MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny! Z tą mutacją da się urodzić zdrowe dziecko.
Sama jestem posiadaczką mutacji heterozygotycznej C677T i A1298C oraz pai również hetero. Przed ciążą suplementacja folianami, w trakcie ciąży nadal foliany, omega, acard 75 mg i heparyna 0,4 (odstawiłam w 35 tygodniu ciąży łącznie z acardem).Klara Wysocka, sylwia80, Dani, Kasia2225 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, jakie witaminy prenatalne oprócz seek health polecacie ? Mi po niech robi się strasznie niedobrze, plus łykanie 8 tabletek dziennie jest męczące
-
nick nieaktualnymokka wrote:Dziewczyny, jakie witaminy prenatalne oprócz seek health polecacie ? Mi po niech robi się strasznie niedobrze, plus łykanie 8 tabletek dziennie jest męczące
Ja rozpuszczałam proszek z Dr's Besta B Complex w minimalnej ilości wody. Działał tak samo jak połykana tabletka. Dla mnie były za duże i wolałam to wypić.
Do smaku jakoś się przyzwyczaiłam. -
nick nieaktualnySelina wrote:Polanka tak, bezpieczniej odstawić inofem. Nie wiesz jaką masz forme mutacji (i czy w ogóle masz), ale jeśli chcesz by spadł możesz popijać zielona herbatę która go wypłukuje. Do zbicia potrzebny jest kompleks wit.z grupy B, folian i betaina
Także Dobermanica suplementuj wszystkie metyle i za jakiś miesiąc sprawdź poziom kwasu i homocysteiny
Homocysteina: 15,6 (0-12)
Witamina B12: 306,9 (191-663)
Kwas foliowy: 29,8 (3,1-17,5)
Co o tym myśleć? Na co to wskazuje?Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2018, 15:01
-
nick nieaktualny_Polanka_ wrote:Zrobiłam dzisiaj rano badanie homocysteiny. Zrobiłam też witaminę B12. Wyniki wyglądają tak:
Homocysteina: 15,6 (0-12)
Witamina B12: 306,9 (191-663)
Kwas foliowy: 29,8 (3,1-17,5)
Co o tym myśleć? Na co to wskazuje?
Z tego wynika, że kwas krąży i się nie wchłania.
Inofem ma zwykłą formę kwasu.
Jeśli chcesz brać Inozytol na PCOS, to polecam Miovarian.
Ja przeszłam na niego z Inofolicu i zadziałał lepiej.
https://www.aptekagemini.pl/miovarian-60-saszetek.html
A homocysteina stanowczo za wysoka. Ja przy moim wyniku 18 brałam
B Complex codziennie, potem po miesiącu wynik robiłam ponownie.
Zeszłam do dawki co 2 dni. Znowu miesiąc dawkowania tak i wyniki.
I po tym 1x na tydzień wystarczyło.
Musisz uważać z B Complex, żeby nie przedawkować sobie B12, bo będzie
skutek odwrotny do planowanego- bardzo źle się będziesz czuć.
-
nick nieaktualnyDziewczyny, a macie jakiś magnez w dużych dawkach, żeby nie trzeba było łykać 6 tabletek dziennie?
Biorę Magne B6 ale 2 tabletki to ledwo 200mg, a 6 tabsów nie mam jak łykać.
Mam do tego taki magnez w proszku.
https://www.aptekagemini.pl/cytrynian-magnezu-swanson-227g.html
Ale jest, że niezalecany w ciąży...
I przy mutacjach, najlepiej jakby była przyswajalna B6 bo wszystko co przeglądam to ma zwykłą i często jeszcze zwykły kwas foliowy...
Wolałabym coś do picia, a nie do łykania. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAgnieszkaH wrote:A czy kwas foliowy firmy olimp ma metylowaną formę?
Mokka widocznie ten z Seeking zawiera dużo Wit.B12 ja się tak czułam jak brałam zwiększona dawkę tej witaminy. W B-RIGHT z Jarrow jest jej mnie i no.ja się czuję przy nim dobrze.
Ania z tego co wiem nie powinno się metyli wysypywać z kapsułki do wody, coś tam się dzieje z nimi, ale za cholere teraz nie pamiętam co
Polanka badanie możesz zrobić, ale jest kosztowne. Najlepiej zrobić pakiet 5 czy tam 6 mutacji dostępne na necie, kosztuje niecałe 400zl chyba. Co Ci to da? Hmm wiedzę czy masz mutacje homo czy hetero (czyli lepsza opcja), czy masz do tego polimorfizmy związane z krzepliwością a co za tym idzie czy powinnaś brać Acard i możliwe że heparynę w ciąży -
nick nieaktualnyZamówiłam właśnie pakiet do badania tych 6 mutacji. Przez weekend majowy będzie to niestety dłużej trwało nim się dowiem co i jak. Ale w końcu się dowiem:)
Które witaminy B mi polecacie, z jakiej firmy najlepiej? Może te saszetki Miovarian + B right? Betaina też? -
nick nieaktualnySelina teź coś słyszałam ale ja zawsze robię po swojemu
Ważne źe działało.
Zachodzą jakieś reakcje które powinny zajść już w żołądku. Mają zły wpływ na przewód pokarmowy. Jednak po strumektomii nie łykam tak dużych tabsów i rozpuszczanie było jedyną opcją.
W ciąży nie biorę metyli. Nic.
Tylko folian.
Polanka- w B Complexie jest już folian 400. Nie musisz brać dodatkowo. Ja jak brałam codziennie complex to folian już darowałam. A jak był co 2 dni to na zmianę: complex z folianem swansona.
Miovarian też ma folian i łącznie przyjmowałam go 800 dziennie. Tyle że Miovarian nie piłam regularnie. Także raz było 800 dziennie folianu a raz 400.
Odnośnie wiedzy lekarzy do tych specyfików na PCOS, to po sobie wiem że dla nich wszystko jest tym samym. I czy ma folian czy kwas to twierdzą to co potrzebujesz na ten moment. Ja swoją drugą gin uświadamiałam że Inofolic nie ma folianu- a upierała się że ma... sama przeszłam na Miovarian.
Szukaj w składzie hasła:
sól glukozaminowa kwasu (6S)- 5-metylotetrahydrofoliowego
Będziesz pewna że to folian (mimo że często jest napisane kwas foliowy).
Producenci też wprowadzają w błąd z tym nazewnictwem.
-
Czy będąc po konsultacjach z hematologiem potrzebna jest jeszcze wizyta u genetyka?
Ogólnie wiem co mam łykać, kiedy itp, z czym wiążą się te wszystkie mutacje i tak dalej, zastanawiam się czy taka dodatkowa wizyta coś jeszcze może wnieść?
Nie mam w rodzinie trudnych genetycznych przypadków, a nawet jeśli, to jest to i tak poza zasięgiem mojej wiedzy.
Czy ktoś był z mutacjami u genetyka i czy taka wizyta coś dodatkowo wniosła?
-
Ojkaojka wrote:Czy będąc po konsultacjach z hematologiem potrzebna jest jeszcze wizyta u genetyka?
Ogólnie wiem co mam łykać, kiedy itp, z czym wiążą się te wszystkie mutacje i tak dalej, zastanawiam się czy taka dodatkowa wizyta coś jeszcze może wnieść?
Nie mam w rodzinie trudnych genetycznych przypadków, a nawet jeśli, to jest to i tak poza zasięgiem mojej wiedzy.
Czy ktoś był z mutacjami u genetyka i czy taka wizyta coś dodatkowo wniosła?
Ja chciałam się umówić na konsultację genetyczną, ale sama genetyk telefonicznie powiedziała, że nie ma sensu, bo nic nowego nie wniesie. Zapytała o ustalenia z lekarzem prowadzącym i o wskazania hematologa, potwierdziła i kazała się zastosować. Na koniec rozmowy stwierdziła, że jeżeli chcemy porozmawiać, by się uspokoić, to zaprasza, ale nic nowego nam nie powie, więc opuściliśmy.IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest
mam Córeczkę -
nick nieaktualnymnie jeden genetyk spławił brzydko ujmując i twierdząc, że mutacja nie wpływa na poronienia .. mój ginekolog, który zajmuje się takimi przypadkami mówił mi wczoraj, że genetycy często bagatelizują problem bo "ponad połowa społeczeństwa ma hetero mthfr c677t" .. a on widzi po pacjentkach i doświadczeniu, że jak ma mutacje to roni częściej niż bez .. widzi związek a czasem rozwiazanie jest proste.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 maja 2018, 15:03
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny,
Mnie ginekolog kazał brać foliany
Córka i mąż są po badaniach - ja nie przekazałam mutacji, ale mąż ma dziwne wyniki i przekazał córce
Wyniki córki:
PAI-1 4G heterozygotyczny
Mąż:
Czynnik V (R2) heterozygotyczny
PAI-1 4G Homozygotyczny
I nie wiem czy mam sie denerwowaćWiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2018, 18:12
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKlara u mnie dupson, ale nie przeżywam
Mam aktualnie miesiąc przerwy i korzystam ile wlezie przede wszystkim nie lykam tony leków i supli, odpoczynek że hej
Za 2tyg.scratching i prawdopodobnie w czerwcu znowu IUI.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2018, 22:00