X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

Metformina

Oceń ten wątek:
  • Kaska1985 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No najwazniejsze to zaufac lekarzowi. I tak pewnie bedziesz musiala badania tarczycy robic, standardowo w ciazy sie je wykonuje. A USG Ci robila czy pod palcami wyczula?

Kasiu, moje ft4 jak wczoraj patrzylam, przed dwoma tygodniami wynosilo 1.65, teraz 1.59 wiec cos tam spada. Pewnie jeszcze bardziej bedzie spadalo. Wizyte mam zaplanowana u mojego endo 17 maja bodajze, do tego czasu jeszcze raz powtorze bo i tak mam skierowanie. Jak cos bedzie nie tak, to przyspiesze wizyte, zobaczymy :)

zem3i09kl173cczw.png
  • Ellasi Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam usg które pokazało guzka.

Ale jakoś szczególnie nim się nie przejmuję. Endo jasno powiedziała źe to nic takiego wiec spokojnie czekam do kolejnej wizyty- za 3 miesiące.

Teraz bardziej w głowie siedzi mi to że mam bardzo mało i generalnie małe nasilenie objawów ciążowych.
    Piersi ledwo co podolewają, jestem trochę senna i to właściwie tyle :) Może ja się cieszyć powinnam że nie cierpię, ale jednak głowa pracuje.
    Pozostaje czekać na wizytę u ginekologa do 7.04.

• Kaska1985 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ellasi, ja mam to samo. Prawie zadnych objawow. Od wczoraj tylko jakos wszyscy mnie naokolo denerwuja, wiec moze to objaw :)?

A co do lekarzy, to wiesz co, ja mam taka refleksje, ze czasami warto zmienic lekarza jak sie czuje ze cos nie tak. Ja do ginekologa tez chodzilam najlepszego w miescie, a bynajmniej jednego z najlepszych, ale wszystkie badania sama musialam wyciagac od niego, skierowania etc, on tylko monitoring i monitoring i tak chodzilam przez ponad pol roku. Poczulam ze musze zmienic. I zmiana wyszla mi na dobre. Takze czasami warto sprobowac kogos innego. Ale jak czujesz, ze ta endo Ci odpowiada i jest chemia, to do niech chodz :). Ale jesli poczujesz ze cos nie gra, to nie wahaj sie zmienic nawet jesli ma opinie najlepszej. Nie zawsze Ci najlepsi sa faktycznie najlepsi :)

Trzymam kciuki :)

zem3i09kl173cczw.png
  • Ellasi Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaska,
    Aktualnie mam do mojej endo zaufanie wiec nie będę zmieniała.
    Ale jak poczuję potrzebę skonsultowania sprawy z innym lekarzem to z pewnością nie będę się wahała :)

Ten brak objawów jest dla mnie denerwujący... jakoś wydaje mi się że byłabym spokojniejsza jak by mi coś czasem podokuczało ;)

• kas50 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu jaką dawkę euthyroxu obecnie bierzesz ? Ja pisalam do endo i kazała nie zwiększać dawki ale hormony lecą w dół:/
    Badalas może poziom ferrytyny i wit.d3? Wogole nie masz konwersji ft4 do ft3 nie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2016, 13:08

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Kaska1985 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ja wiem czy nie mam? Ft3 w ciazy powinno byc w dolnej granicy normy i ja tak mam. Wit D3 badalam i ja nawet suplementuje - jest w normie. Ferrytyne nie - czym to jest?

Ja mysle Kasiu, ze w ciazy to te % nie maja wiekszego znaczenia. Z tego co wszedzie czytam, to najwazniejsze i absolutnie nr 1 to ft4 - TSH i ft3 mozna sobie odpuscic bo dla plodu tylko ft4 ma znaczenie. Wiec ja sie tego trzymam.

Ellasi, ja tez bym spokojniejsza byla. Dzisiaj mnie brzuch pobolewal znowu i duzo sluzu jest - mam nadzieje ze to tylko i wylacznie znak, ze maluch rosnie :).

zem3i09kl173cczw.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu zarówno ft4 jak i ft3 powinny być na poziomie min.50% i to niskie ft3 właśnie odpowiada za poronienie:( dlatego wazna jest przemiana ft4 do ft3. Mi obydwa hormony spadają. Ferrytyna to żelazo,warto oznaczyc na początku ciąży i ewentualnie brać leki od II trymestru.

Ja się dziś mega zle czuję,pobolewa mnie prawy jajnik,cały dzień męczą mdłości i brzuch mam wydety:(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2016, 18:33

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Kaska1985 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu no nie wiem, moze tak jest, ale wszedzie czytam ze ft3 w ciazy musi byc w dolnej granicy normy. Mi endokrynolodzy przy niedoczynnosci nigdy nie kazali ft3 badac, a wiedzieli ze staram sie o dziecko. Wiec chyba wiedzieli co robia.

Mam lekko obnizone hemoglobine, krwinki czerwone i hematokryt wiec pewnie dostane jakis suplement z zelaza.

Ja dzisiaj tez sie zle czuje, po raz pierwszy zrobilo mi sie slabo. Dziwna sprawa.

zem3i09kl173cczw.png
  • Kaska1985 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.endokrynologia.net/tarczyca/leczenie-hormonem-t3-tr%C3%B3jjodotyronina

Ciekawy artykul ktory rozwiewa troche mity o ft3. Autor jest lekarzem, lubie czytac jego artykuly.
    Generalnie w miare spadku ft4, organizm bedzie wzmagal wzrost ft3 wlasnie przez konwersje o ktorej mowilas.

zem3i09kl173cczw.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 06:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj dzwonila gin z wynikiem posiewu-wynik oczywiście dodatni,infekcja bakteryjna:( boję się komplikacji:(

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• daktylek Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kas posiew robilas w związku z tymi objawami przy sikaniu? Teraz masz jakies objawy?

Mama Aniołka [*] 15.12.2015r.
    w57v3e3k7yxei1cq.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2016, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak,posiew był robiony ze względu na pieczenie przy oddawaniu moczu. Teraz nie mam żadnych objawów. Bralam furagine i macmiror,myślę że problem leży gdzieś głębiej,chyba zrobię jeszcze wymaz w kierunku chlamydii/ureaplasmy itp. Gin chce mi dac jakiies globulki z antybiotykiem recznie robione,nie wiem dokładnie co tam wyszło-powiedziala że infekcja bakteryjna:( jestem załamana:(

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50, to może weź te globulki...

• kas50 Autorytet

Wysłany: 3 kwietnia 2016, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro pójdę bo to na receptę. Kasiu Ty mialas posiew na 1 wizycie?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Kaska1985 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mialam posiewu robionego. Chyba nie ma reguly. Napewno przed porodem sie robi, zeby wykluczyc paciorkowce. z tego, co czytalam, posiew nie nalezy do obowiazkowych badan w ciazy oprocz tego wlasnie przed porodem. Jesli mowimy o posiewie z pochwy oczywiscie, a nie mocz. U mnie wszystko ok. Od soboty tylko nasilily sie bole brzucha, brzuszek jest juz troche powiekszony, poza tym od wczoraj mnie ciagnie wszystko... zastanawiam sie czy nie zrobic posiewu moczu bo ciagnie mnie nawet przy oddawaniu moczu, ale nic mnie nie boli ani nie piecze. Podejrzewam, ze to wiezadla sie rozciagaja. Ale te bole brzucha mnie niepokoja.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2016, 09:04

zem3i09kl173cczw.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja w 1ciąży mialam te paciorkowce. Ciekawa jestem co teraz mi wyszło:/ może zrób posiew moczu,ja zauwazylam że jak mniej piję to mnie zaczyna lekko szczypac przy sikaniu ale jak wypije 2szklanki wody to przechodzi. A robiłaś kiedyś wcześniej wymaz w kierunku chlamydii,ureaplasmy itp.?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Kaska1985 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robilam. Przed badaniem droznosci jajowodow robilam na ureoplasme, mycoplasme i chlamydie plus standardowy posiew w kierunku bakterii.

zem3i09kl173cczw.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawno to robilas?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• Kaska1985 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm w listopadzie. W grudniu powtarzalam jeszcze posiew na bakterie bo najpierw mialam streptococcusa a potem e coli.
    Teraz nie wiem jak jest, ale mi sie te bakterie objawialy... grzybica. Lekarz mi pozniej mowil, ze grzybica lubi to samo srodowisko co bakterie, wiec jak sa bakterie w ilosci wiekszej niz te mlekowe, to ryzyko grzybicy wieksze. Grzybice mialam prawie w kazdym cyklu. Odkad pozbylam sie e coli i paciorkowca mam spokoj i nawet grzybica nie nawraca. Poza tym uzywam zelu do higieny intymnej provag i przed ciaza tez profilaktycznie podczas @ bralam provag. Teraz bym sie musiala zapytac gina co z posiewem, ale nie mam zadnych dolegliwosci, sluz normalny. Zapytam o te ciagniecia podbrzusza, czy to przez macice czy moze jednak jakas dolegliwosc.
    Kasiu, mozesz zrobic ureoplasme, mycoplasme i chlamydie ale te bakterie trudno zlapac poza tym one moga utrudniac zajscie w ciaze. Wiec prawdopodobienstwo ze je masz jest niewielkie.
    Ja je robilam jeszcze przed badaniem droznosci, chyba dwa miesiace przed, wlasnie zeby wykluczyc ten rodzaj nieplodnosci - te bakterie.

zem3i09kl173cczw.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 4 kwietnia 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapytam gina dziś jeszcze co myśli czy to robić. Ja wcześniej w sumie w listopadzie mialam lekką grzybice,w styczniu infekcje bakteryjna a w lutym zapalenie pecherza,no i teraz znowu bakterie czyli pewnie jakieś jeszcze zostały. Objawów nie mam kompletnie żadnych,żadnego swedzenia,pieczenia,dziwnego zapachu czy sluzu,dlatego też bylam w szoku że wynik dodatni;(

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

‹‹ 66 67 68 69 70 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ