MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyNo ja po odebraniu ostatnich wyników mam wykluczony zespół antyfosfolipidowy, jak miałam podejrzenie miałam brać akard ale teraz nie wiem zapytam immunolog. Natomiast Pani genetyk powiedziała ze ona nie widzi potrzeby brania akardu. Jedynie clexan w ciąży bo ta mutacja mthfr może powodować również problemy z krzepliwoscia czy jakoś tak
-
Wydaje mi się, że stosując clexane trzeba brać pod uwagę różne czynniki, a nie tylko samą mutację mthfr, tą która blokuje prawidłowy kwas foliowy. Ja mam na koncie 2 poronienie, 2 mutacje mtfr i pai-1, a to z krążeniem ma jednak związek.
Kasiaas, na jakim etapie teraz jesteś? Możesz zacząć już starania? Już wiesz jaką dawkę clexane będziesz mieć w następnej ciąży? -
nick nieaktualnyHaana obecnie jestem na etapie zaczecia suplementacji ( genetyk powiedziała że najlepiej brać kwas foliowy i witaminy B przez conajmniej 3 mies, bo u płodu układ nerowowy wytwarza się do 27 dnia od poczęcia więc lepiej się nasycić za wczasu) i szukania odpowiedniego ginekologa jednego na NFZ drugiego prywatnie a staranka zaczynamy na pewno po nowym roku coś ok lutego-marca
-
nick nieaktualny
-
U mnie suplementacja rozpoczęła się od 23 września także zaraz miesiąc minie. Gdybym chciała się starać od kolejnego cyklu to wtedy minie 2 miesięczna kuracja, a nie wiadomo czy za pierwszym podejściem się uda.
-
nick nieaktualnyEe no to spoko ja obmyslilam plan działania hehe miesiąc lykam femibion sprawdzam kw foliowy i witaminy B jak sa w połowie normy bądź dolnej dokupuje trochę większe dawki później jak zajde potarzam system co by mieć to pod kontrolą a nie zatruwac nie potrzebnie organizmu ja lykam dopiero trzeci dzień więc narazie czekamy
-
Witam chcialam sie do was dolaczyc
A oto moja historia
W czerwcu podchodzilam do pierwszej proby in vitro niestety nie udana. Stwierdzony czynnik meski mala ruchliwosc plemnikow.
W badaniach skupili sie na mezu. Kaeiotyp prawidlowy badanie azf prawidlowe
Ja mam hashimoto i niedomoge lutealna po za tym nic wiecej. Mi badan nie zlecali ale po nieudanej probie poszlam sama do poradni genetycznej i tak : kariotyp prawidlowy
Mutacji v-leiden brak
Mutacja mthfr obecna jestem homozygota
Homocysteina 8.47
Wlasnie jestem na koncowce stymulacji do 2 ivf punkcja w srode. Wyniki niestety przyszly w trakcie wiec szalu juz nie zrobie ze zbiciem homocysteiny
Narazie biore femibion natal 1
Ake wlasnie szperam na allegro i chcem zamowic kwas foliowy metylowany tylko nie wiem czy wziasc 400 czy 800
Wit b12 metylowana 1000
Wit b6 metylowana 25 mg
Powiedzcie czy to dobre dawki??
Od punkcji na acardzie i podobno na clexanie po pozytywnym tescie cala ciaza na zastrzykachWiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2016, 09:35
Będziesz szczęśliwa- powiedziało życie ale najpierw nauczę Cie być silną ❤❤
-
Haana wrote:Ja femibion raczej nie mogę, bo z tego co widze zawiera jod. A przy hashimoto nie jest wskazany.Będziesz szczęśliwa- powiedziało życie ale najpierw nauczę Cie być silną ❤❤
-
Haana wrote:Cześć Gosia. Zdecyduj się lepiej na większe dawki kwasu foliowego, zwłaszcza że jesteś homozygotą. Dawki witamin B są ok, ale homocysteinę masz ładną.Będziesz szczęśliwa- powiedziało życie ale najpierw nauczę Cie być silną ❤❤
-
Haana wrote:Wydaje mi się, że stosując clexane trzeba brać pod uwagę różne czynniki, a nie tylko samą mutację mthfr, tą która blokuje prawidłowy kwas foliowy. Ja mam na koncie 2 poronienie, 2 mutacje mtfr i pai-1, a to z krążeniem ma jednak związek.
Kasiaas, na jakim etapie teraz jesteś? Możesz zacząć już starania? Już wiesz jaką dawkę clexane będziesz mieć w następnej ciąży?Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2016, 12:53
Lipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:(
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY -
Kasiak, właśnie to badanie było w pakiecie w celu zbadania trombofili wrodzonej.
Mój ginekolog wziął to pod uwagę, ale sam powiedział że u nich w szpitalu tego nie badają.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2016, 13:14
-
No włąśnie wszystko jest w pakietach a ja zrobilam mutacje mthfr, leiden, i czynnik II osobno a jeszcze chcialam zrobic PAI-1 no i kicha , dzieki:)Lipiec 2015- Początek starań
08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
1/2/3 IUI
1 IVF:(
2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY -
Jestem,
Teraz biore od 1 - 2 mg kwasu foliowego tylko metylowany.
Zwyklego 0,4 bo jest w suplementach. Plus metylowana wit B12.
Oczywiscie jestem przed polowkowymi i bardzo bardzo sie boje. Zaczynalam w koncu z bardzo wysoka homocysteina.
Dziewczyny, które jestescie przed ciążą, naprawde polecam i to jest zdanie kilku lekarzy aby przed staraniami mutacje chociaz przez miesiac braly dawki nawet 5mg dziennie metylowanego. Do nasycenia. wtedy badanie homocysteiny i kwasu foliowego i zmniejszenie dawki do 1 mg.
Jakbym mogla cofnac czas tak bym zrobila.ponad 5 lat starań
2 poronienia
MTHFR, BRCA1