X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną MTHFR - mutacje
Odpowiedz

MTHFR - mutacje

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2017, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I mozsz do transferu normalnie podejsc? Co mowia lekarze?
    Ja mialam 1 stymulacje ale okazala sie totalna klapa- brak komorek! To byl cios!! Na koniec maja chyba zaczne nastepna stymulacje-juz warjuje nie wiem co zrobic zeby tym razem bylo ok.
    Chyba idziemy podobnie i domyslam sie ze jestesmy rownolatkami;)

• lena7 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja30 wrote:
    Lena a modulator homocysteiny biorzesz?
    Nie, o wlasnie! jakby bylo mało, jeszcze i to istnieje ;P

Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
    7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka <3
    8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2017, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gehe no wlasnie dzisiaj tez sie nad nimi zastanawialam ale skora mam takie wyniki to juz nie bede przesadzac!

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wysłałam maila do lekarza z pytaniem, ale nie dostałam jeszcze odpowiedzi. Jutro pewno zadzwonie do niego rano. Ja miałam 25 komórek, 16 dojrzalych. Transfer miałam odroczony, czekają na nas 4 Sniezyki więc fajnie się udało :)

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2017, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to super wynik! Alez Ci zazdroszcze :)
    A jaki mialas protokol i AMH?
    Trzymam kciuki :)

• Ajka Autorytet

Wysłany: 8 maja 2017, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Wysłałam maila do lekarza z pytaniem, ale nie dostałam jeszcze odpowiedzi. Jutro pewno zadzwonie do niego rano. Ja miałam 25 komórek, 16 dojrzalych. Transfer miałam odroczony, czekają na nas 4 Sniezyki więc fajnie się udało :)

Ja mialam homocysteine 9,2 - mam ta najgorszą wersje mutacji i normalnie podchodze do stymulacji... 4 lekarzy mi powiedzialo ze jezeli ponizej 10 - to ok. No wiec lykam suplementy w sumie u nas jest problem z zarodkami, wiec puki co MTHFR nie mialo znaczenia...

2020 :)
    2023 :)
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2017, 05:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z uwagi na możliwość wystąpienia hiperstymulacji szłam krótkim protokołem (purogen 150, cetrotide i na koniec gonapeptyl).
    AMH mam wysokie bo bliskie 6.
    Ja jeszcze nigdy nie byłam w ciąży, więc wszystko się okaże teraz czy jest to problem....

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2017, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny za info- to pewnie tez podejde do stymulacji.
    Lipcowka- u mnie jest podobnie. Nigdy nie bylam w ciazy, AMH 6,6, krotki protokol. Niestety wszystkie kom niedojrzale. Juz jestem przerazona ta stymulacja tzn jej efektem:(

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2017, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maja trzymam kciuki za piękne jajka !!
    Spokojnie w końcu musi się udać :)

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Agnesjana Nowa

Wysłany: 9 maja 2017, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny, opowiem Wam moją historię. Może skorzystacie z mojego doświadczenia :-)
    O dziecko zaczęłam się starać w 2002r. 6 razy byłam w ciąży, wszystkie traciłam pomiędzy 6 a 12 tyg. Wykonałam mnóstwo badał, ale wszystkie wychodziły dobrze. Lekarze stwierdzili - niepłodność idiopatyczna.
    Kiedy przekroczyłam 40-tkę wstydziłam się przyznać, że ciągle nie przestałam marzyć, marzyć o dziecku, że zostanę mamą.
    Wiedziałam, że nic nie dzieje się bez przyczyny. Dużo czytałam i robiłam badania na własną rękę. W 2015r. okazało się że mam mutacje mthfr C677T - homozygotę i co się z tym wiązało podwyższoną homocysteinę (14). Zaczęłam suplemencję: Metafolin Solgar 0,4 mg 1 raz dziennie. P-5-P Country Life 50 mg 1 -2 razy w tyg., B,12 1000 mcg Methyl Jarrow 1 raz w tyg.
    Po kilku miesiącach homocyteina obniżyła mi się do 7, po kolejnych kilku miesiącach zaszłam w szczęśliwą siódmą ciążę i w grudniu 2016 r urodziłam upragnione dziecko.
    Jak zaszłam w ciążę zaczęłam dodatkowo brać zastrzyki Clexane i Femibion.
    Jak miałybyście jeszcze jakieś pytania - pytajcie,. Pozdrawiam, szczśliwa mama :-)

lipcowka86, lena7, Kajka81, sylwia80, Ajka, Czara, bajka_ lubią tę wiadomość

Nigdy nie wolno tracić nadziei :-)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brałam 20 mg B6, a tam było 10 mg syntetycznej i 10 metylowanej. A potem brałam 20 mg metylowanej.

Wyszedł mi PAI homo :(

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sung wrote:
    Brałam 20 mg B6, a tam było 10 mg syntetycznej i 10 metylowanej. A potem brałam 20 mg metylowanej.

Wyszedł mi PAI homo :(

Ja mam PAI heterozygote teraz przy staraniach dostałam Acard 75 a jak beta będzie dodatnia to zostaną wprowadzone zastrzyki przeciwzakrzepowe chyba Clexane nie jestem pewna czy dobrze zapamiętałam nazwę.

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Kabi Autorytet

Wysłany: 9 maja 2017, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnesjana wrote:
    Cześć Dziewczyny, opowiem Wam moją historię. Może skorzystacie z mojego doświadczenia :-)
    O dziecko zaczęłam się starać w 2002r. 6 razy byłam w ciąży, wszystkie traciłam pomiędzy 6 a 12 tyg. Wykonałam mnóstwo badał, ale wszystkie wychodziły dobrze. Lekarze stwierdzili - niepłodność idiopatyczna.
    Kiedy przekroczyłam 40-tkę wstydziłam się przyznać, że ciągle nie przestałam marzyć, marzyć o dziecku, że zostanę mamą.
    Wiedziałam, że nic nie dzieje się bez przyczyny. Dużo czytałam i robiłam badania na własną rękę. W 2015r. okazało się że mam mutacje mthfr C677T - homozygotę i co się z tym wiązało podwyższoną homocysteinę (14). Zaczęłam suplemencję: Metafolin Solgar 0,4 mg 1 raz dziennie. P-5-P Country Life 50 mg 1 -2 razy w tyg., B,12 1000 mcg Methyl Jarrow 1 raz w tyg.
    Po kilku miesiącach homocyteina obniżyła mi się do 7, po kolejnych kilku miesiącach zaszłam w szczęśliwą siódmą ciążę i w grudniu 2016 r urodziłam upragnione dziecko.
    Jak zaszłam w ciążę zaczęłam dodatkowo brać zastrzyki Clexane i Femibion.
    Jak miałybyście jeszcze jakieś pytania - pytajcie,. Pozdrawiam, szczśliwa mama :-)

Piękna historia. Gratuluję wytrwałości i dzidziusia :)
    Mam pytanie. Bralas te witaminy po zrobieniu badan poziomu kwasu foliowego, b6, b12 itd? Sama zdecydowalas o braniu tych witamin czy lekarz ci przepisał? Ja mam tą sama mutacje ale nigdy w ciąży nie bylam. Biore obecnie femibion natal od miesiąca bo dopiero dowiedzialam sie o mutacji. Homocysteine mialam na poziomie 12 a kwas foliowy w gornej granicy normy i dlatego mialam zroione badanie pod katem tej mutacji. Ciekawa jestem tez po jakim czasie znow zrobic wyniki homocysteiny i kwasu i czy wogole to znow badac?

hchy43r80v7zdczk.png

f2wlanlihv5o1al8.png

4 lata starań
    2017 - 3x IUI :(
    I ICSI styczen '18 ---> :(
    Brak mrożaków
    II ICSI lipiec' 18
    Transfer 24.07 - - >7dpt beta 53.3 --> 9dpt beta 149--> 11dpt beta 342 - - > 15dpt beta 1078 - - > 20dpt beta 3805 i pęcherzyk 1cm na usg :)
    28dpt❤️ dzidzia 4mm
    ❄️❄️ czekają :)
    23.12.2022 Transfer blastki 4.1.2. —> 8dpt beta 60 --> 11dpt beta 248 —> 20dpt beta 3870 :D
    18.01 USG…?
  • lena7 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2017, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak komus wszystkie badania genetyczne wyszly ok, to warto robic ten PAI-1?? robilyscie to w pakiecie z innymi? czy dopiero jak zle wyszlo jakies badane?

Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
    7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka <3
    8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn <3
  • Kajka81 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena7 wrote:
    A jak komus wszystkie badania genetyczne wyszly ok, to warto robic ten PAI-1?? robilyscie to w pakiecie z innymi? czy dopiero jak zle wyszlo jakies badane?

Robiłam w pakiecie: MTHFR, V Leiden, VR2, Protrombina i PAI-1. Na konsultacji u genetyka usłyszałam, że mając z tego "tylko" MTHFR nie ma się tego, co najgorsze. Chyba więc warto sprawdzić wszystko.

bl9cdf9hkw0u9qp5.png

ug37zbmhqu79tb2c.png
  • ania8306 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2017, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jesteście chyba doświadczone w tym temacie - proszę o odpowiedź. Czy zejście z homocysteiny z wyniku 11,57 na 6,93 w 4,5 miesiąca to dobry wynik? Czy lepiej zmienić dawkowanie? Jaki poziom homocysteiny jest najlepszy przy mojej mutacji (w stopce)?
    Powodzenia!

7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca.
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2017, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam ten zestaw na trombofilię wrodzoną dokładnie z poniższego linka
    http://www.testdna.pl/przyczyny_poronienia/

Ania wydaję mi się, że rezultat suplementacji super, dobrze by było żeby bardziej obeznane dziewczyny potwierdziły :)

http://www.muscle-zone.pl/witaminy-z-grupy-b/best-b-complex-30-kaps
    ten preparat, o którym pisałyście wydaję się mieć bardzo fajny skład :)

ania8306 lubi tę wiadomość

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2017, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania niestety nie doradze bo dopiero zaczynam zmaganua z tym tematem!!!
    Lipcowka wlasnie ten zestaw zamowilam- tez wydawal mi sie najrozsadniejszy!
    Dziewczyny czy bierzecie tez acard? Ja mam homozygote MTHFR i PAI 1.

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2017, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz powiedział żeby zrobić ten test, wykonanie jest dziecinnie proste więc tym bardziej polecam :)
    Ja teraz przed crio dostałam zalecenie Acard 75 pół tabletki raz dziennie.
    Mam MTHFR i PAI 1 heterozygote

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • ania8306 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipcowka dzięki ;) Ja też robiłam ten test od nich. Mimo że jest prosty, później zastanawiałam się czy było wystarczająco dużo śliny :P

Ja od tego cyklu biorę Acard. Mój lekarz "olał" moją mutację, także do wszystkiego doszłam sama - oczywiście dzięki forum :)

7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca.
‹‹ 67 68 69 70 71 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ