MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
Sung wrote:Robiłam raz w Alabie i raz w diagnostyce. Diagnostyki nie polecam, bo czeka się chyba z miesiąc, a po badanie trzeba pojechać.
Objawy to zapalenie nerwów.
Za pierwszym razem miałam 3krotnie przekroczony poziom, a za drugim zaczęłam brać jak miałam tylko 1 ponad normę i już po 2 tygodniach znowu wrócił ból nogi...
O, a ja robiłam w Diagnostyce właśnie i następnego dnia miałam wynik on-line...9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
lena7 wrote:No wlasnie jakie? Dzwonilam przed chwila do Alabu, i koszt. 110zl i czeka sie 2 tyg.bo wysylaja to do Niemiec. do innego lab. sie nie dodzwonilam, bo krotko maja otwarte, ale wiem ze alab ma czesto dlugie oczekiwanie na wynik, ze wzgledu wlasnie na te Niemcy Homocysteina tez u nich 2 tyg oczekiwania, a w invikcie mam wynik w ten sam dzien..Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka
8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn -
Sung wrote:W mojej tabletce było 20 mg (pól na pół syntetycznej i metylowanej). W drugiej, któą brałam 20 mg tylko metylowanej a i tak zrobiła mi krzywdę.Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
Kabi wrote:A po jakim czasie zaszlas od przejscia na metyle?
Hm... W tej chwili pewności już nie mam, ale wydaje mi się, że było to tak:
- na początku października 2016 przeszłam na Actifolin 0,8 (czyli: 04 mg metafoliny+0,4 mg syntetycznego kwasu),
- w tym samym miesiącu zaszłam w ciążę biochemiczną ,
- kontynuowałam Actifolin do 20-25 listopada 2016, kiedy zrobiłam badanie kwasu i wyszło, że jest dwukrotnie podwyższony (przy homocysteinie w normie) i przestawiłam się na metafolinę 0,8 Swansona
- 8 grudnia 2016 (a więc w święto Niepokalanego Poczęcia ) miałam TĘ owulację,
- 27 grudnia 2016 zrobiłam test.
Tak więc po dość niedługim czasie
-
lena7 wrote:Kurcze, to ja juz nie wiem ktory mam b complex kupic...wybralam ten https://pl.iherb.com/pr/Country-Life-Coenzyme-B-Complex-Caps-240-Veggie-Caps/12081, ale tam mam duuuzo b6, zreszta wlasnie takiego szukalam, zeby mial, bo homocysteina stoi w miejscu od jakiegos czasu..
Lena ja biorę obecnie ten b complex co mam z dr Best i nie dokładam już dodatkowej P5P, a wcześniej tak robiłam, ze brałam dodatkowo 20 lub 50 mg. Biorę zarówno b complex jak i 800 mcg kwasu co drugi dzień.
Sama musisz zdecydować, pamiętaj, ze możesz brać właśnie co drugi dzień.
lena7 lubi tę wiadomość
MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
nick nieaktualnyLena, idź zrobić badania na Dębinkach. Ceny są dużo, dużo niższe i wyniki nawet tego samego dnia. Ludzi jest sporo, ale sprawnie idzie, bo jest sporo babeczek w rejestracji i punkcie pobrań. Ja odkąd zaczęłam tam chodzić, nie badam się już nigdzie indziej
-
Sung wrote:W mojej tabletce było 20 mg (pól na pół syntetycznej i metylowanej). W drugiej, któą brałam 20 mg tylko metylowanej a i tak zrobiła mi krzywdę.
to znaczy ile tego brałaś na razem 20mg czy 40 mg?
Każdy organizm jest inny, więc w sumie... w każdym razie jeśli 40 to już jednak bardzo dużo...
Ja aktualnie biorę 14 mg metylowanej i to dopiero jakieś 3 tygodnie... hmmm tyle mam w jednej tabletce i ciężko coś tu zmienić... zobaczymy... moja matka przez kręgosłup pól życia co chwila miała zatrzyki z B-compex w końskich dawkach i jakoś nigdy nic się nie stało...
2020
2023 -
sylwia80 wrote:Lena ja biorę obecnie ten b complex co mam z dr Best i nie dokładam już dodatkowej P5P, a wcześniej tak robiłam, ze brałam dodatkowo 20 lub 50 mg. Biorę zarówno b complex jak i 800 mcg kwasu co drugi dzień.
Sama musisz zdecydować, pamiętaj, ze możesz brać właśnie co drugi dzień.
Jestem ciakawa, jaka mi dzis wyjdzie ta homocysteina..?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 18:29
Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
Czara wrote:Lena, idź zrobić badania na Dębinkach. Ceny są dużo, dużo niższe i wyniki nawet tego samego dnia. Ludzi jest sporo, ale sprawnie idzie, bo jest sporo babeczek w rejestracji i punkcie pobrań. Ja odkąd zaczęłam tam chodzić, nie badam się już nigdzie indziejStarania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
lena7 wrote:Ok..poczytam jeszcze troche i zobacze..dzieki
Jestem ciakawa, jaka mi dzis wyjdzie ta homocysteina..?
http://www.naturopatia-sanatum.pl/produkty_igennus_superbcomplex.shtml
Jeszcze coś takiego znalazłam.MTHFR 1298A - C homozygota,IO,PCO, NK 12,7%, KIR AA, Jajowody drożne, AMH 4.3. -
nick nieaktualnyTu możesz znaleźć cennik: http://www.uck.gda.pl/index.php/cenniki
Moja koleżanka za beta hcg w lux med zapłaciła 60 zł!! W szpitalu kosztuje 15 zł. Prolaktyna i progesteron w medicover po około 30zl, a w szpitalu po 15. W kwietniu zrobiłam tyle badań, ze robiąc je w prywatnej klinice poszłabym z torbami.lena7 lubi tę wiadomość
-
No..a teraz sie zastanawiam, czy oprocz Complexu kupic ta Betaine Jarrowa, czy kupic taki complex gdzie bedzie biotyna, bo widze ze jedno i drugie "robi" to samo, tj. pomaga, a nie chce przedobrzyć..co za cyrk
Sylwia, to z Neuropatii ma za niskie poziomy mysle..Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
Czara wrote:Tu możesz znaleźć cennik: http://www.uck.gda.pl/index.php/cenniki
Moja koleżanka za beta hcg w lux med zapłaciła 60 zł!! W szpitalu kosztuje 15 zł. Prolaktyna i progesteron w medicover po około 30zl, a w szpitalu po 15. W kwietniu zrobiłam tyle badań, ze robiąc je w prywatnej klinice poszłabym z torbami.
Dzieki CzaraWiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2017, 19:03
Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
nick nieaktualnyCzesc dziewczyny ja rowniez dzisiaj odebralam wyniki
- kw.foliowy 19
-b12 663
-homocysteina 7,84
Czyli chyba calkiem niezle jak na uklad homozygotyczny MTHFR1298.
Do tej pory bralam femimbion- tera zamowolam b- complex Dr. Best i folian swansona.
A powiedzcie mi prosze czy Acard to standard??
Lena a modulator homocysteiny biorzesz? -
Maja30 wrote:Czesc dziewczyny ja rowniez dzisiaj odebralam wyniki
- kw.foliowy 19
-b12 663
-homocysteina 7,84
Czyli chyba calkiem niezle jak na uklad homozygotyczny MTHFR1298.
Do tej pory bralam femimbion- tera zamowolam b- complex Dr. Best i folian swansona.
A powiedzcie mi prosze czy Acard to standard??
Lena a modulator homocysteiny biorzesz?
A jakie miałaś wcześniejsze wyniki?? i jak długo brałaś femibion?? -
nick nieaktualny
-
Aha, ja dowiedziałam się o mutacji w lutym, ale lekarz się nie przejął więc ja też nie drążyłam tematu. W środę mamy transfer i tak mnie tknęło w zeszłym tygodniu, żeby sprawdzić jeszcze to. Niestety nie jest dobrze no ale cóż spróbujemy i zobaczymy. Femibion na zmianę z mama dha premium plus biorę od lutego ale jak widać po wynikach rewelacji nie ma Zaopatrzę się w któryś b complex i zobaczymy co się poprawi. My staramy się od lipca 2014.