Metformina
-
WIADOMOŚĆ
-
Olencja metformina jest bezpieczna bo nie wywołuje hipoglikemii każdy lekarz mi to mówił więc tym się nie musisz obawiać, ja też mam podwyższoną insulinę tj na czczo mam około 12, robiłam krzywe i jeśli chodzi o cukrową to mi po 2h poziom cukru spada niżej tego na czczo - dlatego insulina jest podwyższona. Anna ma rację nie ma co brać na własna rękę, mi przepisał diabetolog - chciał też endokrynolog. A jeśli chodi o AMH to ja też mam wysokie około 8, i stosunek LH do FSHH w lutym mialam około 2 teraz wyszedł 1,4 (LH około 12,5 FSH =9 )
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2015, 15:33
-
Nalunia,ale masz dosc wysoka isuline na czczo,a ja mam niska troche ponad 6, co nieco poczytalam o spiaczce wywolanej meta i dlatego ciagle sie waham czy ja brac:/ za tydzien robie badania lh i fsh i zobacze jak wyjdzie, powtorze tez amh. Kurcze tak bym chciala zobaczyc u siebie poprawna owulacje i skok temp. ale boje sie troche z meta byc sam na sam
wiem ze sa lekarze ktorzy przepisuja ja mimo braku wskazan,ale ja cykor jestem i nie wiem czy sobie nie zrobie kuku
zaden dotychczasowy lekarz mi nie powiedzial ze moje amh wskazuje na pco, wiec kuzwa na co? ze jestem sloniem? -
nick nieaktualnyolencja wrote:7,63
moim zdaniem masz podwyzszone AMH, ale nie przejmowalabym sie tym wynikiem kochana, nieraz i przy takim jak ty masz, dziewczyny niekoniecznie mialy stwierdzone PCO.
Ja mam AMH 12,76 - to juz raczej od razu widac, ze za duze. Ale lepiej wiecej niz mniej
ja nie slyszalam o spiaczce po mecie - jedyne co, ze moze miec szkodliwy wplyw na dzialanie nerek
moje wyniki 3dc:
DHEAS 278 ug/dl [98.8 - 340]
Testosteron (TST) 1.8 nmol/l [0.29 - 1.67]
Białko wiążące hormony płciowe (SHBG) 78 nmol/l [26.1 - 110.0]
Estradiol 17-beta (E2) 57 pg/ml [12.5 - 166]
TSH 1.320 uU/ml [0.270 - 4.200]
LH 6.1 mIU/ml [2.4 - 12.6]
FSH 5.6 mIU/ml [3.5 - 12.5]
stosunek LH/FSH wynosi 1
Prolaktyna:
- przed obciążeniem : 258.5 mIU/l
- po obciążeniu : 4270.0 mIU/l
Wartość na czczo: 40 - 530 mIU/l
Wartość po podaniu leku: 3 - 6 - krotny wzrost prolaktynemii w stosunku do poziomu wyjściowego.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2015, 12:08
-
nick nieaktualnyolencja wrote:ehh nie wiem,ogromne nadzieje pokladalam w tym leku a wczoraj 3 lekarz odmowil mi przepisania go:/
a wszyscy ci lekarze byli endokrynologami? bo mi zwykly gin chcial dac recepte na mete tylko wtedy, jak cukier bedzie za wysoki, ja mam caly czas w normie. Widzisz, taka jego marna wiedza o PCO, ze chyba nie wie tez co to IO - bo przeciez cukier moze byc w normie, a meta rozrusza jajniki i tak. Musisz trafic na konkretnego endokrynologa -
Olencja mój gin od razu przepisał mi mete, chociaż nie miałam badania cukru, jestem szczupła i tak na prawdę nie potwierdził jeszcze PCO. Jedyne co, to robił kilka USG no i wie o moich długaśnych cyklach nie zawsze owulacyjnych. Stwierdził, że zobaczymy jak zareaguje na to mój organizm. Też boję się pakować w siebie niepotrzebnych leków, ale mam nadzieję że pomoże. Jednak wszystko zależy na jakiego lekarza się trafi..
Anna255 lubi tę wiadomość
Marti 89
Synek ur. 07.04.2016r.
-
Hejka dziewczyny! Moze mozecie mi pomoc… Jestem w nowej klinice i nie do konca wiem co mam robic. Mianowicie od dzis jestem na 5tym cyklu z Clomifenem (5dniX2 Tabletki). Poza duza iloscia pecherzykow i podejzeniu PCO to wszystko inne jest u mnie raczej ok. W pierwszej klinice lekarz kazal mi brac metformine w nowej jednak nie. Czy macie doswiadczenie z tym, ze biorac metformine + clomifen stymulacje wychodza jakos lepiej?Asiasia
-
nick nieaktualnyAsiasia wrote:Hejka dziewczyny! Moze mozecie mi pomoc… Jestem w nowej klinice i nie do konca wiem co mam robic. Mianowicie od dzis jestem na 5tym cyklu z Clomifenem (5dniX2 Tabletki). Poza duza iloscia pecherzykow i podejzeniu PCO to wszystko inne jest u mnie raczej ok. W pierwszej klinice lekarz kazal mi brac metformine w nowej jednak nie. Czy macie doswiadczenie z tym, ze biorac metformine + clomifen stymulacje wychodza jakos lepiej?
wiem, ze mozna laczyc clo i metformine, bo sama tak robilam. Czytalam, ze clo i np dong quai - lepiej dzialaja z meta na owulacje (ja zwykle bojac sie ewentualnego przestymulowania, zazywalam progesteron w 2 fazie cyklu, nigdy nie mialam zadnej torbieli, bynajmniej nic mi o tym nie wiadomo). Wykresy ladne mialam, 2 fazowe ze skokiem tempki (gdzie u mnie problem z owulka, wiec nieraz mialam dlugie tasiemce na wykresach). Powodzenia, ja bym zaryzykowala -
olencja wrote:Marti,no wlasnie roznie lekarze robia,mi 3 odmowilo:/ cykle mam normalne 27-29 dni:/ nie wiem czy meta moze zaszkodzic
ja kochana zaryzykowalam z metą mimo że mam na czczo insuline niską, po 2 h insulina mi rosla w porownaniu do wyniku po godzinie stad decyzja o mecie, tyle ze mi jeden gin dal jak najbardziej zielone swiatlo do mety, badam cukier na bieżąco i nie mam hipoglikemii, jedynie co to lekarz dal mi skierowanie na mocz i kreatynine bo to moze szwankowac przy braniu metforminy
tutaj masz dla porownania moje wyniki, ktore tez sa w normie:
nsulina przed obciążeniem 4,6 µIU/ml 2,6 24,9 N
Insulina po obciążeniu 16,2 µIU/ml
Insulina po obciążeniu 18,4 µIU/ml
Glukoza na czczo 4,88 mmol/l 3,90 5,50 N
Glukoza po 1 godz. 6,17 mmol/l 11,10 N
Glukoza po 2 godz. 5,45 mmol/l 7,80 N
mimo wszystko biore mete,w pierwszym cyklu pojawila sie owulacja od razu przy mecie, w tym nie wiem bo mialam hsgAniołek 6tc 14.02.16 [*] Córcia 10tc 13.06.16 [*]
...kiedyś będzie jeszcze pięknie... -
olencja wrote:oo no widzisz,ale znalazl sie taki ze dal CI mete:/
a moze masz inne niepokojace wyniki? androgeny? obraz usg?
ile mety bierzesz?
i czy mialas potwierdzony brak owu?
ja mam pcos, i tak potwierdzone monitoringiem brak owulacji, jak bralam clo to owulacja byla ale nie zaskoczylo, potem bez clo brak owulacji, w pierwszym cyklu z metformina, dieta i cwiczeniami rozpocznietymi jakis czas wczesniej owulacja potwierdzona tez monitoringiem
bralam na poczatku 2x 850 zwiekszone do 3x850
lekarz fakt zgodzil sie na mete ale nie chetnie twierdzac ze i tak nie pomoze
a jakbys sie wybrala do diabetologa? moze ten by Ci dal? kurcze nie sadzilam ze taki problem z wypisaniem tego leku jest:/
u mnie na szczescie parametry nerkowe w normie:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2015, 19:08
Aniołek 6tc 14.02.16 [*] Córcia 10tc 13.06.16 [*]
...kiedyś będzie jeszcze pięknie... -
olencja to powiedz diabetologowi ze masz PCOS, u mnie jak się dowiedział że mam to odrazu przepisał bo mówił że moje wyniki cukru i insuliny nie są takie złe i że metformina może pomóc w moim przypadku, zobaczymy
-
nick nieaktualnyNalunia, ja poczatkowo jak bralam dupka, mialam po 2 dniach od odstawienia @, potem nie wiem dlaczego, przy kolejnych cyklach wydluzala sie ta faza lutealna (przy tych samych dawkach progesteronu), raz nawet rowno po tyg od odstawienia dupka, dostalam @. Wiem, ze niektore dziewczyny dopiero po 2 tyg od odstawienia dostawaly @ - wiec mowi sie, ze max termin po odstawieniu dupka to okres 2 tyg. Niestety trzeba czekac, pamietam jak ja kazdy dzien dluzej co nie przychodzil @ czekalam i czekalam z niecierpliwoscia, chodzilam nabuzowana, woda w organizmie zatrzymana - jak beka jakas, az w koncu jak @ przyszla, to wszystko ze mnie schodzilo
-
nick nieaktualnyPaolala wrote:ja mam pcos, i tak potwierdzone monitoringiem brak owulacji, jak bralam clo to owulacja byla ale nie zaskoczylo, potem bez clo brak owulacji, w pierwszym cyklu z metformina, dieta i cwiczeniami rozpocznietymi jakis czas wczesniej owulacja potwierdzona tez monitoringiem
bralam na poczatku 2x 850 zwiekszone do 3x850
lekarz fakt zgodzil sie na mete ale nie chetnie twierdzac ze i tak nie pomoze
a jakbys sie wybrala do diabetologa? moze ten by Ci dal? kurcze nie sadzilam ze taki problem z wypisaniem tego leku jest:/
u mnie na szczescie parametry nerkowe w normie:)
Duze mialas te dawki metforminy. Ja czuje sie ok przy 500mg x 2/dzien. Przy 1500 mg na dzien - cykl mi sie skrocil o polowe - wiec ewidentnie widac, ze meta wplynela pozytywnie na moje jajniki. Ciezko utrzymac diete i teraz jem lek w kratke, ale jak wzielam raz 2 x 850 mg - myslalam, ze zejde heh - taka dawka jakas konska byla jak na moj organizm hehe
A wam jak idzie z trzymaniem diety?