Odpowiedz

Metformina

Oceń ten wątek:
  • Nalunia Autorytet
    Postów: 761 529

    Wysłany: 27 czerwca 2015, 15:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja metformina jest bezpieczna bo nie wywołuje hipoglikemii :) każdy lekarz mi to mówił więc tym się nie musisz obawiać, ja też mam podwyższoną insulinę tj na czczo mam około 12, robiłam krzywe i jeśli chodzi o cukrową to mi po 2h poziom cukru spada niżej tego na czczo - dlatego insulina jest podwyższona. Anna ma rację nie ma co brać na własna rękę, mi przepisał diabetolog - chciał też endokrynolog. A jeśli chodi o AMH to ja też mam wysokie około 8, i stosunek LH do FSHH w lutym mialam około 2 teraz wyszedł 1,4 (LH około 12,5 FSH =9 )

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2015, 15:33

    [img][/img]
  • olencja Autorytet
    Postów: 3943 1344

    Wysłany: 27 czerwca 2015, 16:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalunia,ale masz dosc wysoka isuline na czczo,a ja mam niska troche ponad 6, co nieco poczytalam o spiaczce wywolanej meta i dlatego ciagle sie waham czy ja brac:/ za tydzien robie badania lh i fsh i zobacze jak wyjdzie, powtorze tez amh. Kurcze tak bym chciala zobaczyc u siebie poprawna owulacje i skok temp. ale boje sie troche z meta byc sam na sam ;)
    wiem ze sa lekarze ktorzy przepisuja ja mimo braku wskazan,ale ja cykor jestem i nie wiem czy sobie nie zrobie kuku :)
    zaden dotychczasowy lekarz mi nie powiedzial ze moje amh wskazuje na pco, wiec kuzwa na co? ze jestem sloniem?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 czerwca 2015, 11:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    7,63

    moim zdaniem masz podwyzszone AMH, ale nie przejmowalabym sie tym wynikiem kochana, nieraz i przy takim jak ty masz, dziewczyny niekoniecznie mialy stwierdzone PCO.

    Ja mam AMH 12,76 - to juz raczej od razu widac, ze za duze. Ale lepiej wiecej niz mniej :)

    ja nie slyszalam o spiaczce po mecie - jedyne co, ze moze miec szkodliwy wplyw na dzialanie nerek <3

    moje wyniki 3dc:

    DHEAS 278 ug/dl [98.8 - 340]
    Testosteron (TST) 1.8 nmol/l [0.29 - 1.67]
    Białko wiążące hormony płciowe (SHBG) 78 nmol/l [26.1 - 110.0]
    Estradiol 17-beta (E2) 57 pg/ml [12.5 - 166]
    TSH 1.320 uU/ml [0.270 - 4.200]
    LH 6.1 mIU/ml [2.4 - 12.6]
    FSH 5.6 mIU/ml [3.5 - 12.5]

    stosunek LH/FSH wynosi 1

    Prolaktyna:

    - przed obciążeniem : 258.5 mIU/l
    - po obciążeniu : 4270.0 mIU/l

    Wartość na czczo: 40 - 530 mIU/l
    Wartość po podaniu leku: 3 - 6 - krotny wzrost prolaktynemii w stosunku do poziomu wyjściowego.



    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2015, 12:08

  • olencja Autorytet
    Postów: 3943 1344

    Wysłany: 28 czerwca 2015, 12:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ehh nie wiem,ogromne nadzieje pokladalam w tym leku a wczoraj 3 lekarz odmowil mi przepisania go:/

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 czerwca 2015, 12:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    ehh nie wiem,ogromne nadzieje pokladalam w tym leku a wczoraj 3 lekarz odmowil mi przepisania go:/

    a wszyscy ci lekarze byli endokrynologami? bo mi zwykly gin chcial dac recepte na mete tylko wtedy, jak cukier bedzie za wysoki, ja mam caly czas w normie. Widzisz, taka jego marna wiedza o PCO, ze chyba nie wie tez co to IO - bo przeciez cukier moze byc w normie, a meta rozrusza jajniki i tak. Musisz trafic na konkretnego endokrynologa <3

  • olencja Autorytet
    Postów: 3943 1344

    Wysłany: 28 czerwca 2015, 12:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dwoch endo i jeden gin,za tydzien ide do innego gina
    cukier i insuline mam w normie

    i wg nich nie ma pco

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2015, 12:37

  • Marti89 Przyjaciółka
    Postów: 73 25

    Wysłany: 28 czerwca 2015, 14:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja mój gin od razu przepisał mi mete, chociaż nie miałam badania cukru, jestem szczupła i tak na prawdę nie potwierdził jeszcze PCO. Jedyne co, to robił kilka USG no i wie o moich długaśnych cyklach nie zawsze owulacyjnych. Stwierdził, że zobaczymy jak zareaguje na to mój organizm. Też boję się pakować w siebie niepotrzebnych leków, ale mam nadzieję że pomoże. Jednak wszystko zależy na jakiego lekarza się trafi..

    Anna255 lubi tę wiadomość

    Marti 89

    Synek ur. 07.04.2016r.

  • olencja Autorytet
    Postów: 3943 1344

    Wysłany: 28 czerwca 2015, 15:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marti,no wlasnie roznie lekarze robia,mi 3 odmowilo:/ cykle mam normalne 27-29 dni:/ nie wiem czy meta moze zaszkodzic

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 28 czerwca 2015, 21:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja, odezwij się do mnie na priv.

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • Asiasia Autorytet
    Postów: 422 158

    Wysłany: 2 lipca 2015, 11:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny! Moze mozecie mi pomoc… Jestem w nowej klinice i nie do konca wiem co mam robic. Mianowicie od dzis jestem na 5tym cyklu z Clomifenem (5dniX2 Tabletki). Poza duza iloscia pecherzykow i podejzeniu PCO to wszystko inne jest u mnie raczej ok. W pierwszej klinice lekarz kazal mi brac metformine w nowej jednak nie. Czy macie doswiadczenie z tym, ze biorac metformine + clomifen stymulacje wychodza jakos lepiej?

    Asiasia
    p19us65gzsjdhk9r.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 lipca 2015, 12:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiasia wrote:
    Hejka dziewczyny! Moze mozecie mi pomoc… Jestem w nowej klinice i nie do konca wiem co mam robic. Mianowicie od dzis jestem na 5tym cyklu z Clomifenem (5dniX2 Tabletki). Poza duza iloscia pecherzykow i podejzeniu PCO to wszystko inne jest u mnie raczej ok. W pierwszej klinice lekarz kazal mi brac metformine w nowej jednak nie. Czy macie doswiadczenie z tym, ze biorac metformine + clomifen stymulacje wychodza jakos lepiej?

    wiem, ze mozna laczyc clo i metformine, bo sama tak robilam. Czytalam, ze clo i np dong quai - lepiej dzialaja z meta na owulacje (ja zwykle bojac sie ewentualnego przestymulowania, zazywalam progesteron w 2 fazie cyklu, nigdy nie mialam zadnej torbieli, bynajmniej nic mi o tym nie wiadomo). Wykresy ladne mialam, 2 fazowe ze skokiem tempki (gdzie u mnie problem z owulka, wiec nieraz mialam dlugie tasiemce na wykresach). Powodzenia, ja bym zaryzykowala :)

  • Paolala Autorytet
    Postów: 898 872

    Wysłany: 2 lipca 2015, 16:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Marti,no wlasnie roznie lekarze robia,mi 3 odmowilo:/ cykle mam normalne 27-29 dni:/ nie wiem czy meta moze zaszkodzic

    ja kochana zaryzykowalam z metą mimo że mam na czczo insuline niską, po 2 h insulina mi rosla w porownaniu do wyniku po godzinie stad decyzja o mecie, tyle ze mi jeden gin dal jak najbardziej zielone swiatlo do mety, badam cukier na bieżąco i nie mam hipoglikemii, jedynie co to lekarz dal mi skierowanie na mocz i kreatynine bo to moze szwankowac przy braniu metforminy
    tutaj masz dla porownania moje wyniki, ktore tez sa w normie:
    nsulina przed obciążeniem 4,6 µIU/ml 2,6 24,9 N
    Insulina po obciążeniu 16,2 µIU/ml
    Insulina po obciążeniu 18,4 µIU/ml

    Glukoza na czczo 4,88 mmol/l 3,90 5,50 N
    Glukoza po 1 godz. 6,17 mmol/l 11,10 N
    Glukoza po 2 godz. 5,45 mmol/l 7,80 N

    mimo wszystko biore mete,w pierwszym cyklu pojawila sie owulacja od razu przy mecie, w tym nie wiem bo mialam hsg

    Aniołek 6tc 14.02.16 [*] Córcia 10tc 13.06.16 [*]

    ...kiedyś będzie jeszcze pięknie...
  • olencja Autorytet
    Postów: 3943 1344

    Wysłany: 2 lipca 2015, 16:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    oo no widzisz,ale znalazl sie taki ze dal CI mete:/
    a moze masz inne niepokojace wyniki? androgeny? obraz usg?
    ile mety bierzesz?

    i czy mialas potwierdzony brak owu?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2015, 16:47

  • Paolala Autorytet
    Postów: 898 872

    Wysłany: 2 lipca 2015, 19:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    oo no widzisz,ale znalazl sie taki ze dal CI mete:/
    a moze masz inne niepokojace wyniki? androgeny? obraz usg?
    ile mety bierzesz?

    i czy mialas potwierdzony brak owu?

    ja mam pcos, i tak potwierdzone monitoringiem brak owulacji, jak bralam clo to owulacja byla ale nie zaskoczylo, potem bez clo brak owulacji, w pierwszym cyklu z metformina, dieta i cwiczeniami rozpocznietymi jakis czas wczesniej owulacja potwierdzona tez monitoringiem

    bralam na poczatku 2x 850 zwiekszone do 3x850
    lekarz fakt zgodzil sie na mete ale nie chetnie twierdzac ze i tak nie pomoze
    a jakbys sie wybrala do diabetologa? moze ten by Ci dal? kurcze nie sadzilam ze taki problem z wypisaniem tego leku jest:/
    u mnie na szczescie parametry nerkowe w normie:)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2015, 19:08

    Aniołek 6tc 14.02.16 [*] Córcia 10tc 13.06.16 [*]

    ...kiedyś będzie jeszcze pięknie...
  • olencja Autorytet
    Postów: 3943 1344

    Wysłany: 2 lipca 2015, 19:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie twierdza ze nie ma pcos mimo wyniku amh ponad 7 :/
    diabtelogo powiadasz?ale tez mi nie da,bo powie ze nie ma przeslanek

  • Nalunia Autorytet
    Postów: 761 529

    Wysłany: 2 lipca 2015, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja to powiedz diabetologowi ze masz PCOS, u mnie jak się dowiedział że mam to odrazu przepisał bo mówił że moje wyniki cukru i insuliny nie są takie złe i że metformina może pomóc w moim przypadku, zobaczymy :)

    [img][/img]
  • olencja Autorytet
    Postów: 3943 1344

    Wysłany: 2 lipca 2015, 20:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    i tak na slowo mi uwierzy?:D w enelmedzie jest 1 diabetolog,ale przy okazji endokrynolog
    ostatnio jak bylam u innej endo to nie wierzyla mi ze mam pco az przy mnie wzywala ginke do konsultacji i tamta tez stwierdzila ze nie ma pco

  • olencja Autorytet
    Postów: 3943 1344

    Wysłany: 2 lipca 2015, 20:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale masz smieszny wykres:D widac ze pco:D

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 lipca 2015, 21:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalunia, ja poczatkowo jak bralam dupka, mialam po 2 dniach od odstawienia @, potem nie wiem dlaczego, przy kolejnych cyklach wydluzala sie ta faza lutealna (przy tych samych dawkach progesteronu), raz nawet rowno po tyg od odstawienia dupka, dostalam @. Wiem, ze niektore dziewczyny dopiero po 2 tyg od odstawienia dostawaly @ - wiec mowi sie, ze max termin po odstawieniu dupka to okres 2 tyg. Niestety trzeba czekac, pamietam jak ja kazdy dzien dluzej co nie przychodzil @ czekalam i czekalam z niecierpliwoscia, chodzilam nabuzowana, woda w organizmie zatrzymana - jak beka jakas, az w koncu jak @ przyszla, to wszystko ze mnie schodzilo :/

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 lipca 2015, 21:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolala wrote:
    ja mam pcos, i tak potwierdzone monitoringiem brak owulacji, jak bralam clo to owulacja byla ale nie zaskoczylo, potem bez clo brak owulacji, w pierwszym cyklu z metformina, dieta i cwiczeniami rozpocznietymi jakis czas wczesniej owulacja potwierdzona tez monitoringiem

    bralam na poczatku 2x 850 zwiekszone do 3x850
    lekarz fakt zgodzil sie na mete ale nie chetnie twierdzac ze i tak nie pomoze
    a jakbys sie wybrala do diabetologa? moze ten by Ci dal? kurcze nie sadzilam ze taki problem z wypisaniem tego leku jest:/
    u mnie na szczescie parametry nerkowe w normie:)

    Duze mialas te dawki metforminy. Ja czuje sie ok przy 500mg x 2/dzien. Przy 1500 mg na dzien - cykl mi sie skrocil o polowe - wiec ewidentnie widac, ze meta wplynela pozytywnie na moje jajniki. Ciezko utrzymac diete i teraz jem lek w kratke, ale jak wzielam raz 2 x 850 mg - myslalam, ze zejde heh - taka dawka jakas konska byla jak na moj organizm hehe

    A wam jak idzie z trzymaniem diety? <3

‹‹ 37 38 39 40 41 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego