X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2018, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2018, 00:16

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meera wrote:
    W Instytucie, tak jak poza nim, nic nie mówią. Proponują tylko 5mg syntetycznego kwasu foliowego. U Ślusarskiego nie byłam. Zresztą moja przygoda z Instytutem w zasadzie dobiegła końca. Wyciągnęłam z tych kilku wizyt ile się dało - gin zwróciła uwagę na detal, którego nikt przedtem nie brał pod uwagę, dostałam lek, mają bardzo dobry sprzęt do usg. Ale pora się pożegnać. Przede mną pewnie ivf. Oswajam się z tym, ale nie wiem czy w ogóle do ivf podejdę. Nie mam z tą metodą problemów światopoglądowych. Nigdy nie miałam. Jestem po prostu zmęczona walką o diagnozę i rozczarowana 2 warszawskimi klinikami, a raczej podejściem lekarzy prowadzących. Gdybym ich słuchała byłabym dziś pewnie po ivf. Zakładam, że nieudanym, biorąc pod uwagę co mi dolegało, a o czym żaden z lekarzy nie chciał słuchać. Tak trudno było mnie skierować do internisty. Pisałam o tym na innym wątku. Nie będę tu zaśmiecać.

Odnoszę wrażenie, że lekarze nie bardzo wiedzą dlaczego tak to u mnie wygląda z homocysteiną i metylami. Chyba nigdy nie mieli takiego przypadku. Nie jestem pewna czy warto walczyć za wszelką cenę, bo ta cena może być zbyt wysoka. Czasem trzeba być dorosłym i podjąć trudną, ale obiektywnie rzecz ujmując, właściwą decyzję.

A jesteś na grupie na Facebooku o mthfr ? Możesz zadać pytanie Beacie Stachnik, może coś podpowie, ona się na mutacjach zna.
    Faktycznie jest to trochę dziwna sytuacja, ze przy tak wysokich: b12 i kwasie nadal Homocysteina się tak utrzymuje, tak jakby był jakiś problem z wchłanianie, bo i tak niewiadomo jakie wyniki byłyby na poziomie komórkowym. Kwasu metylomalonowego nie badalas ?

Meera lubi tę wiadomość

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2018, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2018, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:) jestem tu nowa, dopiero "raczkuję" w tym temacie i mam nadzieję, że mi pomożecie. Pokrótce, staramy się z mężem 3 miesiące o pierwszego malucha, nigdy nie było poronień itp, cykle mam nieregularne, prl unormowana, homocysteina 10,23, glukoza, insulina w normie, tarczyca OK, ale za to niski estradiol (nie wiem czy tylko w tym cyklu, bo zbadałam dopiero pierwszy raz, aktualnie jest bez owu). Jak "łaskawie" dostanę @, bo to juz 40 dc to powtórzę to badanie. Mój gin wysłał mnie do prof ginekologa - endokrynologa w Krakowie, ale wizyta dopiero 13 marca. Ale wracając do tematu, zaczęłam się interesować MTHFR ze względu na chorobę genetyczną synka mojej siostry, która powoduje znaczne opóźnienie rozwoju, zarówno intelektualnego, jak i fizycznego. Wyszła mu również mutacja MTHFR. Też zrobiłam badanie DNA i dziś dostałam wyniki i trochę się podłamałam. Otóż wyszły heterozygoty zarówno w 677C -T, jak i w 1298A - C oraz układ heterozygotyczny PAI - 1 4G. Jestem zdezorientowana co mam dalej robić... nieświadoma niczego łykałam przez kilka miesięcy zwykły kwas foliowy, różne witaminy, wiesiołka, ovarin itp. Zamówiłam dziś wszystko zmetylowane z firmy Aliness (to jest dobra marka?). Nie wiem nic więcej, co z dietą, najbliższymi staraniami (czytałam, że powinno się odłożyć na jakiś czas - co najmniej 6 ms?), brać acard... Co z urodzeniem zdrowego dziecka? Im więcej czytam, tym bardziej się załamuję :( Czy możecie polecić gina w Krakowie (mam 100 km) który orientuje się w tym temacie? Obawiam się, że większość (jak nie wszyscy) nie mają pojęcia o co chodzi.
    Bardzo liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuję:* przepraszam, że tak może chaotycznie napisane, ale jestem zdezorientowana trochę.

4 cs - 29 marca II kreseczki <3

7v8r9n73wz5zsofj.png

heterozygota 677CT i 1298AC oraz heterozygota w PAI - 1 4G

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meera wrote:
    Sylwia, dziękuję. Nie mam fb, ale spróbuję skontaktować się z p. Beatą Stachnik w inny sposób. Badałam kwas metylomalanowy we wrześniu. Wynik 160 przy normie 50-300 nmol/l.
    To ja takiej normy nie miałam, na pewno niższa.

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolcia27 wrote:
    Hej dziewczyny:) jestem tu nowa, dopiero "raczkuję" w tym temacie i mam nadzieję, że mi pomożecie. Pokrótce, staramy się z mężem 3 miesiące o pierwszego malucha, nigdy nie było poronień itp, cykle mam nieregularne, prl unormowana, homocysteina 10,23, glukoza, insulina w normie, tarczyca OK, ale za to niski estradiol (nie wiem czy tylko w tym cyklu, bo zbadałam dopiero pierwszy raz, aktualnie jest bez owu). Jak "łaskawie" dostanę @, bo to juz 40 dc to powtórzę to badanie. Mój gin wysłał mnie do prof ginekologa - endokrynologa w Krakowie, ale wizyta dopiero 13 marca. Ale wracając do tematu, zaczęłam się interesować MTHFR ze względu na chorobę genetyczną synka mojej siostry, która powoduje znaczne opóźnienie rozwoju, zarówno intelektualnego, jak i fizycznego. Wyszła mu również mutacja MTHFR. Też zrobiłam badanie DNA i dziś dostałam wyniki i trochę się podłamałam. Otóż wyszły heterozygoty zarówno w 677C -T, jak i w 1298A - C oraz układ heterozygotyczny PAI - 1 4G. Jestem zdezorientowana co mam dalej robić... nieświadoma niczego łykałam przez kilka miesięcy zwykły kwas foliowy, różne witaminy, wiesiołka, ovarin itp. Zamówiłam dziś wszystko zmetylowane z firmy Aliness (to jest dobra marka?). Nie wiem nic więcej, co z dietą, najbliższymi staraniami (czytałam, że powinno się odłożyć na jakiś czas - co najmniej 6 ms?), brać acard... Co z urodzeniem zdrowego dziecka? Im więcej czytam, tym bardziej się załamuję :( Czy możecie polecić gina w Krakowie (mam 100 km) który orientuje się w tym temacie? Obawiam się, że większość (jak nie wszyscy) nie mają pojęcia o co chodzi.
    Bardzo liczę na Waszą pomoc i z góry dziękuję:* przepraszam, że tak może chaotycznie napisane, ale jestem zdezorientowana trochę.

Dołącz do grupy Mthfr Polska na Facebooku, tam jest baza lekarzy z różnych stron Polski którzy coś wiedza na temat mthfr. Zwykli ginekolodzy niekoniecznie niestety. Aliness nigdy nie brałam, wiec się nie wypowiem. Brałam dr Best, Biovea, Jarrow, Optimal, Swanson.

• Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meera, dzwoniłaś do Potoczka z Wro?

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :) a czy jak dowiedziałyście się o mutacji odłożyłyście starania na jakiś czas?

I czy są tu dziewczyny, które urodziły przez MTHFR chore maluchy (ZD, autyzm, inne wady?)

7v8r9n73wz5zsofj.png

• Magda33 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2018, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko miało wady cewy nerwowej przez MTHFR. Do tej obecnej ciąży przygotowywałam się pół roku. Na razie wszystko prawidłowo.

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓

7.2024
    IVF 😓

9.2024
    IVF ❄️
  • Assiak Koleżanka

Wysłany: 27 lutego 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje pierwsze dziecko miało poważna wadę serca, urodziło się w 33 tv i zmarło po kilku godzinach. udzielałam się na tym forum ponad rok temu. Po pierwszej ciąży na własną rękę zrobiłam badania i wyszły mi mutacje hetero A i C oraz Pai. Wszyscy lekarze u których byłam mówili że ciężko powiedzieć czy to przez mutacje. Ja myślę że tak. Do kolejnej ciazy przygotowywałam się pół roku: brałam acard folian solgar 2 tabletki dziennie. B12 i b6 witaminę D oraz TMG bo w pewnym momencie mimo witamin na dobrych poziomach homocysteina zaczęła rosnąć. TMG ja ładnie zbiło. Po rozpoczęciu starań zaszłam znów w ciążę w cyklu w którym myślałam że się nie uda. W grudniu urodziłam synka jak narazie jest z nim wszystko w porządku choć pierwsza ciaza odbiła na mnie piętno i bacznie się mu przyglądam czy rozwija się prawidłowo. Obiecałam sobie ze tu napisze żeby dodać wszystkim strączkowych otuchy.

Klara Wysocka, Magda33, sylwia80, Jastin76, mokka lubią tę wiadomość

Assiak
  • Karolcia27 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję:) powoli czytam Was od pierwszej strony, chociaż na razie narzekam niestety na brak czasu:( ale w wolnej chwili próbuje "złapać" jak najwięcej informacji o tym wszystkim. Jeśli możesz to napisz mi proszę co to jest TMG.

My postanowiliśmy, że odczekamy 3 miesiące w takim razie z naszymi staraniami, czytałam wcześniej, żeby z dwa miesiące brać duże dawki kwasu foliowego (oczywiście metylowane). A więc już wczoraj ostawiłam wszystkie "zwykłe" suplementy, w sobotę zrobię jeszcze kwas foliowy i b 12. I chcę zacząć działać w ten sposób:

- dwa miesiące kwas foliowy met. 5mg (czytałam na poprzednich stronach, że to dawka uderzeniowa), w 3 miesiącu zmniejszę na 1 mg
    - wit K2 i D3 2000j. - 1 tabletka dziennie
    - complex wit B - i tutaj mam problem, bo nie wiem ile mam jej brać, bo tu jest tylko 50ug wit. B12

Wszystko z Aliness, dla męża kupiłam kompleks witamin ze Swansona (ale niemetylowane)

Proszę napiszcie mi, czy to będzie odpowiednia suplementacja i czy powinnam też już brać Acard lub coś innego na to PAI - 1 czy dopiero jak znów rozpoczniemy starania?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2018, 18:58

7v8r9n73wz5zsofj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• 83xxx Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Assiak przez całą ciążę brałaś TMG?

n5bjdmw.png
    sbo114n.png
  • Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meera, słuchaj, weź zadzwoń do niego.
    Ok, może być tak, że nie pomoże Tobie i wtedy będziesz myślała co dalej. Ale może się okazać, że właśnie on zna rozwiązanie.
    Daj sobie pomóc, gdzieś musi być przyczyna i trzeba ją znaleźć.

Meera lubi tę wiadomość

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • sylwia80 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meera, nie poddawaj się, ja na Twoim miejscu zapytałam bym Slusarskiego.

Meera lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2018, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak się wepcham z pytaniem
    jakie witaminy i w jakich dawkach przy mutacjach można brać? żeby nie zaszkodzić?

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia1989 wrote:
    Dziewczyny tak się wepcham z pytaniem
    jakie witaminy i w jakich dawkach przy mutacjach można brać? żeby nie zaszkodzić?

To bardzo indywidualna sprawa, po pierwsze każdy organizm jest inny, po drugie zależy od poziomu a po trzecie zależy od mutacji.

misia1989 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2018, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    To bardzo indywidualna sprawa, po pierwsze każdy organizm jest inny, po drugie zależy od poziomu a po trzecie zależy od mutacji.
    Rozumiem, mój lekarz nie uważa, że homocysteina 12 to duży probleem. Sama zaczęłam brać dr besta ale miałam teraz przerwę. Biorę regularnie prenatal uno.
    W sobotę robię test z krwi ciążowy i chcę przy okazji zbadć homocysteinę.

Ja mam mutację tak jak w stopce widać :)

• sylwia80 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia1989 wrote:
    Rozumiem, mój lekarz nie uważa, że homocysteina 12 to duży probleem. Sama zaczęłam brać dr besta ale miałam teraz przerwę. Biorę regularnie prenatal uno.
    W sobotę robię test z krwi ciążowy i chcę przy okazji zbadć homocysteinę.

Ja mam mutację tak jak w stopce widać :)

To zbadaj jeszcze kwas i b12.
    Homocysteina 12 to moim zdaniem dużo, powinna być przy staraniach max Ok 8.

misia1989 lubi tę wiadomość

• Assiak Koleżanka

Wysłany: 1 marca 2018, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TMG to trimetyloglicyna -pomaga zbić homocysteine. Na mnie zadziałała bardzo szybko bo po dwóch tygodniach homocysteina była na poziomie 6 z 8.5 brałam ja półtora miesiąca przed ciążą i przez pierwszy trymestr. Później sporadycznie.

Assiak
‹‹ 140 141 142 143 144 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ