MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
Formeds B ma niezły skład - metylowane B12 i B6 w wersji (P-5-P) - takie sa teraz najbardziej polecane. Ma tez w składzie inne witaminy np. B2 i B4.
Mi lekarz oprócz podstawowego zestawu aktywnych B9,B12,B6 polecił także właśnie suplementować B2 i B4
Betaina też ma dobre działanie i dużo dziewczyn łyka.
W linku trochę info o mutacji A1298C: http://mthfr.net/mthfr-a1298c-mutation-some-information-on-a1298c-mthfr-mutations/2011/11/30/
- cała lista możliwych objawów i stanów związanych z tą mutacją.
Autor jednak podkreśla, że posiadanie wyłącznie heterozygoty A1298C nie powinno stanowić problemu, jeśli tylko prowadzisz zdrowy styl zycia i nie masz złej diety.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2018, 15:52
hiperprolaktynemia czynnościowa,
PCOS?, lekka IO? - brak jednoznacznej opinii lekarzy,
MTHFR C677T/A1298C heterozygota,
niski progesteron, cykle bezowulacyjne,
-
Dziewczyny gdzie mozna zrobić badania na mutacje genu? Czy to się robi z krwi? Jestem w Warszawy nic nie mogę znaleźć. Czy to standardowe przychodnie prywatne robią? Mam homocysteine 11 i kwas foliowy lekko przekracza górna granice normy. Gin w klinice to olał
-
nick nieaktualnyKayama ja robiłam cały pakiet na www.testdna.pl, można wybrać punkt pobrania i tam się zgłosić albo zamówić zestaw do domu i pobrać samemu.
Cena ok. 350zł za cały pakiet ( V-Leiden, PAI-1, mutacja protrombiny, MTHFR dwa rodzaje i VR2).
Pobiera się wymaz z policzka, przynajmniej ja tak miałamWiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2018, 17:33
-
Dziewczyny, otrzymałam wyniki pakietu z test dna:
Czynnik V (R2) hetero
MTHFR A1298C homo
Pai 1 homo
Planuję wizytę w klinice niepłodności w kwietniu.
Czy do tego czasu mogę przyjmować acard 150 mg i kwas foliowy (5mg dostałam kiedyś na receptę)? Czy to jest taki standard? Mam te leki, bo jeden gin powiedział żeby brać "na wszelki wypadek" i później drugi że jednak nie muszę...
Jaki jest standard przy tych mutacjach? Z tego co doczytałam to to pai jest najgorsze i przepisuję heparynę (czy to to samo co clexane?). Mam mętlik w głowie... nigdy nie dowiem się czy te mutacje odpowiadały za poronienie. W ciążę ciężko u mnie z zajściem - PCOS i cykle bezowulacyjne cieszę się że badania zrobiłam to w udanym cyklu lekarze mnie zabezpieczą
staramy się już ponad 2 lata - udało się!!
aktualnie 2 cykl z CLO (pierwszy bez owu) - szczęśliwy podwójnie
Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane -
nick nieaktualny
-
Meera wrote:PAI - 1 nie jest taka zła. Odpowiada za lekką postać choroby zakrzepowo - zatorowej. Na moje nielekarskie oko acard nie wystarczy, tym bardziej, że masz jeszcze V (R2). Ja mam PAI-1 hetero, a hematolog i tak przepisał mi heparynę (clexane) już od owulacji, bo PAI-1 może utrudniać zagnieżdżenie zarodka i donoszenie ciąży. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że wizytę u genetyka możesz sobie darować. Niewiele wniesie. Ginekolodzy działają tu po omacku. Natomiast z całą pewnością powinnaś udać się do hematologa i to najlepiej takiego, który przyjmuje w klinice leczenie niepłodności bądź na leczeniu niepłodności się zna. Chodzi o to, żeby dobrał odpowiednią dawkę Clexane i sposób postępowania w trakcie starań i w ciąży.
Co do MTHFR A1298C to wiem tylko, że zamiast zwykłego kwasu foliowego powinnaś brać metylowany + inne metyle (B6 i B12) i zbadać poziom homocysteiny. Chyba lepiej będzie jeśli dziewczyny z większą wiedzą w tym temacie się wypowiedzą.
Te mutacje to nie wyrok. Da się je "obejść" metylami i heparyną. Teraz powinno być dobrze i tego Ci życzę
Dziękuję za rozjaśnienie spróbuję się może umówić do hematologa jeszcze przed wizytą w klinice czy te "metyle" są zawsze na receptę? homocysteinę zrobię w przyszłym tygodniu
nick nieaktualny
-
Meera wrote:Homocysteinę trzeba robić w punkcie pobrań przy labie, który od razu bada próbkę, bo inaczej wynik będzie błędny.
Chyba nie rozumiem? Kiedy może być błędny? Chciałam zrobić badanie w Alabie.
Już zabieram się za szukanie witamin.
nick nieaktualny
-
Martoszka wrote:Odebrałam wynik MTHFR. Mam mutację w genie A1298C, heterozygota. No i dodatkowo homocysteina 13.
zamówiłam sobie ForMeds B complex i betainę. Myślicie, że to pomoże?
Ogólnie czy któraś wie co oznacza heterozygota w mutacji tego genu?
Każdy z nas posiada po dwie kopie genów znajdujących się na chromosomach autosomalnych: jedną odziedziczoną od matki, drugą od ojca.
Heterozygotyczna mutacja - tylko jeden zmutowany gen, mutacja w jednej kopii genu (albo od ojca, albo od matki)
Homozygotyczna mutacja - dwa zmutowane gen, mutacja w obydwu kopiach genu (od obojga rodziców)
http://www.tlustezycie.pl/2014/02/gdy-metylacja-zawodzi-mutacja-genu-mthfr.html
http://www.tlustezycie.pl/2014/07/metylacja-cz-ii-ciaza-depresja.html
https://solgar.pl/leksykon/modulatory-homocysteiny
http://www.mthfr.pl/uncategorized/moja-histroria-poronienie/ -
okej, już wiem o co chodzi.
Dzięki - nie zwróciłabym na to uwagi, poszukam w takim razie laboratorium. Jak na razie Synevo i Alab daleko ode mnie.
Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane