X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusia 1234 wrote:
    Dziewczyny dzisiaj rozmawiałam z genetykiem. mam mutacje MTHFR C667T I PAI 1/4G podobno to nie przeszkadza w zajściu w ciąże, tylko trzeba brać heparyne w całej ciąży żeby donosić i miesiąc po porodzie, no i oczywiście witaminy i kwas metylowane. podobno co 4 osoba ma te mutacje i nie wie często donoszą ciąże i mają zdrowe dzieci.

Lusia heparyna i metyle są dyskusyjne...
    Ja już spotkałam się chyba ze wszystkimi możliwymi stanowiskami lekarzy :)
    1. Gin, który mi zlecił test w kierunku trombofilii jak zobaczył moje wyniki (obie MTHFR i PAI wszystkie w układzie heterozygotycznym) stwierdził, że mam wprowadzić metylowany kwas foliowy i 5 mg zwykłego, zlecił Acard i heparynę od pozytywnej bety, po jakiś 4 mc powiedział, że najnowsze wyniki badań pokazują, że posiadanie mutacji nie ma żadnego wpływu na zachodzenie i donoszenie ciąży.
    2. Immunolog - hematolog (dr Sacha) stwierdził, iż witaminy metylowe to wymysł koncernów farmaceutycznych i ginekologów i że najnowsze wyniki badań dowodzą, że MTHFR nie ma żadnego znaczenia, co do konieczności Acardu i heparyny zlecił mi całą masę badań z zakresu krzepliwości i powiedział, że jeśli tam wyjdą jakieś nieprawidłowości to wtedy będzie decydował jakie leki mam wprowadzić.
    3. Immunolog (dr Paśnik) zalecił mi heparynę i Acard od owulacji do końca ciąży (przerwać 48h przed porodem) i później przez miesiąc połogu i kazał brać metylowy kwas foliowy, homocysteine utrzymywać na poziomie 7-8.

Jakiś czas temu ukazało się też oficjalne stanowisko Towarzystwa Ginekologicznego, które mówi, że badanie mutacji MTFHR nie ma żadnej zasadności ... ;)

Generalnie trzeba samemu zdecydować jak postępować, wszystkie tutaj mamy mutacje, jesteśmy zdrowe a nasze matki nie stosowały heparyny i witamin metylowych w ciąży.

Klara Wysocka lubi tę wiadomość

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Kasia2225 Znajoma

Wysłany: 16 maja 2018, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was ma może ustalona dietę przy tych mutacjach ? Mi mój ginekolog zalecił dietę. Byłam u dietytaka klinicznego i czekam na jadłospis. Może jak któraś z Was też ma dietę ma ochotę wymienić się przepisami

Kasia2225
  • sylwia80 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jacobs wrote:
    Hmm znowu lipcowka twierdzi,ze odziedziczy . A o to pytalas kogos,ze wiesz ze moze nie odziedziczyc? Bo mi genetyk pisala,ze na 100% bedzie posiadaczka mthfr,ale czy w to wierzyc? Wgl gratulacje! :) Dziewczynka czy chlopczyk? :) moja w lipcu skończy roczek :)

Ja mam mthfr homozygote 1298 a moja siostra nie ma mthfr.

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    Ja mam mthfr homozygote 1298 a moja siostra nie ma mthfr.
    Czyli Twoi rodzice oboje mieli MTHFR 1298 heterozygote, na Ciebie padło ze dostałaś od obojga zmieniony gen a Twoja siostra nie dostała od żadnego :)

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • sylwia80 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Czyli Twoi rodzice oboje mieli MTHFR 1298 heterozygote, na Ciebie padło ze dostałaś od obojga zmieniony gen a Twoja siostra nie dostała od żadnego :)

Dokładnie tak i jeszcze gdzież dawno temu czytałam ze często mutacja „uaktywnia” się przy drugim dziecku, a ile w tym prawdy to nie wiem.
    Ja dostałam mthfr a ona choroby autoimmunologiczne taki podział rodzinny.

MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3.
  • m_d_f Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia80 wrote:
    Dokładnie tak i jeszcze gdzież dawno temu czytałam ze często mutacja „uaktywnia” się przy drugim dziecku, a ile w tym prawdy to nie wiem.
    Ja dostałam mthfr a ona choroby autoimmunologiczne taki podział rodzinny.

O, to ciekawe co piszesz. Ja właśnie staram się o drugie już półtora roku i nic. Na razie z badań wyszła mi za wysoka homocysteina (chociaż możliwe, że wynik wyszedł zafałszowany, bo nie robiłam badania na miejscu, a to ponoć wpływa na wynik). Póki co nie robię dalszych badań tym kierunku, chcę jeszcze powtórzyć homo, a potem iść na konsultacje do ginekologa. Na razie profilaktycznie biorę Femibion, który oprócz kwasy foliowego ma też jego metylową wersję. Chyba nie zaszkodzi, a może pomoże :)

Starania o drugie dziecko

HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Klara Wysocka Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia2225 wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was ma może ustalona dietę przy tych mutacjach ? Mi mój ginekolog zalecił dietę. Byłam u dietytaka klinicznego i czekam na jadłospis. Może jak któraś z Was też ma dietę ma ochotę wymienić się przepisami

Ja staram się trzymać dietę o niskim indeksie ze względu na IO - od tygodnia nie jem także mięsa (propozycja mojej endo) jednakże wiem, że przy mutacjach trzeba zwracać uwagę na białko, więc pilnuję, by jeść posiłki w nie bogate.

IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3

Wysłany: 16 maja 2018, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do dziedziczenia mutacji: mi hematolog powiedział, że jak będziemy mieli córkę, to żeby ją później przebadać, bo jest duża szansa na odziedziczenie. Nie zapytałam jednak, dlaczego tylko córkę, a nie syna - wiecie coś?

mam Córeczkę <3
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 16 maja 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara niestety nie duża szansa, ale to pewne że Twoje dziecko będzie miało mutację , pytanie tylko w jakim wariancie ale żeby to wiedzieć to musiałabyś zbadać Meża. Zapewne córkę powinnaś zbadać właśnie pod kątem jej ewentualnej ciąży i odpowiedniej suplementacji ale to chyba odległy czas ;)

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Kasia2225 Znajoma

Wysłany: 16 maja 2018, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara Wysocka wrote:
    Ja staram się trzymać dietę o niskim indeksie ze względu na IO - od tygodnia nie jem także mięsa (propozycja mojej endo) jednakże wiem, że przy mutacjach trzeba zwracać uwagę na białko, więc pilnuję, by jeść posiłki w nie bogate.
    Ja mam dziś dietę dostać na email zobaczymy co dostanę. Chętnie się z wami podzielę

Kasia2225

Wysłany: 16 maja 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipcowka, a dlaczego pewne, że odziedziczy? A gdyby się okazało, że mój mąż nie ma mutacji, to nie może być tak, że dziecko może genetycznie wylosować, że też ich nie będzie mieć? Czy wchodzi w grę tylko układ hetero (bo po mnie) albo homo (po mnie i M)?

mam Córeczkę <3
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 17 maja 2018, 05:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara pisałam to parę postów dalej ale napiszę jeszcze raz ;)

Układ homozygotycznym zresztą tak jak masz napisane w stopce polega na tym że w danym genie (w tym przypadku MTHFR c.665C>T ) są dwa zmienione oba allele (gen składa się z dwóch) i w momencie dziedziczenia Twoje dziecko otrzymuje jeden allel tego genu od Ciebie i jeden od ojca. Więc skoro Ty masz zmienione oba to przekażesz dziecku zmieniony allel.
    Jeśli od męża otrzyma allel niezmieniony to wtedy będzie miało MTHFR c.665C>T w układzie heterozygotycznym a jeśli zmieniony tak tak Ty w homozygotycznym.

Tak jak piszesz jeśli Ty masz homo to Twoje dzieci będą miały przynajmniej hetero po Tobie bądź homo po Tobie i Mężu :)

Mam nadzieję że nie zakręciła tego za bardzo i że już rozumiesz :)

qdkk6iye60nsfj4p.png

Wysłany: 17 maja 2018, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem, dziękuję za wyjaśnienie i za chęć powielenia odpowiedzi (niestety nie widziałam wcześniejszej Twojej odpowiedzi). :)
    Kurczę, myślałam, że będzie to prostsze ;)

lipcowka86 lubi tę wiadomość

mam Córeczkę <3
  • Kasia2225 Znajoma

Wysłany: 18 maja 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam prośbę do dziewczyn które skutecznie zmnieszyły homocysteine. Mój wynik homocysteiny to 13,52 lekarz nie widział jeszcze tego wyniku ale już mi przepisał folian 2 tabletki i b12 2 tabletki dziennie . Ale chętnie się dowiem z jakiego wy wyniku zmniejszałyscie i czym.

Kasia2225
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2018, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje wyniki po miesięcznej kuracji (b12 metylowana na zmiane z dr Best co drugi dzień):
    kwas foliowy = 16,50; startowałam z 30,20 ng/ml (norma 4,60-18,70);
    Witamina B12 = 627; startowałam z 199,00cpg/ml (norma 197,00-771,00);
    Homocysteina = 8.3; startowałam z 9,50 µmol/l.

biore foliany z Solgara 0.4 i mam pytanie czy odstawić dr besta (albo brac raz na tydzień tam są końskie dawkinb12 a mam jej sporo już) czy odstawić ogolnie i brac same foliany i b12 metylowaną?

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 maja 2018, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KASIA b12 metylowana a najlepiej kup sobie dr best fully b-complex ... bierz codziennie 1 tabletke (tam są foliany) i po miesiącu zbadaj

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 19 maja 2018, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doberanica tak jak poradziłaś Kasi ja bym brała teraz tylko fully active B complex Dictor's BEST codziennie a folian z Solgara bym odstawiła.

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2018, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na obniżenie homo jeszcze buraki, sok z buraków lub/i TMG (betaina) w kapsułkach. Mnie to najbardziej pomogło niż same witaminy

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2018, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale nie przekrocze za bardzo poziomu b12? Zbliżam się do górnej granicy nie chciałabym w drugą stronę iść. A co jak się unormuje i w przypadku ciąży/starań?

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 maja 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobermanica jak jesteś w górnej granicy B12 to odradzam Drs Best, bo on ma b.duza dawkę tej witaminy. Kup może B-Right z Jarrow, on ma mniej. Ja np się źle czułam jak brałam większe dawki tej witaminy, miałam mdłości i zawroty głowy

‹‹ 153 154 155 156 157 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ