam sobie że może się zrobić jakiś zakrzep.. Nie umiem się cieszyć z ciąży jak nie czekam i boje się usg genetycznego, to potem połówkowego a teraz zakrzepów :( Nie zdążyłam przed ciążą zrobić już innych mutacji w kierunku trombofili. A w jakiej dawce stosowałyście kwas acetylosalicylowy ? I kiedy według lekarzy z Medartu należy odstawić acard ? Po artykule mamaginekolog boję się jakiegoś przedwczesnego zamknięcia przewodu Bottala a z drugiej stronu jak odstawię w 34 tc to będę się bała, że do porodu zdążą się zrobić zakrzepy? Spotkałam się już z opiniami że lepiej 150mg niż 75, teraz kupiłam aspirin cardio i chyba zacznę brać bo tam jest 100 mg a w acardzie 75. I ostatnie pytanie, czy do końca ciąży dawałyście clexane w brzuch ? Położna w szpitalu mówiła, że lepiej niż w udo a mi już coraz ciężej w brzuch i boję się żebym się gdzieś nie przebiła.Przepraszam, że mam tyle pytań, ale moja ginekolog i tak poszła mi na rękę wypisująć Clexane i czasem patrzy jak na wariatkę jak o coś pytam, zwłaszcza, że byłam na konsultacji u genetyka i on też twierdzi, że przy mutacji MTHFR nie trzeba Clexane. Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2017, 20:08

• gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Semi, z mutacjami nie pomogę, ale u mnie przed i w trakcie ciąży APTT i INR zawsze ma tą najniższą wartość z granic normy i Clexane 0,6 nie pomaga. Brałam do 34tc Aspirin Cardio 100mg.
    Zastrzyki daję mniej więcej od II trymestru w udo, moja koleżanka robiła sobie w ciąży w ramię. Nie bałam się w brzuch, ale nie chciałam, żeby były na nim siniaki :)
    Edit: dr Kru z Medartu powiedział, że kwas acetylosalicylowy odstawia się między 34 a 36tc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2017, 20:17

semi123 lubi tę wiadomość

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • anna_b Ekspertka

Wysłany: 5 grudnia 2017, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Semi u mnie też APTT i INR w dolnej granicy i jestem na Clexane 0.6 ( jeszcze jest dawka 0.8 w razie czego ;) Anty Xa robiłam w 1 trymestrze ( krew trzeba oddac 4-4,5h po podaniu Clexane ) i wyszło w normie. Biore Acard 75, w 1 trymestrze brałam Aspirin Cardio 100mg. Acard mam wlasnie odstawic ( zalecenie dr K )- czyli w 28tc. APTT i INR badam raz w miesiacu. Clexane robie cały czas w brzuch chociaz faktycznie coraz cięzej uchwicić fałde :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2017, 20:35

• semi123 Koleżanka

Wysłany: 5 grudnia 2017, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuję, wiedza od Was mnie bardzo uspokaja :)

• MalaHD Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi spadło Aptt w ciąży i zwiększyłam clexane do 0,6. Aptt wzrosło do górnej granity normy i wróciłam znów do 0,4. Więcej nie badałam. Jak już brzuch był duży to zastrzyki robiłam w boczki ale bardo bolało, teraz robię w biodro/pośladek i jest ok ;)
    Acard 75 do 34 czy 35 tc

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • anakonda Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alberta wrote:
    Lady ja mam tylko jeden zarodek po raz trzeci i jak mówi dr Ż jeden wystarczy.
    Rozumiem że myślisz na zapas i też dr Lewandowskiego bym wybrała nad Bocianem.
    Anakonda liczę że jeszcze w tym roku będzie crio.
    Imbirek super ciekawe są informacje o Twoich chłopcach. Mają już imiona?
    Szczerze nie widzę tego ale dla spokoju chodzę na monit :/

Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
    3 IUI , 5IVF

Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
    17.08 2019 7tc :💔

24.11 2024 transfer + atosiban
    1.12. 82b : 192p
    5:12 547b: > 160p
    9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
    url=https://www.tickerfactory.com]s-preg.png[/url]
  • kornelkornel Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    susełek wrote:

Ja miałam crio w 20 dniu cyklu.

Ok dzięki . To sobie poczekam jeszcze :-)

klz9krhmyflvohw4.png
‹‹ 667 668 669 670 671 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ