Metformina
-
WIADOMOŚĆ
-
Ruda super . To juz przy takiej becie widać pecherzyk ciazowy .
Kasiu chyba Ci zwiększa bo to ft4 mogłoby byc większe. Chociaż cholera wie. Ja zaliczyłam endo, dawka leku bez zmian, mam dodatkowo zrobić P/ciała przeciw receptorom TSH, wizyta kolejna 5 lipiec. Doktor powiedział ze póki co jest wszystko ok, zbadał tarczyce i jest tez ok.
Niestety wyników histopatu dalej nie ma . Nie dojechały dzis do kliniki
-
A po co te przeciwciala? Co one wniosa?
Ostatnio ft4 mialam 50%,więc i tak jest poprawa.
Dalej mnie coś pod zebrem kluje:/
A usg u gina mialas?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2016, 19:35
-
Juz po . Wszystko wporzadku, a ja zostane mama... Chlopaka . Wiedzialam od poczatku ze bedzie syn i tak tez jest , tak mu dynda miedzy nogami, jak to doktor okreslil - jest dobrze wyposazony . Wszystko super, tetno 162, maly sie tak ruszal ze ciezko bylo zmierzyc wszystko, choc na poczatku byl nieruchomy i sie wystraszylam . Kosc nosowa na miejscu, przeziernosc karku prawidlowa, zoladek, mozg, przeplywy, wszystko git. Widzielismy tez kregoslup i rdzen kregowy, pepowina jest trojnaczyniowa co doktor okreslil ze bardzo dobrze, bo zdarzaja sie tez czesto pepowiny dwunaczymiowe, co zwieksza ryzyko wad lozyska.
Wg usg starszy o 4 dni co do wieku ciazy , 12t2d, 5.78 cm . Doktor przepisal zelazo, mam brac witaminy prenatalne, kwas foliowy w dawce 15 mg jeszcze 2 tyg, metformina jeszcze 2 tyg, ale juz po tym tyg powoli schodzic do 1 tabletki. Luteine odstawic tydzien pozniej od metki - mam nie odstawiac wszystkich lekow naraz. Z tego wszystkiego zapomnialam, ze recepty na luteine nie mam i musze jutro podjechac bo z wrazenia calkiem wypadlo mi z glowy .
Generalnie jest wszystko ok, mam sie nie denerwowac, nie czytac internetow , jest dobrze, jest lozysko, dobra pepowina, wody plodowe - maly je polykal , kolejna wizyta 2 czerwca. Dostalam zaswiadczenie do pracy tez.
Ginekologicznie wporzadku, jest ten polip, brak sladu infekcji, macica powiekszona, brzuszek miekki, tak jak powinno byc.
Kasiu, endo powiedzial, ze Polskie Tow. Endokr. zaleca zbadanie przeciwcial przeciw recoptorom tsh w ciazy, z racji ze ciaza zmienia calkwoicie obraz tarczycy i immunologie - co wiadomo - a wysoki poziom tych akurat przeciwcial moze powodowac komplikacje poloznicze. Nie jest to zalecenie ginekologiczne, tylko endokrynologiczne stad ginekolodzy nie przepisuja tego badania.
Acha, i gin zaproponowal test pappa. Powiedzial, ze mamy blisko 90% pewnosci ze jest ok, z testem pappa 97%, wiec chyba go zrobie.Asia_88 lubi tę wiadomość
-
Kasiu super wieści syn to wcześnie poznalas płeć a NT ile wynosi?
Chcialabym byc na Twoim miejscu po usg
Czyli mete juz za chwilę masz brać 1tabletkę? I odstawic.
Te przeciwciala to antyTpo czy antyTg?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2016, 08:25
-
kas50 wrote:Kasiu super wieści syn to wcześnie poznalas płeć a NT ile wynosi?
Chcialabym byc na Twoim miejscu po usg
Czyli mete juz za chwilę masz brać 1tabletkę? I odstawic.
Te przeciwciala to antyTpo czy antyTg?
Kasiu, a NT to ktory parametr? Bo nie kojarze . Te przeciwciala to TRAB sie nazywaja, najdrozsze ze wszystkich .
Bedzie dobrze, zobaczysz . Trzymam kciuki, masz dzisiaj o 11 .
Lekarz mowil, ze w zasadzie dla plodu juz nie ma znaczenia czy odstawiam od razu czy stopniowo, to juz bedzie 13/14 tc. Ale dla mojego wlasnego komfortu moge zejsc najpierw do 1. Endo wczoraj tez powiedzial - odstawic, juz niepotrzebna jest.
Luteine tylko tydzien pozniej mam odstawic od metforminy. -
Asia_88 wrote:No i lipa dziewczyny Wczoraj nasza dr do mnie dzwonila, bo zobaczyła, że mój wynik CMV jest ciągle dodatni. Nic się nie poprawiło od poprzednich badań z 16.04. No i wizytę startową z 11.05 musimy przenieść na czerwiec....
Ale żeby to na pewno do czerwca było to jeszcze bez tragedii, tylko cholera wie ile ta cytomegalia może trwać No i wszystko wstrzymane... nawet nie wiadomo na ile czasu
Asiu, ja cos czytalam, ze dodatnie p/ciala utrzymuja sie ok 3,4 miesiace od zakazenia. Ja mialam w klasie igG dodatnie, na szczescie, bo teraz nawet jak zlapie to juz mam p/ciala wyksztalcone i nie powinno byc problemu.
Spokojnie uzbroj sie w cierpliwosc, w koncu z igM sie igG zrobi i juz bedzie ok, naprawde. -
Kaska1985 wrote:Kasiu, a NT to ktory parametr? Bo nie kojarze . Te przeciwciala to TRAB sie nazywaja, najdrozsze ze wszystkich .
Bedzie dobrze, zobaczysz . Trzymam kciuki, masz dzisiaj o 11 .
Lekarz mowil, ze w zasadzie dla plodu juz nie ma znaczenia czy odstawiam od razu czy stopniowo, to juz bedzie 13/14 tc. Ale dla mojego wlasnego komfortu moge zejsc najpierw do 1. Endo wczoraj tez powiedzial - odstawic, juz niepotrzebna jest.
Luteine tylko tydzien pozniej mam odstawic od metforminy. -
Jestem wszystko dobrze będzie syn
Crl 64mm wg usg starszy o 5dni
Nt 2,2mm
Kosc nosowa widoczna,kregoslup,mózg,serce,żołądek,ręce,nóżki wszystko w normie. Pepowina trojnaczyniowa. Serce bije 167. Łożysko na scianie przedniej.
Pobrali mi od razu krew na Pappa. Wyniki za 2tyg.
Póki co ryzyko ZD 1:1204.Kaska1985 lubi tę wiadomość
-
Wizytę mam 23maja u swojej gin,bo ten gin był z kliniki. Krew od razu pobrali.
Jedynie to Nt mnie trochę martwi,że wysokie,ale noema jest podobno do 2,5mm a od 3mm może być 3x większe ryzyko ZD. Wynikiem Pappa nie zamierzam się stresować,biorę Duphaston,on podobno wpływa negatywnie na wynik. Gin okreslil,że wszystko super,mial problem jedynie z przeplywami,bo mały figlowal. I usg mialam dopochwowe:/ trochę w szoku zostalam. -
Kasiu wiesz ze nawet nieprawidlowe pappa nie oznacza ZD, 70% ciaz przebiega normalnie. Mi kolezanka dzisiaj mowila, ze jej przyjaciolka miala NT super, wszystko git, zrobila pappa a tam zonk - 95% pewnosci ZD. Przeplakala cale pozostale 6 miesiecy, a dziecko urodzilo sie calkowicie zdrowe.
Ja mialam przez brzuch, ale maly strasznie figlowal wiec zeby zbadac przeplywy to lekarz plytko wlozyl glowice, wiec czesciowo mialam i tak i tak - raz jedna glowica ruszal raz druga. Lozysko tez mam na przedniej scianie wysoko . U mnie dlugo trwalo wlasnie przez figle malucha.
Cieszysz sie z chlopaka ? -
U nas usg trwało pół godziny! Ciężko mial przeplywy zbadac i pecherz moczowy,ale udało się Dziwne uczucie,że syn,ale cieszę się,będzie parka Ty się cieszysz? :-)mina męża bezcenna jak gin okreslil płeć mam nadzieję,że po odstawieniu mety i dupka ciąża dalej się utrzyma. Gin mówił Ci,że na tym etapie odstawienie mety nie powinna już zagrazac?