X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MedArt Poznań
Odpowiedz

MedArt Poznań

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2018, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    susełek wrote:
    Ja mam według dr KRU 12 tc 2 dzień a według dr Sz 13 tc. Wolę tą drugą wersję :). Ja nigdy jeszcze nie miałam usg przez brzuch. Dr Sz jeszcze powiedział,że dodatkowo gorzej widać bo mam macicę tyłozgietą. I z badania przez brzuch zrezygnował. Potwierdził chłopaka. Testu pappa nie proponował, ale pierwsze pytanie jakie zadał to czy mieliśmy badane zarodki i już bardziej chyba skupił się na anatomii, czy wszystko ładnie wytworzone. Wszystko było w dużym przybliżeniu. Myślałam że zobaczę twarzyczkę dokładnie, tzn rysy. Ja na szczęście kolejną wizytę mam za 12 dni u dr Kru. Więc może następnym razem będzie go lepiej widać.
    Mdłości są ja codziennie z rana wymiotuje. Ale idzie się przyzwyczaić. :) Ważne, ze później energia wraca.

Ponoć należy się trzymać terminu wyznaczonego na prenatalnych :)
    Mi z 17.05 zmieniło się na 11.05.
    Nie wiem jak to jest w przypadku ivf ale chyba podobnie. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
    Mi kilka razy wychodził termin na szybszy a kilka razy na późniejszy i dr Kru kazał się trzymać tego z prenatalnych

• juhaska Przyjaciółka

Wysłany: 9 marca 2018, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaMama84 wrote:
    A co do ngs, to bardzo chce miec teraz tranafer, ale rowniez chce zbadac. Dr Z, stwierdzil, ze jak wszystko bedzie sprzyjac to, zrobimy transfer, a wyniki gentyki otrzymam po kilku dniach od podania. Pasuje mi to.
    To tak działa?
    Myślałam, że robi się badania i podaje te zarodki które są zdrowe.
    To chyba o co innego Żakowie chodzi, bo jaki byłby sens podanie zarodka, zrobienia badań i okazania się że jest wadliwy genetycznie

U mnie z prolutex różnie, samo podawanie przeważnie bezbolesne ale potem wrażliwe jest tamto miejsce, wczoraj się źle wkuliśmy i oj bolało, u mnie problem bo mam mało tłuszczyku na brzuchu i nie ma sie za bardzo gdzie wbijać. Nawet jak mi położna pierwszy pokazowy raz robiła to się śmiała gdzie tu wbić bo fałdki nawet nie może chwycić

• juhaska Przyjaciółka

Wysłany: 9 marca 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśka90 wrote:
    Nie, nie badamy zarodków...nie zdecydowaliśmy się...
    Z trójki wspaniałych jest już dwójka...Jeden odpadł...:(
    Oby tylko ta dwójka wytrwała do transferu...muszą być silne! <3
    Oby dotrwały!, mi wciąż jest przykro że dwójka mi odpadla w 5 dobie tuż przed mrożeniem

• JaMama84 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juhaska to prawda, ze ngs jest po to, zeby podac gentycznie zdrowy zarodek.
    My nie chcemy czekac na wynik bo zakladamy optymistyczna wersje, ze jak juz sie uda to musi byc dobrze:) w razie choroby bedziemy wiedziec wczesniej niz 12 tc, genetyka zarodka pozwala rowniez pominac pozniej nifty.

• Miśka90 Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2018, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też już jest przykro, że jeden odpadł...no ale nic nie zrobię...czekać i modlić się o to, aby ta dwójka była silna i wytrzymała! <3

Czyli nie tylko mnie boli to miejsce po podaniu ;-) na początku też trzymaliśmy fałd...ale człowiek się uczy z każdym dniem ;-)

Kurcze myślałam, że te igły do prolutex są takie same jak do pena...a teraz sprawdziłam i są niby nie dużo, ale jednak troszkę grubsze :/ może to i powód...choć tak naprawdę to jest też większa ilość wstrzykiwania, więc też pewnie dlatego ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2018, 19:45

f2wlupjy6h67w3sj.png

M&T <3 <3 2018r.
  • JaMama84 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi zawsze maz robi zastrzyki, jutro pierwszy raz prolutex i sama bede musiala sobie podac bo maz wyjezdza:(
    Ogolnie dobrze sie czuje, ale podbrzusze mam obolałe, boli mnie przy siadaniu i mamtroche wzdety brzuch. Licze, ze do jutra choc troche przejdzie bo do poniedzialku jestem z synem sama, a dziecko mam wyjatkowo energiczne i pomysłowe ;-)
    Jutro od 10 bede probowala skontaktowac sie z dr Z, bardzo sie boje...

• juhaska Przyjaciółka

Wysłany: 9 marca 2018, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśka90 wrote:
    Mi też już jest przykro, że jeden odpadł...no ale nic nie zrobię...czekać i modlić się o to, aby ta dwójka była silna i wytrzymała! <3

Czyli nie tylko mnie boli to miejsce po podaniu ;-) na początku też trzymaliśmy fałd...ale człowiek się uczy z każdym dniem ;-)

Kurcze myślałam, że te igły do prolutex są takie same jak do pena...a teraz sprawdziłam i są niby nie dużo, ale jednak troszkę grubsze :/ może to i powód...choć tak naprawdę to jest też większa ilość wstrzykiwania, więc też pewnie dlatego ;-)
    Do pena są 0.3 a teraz masz prawdopodobnie 0.4, można na necie zamówić igły 0.3 ale w dużych opakowaniach, lub przelewać do insulinówek
    I substancja jest bardziej oleista, mąż mówi że dużo trudniej chodzi niż puregon czy heparyna

• Miśka90 Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2018, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też robi narzeczony, albo teściowa - pielęgniarka - więc sama sobie nie musze dawać ;-) bo tego się obawiam najbardziej, że długo bym się chyba zastanawiała zanim bym podała sobie ;-) no ale czego się nie robi dla upragnionego maleństwa :) i to bym przeżyła ;-)

Kontakt z dr nie jest łatwy...niestety...ja próbowałam pierw do niego i nic później w rejestracji żeby mi powiedziały kiedy najlepszy moment i faktycznie trafiłam za pierwszym razem ;-) A dziś dzwoniłam i nic, więc wysłałam sms i dr odpisał po jakiś 2h ;-) zobaczymy jak jutro z kontaktem ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2018, 20:31

f2wlupjy6h67w3sj.png

M&T <3 <3 2018r.
  • JaMama84 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juhaska, Miska robicie raz dziennie zastrzyk z prolutexu?

• juhaska Przyjaciółka

Wysłany: 9 marca 2018, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaMama84 wrote:
    Tak chciałam więcej ale Żak stwierdził że od progesteronu nie zachodzi się w ciążę. Choć więłam recepty na dwa opakowania więc teoretycznie mogę brać dwa
    Ty ile masz?

• JaMama84 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie rozmyslam kto moglby mi podac jutro i w niedziele zastrzyk bo mam spore obawy przed samodzielnym wkluciem:)
    Mam kosmetyczke do ktorej chodze, wiem, ze ona ma obycie z igla bo wykonuje wszystkie mezoterpie itd dobrze sie znamy mam zaufanie do jej umiejetnosci, ale nie chce jej tlumaczyc co i jak. Kiedys dziewczyny pisaly, ze dobrze jest pic kieliszek czerwonego wina, wiec chyba "walne" na odwage ;-)

• JaMama84 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raz dziennie, w zasadzie oprocz "dzien dobry" i tekstu a pani jeszcze nie spi, z doktorkiem nie rozmawialam. Przyszla polozna z opakowaniem prolutexu, podala jeden, reszte kazala kupic i tyle, nie bylo mowy o recepcie.

LadyInna lubi tę wiadomość

• Ruda2017 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaMama84 wrote:
    Ja brałam przed transferem dwa razy dziennie i po transferze dr tez tak kazał.

Od VIII 2017 MedArt
    I ivf grudzień 2017
    4.03.18 crio cb ; 3.04.18 crio 2 x 4AA cb
    II ivf lipiec 2018 r.
    26.07 5AA cb ;23.12 crio 3AA cb;
    6.03.19 crio 2x 4AA 7dpt-beta 24, 8dpt-beta 29, 12dpt-beta 9 -> cb
    14.06.19 2x3AA 7dpt-beta 73, 10dpt - beta 339, 12dpt-beta 736, 14dpt-beta 1613, 18dpt-beta 8010.
    22dpt mamy dwa bijące serduszka ❤❤
    4.02.2020 R&P 👨‍👩‍👦‍👦

2❄️❄️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2018, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po crio transferze brałam dwa razy prolutex a przy transferze zaraz po punkcji brałam raz na wieczór. Potem dr B przy moich krwawieniach w 9 tyg ciąży zwiększył dawkę do dwóch prolutexow. W 14tyg mi zmniejszył do jednego i wczoraj kazał odstawić. Ja po pozytywnej becie sprawdziłam progesteron tak dla siebie oczekując na serduszko i okazało się, że mam go nadmiar. Dr Z to mówiłam a on, że jajniki też produkują, ale ma być tak jak jest 1xprolutex. Zaszłam w ciąże w drugiej procedurze po punkcji bo transfer miałam od razu bez badania zarodków.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2018, 21:20

• juhaska Przyjaciółka

Wysłany: 9 marca 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaMama84 wrote:
    Raz dziennie, w zasadzie oprocz "dzien dobry" i tekstu a pani jeszcze nie spi, z doktorkiem nie rozmawialam. Przyszla polozna z opakowaniem prolutexu, podala jeden, reszte kazala kupic i tyle, nie bylo mowy o recepcie.
    To ja się z doktorkiem podczas punkcji nie widziałam, odleciałam od razu ;)
    Mi w recepcji zaproponowano albo recepta albo kupić u nich i wtedy położna pokaże, kupiliśmy wtedy u nich. Ale po ET wzięłam już receptę bo jednak mają 50zł przebicia, na Ovitrelle też brałam receptę bo u nich 100 a w aptece 69

• JaMama84 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juhaska, jestes z Poznania? Jak tak to powiedz prosze gdzie kupujesz prolutex?

• Miśka90 Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2018, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaMama84 wrote:

Tak ja robię raz dziennie między 20-21 ;-)

f2wlupjy6h67w3sj.png

M&T <3 <3 2018r.
  • Kaya85 Przyjaciółka

Wysłany: 9 marca 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juhaska a o receptę prosisz lekarza czy na recepcji wystawiają?
    Ja póki co u nich kupowałam, a w poniedziałek muszę kupić następne opakowanie.

Miśka90 mnie po zastrzyku miejsce boli ok.1dnia, mimo że robię tak, jak położna pokazała, to jest podobno normalne. Trzymam kciuki za Twoją dwójeczkę!:)

JaMama84 za Twoją 13-stkę również, niech się ładnie wszystkie zapłodnią!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2018, 22:26

2nn3csqv3n1l6u17.png
    06.2018 niespodzianka:)
    02.2018 I ivf, 1zarodek :(
    12.2017 HSG, 03.2017 laparoskopia
    0% mąż morfologia
    Wykryto alfa HLA-DQ8
  • JaMama84 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miska90, tez mam robic 20-21.
    Kaya85, dziekuje!
    Boje sie strasznie, ze zadna z komorek nie bedzie dojrzala bo szybko poszla stymulacja tylko 6 zastrzykow z puregonu. Poza tym duzo ich bylo czyli szly w ilosc pewnie, a nie jakosc...

• Miśka90 Ekspertka

Wysłany: 9 marca 2018, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaya85 wrote:
    Miśka90 mnie po zastrzyku miejsce boli ok.1dnia, mimo że robię tak, jak położna pokazała, to jest podobno normalne. Trzymam kciuki za Twoją dwójeczkę!:)

Dziękuję :-*
    Tak właśnie i u mnie jest 1 dzień czuje miejsce podania i później jest ok ;-) i zmieniam tylko strony brzucha ;-)

f2wlupjy6h67w3sj.png

M&T <3 <3 2018r.
‹‹ 788 789 790 791 792 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ