X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2018, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadetka wrote:
    Tak ja też czytałam ale postanowiłam zaufać lekarce i jak widac dobrze na tym wyszlam :-) zrobisz jak uwazasz.. ja kupilabym Profichol forte zamiast tego TMG
    Zaufałaś lekarce, co całkowicie rozumiem, po to do nich chodzimy. Jednak czytałam o tym preparacie i niestety oprócz ekstraktu z ryżu, który ma obniżać cholesterol a nie homocysteine ma też zwykły kwas foliowy i wit.z grupy B nie metylowane - one mają obniżać homo, jednak rochę to sprzeczne z zazywaniem metyli i szkodzeniem sobie zwykłymi formami witamin. Oczywiscie o ile ktos ma stwierdzone mutacje a nie tylko wysoka homocysteine

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2018, 00:28

• Kasia2225 Znajoma

Wysłany: 23 maja 2018, 05:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Tak, można brac w tym samym czasie, dlatego są zwykle złożone w kompleksy, bo to witaminy z 1 grupy :) Nie wolalas kupic kompleksu zamiast składac wszystko pojedynczo i lykać kilka tabletek?

Może jak skończę te opakowania co teraz mam to kupię kompleks witamin ,żeczywiscie będzie wygodniej.

Kasia2225
  • Kasia2225 Znajoma

Wysłany: 23 maja 2018, 05:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanko przy tych naszych mutacjach wolno mieć małe używki w formie kawy rozpuszczalnej (Czy lepiej taka świeżo zmielona ?) Albo alkochol oczywiście myślę tu o jakimś delikatnym winie a nie o mocnym kalibrze. Ja osobiście myślę że tak ale wszystko z umiarem. Pytam bo zdania są podzielone

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2018, 06:20

Kasia2225
  • Kadetka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Zaufałaś lekarce, co całkowicie rozumiem, po to do nich chodzimy. Jednak czytałam o tym preparacie i niestety oprócz ekstraktu z ryżu, który ma obniżać cholesterol a nie homocysteine ma też zwykły kwas foliowy i wit.z grupy B nie metylowane - one mają obniżać homo, jednak rochę to sprzeczne z zazywaniem metyli i szkodzeniem sobie zwykłymi formami witamin. Oczywiscie o ile ktos ma stwierdzone mutacje a nie tylko wysoka homocysteine

Hmmm Selina jest coś w tym co napisalaś.. faktycznie.. powiem szczerze nie zastanawialam sie nad tym. Kiedy dr przepisala mi to wszytsko nie wiedziala o MTHFR chociaż przy takim wysokim wyniku mogla sie domyslac.. tak jak ja sie domyslilam.. ale 2 miesisce pozniej bylam u innej dr i ona juz widziala moje wyniki genetyczne i spadki homo i kazala nic nie zmianiac... byc może wybala "mniejsze zło".. ja mam 1 tylko mutacje i to w heterozygocie wiec nie jest tak ze mój organizm nie daje razy z niczym.. moze z taka iloscia jaka jest w tabletce sobie radzi a metylami uzupełniam.. nie wiem tak przypuszczam :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2018, 06:33

Najszczęśliwsza podwójna mama na całym świecie :)

POF, Hashimoto,
    MTHFR C677T nieprawidlowa heterozygota CT
    PAI-1 nieprawidłowa heterozygota 4G/5G
    po leczeniu immunosupresyjnym
    I ET :(:(
    II ET szczęśliwy :) :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2018, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kadetka skoro heterozygota to pewnie tak, a która? Badałaś poziom kwasu foliowego albo B12?

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2018, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia2225 wrote:
    Dziewczyny mam pytanko przy tych naszych mutacjach wolno mieć małe używki w formie kawy rozpuszczalnej (Czy lepiej taka świeżo zmielona ?) Albo alkochol oczywiście myślę tu o jakimś delikatnym winie a nie o mocnym kalibrze. Ja osobiście myślę że tak ale wszystko z umiarem. Pytam bo zdania są podzielone
    No pewnie że wolno ;) 1 kawa nic nie narobi, tak samo piwo czy wino, tak jak napisałaś z umiarem. Nie pij tylko za dużo zielonej herbaty zwłaszcza, ona wypłukuje kwas foliowy (z resztą kawa w większych ilościach też)

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 maja 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co w ciąży? Same foliany, jod i D3 czy cos innego? Raczej dr Best odpada ze względu na te końskie dawki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2018, 13:27

• Kasia2225 Znajoma

Wysłany: 23 maja 2018, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    No pewnie że wolno ;) 1 kawa nic nie narobi, tak samo piwo czy wino, tak jak napisałaś z umiarem. Nie pij tylko za dużo zielonej herbaty zwłaszcza, ona wypłukuje kwas foliowy (z resztą kawa w większych ilościach też)
    Ooo dzięki za dobra radę bo ja akurat pije jej naprawdę sporo

Kasia2225
  • Kadetka Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Kadetka skoro heterozygota to pewnie tak, a która? Badałaś poziom kwasu foliowego albo B12?
    SELINA MTHFR C677T nieprawidłowa heterozygota CT i PAI-1 nieprawidłowa heterozygota 4g/5g

nie badałam.. tych badań ogólnie zrobilam juz kupe.. a dr zapytalam czy zbadac poziom i powoedziala ze nie ze nie ma sensu

Najszczęśliwsza podwójna mama na całym świecie :)

POF, Hashimoto,
    MTHFR C677T nieprawidlowa heterozygota CT
    PAI-1 nieprawidłowa heterozygota 4G/5G
    po leczeniu immunosupresyjnym
    I ET :(:(
    II ET szczęśliwy :) :)
  • JustiJusti Autorytet

Wysłany: 23 maja 2018, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Alkohol podobno też wypłukuje:)- info od mojej endokrynolog, która też sama walczyła z IVF o swoją ciążę.

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

3 IUI (12.2016, 04.2017, 05.2017) :(

punkcja 06.2018, transfer ET 06.2018 :(

transfer FET 05.2019 ❤️❤️❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 01:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustiJusti wrote:
    Alkohol podobno też wypłukuje:)- info od mojej endokrynolog, która też sama walczyła z IVF o swoją ciążę.
    Wszystko co wymienilysmy wypłukuje, ale tak jak mówię, z umiarem nie szkodzi :) czyli lampka wina raz w tygodniu nie zaszkodzi czy 1 piwo ;) Nie dajmy się zwariować, suplementujemy codziennie spore ilości witamin, cześć się wchłonie a część nie, chyba żadna z nas tutaj nie łoi alko parę razy w tygodniu :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 01:10

• Kasia2225 Znajoma

Wysłany: 24 maja 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Wszystko co wymienilysmy wypłukuje, ale tak jak mówię, z umiarem nie szkodzi :) czyli lampka wina raz w tygodniu nie zaszkodzi czy 1 piwo ;) Nie dajmy się zwariować, suplementujemy codziennie spore ilości witamin, cześć się wchłonie a część nie, chyba żadna z nas tutaj nie łoi alko parę razy w tygodniu :P
    Też mi się tak wydaje ja lubię raz na czas napić się z mężem winka wytrawnego czerwonego.Ale oczywiście nie należy przesadzać

Kasia2225
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam serdecznie! Zbadałam sobie kontrolnie poziom kwas foliowego, gdyż od 2 miesięcy przyjmuję folian firmy Jarrow i z wyniku wyjściowego 19 ng/ml podskoczył mi do 31!!! Co jest nie tak? Poziom homocysteiny mam w normie - 6,50. Mam mutację hetero C677T i A1298C oraz homo PAI.

• Magda33 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam mega fajny artykuł Mamy ginekolog o MTHFR

https://mamaginekolog.pl/nowe-rekomendacje-przyjmowania-folianow-u-kobiet-w-wieku-rozrodczym/

A1298C hetero / C677T hetero /
    Cukrzyca typu1/Hashimoto
    2011 🖤 26tc
    2016 🖤13tc
    2018 ♥️👣

AMH 3.04(2023) AMH 4,08 (2024)
    IVF 12.2023
    Punkcja = 14 pęcherzyków
    6 🥚 zostały 2
    12.2023
    1ET 3.1.2 ✓
    7dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml
    9dpt beta HCG < 2.30 mIU/ml😓

2.2024
    2FET 4.2.2 ❄️
    6dpt beta 0,00😓😓
    10dpt beta 0,00😓😓
  • Lil_m Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, mam prośbę o ocenę, bo jesteście na pewno lepiej zorientowane niż niejeden lekarz ;)

Zbadałam kwas foliowy i wyszedł mi 40 ng/ml, norma do 26.8. Biorę femibion i ovarin i tak: jest po 400mcg zwykłego i 416mcg metylofolianu w femibionie, w ovarinie jest 200mcg zwykłego kwasu. Innych supli z kwasem nie biorę.

MTHFR mam takie: mutacja C677T - homo CC i A1298C - homo AA.

Co byście doradziły?

Rocznik ''86/ POF/ [*] 8tc XII 2017
    VII 2017 - AMH <0.01, FSH 96 -> mezoterapia jajników IX 2017
    MTHFR: C6777 homozygota CC, A1298C homozygota AA, niedobór białka S
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odstawić zwykły kwas foliowy bo go nie przetwarzasz .. to przede wszystkim

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2018, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lil_m wrote:
    Cześć dziewczyny, mam prośbę o ocenę, bo jesteście na pewno lepiej zorientowane niż niejeden lekarz ;)

Zbadałam kwas foliowy i wyszedł mi 40 ng/ml, norma do 26.8. Biorę femibion i ovarin i tak: jest po 400mcg zwykłego i 416mcg metylofolianu w femibionie, w ovarinie jest 200mcg zwykłego kwasu. Innych supli z kwasem nie biorę.

MTHFR mam takie: mutacja C677T - homo CC i A1298C - homo AA.

Co byście doradziły?

W Miovarian'ie jest tylko i wyłącznie folian. Zmień Ovarin na to.
    A Femibionu właśnie przez to nie brałam, bo miał kwas.
    Masz MTHFR homo czyli tą gorszą opcję i jakiekolwiek zwykłe kwasy będą robić więcej szkody niż pożytku.

• Lil_m Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 wrote:
    W Miovarian'ie jest tylko i wyłącznie folian. Zmień Ovarin na to.
    A Femibionu właśnie przez to nie brałam, bo miał kwas.
    Masz MTHFR homo czyli tą gorszą opcję i jakiekolwiek zwykłe kwasy będą robić więcej szkody niż pożytku.
    Dzięki, tak zrobię:) a czemu homozygota jest gorsza?

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2018, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lil_m wrote:
    Dzięki, tak zrobię:) a czemu homozygota jest gorsza?

Tutaj dziewczyny będą w stanie to lepiej wytłumaczyć- naukowo.
    A tak ogólnie opisując to przy hetero wchłaniasz część zwykłego kwasu i folian.
    Przy homo wchodzi tylko metylowy kwas. Zwykły praktycznie nie jest wcale przyswajany, dlatego wyniki kwasu wtedy wychodzą albo bardzo niskie albo za wysokie- substancja krąży we krwi i organizm nie może sobie z nią poradzić. Odkłada się niepotrzebnie. Dlatego trzeba przyjmować wyłącznie folian przy homozygotach.

• Lil_m Autorytet

Wysłany: 25 maja 2018, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 wrote:
    Tutaj dziewczyny będą w stanie to lepiej wytłumaczyć- naukowo.
    A tak ogólnie opisując to przy hetero wchłaniasz część zwykłego kwasu i folian.
    Przy homo wchodzi tylko metylowy kwas. Zwykły praktycznie nie jest wcale przyswajany, dlatego wyniki kwasu wtedy wychodzą albo bardzo niskie albo za wysokie- substancja krąży we krwi i organizm nie może sobie z nią poradzić. Odkłada się niepotrzebnie. Dlatego trzeba przyjmować wyłącznie folian przy homozygotach.
    To mi wystarczy, dziękuję!

‹‹ 155 156 157 158 159 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ