X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla niego ddimery są podstawą do podawania clexanu .. po 2 poronieniach i samej mutacji to już nic innego mnie nie czeka, ale żelazny zestaw naraziw nie sprawdził sie u mnie. Osobiście boje się kolejnej ciąży i to bardzo. Ginekologa-endokrynologa muszę mieć jakby tarczyca szalała. Z drugiej strony jak nie wezme clexanu i znowu poronie to będę sobie wyrzucać... nie znalazłam przypadków aby clexane szkodził w ciąży.. albo miałam wybitnego pecha, że komórki się podzieliły błędnie i ciąża obumarła .. albo mutacja i ten syntetyczny kwas foliowy zaszkodziły bo się nagle uaktywniła przy drugiej ciąży

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2018, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha chodzę do słynnego w Krakowie docenta T.M., który zna się na tych mutacjach i jest skuteczny w przypadku niepłodności i donoszenia ciąży przy trombofilii (chociaż u mnie z zajściem w ciąże nie ma problemów)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha po poronieniu to już heparyna jest podobno standardem .. zwłaszcza jak są jakieś odchylenia od ddimerów - oczywiście swoimi spostrzeżeniami odnośnie clexanu i poronień podzieliłam sie z lekarzem, ale w przypadku wykrycia mutacji już nie mam argumentów że przez clexane mogłam poronić? W 1 przypadku nie miałam krwawienia - na rutynowej kontroli wyszło, że dziecko jest martwe i jego rozwój zatrzymał się na ok. 9 tyg. (Wymiar taki zatem moja macica była długo trumną) .. w drugim przypadku poszłam do wc za potrzebą i zobaczyłam lekkie krwawienie .. potem większe i już wiedziałam, że to koniec ;( nie cieszyłam się długo ciążą.

• Jacobs Debiutantka

Wysłany: 9 czerwca 2018, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja mam mutacje mthfr c667t homo i pai 4g hetero. W ciazy bralam heparyne,acard, femibion,wit d, do 12 tyg encorton, actifolin ( wycofany juz ).
    Czytam tak,ze nie powinnismy brac femibionu ehh mam nadzieję,ze malej i sobie nie zaszkodzilam. Teraz karmie piersia i chce kupic prenatal classic i omega med forte bo tam sa dha z alg. W prenatal classic jest: Foliany (FolActiv: kwas pteroilomonoglutaminowy i L-metylofolian wapnia
    Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny )
    Witamina B12 (metylokobalamina
    Cholina,wit d, itd. Dobry skład jak dla mnie z mutacja?

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 czerwca 2018, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Prenatal jest pół na pół tzn. Zwykły kwas foliowy i foliany .. mnie ginekolog kazał same foliany brać

• Jacobs Debiutantka

Wysłany: 12 czerwca 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobermanica wrote:
    W Prenatal jest pół na pół tzn. Zwykły kwas foliowy i foliany .. mnie ginekolog kazał same foliany brać

A jakie tabletki polecisz? Dziwne,bo ten prenatal kazala mi brac genetyk,z która mam kontakt mailowy

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie Femibion ma pół na pół? W składzie prenatalu jest, że to foliany.. ;/

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2018, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W prenatalu duo też pół na pół.. czytałam właśnie 2 dni temu:
    Folactiv - Jest to połączenie kwasu foliowego oraz aktywnej formy folianów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2018, 20:22

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JACOBS mnie ginekolog kazał brać czyste foliany np. Solgar. Skoro jest upośledzone przetwarzanie kwasu foliowego to on się będzie odkładał w organizmie zamiast przetrawiać. Niedługo znowu robie badania i zobacze jak ogólnie mój poziom kwasu, homocysteiny i b12 wygląda. Podobno dobrze jest też B6 oznaczyć bo nadmiar jest toksyczny (też występuje w formie metylowanej).
    W ciąży postaram się poszukać zestawu z folianami czystymi lub stworze własny z metylami: istotny jest jod, kwas foliowy/foliany przy mthfr i witamina D3 to są podobno zalecenia na 1 trymestr.

• Jacobs Debiutantka

Wysłany: 13 czerwca 2018, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobermanica wrote:
    JACOBS mnie ginekolog kazał brać czyste foliany np. Solgar. Skoro jest upośledzone przetwarzanie kwasu foliowego to on się będzie odkładał w organizmie zamiast przetrawiać. Niedługo znowu robie badania i zobacze jak ogólnie mój poziom kwasu, homocysteiny i b12 wygląda. Podobno dobrze jest też B6 oznaczyć bo nadmiar jest toksyczny (też występuje w formie metylowanej).
    W ciąży postaram się poszukać zestawu z folianami czystymi lub stworze własny z metylami: istotny jest jod, kwas foliowy/foliany przy mthfr i witamina D3 to są podobno zalecenia na 1 trymestr.

No to widzę,ze genetyk chyba nie bardzo jest w temacie. Ja w ciazy brałam Femibion tez z zalecenia tej samej genetyk. I badz tu czlowieku madry.. Ja tez musze sprawdzic kwas foliowy bo mialam wysoki dosyć, wit D, b12 mialam ponad 400,ale sprawdze jak teraz,homocysteine i ta b6 bo nigdy nie sprawdzalam. Czyli wymienic na Solgar? Bo juz zaczelam drugie opakowanie Prenatal a biore bo karmie piersia

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2018, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeszłabym na foliany .. prócz solgara na pewno są inne firmy. Ja się doprawiłam zwykłym, a chciałam dobrze.

• AgaaZ Koleżanka

Wysłany: 20 czerwca 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Dziewczyny jestem Tutaj nowa. Z waszego forum dowiedziałam sie bardzo dużo o MTHFR tez ją mam. Więc 2 poronienia pierwsze w 7tyg, druge w 8...Tydzień temu
    dowiedziałam sie o mutacji MTHFR, juz wprowadziłam suplementację pani genetyk poleciła COMPOISTA MAMA i Metafolin firmy Solgar i oczywiści Acard biore od lutego, gin zlecił profilaktycznie. Jetem z Kielc czy jest na forum ktoś z Kielc kto poleciłby ginekologa który sie mną fachowo zajmie?

• Kasia2225 Znajoma

Wysłany: 21 czerwca 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś robiłam homocysteine zobaczymy czy po miesiącu coś się zmieniło trzymajcie kciuki

Kasia2225
  • Kasia2225 Znajoma

Wysłany: 22 czerwca 2018, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki homocysteiny jest 9.82 wiem że to jeszcze dużo za dużo ale idzie w dół więc się cieszę

Kasia2225
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brawo ... ja niedługo tez będę sprawdzać znowu

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2018, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaaz ale ta compoista nie ma nawet b12 metylo, to już z dwojga złego lepiej prenatal bo tam jest metylokobalamina a nie cyjano ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2018, 11:56

• Lusia 1234 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacobs wrote:
    Hej. Ja mam mutacje mthfr c667t homo i pai 4g hetero. W ciazy bralam heparyne,acard, femibion,wit d, do 12 tyg encorton, actifolin ( wycofany juz ).
    Czytam tak,ze nie powinnismy brac femibionu ehh mam nadzieję,ze malej i sobie nie zaszkodzilam. Teraz karmie piersia i chce kupic prenatal classic i omega med forte bo tam sa dha z alg. W prenatal classic jest: Foliany (FolActiv: kwas pteroilomonoglutaminowy i L-metylofolian wapnia
    Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny )
    Witamina B12 (metylokobalamina
    Cholina,wit d, itd. Dobry skład jak dla mnie z mutacja?
    Mogę sie zapytać jaką dawkę heperyny brałaś na Pai 14g???

oar8yx8dbj3fnfkb.png
    33 lata starania od lipca 2014
    04.2016,05.2016- IUI :( :(
    IVF 11.2017- 2bb:(, 9.01.18. :( 6.02.1bb :(
    21.06 2018- 3Bb i 3CB - 8dpt 119,6 ; 11dpt 390; 13dpt 736
    20dpt 3873; 27dpt ♥
    22.02.2019 jest mój mały cud :) <3
    14.10.2020 aniołek 7tc, mały cud naturalny
    28.02.2024 ⏸️
    MTHFR 677C-T i PAI 1-4G, NK 14%
  • Jacobs1 Nowa

Wysłany: 23 czerwca 2018, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia 1234 wrote:
    Mogę sie zapytać jaką dawkę heperyny brałaś na Pai 14g???

Fragmin 5000

• BitterSweetSymphony Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2018, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie będę wertować całego wątku. Zapytam tu po prostu. Mam mutacje mthfr1298 i PAI.

Czy któraś z zaciążonych z takimi samymi mutacjami podpowie mi jakie wtiaminy brać w czasie ciąży? Takie tylko z folianami i w jakich dawkach?

Dodam, że teraz staram się o dziecko i biorę bicaps (formeds) osobno folate, 5-P-5 oraz b12. Dodatkowo TMG Jarrow. Wyniki mam wyregulowane.

km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • evkill Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2018, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej żeby Ci lekarz dobrał. Mi przepisał kwas foliowy (Acidum folicum, Richter 5 mg) Dodatkowo biorę B6 i B12 i D.

moja historia

"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie"
‹‹ 159 160 161 162 163 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ