Odpowiedz

Metformina

Oceń ten wątek:
  • iza776 Autorytet
    Postów: 1626 1450

    Wysłany: 29 marca 2016, 15:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem po monitoringu. Pierwszy raz była u mnie naturalna owulacja. Wcześniej pekaly tylko po pregnylu albo ovitrelle. Jesten szczęśliwa. Metformina to cudowny lek. Aż nie chce mi się wierzyć w ten cud i to po 14 dniach brania. Kaśka to wszystko dzięki Tobie dziekuje z całego serca <3<3<3

    Kaska1985, Asia_88 lubią tę wiadomość

    3i498u69hx44zg3k.png

    aniołek 7tc 19.10.2015r.
    Mutacja MTHFR, Hashimoto, niedoczynnosc tarczycy, insulinoopornosc, pcos, Nk wysokie, dodatnie ana 1 i 2
    Ciąża po stymulacji owulacji
  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 29 marca 2016, 16:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj kochana podziekujesz mi jak dwie kreski na tescie po tej metce zobaczysz :D. Jakie rokowania dla meza? Podzialacie cos w kolejnym cyklu? Super, ze zadzialalo :). Ktory to dC?

    Kas, migdaly podobno wlasnie na mdlosci sa :). W ogole wszelakie orzechy. U mnie ostatnio, jak mialam jeden dzien z takimi silnymi mdlosciami to zadzialala woda z cytryna - od razu mnie na nogi postawila. A na katar polecam disnemar - woda morska :).

    kas50 lubi tę wiadomość

    zem3i09kl173cczw.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 marca 2016, 18:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy to znaczy, że meta jest lekiem na płodność? Ja myślałam, że na cukrzycę i insulinooporność.

  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 29 marca 2016, 19:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No na IO Elaria, ale insulina i glukoza maja wbrew pozorom ogromny wplyw na plodnosc i donoszenie ciazy, wiec posrednio metka pomaga :)

    Asia_88 lubi tę wiadomość

    zem3i09kl173cczw.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 29 marca 2016, 19:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy IO często są wadliwe komorki jajowe i meta poprawia ich jakość :-)

    Kasiu a badania tarczycy masz powtarzać co 4tyg.?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 marca 2016, 19:14

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • wera 12 Przyjaciółka
    Postów: 288 23

    Wysłany: 29 marca 2016, 19:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaska1985 czy ty znasz sie na wynikach badan na cukier z obiazeniem po 1godz i 2? sama nie wiem czy mi wyszly dobrze a do 15 kwietnia jeszcze sporo czasu do wizyty

    START 2014 ;(
  • Asia_88 Autorytet
    Postów: 2708 2599

    Wysłany: 29 marca 2016, 19:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2019, 15:53

    Gjtvp2.png
    "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem."
  • wera 12 Przyjaciółka
    Postów: 288 23

    Wysłany: 29 marca 2016, 20:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia88 jak tylko odbiore wyniki z insuliny to z konsultacji jak najbardziej skorzystam¬ :)

    START 2014 ;(
  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 30 marca 2016, 10:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wera, w interneci znajdziesz wskaznik HOMA to mozesz sobie sama obliczyc. Ale insulina powinna spadac po 2 godz do granic normy na czczo, ale niestety to musi lekarz tylko zinterpretowac.

    zem3i09kl173cczw.png
  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 30 marca 2016, 15:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu, pominelam Twoje pytanie. Tak, tarczyca co 4 tyg. Dzisiaj robilam przy okazji badan 1 trymestru, jutro odbiore wyniki. Ciekawa jestem jak bardzo poszla w gore i jak zachowuje sie ft4

    zem3i09kl173cczw.png
  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 30 marca 2016, 15:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też czekam na wynik tsh i ft4. Trochę się stresuje. Mam nadzieję że coś się polepszyly.
    Wogole dziś mialam okropna noc,budzilam się co chwilę,piersi nie bolaly i oczywiście panika,mdłości też jakoś ustapily. Oczywiście czarne myśli od razu mi się przyplataly:/

    iza776 lubi tę wiadomość

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Ellasi Autorytet
    Postów: 544 230

    Wysłany: 30 marca 2016, 17:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny,
    Widziałam że sporo tu o TSH pisaliście. Ja dziś odebrałam wynik, ale kompletnie się na tym nie znam. Do endo idę jutro wiec może Wy mi powiecie wstępnie czy jest ok- strasznie dziś świruje :/ ale o tym potem :)
    Mój wynik to 0,6 przy normach 0,4-4,0. Jak to oceniacie?

    A wracając do świrowania- od rana mam jakieś czarne myśli... Zaczęłam rozkminiać objawy ciazy i uznałam że mam ich mało bo tylko piersi bolą (nawet dziś jakby mniej) no i ta senność i zmęczenie, ale to takie niecielesne że sama nie wiem jak to interpretować. Brzuch prawie nie boli, mdłości może jakieś delikatne pojawiły się kilka razy ale to raczej w związku z pojawiającym się slinotokiem.
    No i nakręciłam się jak szalona od rana, w pracy nie szło się skupić, humor straszny, pogoń myśli i... macanie biustu eby sprawdzić czy bolą ;)
    Teraz już po powrocie do domu przestaje się nakręcać na złe myśli. Doszłam doniosła źe nie mam wpływu na to co będzie wiec nie powinnam się zamartwiać.
    Ale jak pomyśle że wizyta i gin dopiero 7.04 to się zastanawiam jak ja wytrzymam.

  • Kaska1985 Autorytet
    Postów: 2070 441

    Wysłany: 30 marca 2016, 18:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellasi mam to samo. Nie mam zadnych objawow oprócz bolących piersi i bólu brzucha od czasu do czasu. Plus sluz. Piersi tez co chwila macam. Cieszę sie jak mnie boli bo jakos wtedy to mnie trzyma ze dziecko rośnie. I martwię sie jak nie boli. Najgorsze jest to ze po tych wizytach co mamy wszystkie w przyszłym tygodniu, kolejne beda pewnie dopiero w 12-13 tc. To czekanie najgorsze. Zawsze tez mozemy bete zrobić by sie przekonać jak sie ciaza rozwija... Także mamy wszystkie te same dylematy :(.

    Ellasi ta tarczyca zdaje sie ze ok. A jak ft3 i ft4, robiłaś?
    Kasia daj znac jak Twoj wynik.

    zem3i09kl173cczw.png
  • Ellasi Autorytet
    Postów: 544 230

    Wysłany: 30 marca 2016, 18:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaska,
    Widać mamy te same dylematy i szaleństwo w głowie- wyglada na to że to przynajmniej jest norma ;)

    Ft3 i ft4 tez robiłam ale wyniki mam w innym pokoju i nie mam siły wstać i iść po nie :) sorry ale padam na twarz :/ potem napisze jak wyszły.

    Kas,
    Co tam z Tobą? Czekamy na info :)

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 30 marca 2016, 19:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem :-) ale wyników dalej brak:( późno dziś zarejestrowali zlecenie to i pewnie wyniki późno będą:(
    Ellasi Twoje tsh jest boskie :-) zazdroszczę,w wolnej chwili napisz jeszcze ft4 i ft3,a najlepiej przelicz na %.

    Mam dzisiaj podobne rozterki do waszych:/ też dopada mnie stres,wizyta za tydzień. Jutro mam dzwonić do gin po wyniki posiewu.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Ellasi Autorytet
    Postów: 544 230

    Wysłany: 30 marca 2016, 19:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas,
    Czekam na info od Ciebie na wyniki- cierpliwie czekam, ale nie zapomnij nam tu napisać niezwłocznie co i jak ;)

    Nie wiem o co chodzi z % ft3 i ft4 ...?
    Wbiłam wyniki w jakiś kalkulator w internecie i wyszło takie coś:

    FT4 35.45% [ wynik 1.19, norma (0.8 - 1.9)]
    FT3 55.42% [ wynik 3.13, norma (1.8 - 4.2)]

    Kochane powiedzcie czy to jest ok?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 marca 2016, 19:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje pierwsze objawy ciąży to bolące cycki - ale to może być mylące, bo przed @ też takie mam, ale co bardziej dziwne, bardzo częste sikanie. Nic wspólnego to nie miało z zapaleniem pęcherza, tylko nerki zaczynają intensywniej pracować.

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 30 marca 2016, 21:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellasi wg mnie wyniki masz super :-)

    Ja mam tsh 1,42 i ft4 60%. W ciągu 2tyg.ft4 spadło aż o 10% :(

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

  • Ellasi Autorytet
    Postów: 544 230

    Wysłany: 30 marca 2016, 21:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas,
    Dzięki!
    Ja zupełnie nie znam się na tych oznaczeniach :/ Skoro mówisz ze super to pewnie tak jest. Jutro idę do endo i zobaczymy co ona na to powie :)

    Po mince na końcu wypowiedzi o Twoich wynikach domyśle się, że Twoje wyniki nie są zadowalające :/
    A Ty kiedy idziesz z wynikami do lekarza?

  • kas50 Autorytet
    Postów: 4712 1440

    Wysłany: 30 marca 2016, 21:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ogólnie endo pewnie powie że wyniki mam super, ale ft4 spada, więc chyba trzeba podnieść dawkę leku. wizytę mam dopiero 19kwietnia.

    dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png


    ........................................................................................

‹‹ 64 65 66 67 68 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego