X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • Kasia2225 Znajoma
    Postów: 22 1

    Wysłany: 25 maja 2018, 14:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do dziewczyn które piją zakwas buraczany , ile powinno się pić dziennie?

    Kasia2225
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 maja 2018, 15:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kubek (ja) robie swój;)

  • Kasia2225 Znajoma
    Postów: 22 1

    Wysłany: 25 maja 2018, 17:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobermanica wrote:
    Kubek (ja) robie swój;)
    Mi też tatuś zrobił jak dotąd piłam pół filiżanki, w takim razie myślę że mogę pić troszkę więcej

    Kasia2225
  • Kadetka Autorytet
    Postów: 981 670

    Wysłany: 25 maja 2018, 18:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia2225 wrote:
    Mi też tatuś zrobił jak dotąd piłam pół filiżanki, w takim razie myślę że mogę pić troszkę więcej


    ja piłam zakwas własnej roboty mojego małżonka ;) Piłam po filiżanki na czczo... nie cierpię buraków.. zmuszałam się dla zdrowia ;)

    Najszczęśliwsza podwójna mama na całym świecie :)

    POF, Hashimoto,
    MTHFR C677T nieprawidlowa heterozygota CT
    PAI-1 nieprawidłowa heterozygota 4G/5G
    po leczeniu immunosupresyjnym
    I ET :(:(
    II ET szczęśliwy :) :)
  • Klara Wysocka Autorytet
    Postów: 1010 561

    Wysłany: 25 maja 2018, 20:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję, że te zakwasy robicie nie z samych buraków, a mieszane (np. jabłko-burak)?

    IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • Kadetka Autorytet
    Postów: 981 670

    Wysłany: 25 maja 2018, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klara Wysocka wrote:
    Mam nadzieję, że te zakwasy robicie nie z samych buraków, a mieszane (np. jabłko-burak)?
    Nie mam pojecia czy tam jest jabłko. .. raczej wątpię. . Ale chrzan to na pewno :-P

    Najszczęśliwsza podwójna mama na całym świecie :)

    POF, Hashimoto,
    MTHFR C677T nieprawidlowa heterozygota CT
    PAI-1 nieprawidłowa heterozygota 4G/5G
    po leczeniu immunosupresyjnym
    I ET :(:(
    II ET szczęśliwy :) :)
  • Klara Wysocka Autorytet
    Postów: 1010 561

    Wysłany: 25 maja 2018, 21:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodziło mi o to, czy są mieszane, bo czystych buraków (zakwasów, wywarów, soków) nie można spożywać, gdyż bardzo łatwo uszkodzić wątrobę. Stąd moje pytanie.

    IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 maja 2018, 22:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pije kiszony od wielu lat bo lubie (buraki czosnek, ziele angielskie, liść laurowy) .. moja wątroba ma stan rewelacyjny
    Mama pije codziennie - ma się dobrze :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 maja 2018, 22:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jedyne co to zbyt dużo buraków- żelazo głównie może zaparcia spowodować u niektórych

  • Klara Wysocka Autorytet
    Postów: 1010 561

    Wysłany: 26 maja 2018, 10:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To świetnie!
    Mi lekarz zwrócił na to uwagę, dlatego wspomniałam.

    IVF - I transfer 19.11.2018 - > 20.12. jest <3
    mam Córeczkę <3
  • Kasia2225 Znajoma
    Postów: 22 1

    Wysłany: 28 maja 2018, 05:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was mając te mutacje ma problemy z ciśnieniem?

    Kasia2225
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 28 maja 2018, 08:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia2225 wrote:
    Czy któraś z Was mając te mutacje ma problemy z ciśnieniem?
    Ja mam niedociśnienie wręcz ;) Mutacje to nie wyrok, znając je trzeba trochę zmienić tryb życia, dietę, dodać ruch itp.i można żyć dobrze :)

  • Martoszka Autorytet
    Postów: 4879 3340

    Wysłany: 28 maja 2018, 10:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoras z Was prowadzi/prowadziła ciążę tylko na acardzie?

    M&M
  • 83xxx Autorytet
    Postów: 666 605

    Wysłany: 28 maja 2018, 19:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomocy! Ręce mi już opadają.. Już nie wie co mam brać. Przez miesiąc brałam: TMG, b12 metyl, folian metyl.
    Miesiąc temu wyniki:
    -witamina B12 - 411 pg/ml (211 — 911)
    -kwas foliowy - 16,1 ng/ml (4,6 — 18,7)
    -homocysteina - 10,42 µmol/l (3,70 — 13,90)
    Wyniki po miesiącu:
    - Witamina B12 - 503 pg/ml (211 — 911)
    - Kwas foliowy ↑ > 20,0 ng/ml (4,6 — 18,7)
    - Homocysteina - 11,39 µmol/l (3,70 — 13,90)

    n5bjdmw.png
    sbo114n.png
  • lipcowka86 Autorytet
    Postów: 2961 2022

    Wysłany: 29 maja 2018, 07:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    83xxx wrote:
    Dziewczyny pomocy! Ręce mi już opadają.. Już nie wie co mam brać. Przez miesiąc brałam: TMG, b12 metyl, folian metyl.
    Miesiąc temu wyniki:
    -witamina B12 - 411 pg/ml (211 — 911)
    -kwas foliowy - 16,1 ng/ml (4,6 — 18,7)
    -homocysteina - 10,42 µmol/l (3,70 — 13,90)
    Wyniki po miesiącu:
    - Witamina B12 - 503 pg/ml (211 — 911)
    - Kwas foliowy ↑ > 20,0 ng/ml (4,6 — 18,7)
    - Homocysteina - 11,39 µmol/l (3,70 — 13,90)

    Moim zdanie w Twoim zestawie brakuje przede wszystkim witaminy B6 i B2.

    Ja bardzo ładnie reagowałam na Fully active B complex Doctor's BEST, po 3 tygodniach homocysteina spadła z 9,9 na 7,4. Z Kwasem foliowym powyżej normy przy suplementacji raczej powinnaś się już pogodzić ;)

    qdkk6iye60nsfj4p.png
  • 83xxx Autorytet
    Postów: 666 605

    Wysłany: 29 maja 2018, 08:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipcówka b6 odłożyłam na miesiąc ponieważ była miesiąc temu zawyżona dwukrotnie.

    n5bjdmw.png
    sbo114n.png
  • lipcowka86 Autorytet
    Postów: 2961 2022

    Wysłany: 29 maja 2018, 08:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    83xxx wrote:
    Lipcówka b6 odłożyłam na miesiąc ponieważ była miesiąc temu zawyżona dwukrotnie.

    Aha, niestety żeby homocysteina szła w dół to taka metoda prób i błędów trochę...
    Ja jestem zwolennikiem jednak gotowych zestawów witamin, bo ktoś miał jakiś pomysł na ich skład jak je układał ;)

    qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Ojkaojka Autorytet
    Postów: 579 185

    Wysłany: 29 maja 2018, 10:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    83xxx wrote:
    Dziewczyny pomocy! Ręce mi już opadają.. Już nie wie co mam brać. Przez miesiąc brałam: TMG, b12 metyl, folian metyl.
    Miesiąc temu wyniki:
    -witamina B12 - 411 pg/ml (211 — 911)
    -kwas foliowy - 16,1 ng/ml (4,6 — 18,7)
    -homocysteina - 10,42 µmol/l (3,70 — 13,90)
    Wyniki po miesiącu:
    - Witamina B12 - 503 pg/ml (211 — 911)
    - Kwas foliowy ↑ > 20,0 ng/ml (4,6 — 18,7)
    - Homocysteina - 11,39 µmol/l (3,70 — 13,90)

    Hej 83, z kompleksów to polecam B-Right Jarrow. Ale nic tak dobrze nie reguluje kwasu i homocysteiny jak sok z buraków i zielone warzywa w dużych ilościach.

  • 83xxx Autorytet
    Postów: 666 605

    Wysłany: 29 maja 2018, 14:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj wyszperałam to: http://takeithealthy.blogspot.com/2015/11/mutacje-genu-cbs-gdy-donory-grup.html

    n5bjdmw.png
    sbo114n.png
  • Kadetka Autorytet
    Postów: 981 670

    Wysłany: 30 maja 2018, 22:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    83xxx wrote:
    Dziewczyny pomocy! Ręce mi już opadają.. Już nie wie co mam brać. Przez miesiąc brałam: TMG, b12 metyl, folian metyl.
    Miesiąc temu wyniki:
    -witamina B12 - 411 pg/ml (211 — 911)
    -kwas foliowy - 16,1 ng/ml (4,6 — 18,7)
    -homocysteina - 10,42 µmol/l (3,70 — 13,90)
    Wyniki po miesiącu:
    - Witamina B12 - 503 pg/ml (211 — 911)
    - Kwas foliowy ↑ > 20,0 ng/ml (4,6 — 18,7)
    - Homocysteina - 11,39 µmol/l (3,70 — 13,90)

    nigdy nie brałam TMG...

    schodziłam z homocysteiną z poziomu 23.3... dostałam cały zestaw gadżetów: koenzymatyczna wit. B6 (P-5-P) ze Swansona. Folian ze Swansona. Profichol forte i omega 3. Po ok 4 tyg homocysteina spadła o do poziomu 14.5... po dalszym suplementowaniu (+zakwas z buraka) po kolejnych ok 4 tygodniach wynik 8.3

    rozumeim, że chcesz zbic homocysteine...? a poziom B12 i kwasu foliowego kazal Ci dr badać czy to inicjatywa wlasna? mi dr powiedziala, że przy suplementowaniu i mutacjach MTHFR nie ma sensu badać tego...

    Najszczęśliwsza podwójna mama na całym świecie :)

    POF, Hashimoto,
    MTHFR C677T nieprawidlowa heterozygota CT
    PAI-1 nieprawidłowa heterozygota 4G/5G
    po leczeniu immunosupresyjnym
    I ET :(:(
    II ET szczęśliwy :) :)
‹‹ 156 157 158 159 160 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ