MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
Kadetka wrote:nigdy nie brałam TMG...
schodziłam z homocysteiną z poziomu 23.3... dostałam cały zestaw gadżetów: koenzymatyczna wit. B6 (P-5-P) ze Swansona. Folian ze Swansona. Profichol forte i omega 3. Po ok 4 tyg homocysteina spadła o do poziomu 14.5... po dalszym suplementowaniu (+zakwas z buraka) po kolejnych ok 4 tygodniach wynik 8.3
rozumeim, że chcesz zbic homocysteine...? a poziom B12 i kwasu foliowego kazal Ci dr badać czy to inicjatywa wlasna? mi dr powiedziala, że przy suplementowaniu i mutacjach MTHFR nie ma sensu badać tego...
Tak, chcę zbić homocysteinę. Zbadanie poziomu witamin: b12, b6 i kwasu f. sama sobie zleciłam -
nick nieaktualny83xxx wrote:Tak, chcę zbić homocysteinę. Zbadanie poziomu witamin: b12, b6 i kwasu f. sama sobie zleciłam
Druga sprawa tak jak pisze Kadetka, przy suplementacji nie badamy poziomu witamin. Trzeba je odstawić na 2-3dni przedWiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2018, 09:37
-
nick nieaktualny
-
Selina wrote:Mokka hej ja nie a propo witamin, ale nie pamiętam czy tutaj pisałaś: jak Ci się udało zajść w ciążę? Gratulacje w ogóle!
Nie dziękuje ! Sama nie wiem jak, miałam cieniutkie endo, to była ostatni monitoring przed ivf, tak sobie postanowiłam. Nawet już książeczkę o całej procedurze zabrałam doktorkowi. Zakładałam, ze po wakacjach podjedziemy do ivf.
Leki, które brałam to clo-1/2 tabletki, które jakoś na mnie nie zadziałały, ponieważ urósł jeden pęcherzyk. Oprócz tego Calcort, q tabletka, zmieniłam immunologa, od razu kazała przejść na encorton 20 mg dziennie.
Teraz oczywiście clexane, wcześniej 0,6, obecnie 0,4.
Wydaje mi się, ze największa zasługa tutaj głowy! Przyzwyczaiłam się do tego, ze koleżanki zachodzą, nie przeszkadzało mi to już, nawet się cieszyłam. A i zapisałam się na jogę. Odpuściłam.
Niby to proste, ale wierzcie mi....dla mnie najtrudniejsze, ale możliwe !
Selina lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMokka to cudownie świetnie czytać takie historie.
Szczerze? Wydaje mi się że też odpuściłam, w sensie w głowie, bo walczymy dalej. Za tydzień kolejna IUI, ale będzie co ma być. Nie przeżywam już każdego @, wydaje mi się że moja cierpliwość jest lepsza. Planujemy teraz wakacje na jesień i powiem szczerze sprawia mi to wielką frajdę, większą na pewno niż te całe wizyty i staraniamokka lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, dzisiaj odebrałam wyniki badań i wyszła mi mutacja MTHFR 677T homozygota, 1298 prawidłowy wynik. Inne badania, które mam na ten moment zrobione to homocysteina na poziomie 10,9,kwas foliowy >20, witamina B12 - 392 (w normie), witamina D - 45 (poziom optymalny). Badanie jajników pod kątem PCOS nie do końca jednoznaczne, na jednym 11 pęcherzyków, na drugim 1-2. Czego się mogę spodziewać jeśli chodzi o dalsze leczenie?
-
mokka wrote:Sprzedam OPTIMAL PRENATAL 106 kapsułek
-
mokka wrote:Tak, tylko metyle
-
Cześć Wszystkim,
Pozwólcie, że dołączę do grona posiadającego mutację genów.
Od razu na wstępie zwracam się o poradę.
Wykonałam następujące badania: homocysteina 14,2, d-dimery 2600, kwas foliowy -34, B6-28, B12 -250.
Dwa tygodnie temu dowiedziałam się, że jestem posiadaczką dwóch mutacji:
FV R2_4070A-G układ heterozygotyczny oraz MTHFR_677C-T układ heterozygotyczny.
I od dwóch tygodni stosuję metylowane witaminy z grupy B:
5MTHF – 1200 mcg
Metylokobalamina – 2000 mcg
p-5-p – 25 mg
cholina- 300 mg
oraz TMG Betanina – 4000 mg. Codziennie piłam też sok z buraków.
Acard – 75
Od dwóch dni mam podwyższoną temperaturę (38 stopni) oraz odczuwam lekkie mrowienie dłoni. Czy może być to spowodowane powyższą suplementacją? Jakieś skutki uboczne? Nic innego mi nie dolega i raczej wykluczam przeziębienie. Może zaczęłam od zbyt dużych dawek?
Z góry dziękuję za sugestie.
-
Arnika wrote:Cześć Wszystkim,
Pozwólcie, że dołączę do grona posiadającego mutację genów.
Od razu na wstępie zwracam się o poradę.
Wykonałam następujące badania: homocysteina 14,2, d-dimery 2600, kwas foliowy -34, B6-28, B12 -250.
Dwa tygodnie temu dowiedziałam się, że jestem posiadaczką dwóch mutacji:
FV R2_4070A-G układ heterozygotyczny oraz MTHFR_677C-T układ heterozygotyczny.
I od dwóch tygodni stosuję metylowane witaminy z grupy B:
5MTHF – 1200 mcg
Metylokobalamina – 2000 mcg
p-5-p – 25 mg
cholina- 300 mg
oraz TMG Betanina – 4000 mg. Codziennie piłam też sok z buraków.
Acard – 75
Od dwóch dni mam podwyższoną temperaturę (38 stopni) oraz odczuwam lekkie mrowienie dłoni. Czy może być to spowodowane powyższą suplementacją? Jakieś skutki uboczne? Nic innego mi nie dolega i raczej wykluczam przeziębienie. Może zaczęłam od zbyt dużych dawek?
Z góry dziękuję za sugestie.
A skąd te dawki witamin ? Dużo trochę bierzesz b12 i folianu.
MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Hejka dziewczyny!
dołączam do Waszego wątku, gdyż jestem już na drodze dość skomplikowanych badań, o których nic nie wiem.
Dziś odrebrałam wyniki badań genetycznych i nie bardzo wiem jak je odczytywać i z czym to się wiąże. Czy któraś mogłaby mi pomóc?
MTHFR 677c-T(heterozygotyczny), 1298A-C(heterozygotyczny) i Pai I 4G (homozygotyczny) są jako nieprawidłowe- cokolwiek to oznacza?
Leiden, czynnik V, czynnik II są prawidłowehttp://ovufriend.pl/graph/5ecbba88813add7c6493c0535fb88d36 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDobermanica wrote:Mthfr mutacje odpowiadają za przetwarzanie (a raczej brak) syntetycznego kwasu foliowego .. jeśli bierzesz takowy odstaw szybko i nie truj się