MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
milkyway1022 wrote:Dziękuję za odp ucieszylam się jak zobaczyłam mój wynik homocysteiny ale z kolei potem zaczelam się zastanawiac czy z kolei nie jest za niska. Ja też nie zdecydowałam się na ten femibion, wg mnie skład ma słaby. Jedyne co to tylko te 4mg folianu jest na plus. Zamówiłam metylowane witaminy tez nie jakieś najwyższe dawki. Umówiłam się jeszcze do polecanej Pani hematolog, zobaczę co mi doradzi. Żebym mogła w końcu zacząć się przygotowywać do starań..A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓 -
Cześć Dziewczyny,
może mi pomożecie, bo jeszcze jestem zielona w tym temacie.
W skrócie: 3 lata staraliśmy się z mężem o dziecko. Okazało się, że mam endometriozę III st., a mąż słabą morfologię nasienia. Udało nam się w październiku po pierwszej IUI. Jednakże w 17 tc dowiedziałam się, że synek ma rozszczep kręgosłupa i poważne wodogłowie. Niestety w 20 tc straciłam Leonka
Byłam na konsultacji genetycznej i profesor zasugerował badania w kierunku mutacji MTHFR. I przyjmowanie przed kolejną ciążą min. 3 miesiące kwasu foliowego 5mg.
Zrobiłam w 18tc badanie homocysteiny i kwasu foliowego. Wyniki: homocysteina- 7,86 umol/l, kwas foliowy - 12,00 ng/ml.
Podpowiedzcie czy te wyniki są ok?
20 marca idę na konsultację do ginekologa-genetyka, ale chciałabym mieć już jakąś wiedzę na ten temat.
-
kalade wrote:Cześć Dziewczyny,
może mi pomożecie, bo jeszcze jestem zielona w tym temacie.
W skrócie: 3 lata staraliśmy się z mężem o dziecko. Okazało się, że mam endometriozę III st., a mąż słabą morfologię nasienia. Udało nam się w październiku po pierwszej IUI. Jednakże w 17 tc dowiedziałam się, że synek ma rozszczep kręgosłupa i poważne wodogłowie. Niestety w 20 tc straciłam Leonka
Byłam na konsultacji genetycznej i profesor zasugerował badania w kierunku mutacji MTHFR. I przyjmowanie przed kolejną ciążą min. 3 miesiące kwasu foliowego 5mg.
Zrobiłam w 18tc badanie homocysteiny i kwasu foliowego. Wyniki: homocysteina- 7,86 umol/l, kwas foliowy - 12,00 ng/ml.
Podpowiedzcie czy te wyniki są ok?
20 marca idę na konsultację do ginekologa-genetyka, ale chciałabym mieć już jakąś wiedzę na ten temat.
To zrób sobie cały pakiet na trombofilie na testdna wychodzi najtaniej.
MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
sylwia80 wrote:To zrób sobie cały pakiet na trombofilie na testdna wychodzi najtaniej.
Dziękuję, zamówiłam już pakiet rozszerzony na testdna. wyniki będę miała 29 marca.
Czy myślisz, że przy obecnych wynikach homocysteiny i kwasu foliowego, zanim otrzymam wyniki powinnam już zmienić obecne leki - ActiFolin 4mg (zawiera 2mg aktywnego i 2 mg zwykłego kwasu) na wyłącznie metylowany?
Czy na razie spokojnie czekać na wyniki i brać to, co biorę? -
Dziewczyny chce mi się płakać .
Homocysteina z 10 podniosła mi się w miesiąc do 12 pomimo brania codziennie metylow z Jarrow i 2000mg TMG. Biorę kwas foliowy 400 mcg, b12 1000mcg i p-5-p 1,5mg...
Wcześniej wyniki miałam 38ng kwasu foliowego, teraz kwas foliowy i tak zawyzony nieznacznie bo 19ng, a B12 wyszło 413Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2018, 19:43
Starania od 03.2016 - PCOS, astenoteratozoospermia, MTHFR-A1298C, PAI-1 4G- układ homo; -
Malwas wrote:Dziewczyny chce mi się płakać .
Homocysteina z 10 podniosła mi się w miesiąc do 12 pomimo brania codziennie metylow z Jarrow i 2000mg TMG. Biorę kwas foliowy 400 mcg, b12 1000mcg i p-5-p 1,5mg...
Wcześniej wyniki miałam 38ng kwasu foliowego, teraz kwas foliowy i tak zawyzony nieznacznie bo 19ng, a B12 wyszło 413
Malwas do obniżenia homocysteiny niezbędna jest też witamina b6 a nie pisałaś, że ją brałaś.
U mnie bardzo dobrze sprawdził się Fully Active B complex DOCTOR'S BEST, jeśli się zdecydujesz proponuję zacząć od jednej tabletki b complex dziennie bez dodatkowego folianu bo jest już w b complexie. -
lipcowka86 wrote:Malwas do obniżenia homocysteiny niezbędna jest też witamina b6 a nie pisałaś, że ją brałaś.
U mnie bardzo dobrze sprawdził się Fully Active B complex DOCTOR'S BEST, jeśli się zdecydujesz proponuję zacząć od jednej tabletki b complex dziennie bez dodatkowego folianu bo jest już w b complexie.
Pytałam lekarza o homocysteine i mówił, że branie encortonu może podwyższyć, teraz byłam przygotowywana do transferu.
Starania od 03.2016 - PCOS, astenoteratozoospermia, MTHFR-A1298C, PAI-1 4G- układ homo; -
Malwas wrote:P-5-p to witamina B6 tylko w innej formie
Masz racje uciekło mi Możesz spróbować zacząć suplementację i sprawdzić po miesiącu co się dzieje, nóż będzie dobrze na Ciebie działał
Miałaś dziś transfer w takim razie trzymam mocne kciuki za sukces
Malwas lubi tę wiadomość
-
sylwia80 wrote:Serio steryd może podnosić homocysteine ? Nie słyszałam nigdy o tym, to ze podnosi glukozę to wiem. A bierzesz heparynę ?
Malwas wrote:Tak, biorę clexane 0,4
-
Emka współczuję strat , czy przy poprzednich ciazach również bralas clexane? Ja dodatkowo jeszcze biore 1 tabl acardu. Tak jak powyżej suplementuje do chwili obecnej metyle w jednym preparacie firmy Jarrow
Malwas wrote:Emka współczuję strat , czy przy poprzednich ciazach również bralas clexane? Ja dodatkowo jeszcze biore 1 tabl acardu. Tak jak powyżej suplementuje do chwili obecnej metyle w jednym preparacie firmy Jarrow
A kupujesz w necie ten preparat?
Trzymam &&& za bablaWiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2018, 20:21
-
emka29 wrote:Nie dopiero teraz hematolog mi zlecił od dnia transferu clexane.
A kupujesz w necie ten preparat?
Trzymam &&& za bablaWiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2018, 21:08
Malwas wrote:Tak kupiłam w necie, ale jak widzisz homocysteina mi nawet podskoczyla, więc myślę, że zmienię go na większe dawki, może trzeba obczaić ten preparat który dziewczyny polecają dr Best, jest też dobry aliness podobno. Również trzymam kciuki , kiedy testujesz? Mi genetyk jeszcze zaleciła powtórzenie d-dimerow w 6 tyg ciąży, gdyby trzeba było zwiększyć dawkę clexane, bo właśnie poronienia są najczęściej do 8 tyg. Będzie dobrze!
-
cześć czy któraś może mi pomóc ? staramy się 2 lata i dzisiaj przyszły testy genetyczne i mam trombofilie wrodzona . mam wynik nieprawidłowy czynnik V (R2) i MTHFR A1298C. co to oznacza ? co mam teraz zrobić?
wyniki https://zapodaj.net/ee4839545b135.jpg.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2018, 13:51
-
ania14 wrote:cześć czy któraś może mi pomóc ? staramy się 2 lata i dzisiaj przyszły testy genetyczne i mam trombofilie wrodzona . mam wynik nieprawidłowy czynnik V (R2) i MTHFR A1298C. co to oznacza ? co mam teraz zrobić?
Przeczytać kilka stron tego wątku.
83xxx lubi tę wiadomość
MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.