MTHFR - mutacje
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyI mozsz do transferu normalnie podejsc? Co mowia lekarze?
Ja mialam 1 stymulacje ale okazala sie totalna klapa- brak komorek! To byl cios!! Na koniec maja chyba zaczne nastepna stymulacje-juz warjuje nie wiem co zrobic zeby tym razem bylo ok.
Chyba idziemy podobnie i domyslam sie ze jestesmy rownolatkami;) -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
lipcowka86 wrote:Wysłałam maila do lekarza z pytaniem, ale nie dostałam jeszcze odpowiedzi. Jutro pewno zadzwonie do niego rano. Ja miałam 25 komórek, 16 dojrzalych. Transfer miałam odroczony, czekają na nas 4 Sniezyki więc fajnie się udało
Ja mialam homocysteine 9,2 - mam ta najgorszą wersje mutacji i normalnie podchodze do stymulacji... 4 lekarzy mi powiedzialo ze jezeli ponizej 10 - to ok. No wiec lykam suplementy w sumie u nas jest problem z zarodkami, wiec puki co MTHFR nie mialo znaczenia...
2020
2023 -
nick nieaktualny
-
Cześć Dziewczyny, opowiem Wam moją historię. Może skorzystacie z mojego doświadczenia
O dziecko zaczęłam się starać w 2002r. 6 razy byłam w ciąży, wszystkie traciłam pomiędzy 6 a 12 tyg. Wykonałam mnóstwo badał, ale wszystkie wychodziły dobrze. Lekarze stwierdzili - niepłodność idiopatyczna.
Kiedy przekroczyłam 40-tkę wstydziłam się przyznać, że ciągle nie przestałam marzyć, marzyć o dziecku, że zostanę mamą.
Wiedziałam, że nic nie dzieje się bez przyczyny. Dużo czytałam i robiłam badania na własną rękę. W 2015r. okazało się że mam mutacje mthfr C677T - homozygotę i co się z tym wiązało podwyższoną homocysteinę (14). Zaczęłam suplemencję: Metafolin Solgar 0,4 mg 1 raz dziennie. P-5-P Country Life 50 mg 1 -2 razy w tyg., B,12 1000 mcg Methyl Jarrow 1 raz w tyg.
Po kilku miesiącach homocyteina obniżyła mi się do 7, po kolejnych kilku miesiącach zaszłam w szczęśliwą siódmą ciążę i w grudniu 2016 r urodziłam upragnione dziecko.
Jak zaszłam w ciążę zaczęłam dodatkowo brać zastrzyki Clexane i Femibion.
Jak miałybyście jeszcze jakieś pytania - pytajcie,. Pozdrawiam, szczśliwa mama
lipcowka86, lena7, Kajka81, sylwia80, Ajka, Czara, bajka_ lubią tę wiadomość
Nigdy nie wolno tracić nadziei -
nick nieaktualny
-
Sung wrote:Brałam 20 mg B6, a tam było 10 mg syntetycznej i 10 metylowanej. A potem brałam 20 mg metylowanej.
Wyszedł mi PAI homo
Ja mam PAI heterozygote teraz przy staraniach dostałam Acard 75 a jak beta będzie dodatnia to zostaną wprowadzone zastrzyki przeciwzakrzepowe chyba Clexane nie jestem pewna czy dobrze zapamiętałam nazwę. -
Agnesjana wrote:Cześć Dziewczyny, opowiem Wam moją historię. Może skorzystacie z mojego doświadczenia
O dziecko zaczęłam się starać w 2002r. 6 razy byłam w ciąży, wszystkie traciłam pomiędzy 6 a 12 tyg. Wykonałam mnóstwo badał, ale wszystkie wychodziły dobrze. Lekarze stwierdzili - niepłodność idiopatyczna.
Kiedy przekroczyłam 40-tkę wstydziłam się przyznać, że ciągle nie przestałam marzyć, marzyć o dziecku, że zostanę mamą.
Wiedziałam, że nic nie dzieje się bez przyczyny. Dużo czytałam i robiłam badania na własną rękę. W 2015r. okazało się że mam mutacje mthfr C677T - homozygotę i co się z tym wiązało podwyższoną homocysteinę (14). Zaczęłam suplemencję: Metafolin Solgar 0,4 mg 1 raz dziennie. P-5-P Country Life 50 mg 1 -2 razy w tyg., B,12 1000 mcg Methyl Jarrow 1 raz w tyg.
Po kilku miesiącach homocyteina obniżyła mi się do 7, po kolejnych kilku miesiącach zaszłam w szczęśliwą siódmą ciążę i w grudniu 2016 r urodziłam upragnione dziecko.
Jak zaszłam w ciążę zaczęłam dodatkowo brać zastrzyki Clexane i Femibion.
Jak miałybyście jeszcze jakieś pytania - pytajcie,. Pozdrawiam, szczśliwa mama
Piękna historia. Gratuluję wytrwałości i dzidziusia
Mam pytanie. Bralas te witaminy po zrobieniu badan poziomu kwasu foliowego, b6, b12 itd? Sama zdecydowalas o braniu tych witamin czy lekarz ci przepisał? Ja mam tą sama mutacje ale nigdy w ciąży nie bylam. Biore obecnie femibion natal od miesiąca bo dopiero dowiedzialam sie o mutacji. Homocysteine mialam na poziomie 12 a kwas foliowy w gornej granicy normy i dlatego mialam zroione badanie pod katem tej mutacji. Ciekawa jestem tez po jakim czasie znow zrobic wyniki homocysteiny i kwasu i czy wogole to znow badac?
4 lata starań
2017 - 3x IUI
I ICSI styczen '18 --->
Brak mrożaków
II ICSI lipiec' 18
Transfer 24.07 - - >7dpt beta 53.3 --> 9dpt beta 149--> 11dpt beta 342 - - > 15dpt beta 1078 - - > 20dpt beta 3805 i pęcherzyk 1cm na usg
28dpt❤️ dzidzia 4mm
❄️❄️ czekają
23.12.2022 Transfer blastki 4.1.2. —> 8dpt beta 60 --> 11dpt beta 248 —> 20dpt beta 3870
18.01 USG…? -
A jak komus wszystkie badania genetyczne wyszly ok, to warto robic ten PAI-1?? robilyscie to w pakiecie z innymi? czy dopiero jak zle wyszlo jakies badane?Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka
8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn -
lena7 wrote:A jak komus wszystkie badania genetyczne wyszly ok, to warto robic ten PAI-1?? robilyscie to w pakiecie z innymi? czy dopiero jak zle wyszlo jakies badane?
Robiłam w pakiecie: MTHFR, V Leiden, VR2, Protrombina i PAI-1. Na konsultacji u genetyka usłyszałam, że mając z tego "tylko" MTHFR nie ma się tego, co najgorsze. Chyba więc warto sprawdzić wszystko.
-
Dziewczyny jesteście chyba doświadczone w tym temacie - proszę o odpowiedź. Czy zejście z homocysteiny z wyniku 11,57 na 6,93 w 4,5 miesiąca to dobry wynik? Czy lepiej zmienić dawkowanie? Jaki poziom homocysteiny jest najlepszy przy mojej mutacji (w stopce)?
Powodzenia!7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca. -
Ja robiłam ten zestaw na trombofilię wrodzoną dokładnie z poniższego linka
http://www.testdna.pl/przyczyny_poronienia/
Ania wydaję mi się, że rezultat suplementacji super, dobrze by było żeby bardziej obeznane dziewczyny potwierdziły
http://www.muscle-zone.pl/witaminy-z-grupy-b/best-b-complex-30-kaps
ten preparat, o którym pisałyście wydaję się mieć bardzo fajny składania8306 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Lipcowka dzięki Ja też robiłam ten test od nich. Mimo że jest prosty, później zastanawiałam się czy było wystarczająco dużo śliny
Ja od tego cyklu biorę Acard. Mój lekarz "olał" moją mutację, także do wszystkiego doszłam sama - oczywiście dzięki forum7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca.