X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • Selina Autorytet
    Postów: 8941 3430

    Wysłany: 21 kwietnia 2018, 21:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna255 wrote:
    Hejka, mam pytanie apropo mutacji MTHFR oraz o długi lot samolotem (10 godzin) - zazywacie heparyne przed? Dodam, ze nie mialam zadnych wczesniejszych epizodow z zakrzepica... ktos cos?
    Ja takie loty miałam zanim sie dowiedziałam o polimorfizmie. MTHFR nie ma nic wspolnego z krzepliwością tylko PAI i Leiden bodajze
    Jesli masz stwierdzone PAI homo, to mozna poprosic lekarza o heparyne przed lotem.
    Ja zakładałam tylko podkolanówki uciskowe do samolotu

    Anna255 lubi tę wiadomość

  • Selina Autorytet
    Postów: 8941 3430

    Wysłany: 21 kwietnia 2018, 21:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka 84 wrote:
    Selinko, dzięki za swoje spostrzeżenia- tego potrzebowałam - ogranicze syntetyczny kwas i dołączę metyle - czy myslisz że folian 400 Solgara wystarczy (plus femibion 1 of course)? Pije sok z buraków póki co , bo to miałam pod ręką akurat, a chciałam zadziałać szybko. Trzymam kciuki za Twoje powodzenie
    masz mutacje homo czy hetero w MTHFR? Jesli homo, to nie bierz Femibionu, bo on ma mieszany sklad. Jesli chodzi o folian, to lepszy jest Swanson albo Jarrow Formulas, na jednej grupie duzo dziewczyn narzekało, ze po Solgarze miały złe wyniki

  • Toonney Autorytet
    Postów: 1435 1020

    Wysłany: 22 kwietnia 2018, 14:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny:-) dawno mnie nie bylo na forum ale musialam odreagowac duzo emocji ( 2 kolejne poronienia :-(). Od marca znow wrocilismy do akcji, jestesmy po kolejnej inseminacji i aktualnie 4dpo. Mamy jeszcze jedna iui na NHS a potem ivf w sierpniu/wrzesniu mniej wiecej. Postaram sie Was z czasem nadrobic.

    lMkbp1.png
    cv0ep1.png

  • Selina Autorytet
    Postów: 8941 3430

    Wysłany: 23 kwietnia 2018, 00:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toonney trzymam kciuki za powodzenie IUI :) ja testuje na dniach

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2018, 00:41

    Toonney lubi tę wiadomość

  • Klara Wysocka Autorytet
    Postów: 1009 560

    Wysłany: 23 kwietnia 2018, 10:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna255 wrote:
    Hejka, mam pytanie apropo mutacji MTHFR oraz o długi lot samolotem (10 godzin) - zazywacie heparyne przed? Dodam, ze nie mialam zadnych wczesniejszych epizodow z zakrzepica... ktos cos?

    Tak jak Selina napisała: MTHFR nie ma nic wspólnego z krzepliwością.

    Przy tej mutacji nie zaleca się heparyny, to problem z metylacją.

    Jezu.

    IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • juna Autorytet
    Postów: 1419 689

    Wysłany: 23 kwietnia 2018, 12:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Moje wyniki bez suplementacji:
    Homocysteina 7.01
    Wit. B12 487 (180-914)
    Kwas foliowy 9.61 (>5.9)
    Wyniki przy braniu inofemu:
    Homocysteina 6.96
    Kwas foliowy 19.46
    Wynika z tego, że nie przyswajam kwasu foliowego? Dobrze myślę? Te normy są dziwne.
    Postanowiłam zrobić pakiet z testdna i wyszła mi mutacja PAI-1 homo i A1298C hetero. Czy przy takich wynikach witamin mogę zacząć od brania B-complex? Te wyniki bez suplementacji wydają mi się całkiem ok i nie chciałabym przedobrzyć

    l22nmg7ydnf5539r.png

    Fragmentacja DNA: 42%
    Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊

    07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
    22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
    27.07 ET blastocysty
    beta 2.08 (6dpt) 13,59
    beta 5.08 (9dpt) 65,87
    beta 7.08 (11dpt) 154,29
    21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
    24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰

    ❄️❄️ Na zimowisku
  • Karolajna8919 Znajoma
    Postów: 30 7

    Wysłany: 23 kwietnia 2018, 18:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po dwóch poronieniach zatrzymanych. Zrobiłam badania, dziś dostałam wyniki: nieprawidłowe czynniki :
    - VR2 uklad heterozygotyczny
    -MTHFR MUTACJA C667T uklad homozygotyczmy
    - PAI 1 uklad heterozygotyczny

    Wiem że muszę iść z wynikami do dobrego genetyka ale jak myślicie mam szansę na zdrowe dzieciątko? Może któraś jest lub była w podobnej sytuacji ?

  • Selina Autorytet
    Postów: 8941 3430

    Wysłany: 23 kwietnia 2018, 19:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolajna8919 wrote:
    Jestem po dwóch poronieniach zatrzymanych. Zrobiłam badania, dziś dostałam wyniki: nieprawidłowe czynniki :
    - VR2 uklad heterozygotyczny
    -MTHFR MUTACJA C667T uklad homozygotyczmy
    - PAI 1 uklad heterozygotyczny

    Wiem że muszę iść z wynikami do dobrego genetyka ale jak myślicie mam szansę na zdrowe dzieciątko? Może któraś jest lub była w podobnej sytuacji ?
    Przed wszystkim przykro mi z powodu utraty ciąż...
    Jak najbardziej masz szansę na zdrowe dziecko. Mutacje i polimorfizm to nie wyrok, nie musiały być też przyczyną poronień.
    Zapewne zostanie wdrożony Ci Acard i możliwe że folian+metyle z grupy B-to zależy od lekarza czy je uznaje czy nie. Niektórzy profilaktycznie dają też heparynę od owulacji lub potwierdzonej bety
    Badałaś homocysteinę?

    Klara Wysocka, Toonney lubią tę wiadomość

  • Toonney Autorytet
    Postów: 1435 1020

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 06:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Toonney trzymam kciuki za powodzenie IUI :) ja testuje na dniach

    Trzymam kciuki za testowanie

    lMkbp1.png
    cv0ep1.png

  • Karolajna8919 Znajoma
    Postów: 30 7

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 14:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Przed wszystkim przykro mi z powodu utraty ciąż...
    Jak najbardziej masz szansę na zdrowe dziecko. Mutacje i polimorfizm to nie wyrok, nie musiały być też przyczyną poronień.
    Zapewne zostanie wdrożony Ci Acard i możliwe że folian+metyle z grupy B-to zależy od lekarza czy je uznaje czy nie. Niektórzy profilaktycznie dają też heparynę od owulacji lub potwierdzonej bety
    Badałaś homocysteinę?
    Nie nie robiłam jeszcze tego badania, ale rozumiem, że warto je wykonać przed wizytą u genetyka ? Ogólnie to powiedzcie mi czy muszę udać się do lekarza genetyka czy też wystarczy pójść z wynikami do ginekologa? Który lekarz przepisze leki i da zalecenia?

  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7500 11428

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 14:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny. przepraszam, jeśli temat już był kiedyś, ale przeczytanie 150 stron mnie przerasta na ten moment (co nie znaczy, że mnie kiedyś na czytanie tego wszystkiego nie weźmie), ale póki co potrzebuje pomocy w takiej małej kwestii.
    Zaopatrzyłam się już w folian solgara, teraz czas na witaminę B12 i jak się okazuje, pani farmaceutka nie była mi w stanie ze 100% pewnością wskazać, w którym preparacie jest B12 w tej metylowanej postaci. Czy ktoś by mi mógł podać jakiś konkretny specyfik?
    A słuchajcie co z Wit B6? ją też się jakoś suplementuje?
    Przepraszam, ze tak dopytuje, ale wizytę i gina mam dopiero 19 maja, a przez miesiąc to już można coś tam podziałać :)
    Z góry dziękuję


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Selina Autorytet
    Postów: 8941 3430

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 16:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolajna8919 wrote:
    Nie nie robiłam jeszcze tego badania, ale rozumiem, że warto je wykonać przed wizytą u genetyka ? Ogólnie to powiedzcie mi czy muszę udać się do lekarza genetyka czy też wystarczy pójść z wynikami do ginekologa? Który lekarz przepisze leki i da zalecenia?
    Chyba nie ma sensu do genetyka, mnie przynajmniej nic nowego nie powiedział. Sama zaczęłam brać suple i Acard, dużo czytałam w necie
    Zrób ta homocysteine przed wizytą u gina

  • Selina Autorytet
    Postów: 8941 3430

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 17:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgonia tak, suplementuje się w postaci p-5-p bodajże. Najlepiej kupić kompleks wit. z grupy B np.z Doctor's Best albo Jarrow Formulas (przez internet albo niektóre sklepy z suplami dla sportowców) i tam jest wszystko łącznie z folianem

    Malgonia lubi tę wiadomość

  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7500 11428

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 17:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c1555026ea57.jpg

    Rozumiem, ze takie cudo będzie ok?
    Póki co kupiłam już sam folian wiec teraz na spokojnie bee mogła szukać już takich wersji wszystko w jednym.


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 17:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie,
    Nowa mutantka się zgłasza.
    O mutacji dopiero wiem od niedawna (zrobiłam badania w trakcie 3 ciąży, którą i tak poroniłam). Pierwsza ciąża bez problemu - urodziłam zdrową córkę (niedługo sie okaże czy ma gen ten co ja). Witaminy standard w ciąży.
    Do kolejnych przygotowywałam się jak widać niepotrzebnie bo kwas foliowy zwykły mi szkodził. Tarczyca u mnie ok.
    Startuje z wynikami:
    kwas foliowy = 30,20 ng/ml (norma 4,60-18,70)

    Witamina B12 = 199,00cpg/ml (norma 197,00-771,00)
    Żelazo = 8,0 µmol/l (norma 5,8-34,5)
    Ferrytyna = 25,60 ng/ml (norma 13,00-150)
    Białko C, aktywność = 97,3% (norma 70-140)
    Homocysteina = 9,50 µmol/l

    suplementacja:
    b12 metyl
    b2 i b6
    barszczyk :)

    narazie nie biorę kwasu foliowego metyl bo chce zbić poziom - nie wiem czy dobrze robię

    w czwartek do ginekologa który zajmuje się takimi przypadkami (aczkolwiek clexane każdej pakuje ja mam wrażenie że mnie zaszkodził bo co go brałam równo 2 tygodnie to ciąża obumierała ... w pierwszej zero natomiast a córcia jest)

  • lipcowka86 Autorytet
    Postów: 2908 1995

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 18:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgonia Selina zapewne miała na myśli cały zestaw witamin B a nie tylko B12.
    Popatrz sobie na fully active B complex Doctor's BEST, tam w składzie masz metylowe postacie witamin B w tym folian, więc jeśli zdecydujesz się na ten B complex to razem z folianem z Solgara może być już za dużo kwasu foliowego.

    Selina, Malgonia lubią tę wiadomość

    qdkk6iye60nsfj4p.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 18:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna255 wrote:
    Hejka, mam pytanie apropo mutacji MTHFR oraz o długi lot samolotem (10 godzin) - zazywacie heparyne przed? Dodam, ze nie mialam zadnych wczesniejszych epizodow z zakrzepica... ktos cos?
    Mi lekarka kazala wziac heparyne zastrzyk przed lotem i to samo w druga stronę. Ja mam mutacje i lecialam bez zastrzyku, ale duzo chodziłam po samolocie i pilam duzo wody+winko wytrawne:)

    Anna255 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 18:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do Was jakie leki najlepiej polecacie? Mi gin dal tylko femibionNatala1 i tyle, bo mam homocysteine w normie. A gin z konsultacji z testdna metafolian solgar. Na forum sa rozne opinie która firma...

  • sylwia80 Autorytet
    Postów: 3189 704

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 18:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobermanica wrote:
    Witajcie,
    Nowa mutantka się zgłasza.
    O mutacji dopiero wiem od niedawna (zrobiłam badania w trakcie 3 ciąży, którą i tak poroniłam). Pierwsza ciąża bez problemu - urodziłam zdrową córkę (niedługo sie okaże czy ma gen ten co ja). Witaminy standard w ciąży.
    Do kolejnych przygotowywałam się jak widać niepotrzebnie bo kwas foliowy zwykły mi szkodził. Tarczyca u mnie ok.
    Startuje z wynikami:
    kwas foliowy = 30,20 ng/ml (norma 4,60-18,70)

    Witamina B12 = 199,00cpg/ml (norma 197,00-771,00)
    Żelazo = 8,0 µmol/l (norma 5,8-34,5)
    Ferrytyna = 25,60 ng/ml (norma 13,00-150)
    Białko C, aktywność = 97,3% (norma 70-140)
    Homocysteina = 9,50 µmol/l

    suplementacja:
    b12 metyl
    b2 i b6
    barszczyk :)

    narazie nie biorę kwasu foliowego metyl bo chce zbić poziom - nie wiem czy dobrze robię

    w czwartek do ginekologa który zajmuje się takimi przypadkami (aczkolwiek clexane każdej pakuje ja mam wrażenie że mnie zaszkodził bo co go brałam równo 2 tygodnie to ciąża obumierała ... w pierwszej zero natomiast a córcia jest)

    W sumie nie napisałaś którą masz mutację. Trochę za niską masz b12, kwas zdecydowanie za wysoki, i homocysteina powinna być przy staraniach na poziomie 6-8.

    Często czytałam o przypadkach gdzie dziewczyny pisały, że pierwsze dziecko urodziły bezproblemowo, a przy drugim były już problemy oraz o tym gen się właśnie aktywował przy drugiej ciąży. Sama jestem dziwnym przypadkiem, że ja mam Mthfr, a siostra która się urodziła jako pierwsza nie ma w ogóle mutacji.

    MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • Dominikaaaaaa Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 24 kwietnia 2018, 19:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny jestem tutaj nowa może wy mi pomożecie zrozumieć co robię źle. Od marca wiem o mutacji mthfr obie mutacje heterozygotyczne. W marcu homocysteina 10.5 po konsultacji w poradni genetycznej przyjmowałam do kwietnia prenatal uno,folian swansona 800, metylowana Wit b6 swanson 40 mg, metylowana B12 1000 z aliness ( nie wiedziałam że w prenatal uno jest 1000 metylowanej B12 więc wychodzi na to że przyjmowałam 2000 jednostek) plus do tego sama zaczęłam brać TMG 2000 jesnostek. Wyniki ponownie zrobiłam po miesięcznej kuracji i wyszło 9.6... patrząc na wasze wyniki po miesięcznej kuracji to słabo mi spada i moje pytanie bazujac na waszym doświadczeniu czy macie pomysł dlaczego tak jest? Dodam że mam Synka z pierwszej ciąży a później były 3 poronienia i czas na badania które wyryły mutacje.

    Dominikaaaaaa
‹‹ 148 149 150 151 152 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ