MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKadetka wrote:Tak ja też czytałam ale postanowiłam zaufać lekarce i jak widac dobrze na tym wyszlam zrobisz jak uwazasz.. ja kupilabym Profichol forte zamiast tego TMG
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2018, 00:28
-
Selina wrote:Tak, można brac w tym samym czasie, dlatego są zwykle złożone w kompleksy, bo to witaminy z 1 grupy Nie wolalas kupic kompleksu zamiast składac wszystko pojedynczo i lykać kilka tabletek?
Może jak skończę te opakowania co teraz mam to kupię kompleks witamin ,żeczywiscie będzie wygodniej.
Kasia2225 -
Dziewczyny mam pytanko przy tych naszych mutacjach wolno mieć małe używki w formie kawy rozpuszczalnej (Czy lepiej taka świeżo zmielona ?) Albo alkochol oczywiście myślę tu o jakimś delikatnym winie a nie o mocnym kalibrze. Ja osobiście myślę że tak ale wszystko z umiarem. Pytam bo zdania są podzielone
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2018, 06:20
Kasia2225 -
Selina wrote:Zaufałaś lekarce, co całkowicie rozumiem, po to do nich chodzimy. Jednak czytałam o tym preparacie i niestety oprócz ekstraktu z ryżu, który ma obniżać cholesterol a nie homocysteine ma też zwykły kwas foliowy i wit.z grupy B nie metylowane - one mają obniżać homo, jednak rochę to sprzeczne z zazywaniem metyli i szkodzeniem sobie zwykłymi formami witamin. Oczywiscie o ile ktos ma stwierdzone mutacje a nie tylko wysoka homocysteine
Hmmm Selina jest coś w tym co napisalaś.. faktycznie.. powiem szczerze nie zastanawialam sie nad tym. Kiedy dr przepisala mi to wszytsko nie wiedziala o MTHFR chociaż przy takim wysokim wyniku mogla sie domyslac.. tak jak ja sie domyslilam.. ale 2 miesisce pozniej bylam u innej dr i ona juz widziala moje wyniki genetyczne i spadki homo i kazala nic nie zmianiac... byc może wybala "mniejsze zło".. ja mam 1 tylko mutacje i to w heterozygocie wiec nie jest tak ze mój organizm nie daje razy z niczym.. moze z taka iloscia jaka jest w tabletce sobie radzi a metylami uzupełniam.. nie wiem tak przypuszczamWiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2018, 06:33
Najszczęśliwsza podwójna mama na całym świecie
POF, Hashimoto,
MTHFR C677T nieprawidlowa heterozygota CT
PAI-1 nieprawidłowa heterozygota 4G/5G
po leczeniu immunosupresyjnym
I ET
II ET szczęśliwy -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKasia2225 wrote:Dziewczyny mam pytanko przy tych naszych mutacjach wolno mieć małe używki w formie kawy rozpuszczalnej (Czy lepiej taka świeżo zmielona ?) Albo alkochol oczywiście myślę tu o jakimś delikatnym winie a nie o mocnym kalibrze. Ja osobiście myślę że tak ale wszystko z umiarem. Pytam bo zdania są podzielone
-
nick nieaktualny
-
Selina wrote:No pewnie że wolno 1 kawa nic nie narobi, tak samo piwo czy wino, tak jak napisałaś z umiarem. Nie pij tylko za dużo zielonej herbaty zwłaszcza, ona wypłukuje kwas foliowy (z resztą kawa w większych ilościach też)Kasia2225
-
Selina wrote:Kadetka skoro heterozygota to pewnie tak, a która? Badałaś poziom kwasu foliowego albo B12?
nie badałam.. tych badań ogólnie zrobilam juz kupe.. a dr zapytalam czy zbadac poziom i powoedziala ze nie ze nie ma sensuNajszczęśliwsza podwójna mama na całym świecie
POF, Hashimoto,
MTHFR C677T nieprawidlowa heterozygota CT
PAI-1 nieprawidłowa heterozygota 4G/5G
po leczeniu immunosupresyjnym
I ET
II ET szczęśliwy -
Selina wrote:No pewnie że wolno 1 kawa nic nie narobi, tak samo piwo czy wino, tak jak napisałaś z umiarem. Nie pij tylko za dużo zielonej herbaty zwłaszcza, ona wypłukuje kwas foliowy (z resztą kawa w większych ilościach też)
-
nick nieaktualnyJustiJusti wrote:Alkohol podobno też wypłukuje:)- info od mojej endokrynolog, która też sama walczyła z IVF o swoją ciążę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 01:10
-
Selina wrote:Wszystko co wymienilysmy wypłukuje, ale tak jak mówię, z umiarem nie szkodzi czyli lampka wina raz w tygodniu nie zaszkodzi czy 1 piwo Nie dajmy się zwariować, suplementujemy codziennie spore ilości witamin, cześć się wchłonie a część nie, chyba żadna z nas tutaj nie łoi alko parę razy w tygodniuKasia2225
-
nick nieaktualnyWitam serdecznie! Zbadałam sobie kontrolnie poziom kwas foliowego, gdyż od 2 miesięcy przyjmuję folian firmy Jarrow i z wyniku wyjściowego 19 ng/ml podskoczył mi do 31!!! Co jest nie tak? Poziom homocysteiny mam w normie - 6,50. Mam mutację hetero C677T i A1298C oraz homo PAI.
-
Polecam mega fajny artykuł Mamy ginekolog o MTHFR
https://mamaginekolog.pl/nowe-rekomendacje-przyjmowania-folianow-u-kobiet-w-wieku-rozrodczym/A1298C hetero / C677T hetero /
Cukrzyca typu1/Hashimoto
2011 🖤 26tc
2016 🖤13tc
2018 ♥️👣
AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
IVF 12.2023
Punkcja = 14 pęcherzyków
6 🥚 zostały 2
12.2023
1ET 3.1.2 ✓
7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓
2.2024
2FET 4.2.2 ❄️
6dpt beta 0,00😓😓
10dpt beta 0,00😓😓 -
Cześć dziewczyny, mam prośbę o ocenę, bo jesteście na pewno lepiej zorientowane niż niejeden lekarz
Zbadałam kwas foliowy i wyszedł mi 40 ng/ml, norma do 26.8. Biorę femibion i ovarin i tak: jest po 400mcg zwykłego i 416mcg metylofolianu w femibionie, w ovarinie jest 200mcg zwykłego kwasu. Innych supli z kwasem nie biorę.
MTHFR mam takie: mutacja C677T - homo CC i A1298C - homo AA.
Co byście doradziły?
Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyLil_m wrote:Cześć dziewczyny, mam prośbę o ocenę, bo jesteście na pewno lepiej zorientowane niż niejeden lekarz
Zbadałam kwas foliowy i wyszedł mi 40 ng/ml, norma do 26.8. Biorę femibion i ovarin i tak: jest po 400mcg zwykłego i 416mcg metylofolianu w femibionie, w ovarinie jest 200mcg zwykłego kwasu. Innych supli z kwasem nie biorę.
MTHFR mam takie: mutacja C677T - homo CC i A1298C - homo AA.
Co byście doradziły?
W Miovarian'ie jest tylko i wyłącznie folian. Zmień Ovarin na to.
A Femibionu właśnie przez to nie brałam, bo miał kwas.
Masz MTHFR homo czyli tą gorszą opcję i jakiekolwiek zwykłe kwasy będą robić więcej szkody niż pożytku. -
Ania1003 wrote:W Miovarian'ie jest tylko i wyłącznie folian. Zmień Ovarin na to.
A Femibionu właśnie przez to nie brałam, bo miał kwas.
Masz MTHFR homo czyli tą gorszą opcję i jakiekolwiek zwykłe kwasy będą robić więcej szkody niż pożytku.Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S -
nick nieaktualnyLil_m wrote:Dzięki, tak zrobię a czemu homozygota jest gorsza?
Tutaj dziewczyny będą w stanie to lepiej wytłumaczyć- naukowo.
A tak ogólnie opisując to przy hetero wchłaniasz część zwykłego kwasu i folian.
Przy homo wchodzi tylko metylowy kwas. Zwykły praktycznie nie jest wcale przyswajany, dlatego wyniki kwasu wtedy wychodzą albo bardzo niskie albo za wysokie- substancja krąży we krwi i organizm nie może sobie z nią poradzić. Odkłada się niepotrzebnie. Dlatego trzeba przyjmować wyłącznie folian przy homozygotach. -
Ania1003 wrote:Tutaj dziewczyny będą w stanie to lepiej wytłumaczyć- naukowo.
A tak ogólnie opisując to przy hetero wchłaniasz część zwykłego kwasu i folian.
Przy homo wchodzi tylko metylowy kwas. Zwykły praktycznie nie jest wcale przyswajany, dlatego wyniki kwasu wtedy wychodzą albo bardzo niskie albo za wysokie- substancja krąży we krwi i organizm nie może sobie z nią poradzić. Odkłada się niepotrzebnie. Dlatego trzeba przyjmować wyłącznie folian przy homozygotach.Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S