X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2017, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    semi123 wrote:
    Dominique daj znać co na Twój wynik powie lekarz i czy zaleci Ci większą dawkę Clexane. Ja miałam taki sam wynik też w 21 tc ( wcześniej było ok) i lekarz w szpitalu powiedział że wszystko w porządku i że ciąża ogólnie tak działa, nie przekonało mnie to więc byłam na konsultacji u hematologa i tam też usłyszałam że to nie ma znaczenia klinicznego, że nie powinnam brać większej dawki Clexane ( biorę 0,4). Mój ginekolog natomiast też powiedział że wszystko okej, że nie zwiększy mi dawki. Ja też znalazłam w internecie w jakimś opisie leku Clexane że nie wpływa on na parametry krzepnięcia więc chyba nie ma co oczekiwać że dzięki clexane ten czas się wydłuży ? I co ciekawe powtórzyłam wynik za 2 tyg i już wynosił 29 s więc trochę lepiej ale robiłam badanie rano a wtedy miałam pobierane wieczorem. Generalnie odpuściłam temat ale teraz się zastanawiam, zwłaszcza że mam więcej opakowan Clexane i myślę czy samodzielnie nie zwiększyć dawki :D

Mi dr Z kazał przyjmować 2x0,4.
    24.11 miałam 24,8 czyli sporo spadło.
    Ogólnie to powinno się robić na czczo i rano wtedy wychodzi wiarygodny albo o tej samej porze dnia.

• semi123 Koleżanka

Wysłany: 28 grudnia 2017, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki :) a te dawki masz brać naraz czy np co 12h ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2017, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rano i wieczorem czyli w sumie co 12h

• JaMama84 Autorytet

Wysłany: 28 grudnia 2017, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie u Dr A.B. Okazuje sie, ze mialam owulacje tylko pozniej. Miesiaczka powinna sama przyjsc za 2-3 dni, czyli czekam. W klinice pustki

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2017, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominique1995 wrote:
    Chociaż gdzieś znalazłam ze norma aptt w ciazy jest niższa: 16-22s

Tzn nie znam norm w ciazy, ale to chyba za nisko. Norma jest od 25-36,9 z laboratorium diagnostyki hematologicznej. W ciązu kobiety wytwarzają hormony, które powodują zwiąkszenie krzepliwości.
    Ja mam mutacje i dlatego transfer robiony był na cyklu naturalnym. Na cyklu sztucznym dostaję się anty, które mogą zaburzyć krzepniecie jeszcze przed ciążą. Mój przypadek. Dr ostrzegała, ze jak zajde w ciąze to i tak nie unikne problemu bo organizm wytworzy hormony i clexane do końca ciazy nieuniknione. Wtedy bierze siedawkę leczniczą czyli od 60 wzwyż. Dawka 40 to dawka profilaktyczna.
    Pamiętaj pij dużo wody powyżej 2,5 litra dziennie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2017, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    susełek wrote:
    Tzn nie znam norm w ciazy, ale to chyba za nisko. Norma jest od 25-36,9 z laboratorium diagnostyki hematologicznej. W ciązu kobiety wytwarzają hormony, które powodują zwiąkszenie krzepliwości.
    Ja mam mutacje i dlatego transfer robiony był na cyklu naturalnym. Na cyklu sztucznym dostaję się anty, które mogą zaburzyć krzepniecie jeszcze przed ciążą. Mój przypadek. Dr ostrzegała, ze jak zajde w ciąze to i tak nie unikne problemu bo organizm wytworzy hormony i clexane do końca ciazy nieuniknione. Wtedy bierze siedawkę leczniczą czyli od 60 wzwyż. Dawka 40 to dawka profilaktyczna.
    Pamiętaj pij dużo wody powyżej 2,5 litra dziennie.

Dr już mi zmienił na 2x0,4 wiec chyba będzie Ok.
    Zobaczymy co będzie za 3 tygodnie jak powtórzę badanie.
    Ja miałam cykl stymulowany i faktycznie przed tym były anty ale wyniki w normie przed ciaza w trakcie brania anty.
    Jeszcze nigdy tak nisko nie miałam ale może to kwestia zaawansowania ciazy albo tego ze jestem na l4 i prowadzę leżąco-siedzący tryb życia..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2017, 21:13

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2017, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominique1995 tak przy takiej dawce na pewno się poprawi. Ja też krótko brałam 2x0,4 i poprawa była po kilku dniach. A jestem ciekawa jak często w ciazy każą badać appt? Sama po sobie wiem, że to się bardzo zmienia, ja narazie miałam od 24 do 32 w krótkim okresie czasu. Przy badaniu bety mam również do badania inr i aptt.

Ta woda to zalecenie lekarza no i ruch niestety. Najlepsze chodzenie. Ale wiem, ze aura temu nie sprzyja. Może np. spacer po galerii, ale tu znowu dla potrfela robi się niebezpiecznie :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 grudnia 2017, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    susełek wrote:
    Dominique1995 tak przy takiej dawce na pewno się poprawi. Ja też krótko brałam 2x0,4 i poprawa była po kilku dniach. A jestem ciekawa jak często w ciazy każą badać appt? Sama po sobie wiem, że to się bardzo zmienia, ja narazie miałam od 24 do 32 w krótkim okresie czasu. Przy badaniu bety mam również do badania inr i aptt.

Ta woda to zalecenie lekarza no i ruch niestety. Najlepsze chodzenie. Ale wiem, ze aura temu nie sprzyja. Może np. spacer po galerii, ale tu znowu dla potrfela robi się niebezpiecznie :)

Jutro idę na połówkowe to zapytam lekarza kiedy kontrola :) dr Z mówił ze przed wizyta u niego czyli za 3 tygodnie. Nie wiem czy to nie za długo. Co do ruchu to z tym ciężko, ile można chodzić. Zwłaszcza w pierwszym trymestrze była masakra :( teraz lepiej No ale oprócz do sklepu czy samochodu to specjalnie nie szaleje. Dodatkowo teraz mam jakieś twardnienia podbrzusza i mam zalecenia ze szpitala żeby leżeć i nie szaleć z ruchem. I bądź tu mądry

• Wiwi92 Ekspertka

Wysłany: 29 grudnia 2017, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez miałam proponowane mrozenie nadmiaru komorek. Ale nie skorzystalismy po rozmowie one nie sa az takiej dobrej jakosci i lepiej swieze. My mielismy 9 komorek pobranych, z tego 6 przepisowo i ze wzgledu na moj wiek zostaly poddane zaplodnienieniu. 4 prawidlowo sie zaplodnily a do piatej doby przezyly 3.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2017, 08:12

Wiwi92
  • JaMama84 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Susełek, co u Ciebie? Jak sie czujesz?

• gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o krzepliwość, to ja miałam zlecaną do badania co miesiąc, różnice w wynikach nigdy nie przekroczyły 1s, od początku ciąży mam cały czas Clexane 0,6. Więc co człowiek, to inaczej...

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2017, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabrysia111 wrote:
    Jeśli chodzi o krzepliwość, to ja miałam zlecaną do badania co miesiąc, różnice w wynikach nigdy nie przekroczyły 1s, od początku ciąży mam cały czas Clexane 0,6. Więc co człowiek, to inaczej...

A badanie było robione zawsze na czczo i o tej samej porze?

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaMama84 wrote:
    Susełek, co u Ciebie? Jak sie czujesz?[/QUOTE

Dziękuje,ze pytasz. Ogólnie ok, ale trochę się przeziębiłam, bolało mnie ucho i gardło. Ale w nocy grzalam termofor chyba ze 3 razy i jakieś tak kropelki do ucha i juz jest lepiej. Nie brałam żadnych tabletek bo bałam się ze mogą zaszkodzić. Ja ma takich charakter,ze przez te 7 dni to nie mogę usiedzieć w miejscu, strasznie mnie nosi to czekanie. A objawów nie mam zupełnie żadnych nawet głupi jajnik nie zaszczypie.

• kornelkornel Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    susełek, a kiedy testujesz ?

klz9krhmyflvohw4.png
  • MalaHD Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alberta przykro mi tak bardzo :( trzymaj się, z całego serca Ci życzę żeby w końcu do Ciebie uśmiechnął się los.

JaMama ja brałam przez tydzień duphaston lub luteine 2x dziennie i po 2-3 dniach było krwawienie. Dr B nie znam ale robił mój szczęśliwy transfer ;) Nie mniej jednak jeśli wrócę po rodzeństwo dla Oli to pójdę do Ż.

klz9jw4z5xllyqdn.png
  • gabrysia111 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominique1995 wrote:
    A badanie było robione zawsze na czczo i o tej samej porze?
    Tak :) I zastrzyki też zawsze o tej samej porze

l22ntv73m8tqf2yc.png
  • JaMama84 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam u Dr B poniewaz u dr Z nie bylo miejsca, zostaje u dr Z.
    Teraz tak troche zartem, ale dr B, jest za przystojny :)

kornelkornel, Lizzinka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gabrysia111 wrote:
    Tak :) I zastrzyki też zawsze o tej samej porze

No ja miałam u dr koło 15-16, to nigdy nie byłam na czczo...
    Ostanie dwa były od rana i bez jedzenia wiec może dlatego taka różnica. Kto wie

• kornelkornel Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaMama84 wrote:
    Bylam u Dr B poniewaz u dr Z nie bylo miejsca, zostaje u dr Z.
    Teraz tak troche zartem, ale dr B, jest za przystojny :)

Haha mój partner się śmieje, czy nie chce zmienić lekarza, bo jak idzie to mało co mi oczy nie wypadną :)

klz9krhmyflvohw4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moly jak tam badania?

‹‹ 702 703 704 705 706 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ